Țeapa "marilor averi" neimpozitate: ANAF a cheltuit două milioane de euro ca să recupereze doar unul

În România, mii de case de locuit de proporții regale sunt, în acte, proprietatea unora care nu câștigă nici un leu fiscalizat sau care trăiesc din ajutoare sociale. Tot în România, bolizi de sute de mii de euro sunt înregistrați pe companii care au pierderi imense sau nici măcar nu au mai depus bilanțuri contabile.

Și, tot în România, evaziunea fiscală în anumite domenii (comerțul cu legume și fructe e doar cel mai cunoscut) este regulă, nu excepție.
Toate procedeele de mai sus (și multe altele) înseamnă averi de milioane de lei, cel puțin, neimpozitate în nici un fel de către statul român. Exemplele sunt la liber, le vedem în spatele unor garduri care, oricât de înalte ar fi, nu pot ascunde un palat, le vedem pe stradă, le vedem în ostentația vestimentară și nu numai a unora, în cheltuielile extravagante care sar în ochi.
Mă rog, le vedem noi, fraierii care sunt hărțuiți de ANAF pentru impozite de zeci sau sute de lei (uneori cu totul și cu totul inventate sau, în cel mai bun caz, calculate eronat) cu citații, somații, popriri, blocări de conturi etc. Însuși Fiscul, însă, e chior, e damblagit total, surd, senil și autist. Doar așa se poate explica cum, din sutele (dacă nu miile) de evazioniști din toată țara, ANAF a găsit nici 80 și, din ăia, abia a cercetat vreo 17 cetățeni care, cică, și-ar ascunde averile.
Sumele, însă, sunt penibile. Pe scurt, controlorii așa-numitelor „mari averi” au identificat vreo zece milioane de euro în impozite neplătite (!) și au recuperat doar un milion de euro în doi ani de funcționare a acestei direcții din ANAF. Problema e că, în timpul ăsta, au cheltuit, doar pe salarii, minimum două milioane de euro. Iar printre „evazioniștii” de pe lista scurtă se găsește o suceveancă „îmbogățită” din banii primiți la nuntă.
Mai multe detalii, aici și aici.
anaf

You May also Like...

Oprea a vorbit: nu a oprit să-l ajute pe polițistul muribund
26 octombrie 2015
Planul de subordonare politică a Justiției. Episodul 1: legea 304/2004 privind organizarea judiciară
21 noiembrie 2017
EXCLUSIV: de ce s-a dispus confiscarea sediului Antenei 3
8 august 2014

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *