Miniștrii care știau de furtul banilor europeni de către Tel Drum: Udrea, Hellvig, Petrescu, Dragnea, Shhaideh, Dâncu

În vara lui 2011, un raport de audit al Comisiei Europene identifica deficiențe atât de grave la cheltuirea banilor pe proiecte din POR (Programul Operațional Regional, gestionat de către Ministerul Dezvoltării Regionale), încât recomanda înghețarea fondurilor pe o perioadă nedeterminată. Patru proiecte cu bani POR erau vizate de critici și, din acestea, două erau ale Tel Drum.

În iunie 2011, recomandarea inspectorilor Comisiei Europene a fost pusă în practică și fonduri de aproape un miliarde de euro pe POR pentru România au fost indisponibilizate. Abia în aprilie 2013, adică aproape doi ani mai târziu, plățile au fost deblocate (pe larg despre subiect, aici).
În octombrie 2011, un raport despre cum cele două licitații câștigate de Tel Drum fuseseră măsluite de la un capăt la altul a fost întocmit de o instituție a statului (ANRMAP – amănunte, aici). Era, deci, evident în acel moment că verificările inspectorilor Comisiei Europene se bazaseră pe fapte și că cineva trebuie să răspundă pentru ilegalități. Ce e drept, statul român deja începuse să fie pedepsit: banii pe POR nu mai veneau în România. Culmea tupeului, însă, Dragnea anunța public că Ministerul Dezvoltări Regionale, gestionarul fondurilor POR, îl exonerase (în calitatea sa de șef al Consiliului Județean Teleorman, organizatorul ambelor licitații câștigate de Tel Drum) de orice fel de responsabilitate (sursa).
Ce trebuia, totuși, să facă România pentru a se asigura că cei vinovați de blătuirea licitațiilor răspund pentru încălcarea legii? În primul rând, Ministerul Dezvoltării Regionale trebuia să analizeze situația obiectiv, la rece, și să decidă cine greșise. În al doilea rând, Ministerul Dezvoltării Regionale era obligat să sesizeze procurorii dacă ajungea la concluzia că printre greșeli se strecuraseră și infracțiuni.
A făcut asta Ministerul Dezvoltării Regionale? După știința mea, nu. Cine a condus Ministerul Dezvoltării Regionale după izbucnirea scandalului care a dus la înghețarea fondurilor POR? În vara acelui an, 2011, ministru era Elena Udrea. Aceasta a condus MDR până în martie 2012, în mandatul de premier al lui Emil Boc. Din martie până în mai 2012, în foarte scurtul mandat al lui Mihai Răzvan Ungureanu, MDR a fost condus de Gabriel Petrescu, băiatul de casă al Elenei Udrea. Din mai până în decembrie 2012, ministerul a răspuns la ordinele lui Eduard Hellvig, actual șef al SRI, atunci membru al PNL, partid de guvernare în alianță cu PSD sub umbrela USL și mandatul de premier al lui Victor Ponta. Din decembrie 2012 până în decembrie 2014, ministru la Dezvoltare a fost chiar Liviu Dragnea, urmat (până în noiembrie 2015) de către Vasile Dâncu și, din ianuarie a.c., iar de către Sevil Shhaideh. De vreo două luni, ministru e Paul Stănescu.
Rezonabil vorbind, nu ne puteam aștepta ca Dragnea, Shhaideh și Dâncu să fi cerut anchete împotriva Tel Drum. Dar Udrea? Dar Petrescu? Dar Hellvig?
dragnea hellvig
 
 

You May also Like...

Bă, plagiatorule, unde era urgența renunțării la titlul de doctor?
15 iulie 2015
EXCLUSIV Efectul fiscal Ponta: Daciana Sârbu dă pîine cu TVA de 9% poporului
28 aprilie 2015
Incredibil de meschinul Ponta: Șova a plătit o jumătate de Mitsubishi, Dolineaschi cealaltă. Ca să ajungă secretar general al PSD
7 iunie 2015
2 Comments
  • Reply
    Oscar
    17 noiembrie 2017 at 15:13

    Famiglia traditională.

  • Reply
    just a friend
    17 noiembrie 2017 at 18:24

    Si chiar nimeni nu ii poate dovedi pe astia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *