Băsescu lucrează la propria statuie, intitulată "Marinarul mesianic". Eurostat și Felix îl încurajează
Pentru cine nu a văzut declarația de presă a lui Traian Băsescu de acum cîteva ore, finalul spune toată povestea:
„Faptul ca factura iesirii din criza a fost platita de romani ma face sa am tot respectul pentru efortul lor si le spun foarte deschis ca pot fi mandri, pentru ca nu sunt multe tari care au reusit sa revina in parametrii macro ai unei tari functionale intr-un timp atat de scurt.
Asa cum v-am mai spus, eu am sentimentul ca mi-am facut datoria ca presedinte si chiar daca m-au durut si injuraturile, si fluieraturile, sunt linistit, Romania este din nou capabila sa isi reia cresterea economica durabila.
Asta este ceea ce am avut de comunicat, am marea rugaminte ca inainte de a comenta, de a fi impotriva, intrati pe site-ul Eurostat, vedeti situatia somajului, a deficitelor.
Veti fi multumiti de tara noastra.
Ne-am obisnuit tot timpul sa spunem ca suntem ultimii si va asigur ca sunt foarte multe zone in care suntem departe de a fi ultimii.
Serios va spun, puteti fi mandri de Romania„. (sursa)
Sau, și mai sintetic: „Cred ca nava e la cheu, in port sigur” (aceeași sursă ca mai sus).
Așadar, Traian Băsescu a salvat încă o dată România (a cîta oară?). Putem discuta la nesfîrșit dacă acțiunile guvernului Boc, împins de la spate de președintele Băsescu, au salvat sau nu România de la faliment, putem implica economiști, oameni de stat și analiști în disputa asta. Dar nu are nici o importanță care va fi rezultatul acestei analize.
Cu adevărat esențial acum este că, atunci cînd președintele spune despre el că și-a făcut datoria și a salvat țara, nu e nimeni să-l contrazică. A, sigur, ar putea să-l contrazică șeful PNL, Crin Antonescu, dar asta nu-l va ajuta prea tare pe șeful Senatului. Iar Ponta nu numai că nu vrea să-l contrazică pe Băsescu, ba chiar e mulțumit că a fost lăudat de președinte (și nimeni altcineva de pe scena politică nu contează în acest moment, deci să nu ne pierdem vremea să analizăm ce ar putea comunica pe acest subiect Blaga, Udrea, DD sau Kelemen Hunor).
Explicația banal de simplă pentru care criticile lui Crin nu mai contează iar Ponta e fericit că e menționat de președinte stau într-un sondaj al CCSB, institut apropiat de Dan Voiculescu: electoratul se atașează din ce în ce mai tare de formula coabitantă Ponta – Băsescu și are o încredere din ce în ce mai scăzută în Antonescu. Sau, altfel spus, dacă te apuci să-i critici pe premier și președinte, dai prost la popor.
A, poate acum vă întrebați alt lucru: de ce își ridică Băsescu o statuie lui însuși? Păi, primul și cel mai bun motiv e că nu vrea să rămînă în istoria post ’89 ca un președinte exclusiv conflictual care a pîrjolit totul în jurul lui. Ci dimpotrivă, își dorește o relatare istorică ceva mai eroizantă. În al doilea rînd, devine din ce în ce mai evident că președintele chiar nu vrea să se retragă la pensie după 2014 (de altfel, a și spus-o), deci din nou are nevoie de imagine. E chiar simplu. Iar cînd te mai ajută și poporul (pînă și Felix a învățat asta din sondajul institutului lui de casă, CCSB) și te legitimează și cu cifre Eurostat, trebuie să formulezi rapid, inteligent și să livrezi poporului mesajul. Cît e cald și apetisant.
P.S. Și ar mai fi de remarcat o declarație a președintelui: „Daca vom trece la a deveni subordonati baronilor locali si orice mica incasare suplimentara in buget o vom dedica lucrarilor pentru cleintela din teritoriu cu siguranta nu vom reusi„.
Băsescu știe bine care e puterea baronilor locali, cei care taie și spînzură politic în teritoriu, mai ales cînd vine vorba de voturi. Vasile Blaga îi controlează pe cei ai PDL, de aceea a și cîștigat șefia partidului, în ciuda opoziției președintelui. Și tot un baron local, Sorin Frunzăverde, a trădat și s-a transferat la PNL, îngropînd guvernul MRU și aproape și pe Băsescu.
Și Ponta știe bine că șansele lui să conducă PSD în următorii ani sînt determinate de scoaterea din joc a greilor PSD din teritoriu. Cu o parte din ei, șeful PSD a și reușit, la congres: Nicușor Constantinescu (Constanța), Gheorghe Bunea Stancu (Brăila), Constantin Nicolescu (Argeș), Ion Prioteasa (Dolj).
Iată, deci, încă un motiv pentru ca Băsescu și Ponta să se unească în cuget și-n simțiri.
4 Comments
Tot aşa spunea şi Boc prin 2011:,,Am ieşit oficial din criză”. Citez din personajul interpretat de Mariana Mihuţ îi filmul BALANŢA: ,,Fir’-aţi ai dracu’ cu politica voastră!”
Ne asteapta un viitor de aur: http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/romania-e-noua-china-in-ceea-ce-priveste-salariile-181072.html. Inca o opintire pe model economic Basescu-Boc-FMI+banci si ii ajungem din urma si pe aia din Rwanda. Tupeul basesc si prostia romaneasca se intinlesc din nou pe trend ascendent in sondaje in timp ce se negociaza in liniste tranzitia puterii spre noua gasca de hoti.
Citind textul lui Basescu am avut o senzatie de deja-vu, pe care am mai incercat-o la discursul lui Sorin Oprescu de la congresul PSD: Trebuie sa ai un anume har sa poti vorbi , fara sa spui nimic, in asta cred ca sta succesul unui om politic… Cel putin la Oprescu talentul este dus la rangul de arta
Toata floarea cea vestita a intregului Apus si-a dat cu parerea,incepand cu Ponta si Crinut-ce doarme-n leganut(rima-i cam trasa de par,dar merge…)si terminand cu varanul,se putea ca intaiul om al tarii sa nu vina cu o completare?Daca n-ar fi facut-o,ceilalti si-ar fi arogat toate meritele si nu se facea sa ramanem fara coledji…Cred ca,acolo sus,se da o lupta pe viata si pe moarte,pentru suprematie.Presedintele,din ce in ce mai singur,se aliaza cu cine poate,vorba aceea”fa-te frate cu dracu,pana treci puntea”.Parca nu ne-am fi edificat pana acum cu ce „oameni de onoare”avem de-a face…