Nicolicea e dispus să dea OUG pro-corupți cu riscul pușcăriei: imunitatea parlamentară anulează riscul

Unii consideră că Eugen Nicolicea nu este decât o momeală pentru președintele Iohannis și că Liviu Dragnea ar avea mai multe variante la îndemână pentru portofoliul Justiției. De fapt, nimeni nu este dispus să-și sacrifice libertatea pentru șeful PSD.
Cum și-ar sacrifica libertatea un ministru al Justiției? Dând o OUG care să-l scape pe Dragnea de dosarul penal în care e acum judecat. De ce ar reprezenta un risc penal emiterea unei astfel de OUG? În primul rând, pentru că, în mai multe rânduri, Curtea Constituțională a explicat foarte clar că o ordonanță de urgență necesită o, evident, urgență.
Astfel, “Curtea a statuat că Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă în următoarele condiţii, întrunite în mod cumulativ (vezi pct. 26 din Decizia CCR nr. 361/2016):
– existenţa unei situaţii extraordinare;
– reglementarea acesteia să nu poată fi amânată şi
– urgenţa să fie motivată în cuprinsul ordonanţei.
Dar ce înțelege CCR prin situații extraordinare?
CCR a arătat că <situaţiile extraordinare exprimă un grad mare de abatere de la obişnuit sau comun şi au un caracter obiectiv, în sensul că existenţa lor nu depinde de voinţa Guvernului, care, în asemenea împrejurări, este constrâns să reacţioneze prompt pentru apărarea unui interes public pe calea ordonanţei de urgenţă (a se vedea mutatis mutandis Decizia nr.83 din 19 mai 1998, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.211 din 8 iunie 1998).>” (sursa)
Iar în cazul unei OUG pentru Dragnea nu există o urgență obiectivă, ci una cât se poatede subiectivă a individului care este inculpatul Dragnea Nicolae Liviu.
Tocmai de aceea, toate avizele care sunt necesare unei astfel de OUG n-ar fi asumate de către funcționarii guvernamentali. Dar, dacă Nicolicea ar aranja ilegal avizele, s-ar ajunge exact în situația de după emiterea OUG 13/2017 de către Florin Iordache, după cum ne spune DNA:
Având în vedere că, din analiza actelor de urmărire penală, rezultă indicii cu privire la săvârșirea unor infracțiuni, respectiv:
– Favorizare a făptuitorului
– Prezentare cu rea-credință, de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului( prevăzută și sancționată de Legea 115/1999)
– Sustragerea sau distrugerea de înscrisuri,
– Sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri
– Fals intelectual“.
Nicolicea, așadar, ar risca un dosar penal complicat.
Atunci, Nicolicea e prost, nebun sau lingău absolut? Puțin din toate dar, mai presus decât astea, parșiv și viclean: ca să fie cercetat de procurori, ar fi nevoie de acordul parlamentarilor. Pare foarte probabil că un astfel de aviz de urmărire penală nu ar fi dat de majoritatea PSD, deci Nicolicea ar scăpa liber după emiterea OUG.
P.S. Există, totuși, o hibă în acest plan: o OUG este asumată de Guvern prin semnătura premierului. Este Dăncilă dispusă să gireze o infracțiune?
n

You May also Like...

Oracolul nemuritor Ion Iliescu știe: Firea e deja istorie
2 decembrie 2017
Motto-ul lui Striblea: "mult e dulce și frumoasă limba ce o dăm"
9 aprilie 2015
Ar cam fi momentul ca Iohannis să-i ceară demisia lui Ponta
19 februarie 2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *