Copiii lumii doresc pacea

Ca o premoniție a morții bardului/aedului/menestrelului/maestrului/poetului/geniului, de vreo două săptămîni mă tot chinui să-mi amintesc de unde mi-a rămas în cap dezideratul infantil al liniștii geopolitice universale, exprimat de nemuritoarea propoziție „copiii lumii doresc pacea”. Pînă acum nu am găsit decît un festival de poezie (pentru copii, presupun) de pe vremea gloriei bardului/aedului/menestrelului/maestrului/poetului/geniului, așa cum se vede și din programul Televiziunii Române (găsit aici):


Nu mă îndoiesc că, printre fanii bardului/aedului/menestrelului/maestrului/poetului/geniului, s-o găsi careva să mă lămurească. Pe bune, chiar mă interesează.

You May also Like...

Listele electorale, măsluite de apropiații PNL
8 august 2012
Ca să nu fie dat în gît la DNA de Cosma și Chițoiu, Ponta a călcat DNA pe gît
11 martie 2014
Pică doi miniștri
18 august 2010
14 Comments
  • Reply
    Rogue
    7 noiembrie 2010 at 4:06

    Pe bune, devii penibil cu subiectul. Sau ti-ai propus sa te opresti dupa ce se opresc televiziunile?

  • Reply
    assurbanipal
    7 noiembrie 2010 at 9:17

    Îmi aduc aminte parcă a fost ieri,cum tovarăşul diriginte ne deschidea orizontul cunoaşterii,cum ne citea din cuvântări,plenare şi directive,dar mai ales ne pomenea de apariţiile tovarăşului Adrian Păunescu(Dumnezeu să-l odihnească)în cenaclul Flacăra,ne povestea despre dorinţa acestuia de-a implementa în creerele tineretului utecist şi viitori comunişti,dorinţa de-a păstra şi a aduce pacea pe pământ.Îmi imaginez ce ar fi fost acum dacă prin absurd noi,foşti şoimii patriei,foşti pionieri şi utecişti,am fi putut juca pe calculatoare şi console,jocurile secolului 21,atât de brutale şi violente,ce abrutizează mintea tineretului din ziua de azi.
    Poate că acum mă săturam dracu’ şi nu ar mai trebui să mă înghesui cu fiu-miu pe calculator,să îmi mint soţia ca să pot să îmi cumpăr Black Ops.Ultimul Call of Duty pentru cunoscători.(mă găsiţi pe servere cu nick-ul Raiden67,…da atunci sunt născut,lol)

  • Reply
    John DOE
    7 noiembrie 2010 at 11:15

    Mie mi s-o părut foarte interesantă întrebarea asta mintală: de unde naiba a pornit toată chestia asta cu „copiii lumii doresc pacea”?
    M-am gândit că noi, fiind o ţară mică afiliată la alte chestii mai mari de prin lumea asta largă, precis ne-am inspirat de pe la ei. Aşa că am căutat la nebunie pe site-uri UNICEF, ONU, etc., şi am găsit tot felul de chestii despre iniţiative, rezoluţii etc. despre pacea lumii. Ba chiar şi despre declararea zilei internaţionale a păcii, premii pentru copii implicaţi în prostii dinastea, dar de dată mai recentă decât anii 80. Şi nu am găsit nimic concret referitor la slogan.
    Şi tot cautând ceva care să lege ţările comuniste de iniţiativele ONU, în legătură cu pacea, am dat peste un articol interesant pe wikipedia – http://en.wikipedia.org/wiki/Propaganda_in_the_Soviet_Union – unde am găsti că „Much of the activity of the Soviet-run peace movements was supervised by the World Peace Council”. Intrând pe linkul dat acolo pentru World Peace Counsil – http://en.wikipedia.org/wiki/World_Peace_Council – am văzut că este un ONG membru al ONU, şi care cooperează cu o căruţă de alte sub-organizaţii ONU implicate în educaţie, cercetare şi dezvoltare. Şi asta încă de prin 49. Mie unul ăsta-mi pare sursa directoare a jocurilor astea de-a pacea de prin ţărişoara noastră.
    Ca să vedem cam cum se făcea şi se face pacea prin lume, mai scrie pe-acolo că „WPC was significantly penetrated by Soviet intelligence.[4] According to the WPC, 90 per cent of its funding for WPC came from the Soviet Union.[5] The covert support of the Council by the Soviet and Communist Bloc was matched by the covert operations directed against it by the Western agencies.”
    Deci, dacă am avut în comunism şi în ţara noastră iniţiative dinastea frumoase cu copii luptând pentru pace, le-am avut la fel ca atâţia alţi sateliţi ai sovietelor, iar nu pentru că am fost noi mai ocoşi. Bine, de la noi de la televizor părea că Ceauşescu rezolvă de unul singur toate crizele şi războaiele mondiale.
    Dar n-am găsit originea sloganului. Chiar sunt curios şi eu dacă o găseşte cineva.
    Până atunci, să cântăm frumos, ca altă dată… 😀
    http://www.trilulilu.ro/biddi/4ea738febb1afe

    • Reply
      Popa
      9 noiembrie 2010 at 6:20

      Nu cred că a fost atît de mult o influenţă indirectă prin intermediul ONU, cît a fost control direct. Deci tot a fost fie dictat de-a dreptul pînă prin anii 60, fie deprins şi importat de ăştia care s-au dat pe la Moscova la studii, după. Totul era copiat, chiar şi cînd ruşii nu îi lăsau să copieze, că se amăgeau că dacă fac ca ruşii, le iese manevra, cum le iese şi la ruşi. Cînd întîlneşti un ungur, redegist, chiar şi iugoslav care a crescut pe vremea aia, o să vezi că avem mai mult în comun cu ei decît ne inchipuim. Totul era aproape la fel, în toţi sateliţii. Cuba, de exemplu, e departe, cultura e complet diferită şi ne-europeană, deci mă gîndeam că şi strategia o să fie diferită. După şapte ani de trăit printre cubanezi fugiţi, mi-am dat seama că e identică. Coreeni nu cunosc, dar fac pariu că şi ei ştiu ce înseamnă konieţ filma. Din Wikipedia, totul pare la fel cu ce-a fost la noi. Un pic mai intens, dar aceleaşi teme.
      Şi e şi un fapt natural, că încă n-am auzit de dictatură care să nu zghiere ca apucata despre pace şi prietenie.

  • Reply
    batistuta
    7 noiembrie 2010 at 16:55

    cel mai frumos vers e: ,, Toate femininele vor pace …,, , nu stiu de ce, dar are priza fantastica la gacicile de 50-60 ani

  • Reply
    loser
    7 noiembrie 2010 at 16:57

    Niciodata nu mi-am pus problema asta, pentru ca mi s-a parut evident raspunsul: si copiii trebuiau sa-si „doreasca’ ce-si „doreau” si parintii lor.
    Se milita pentru „oprirea cursei inarmarilor si instaurarea pacii in lume”? Pai atunci si copiii trebuiau sa fie solidari de mici. Ce vroiati sa-si doreasca? Cultura toxica din vest, sau, Doamne fereste, prezervative la magazin?

  • Reply
    zugu
    7 noiembrie 2010 at 17:28

    Am mai spus-o, daca bardul valoreaza ceva din punct de vedere artistic, o sa aflam cu siguranta peste vreo cel putin 30 de ani, asa, cand o sa ne fie, poate, mai bine si vom avea timp sa ne dam cu parerea in mod obiectiv. Desi in stadiul asta, mult mai poet mi se pare Dinescu, care inca e in viata si cu pozitiile politice ale caruia nu mai sunt de acord de ani buni.
    Zilele astea curg pe ecrane patetisme, cum bine a observat domnul Prisacariu, de tipul „copiii lumii doresc pacea”. Pormubei albi aruncati in aer pe stadioane (pe versurile lui Cacofonix, evident), penibilitati de tip „Emineeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeescuuuuu!!” si versuri pentru parinti pe care ultima oara le-am auzit la amarastenii de cersesc in metrou.
    E laudat cum era laudata Laura Stoica dupa ce-a murit, o cantareata oarecare devenita peste noapte „cea mai buna voce din Romania”. Dar doar pentru cateva zile, acum a cazut iar in uitare.
    Dar poate ma insel eu si oamenii aia s-au strans acolo nu pentru persoana, ci pentru ca romanii, de vreo 20 de ani, asa, sunt foarte necro.

  • Reply
    zulu
    7 noiembrie 2010 at 19:02

    @zugu: apropos de romanii sunt necro, poate pt ca priveghiurile sunt cele mai funny momente din viata, respectiv moartea, romanilor; ramasite de la hahaielile si chiolhanurile dacilor la moartea semenilor!(?)

  • Reply
    alice
    7 noiembrie 2010 at 20:45

    Mda…un glob pamintesc inconjurat de copii de diverse culori, rase nationalitati, copii care se tin de mina…si niste porumbei albi…si cu litere tremurinde scris ,,copii lumii doresc pacea,,…cam asta pot sa-mi amintesc la ora asta despre subiect

    • Reply
      alice
      7 noiembrie 2010 at 20:54

      Copiii, de fapt…scuze

  • Reply
    AntiGelu
    8 noiembrie 2010 at 1:21

    „Amintiri din copilarie”:
    – Ceausescu-Romania, pacea si prietenia
    – Ceausescu-pace
    – Stima noastra si mandria, Ceausescu-Romania
    – Multumim din inima partidului si conducatorului iubit
    – Epoca ce cu mandrie o numim: „epoca de aur”, epoca nicu ceasca
    – Ceausescu si poporul, pacea si cu tricolorul
    – Partidul, Ceausescu, Romania
    – Pacea si prietenia, Ceausescu-Romania
    – etc, etc
    Scary, ain’t it?
    Cam prin 84 parca, ne.au scos la un miting mare de tot, fiecare a primit ordin sa ne dotam cu un porumbel alb din carton montat pe un bat si apoi am mers in grup pina in fata „sfatului” unde am urlat tot felul de tampenii…ideea era ca cica noi protestam impotriva razboaielor si doream pacea.
    Sa nu mai pomenesc adunarile de pioneri pe unitate unde bateam pas de parada pe detasamente in jurul cladirii scolii, ca se ne adunam apoi linga catarg unde se ridica steagul si noi urlam ca nu stim decit trei culori pe lumea asta. Gospodinele se holbau la noi de la geamuri si tancii cu mucii franjuri ne priveau cu indivie cum „ne jucam”.
    Ce stiu astia micii de astazi? hanamontana si mailisairus, dreq.

  • Reply
    heblu
    8 noiembrie 2010 at 7:46

    vai de copchiii care erau miercurea la ore pe la ora 17…

  • Reply
    Nicolae
    8 noiembrie 2010 at 9:12

    Mi-aduc aminte ca prin ’80 s-au facut niste marsuri, mitinguri de mare amploare pentru pacea globala. Astea in timpul saptamanii! Iar noi mergeam la serviciu si dunminica. Dar aceasta ca urmare a unui scandal international legat de vanzarile de armament ale lu’ ceasca catre AMBELE tari aflate in conflict. Undeva prin Africa sau Asia. Ceasca dorea sa arate ca el nu participa la conflicte. Informatia o tin minte (aproximativ) de pe la Europa Libera. Asa ca ei (care mai sunt) pot da informatii mai sigure.

  • Reply
    jderu'
    8 noiembrie 2010 at 11:45

    Serialul sovietic de papusi animate „Fiti politicosi” a putut fi urmarit in reluare in zilele de 5, 6 si 7 noiembrie 2010 la televiziunile din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *