Binomul Toader – Dorneanu demolează Justiția

Tudoarel Toader nu se va opri din a distruge, metodic, orice brumă de Justiție care mai mișcă în România, Azi, a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională ancheta penală în cazul Belina.

De ce nu mă mir? Pentru că Toader e numai un țucălar al pesediștilor care se întâmplă să aibă puterea. Un episod de când era judecător al CCR (despre care am scris în 2015) este foarte relevant:
„Acum doi ani, Valer Dorneanu devenea judecător al Curții Constituționale. Ocazie cu care scriam așa: “Victor Ponta vrea în Europa, nu în URSS. Victor Ponta critică UTC-iștii și stîngiștii care vor să reconstruiască dreapta și o ia la mișto pe procuroarea comunistă Monica Macovei. Victor Ponta vrea depolitizarea Curții Constituționale. Victor Ponta, premier al României, clamează că vrea toate lucrurile astea. Dar îl trimite la Curtea Constituțională a României pe politrucul legilor comuniste Valer Dorneanu. Un om școlit în comunism și care a lucrat cu sîrg pentru PCR din postura de creier al legilor comuniste. Un om care, imediat după 2000, era unul din vîrfurile PSD. Cu acest nomenclaturist pînă-n măduvă vrea Victor Ponta și să depolitizeze CCR, și să o facă europeană, modernă” (sursa).
Azi, știm de ce a fost trimis Dorneanu la Curtea Constituțională: alături de alt judecător al CCR, Tudorel Toader, Valer Dorneanu a făcut opinie separată și a considerat că OUG pentru traseismul aleșilor locali este constituțională! Argumentele nu sînt doar aiuritoare, ci de-a dreptul nesimțite. Două dintre argumentele prezentate de Dorneanu și Toader sînt relevante.
Primul argument: “se pune întrebarea dacă Curtea Constituţională putea exercita un control de constituţionalitate, a priori, a unui act normativ care nu mai este în vigoare, având în vedere caracterul temporar al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală. Curtea Constituţională, în prealabil, ar fi trebuit să verifice dacă este competentă să soluţioneze atât pe formă, cât şi pe fond această obiecţie de neconstituţionalitate. Este adevărat că, potrivit jurisprudenţei instanţei de contencios constitutional, ordonanţa face corp comun cu legea, însă, aceasta în situaţia în care această ordonanţă există, este învigoare. În situaţia de faţă, sesizarea cu obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală, în ceea ce priveşte o eventuală neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.55/2014, este lipsită de conţinut, întrucât acest act normativ nu mai este în vigoare, în virtutea caracterului său temporar”.
Practic, Valer Dorneanu și Tudorel Toader au cerut un lucru simplu, dar foarte grav: Curtea Constituțională nici măcar să nu fi analizat OUG pentru traseism. Argumentul: OUG a fost în vigoare doar 45 de zile și, dacă CCR a fost sesizată după expirarea celor 45 de zile, nu mai are ce analiza! Să sparie gîndu’, nu alta: Dorneanu și Toader au cerut, nici mai mult, nici mai puțin, decît ca CCR să fie exclusă din jocul democratic al constituționalității. E inutil să mai arăt ce abuzuri poate provoca această gîndire: de mîine (sau chiar de azi!), Ponta poate emite OUG-uri valabile o zi fără să răspundă în nici un fel pentru asta. De exemplu, poate decide azi, prin OUG, să-l elibereze pe Felix din pîrnaie. Și, cum OUG se aplică imediat, Felix iese azi de la pîrnaie, mîine OUG nu mai e valabilă și Curtea Constituțională nu mai are nici o pîrghie de a sancționa acea OUG neconstituțională.
Al doile argument: “Concluzia că nu ar fi existat o situație extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată și că nu s-a demonstrat necesitatea adoptării unei ordonanțe de urgență, constituie mai degrabă o preluare a susținerilor partizane ale autorilor sesizării decât rezultatul unei analize aprofundate și obiective a realităților politice existente înainte de promovarea ordonanței. Susținerile că în realitate s-ar fi dorit emiterea acestei ordonanțe de urgență doar pentru coagularea unor majorități politice în cadrul autorităților publice locale, altele decât cele reflectate din alegeri şi pentru crearea unui avantaj politic la adoptarea anumitor decizii, constituie în fapt doar răstălmăciri a motivelor invocate de Guvern pentru demonstrarea stării excepționale şi a urgenței, putând fi apreciate şi procese de intenție. Prin măsurile temporare prevăzute în ordonanța de urgență nu s-a urmărit constituirea altor majorități decât cele rezultate din alegeri ci dimpotrivă respectarea programului politic asumat de aleșii locali în alegeri”.
Ce ne spun aici Dorneanu și Toader? Că ceilalți judecători ai CCR (cei care au decis, majoritar, că OUG a traseismului este neconstituțională) au analizat partizan, fără să analizeze în profunzime. Cu alte cuvinte, Dorneanu și Toader îi acuză pe ceilalți judecători CCR că au dat o decizie politică! Apoi, culmea ironiei, țucălarii politici Dorneanu și Toader preiau întocmai argumentele lui Ponta: premierul a urmărit doar “respectarea programului politic asumat de aleșii locali în alegeri”.
Pseudo-argumentele lui Dorneanu nu mă surprind. Deloc. Ce mă șochează este că acestei opinii separate i s-a alăturat Tudorel Toader, propus în 2006 pentru un loc la Curtea Constituțională de către Partidul Național Liberal.” (sursa)
Mai recent, am explicat că, azi, Tudorel Toader e și mai periculos: „Ministrul Tudorel Toader nu este doar preocupat să scoată din pușcării gulere albe, ci insistă să se știe că acesta este unul din scopurile sale principale. Toader nu scapă nici o ocazie să-și popularizeze agenda pro-infracțională, fie și prin întâlniri informale mai mult sau mai puțin regizate.
Ultima din șirul de astfel de întâlniri dintre demnitarul guvernamental însărcinat cu buna funcționare a Justiției și un condamnat penal a avut loc în orașul în care Tudorel Toader locuiește. La Iași, adică. Într-un centru comercial, printre coșuri de cumpărături, popor gură cască și prăvălii capitaliste, Tudorel a stat la taclale cu Ghiocel. Asimionesei Ghiocel, pe numele său de condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj (de presă).
Ministrul ar fi putut evita întâlnirea. Însă nu i s-a părut necesar. Din prostie sau din convingere, profesorul universitar doctor în Drept Tudorel Toader ține să joace de partea celor care încalcă legea. Într-un articol mai vechi, de acum aproape trei ani, arătam că Toader avea același tip de abordare a Justiției și când era judecător al Curții Constituționale (și nu singur, ci în tandem cu încă judecătorul CCR Valer Dorneanu): “alături de alt judecător al CCR, Tudorel Toader, Valer Dorneanu a făcut opinie separată și a considerat că OUG pentru traseismul aleșilor locali este constituțională! Argumentele nu sînt doar aiuritoare, ci de-a dreptul nesimțite. Două dintre argumentele prezentate de Dorneanu și Toader sînt relevante. Primul argument: (…) OUG a fost în vigoare doar 45 de zile și, dacă CCR a fost sesizată după expirarea celor 45 de zile, nu mai are ce analiza! (…) Dorneanu și Toader au cerut, nici mai mult, nici mai puțin, decît ca CCR să fie exclusă din jocul democratic al constituționalității. E inutil să mai arăt ce abuzuri poate provoca această gîndire: de mâine (sau chiar de azi!), Ponta poate emite OUG-uri valabile o zi fără să răspundă în nici un fel pentru asta. De exemplu, poate decide azi, prin OUG, să-l elibereze pe Felix din pârnaie. Și, cum OUG se aplică imediat, Felix iese azi de la pârnaie, mîine OUG nu mai e valabilă și Curtea Constituțională nu mai are nici o pârghie de a sancționa acea OUG neconstituțională. Al doile argument: (…) ceilalți judecători ai CCR (cei care au decis, majoritar, că OUG a traseismului este neconstituțională) au analizat partizan, fără să analizeze în profunzime. Cu alte cuvinte, Dorneanu și Toader îi acuză pe ceilalți judecători CCR că au dat o decizie politică! Apoi, culmea ironiei, țucălarii politici Dorneanu și Toader preiau întocmai argumentele lui Ponta: premierul a urmărit doar <respectarea programului politic asumat de aleșii locali în alegeri>.”
Azi e și mai grav: Dorneanu a rămas să facă jocurile în CCR, dar partenerul său în politici penale, Tudorel Toader, le poate aplica direct, din postura de membru al Executivului. Ceea ce înseamnă că nu avem de-a face cu prostie, ci cu premeditare conștientă.” (sursa)
BUCURESTI - PARLAMENT - PLEN - VOT - GUVERNUL MIHAI TUDOSE

You May also Like...

DOCUMENTE Ponta: "nu am lipsit nici o zi de la serviciu". Adevărul e, însă, că și-a delegat de OPT ori atribuțiile și a lipsit 38 de zile
22 iunie 2015
Rușinos: Bogdan Olteanu zice că a trăit din compensațiile post-lagăr ale bunicii evreice PCR-iste Ghizela Vass
4 august 2016
Șeful SRI știa de pe 5 noiembrie că Ponta e perdant. Cum s-a sucit Maior
26 ianuarie 2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *