Nici măcar firma fiului lui Dragnea nu a aplicat split TVA

Măsurile guvernului Tudose sunt excelente, dar nu pentru noi: cam aceasta pare a fi principiul după care funcționează firmele demnitarilor PSD și ALDE. Nici una din societățile la care demnitarii PSD-ALDE au acțiuni sau cu care au legături de familie nu a aplicat pentru contul „Split TVA”.

Măsura este opțională până la 31 decembrie, după care va deveni obligatorie. Nici companiile mari la care statul este acționar nu au aplicat pentru sistemul opțional al plăților defalcate a TVA (lista split TVA, aici).
De exemplu, Automotive Trading, firma la care președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acționar în proporție de 85%, nu a optat pentru contul Split TVA. Nici Alcom SRL, unde vicepremierul Marcel Ciolacu este acționar majoritar. Nici companiile la care sunt acționari senatorul PSD Șerban Nicolae, fostul ministru de Finanțe Viorel Ștefan sau Mariana Pietrăreanu, soția vicepreședintelui ANAF Nicolae Pietrăreanu, nu s-au grăbit să profite de această măsură, deși ea oferă o serie de facilități fiscale.
Dintre companiile mari la care statul este acționar, doar Romgaz și Nuclearelectrica și-au deschis cont pentru plata defalcată a TVA. Poșta, CEC-ul sau Transgaz au evitat-o, deocamdată. Culmea este că CEC a anunțat că oferă comisioane reduse pentru clienții care deschid un astfel de cont.
Azi, site-ul cursdeguvernare.ro a arătat că nici una din firmele la care sunt acționari membri ai guvernului Tudose nu a optat pentru acest sistem.
Toți cei cinstiți vor susține”
Atunci când au introdus această măsură, extrem de controversată, liderii PSD/ALDe au susținut că firmele cinstite o vor îmbrățișa.
„Firmele oneste au fost atrase de facilitatea oferită prin care plătesc mai puţin cu 5% impozit pe profit. Această sumă acoperă cu mult cheltuielile necesare pentru modificarea sistemelor informatice“, spunea, la 8 septembrie, ministrul finanţelor Ionuţ Mişa, într-un interviu pentru ZF.
„În final, toţi cei cinstiţi şi buni platnici vor susţine TVA Split”, afirma și președintele PSD, Liviu Dragnea, la 5 octombrie. (Mircea MARIAN)
dragnea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *