Magistrații, ciocul mic: nu mai pot demasca abuzurile politicienilor
Ca să parafrazăm o celebră manea: amendamentele lor minte nu are, așa că măcelul continuă nestingherit. După cum s-a anunțat acum puține ore, una din legile referitoare la Justiție din pachetul groazei conceput de PSD – ALDE urmează să fie votată în plenul Camerei Deputaților chiar azi, după ora 17.00.
Este vorba de legea 303/2004. „Modificările aduse legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor vor intra luni la vot final în Camera Deputaţilor, după şedinţa solemnă de plen reunit, a decis Biroul Permanent. De asemenea, şi modificarea legii ANI va intra azi la vot final în Camera Deputaţilor. În mod normal, sesiunea săptămânală de vot final în Camera Deputaţilor este marţi, după prânz. ”Care e diferenţa dacă a azi sau dacă e mâine?”, a spus Florin Iordache, întrebat de ce intră azi la vot final legea 303/2004 şi nu marţi, aşa cum este normal. ”Noi nu ţinem şedinţele de Birou Permanent în funcţie de cum se organizează protestatarii”, a mai spus el.” (sursa)
Într-adevăr, site-ul Camerei Deputaților confirmă: proiectul de lege e ultimul pe ordinea de zi, dar există. Unul din amendamentele votate în comisia comună de modificare a legilor care reglementează justiția sună foarte bizar: „ART. 9 După alineatu (2) se introduce un nou alineat, alin. (3) cu următorul cuprins: (3) Judecătorii și procurorii sunt obligați ca, în exercitarea atribuțiilor, să se abțină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlate puteri ale statului – legislativă și executivă. ALDE, PSD”. („ALDE, PSD” înseamnă că cele două partide au propus amendamentul)
Ok, dar ce înseamnă „manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlate puteri ale statului – legislativă și executivă”? Să zicem, de exemplu, că un judecător scrie pe Facebook astfel: „In ziua in care GRECO anunță că va cere explicații României pe modificarea legilor justiției și cadrul anticorupție, Parlamentul stabilește că la noapte va vota proiectele de modificare a celor trei legi ale justiției.
Suntem dați dracului, ce să zic?! Nimeni nu se pune cu noi. Ce cooperare loială între autorități?! Ce îndeplinire a angajamentelor internaționale?! Ce dezbateri vreți, dom’le??! Românu-i frate cu codrul și îi place în sălbaticie. Iar dacă el își pune in cap una și bună, atunci asta face și gata!”
Se consideră, deci, că judecătorul respectiv a defăimat Parlamentul? Eu, dacă aș fi Șerban Nicolae, Iordache sau Cătăniciu, aș zice că da. Păi, e bine? Nu e bine.