Rîsu' – plînsu' constituțional: Iohannis nu e obligat să-l numească premier interimar pe Găbiță Oprea

Maine dimineata voi trimite Presedintelui Romaniei solicitarea ca, in baza art. 107 din Constitututie, sa-l desemneze pe Vicepremierul Gabriel Oprea sa exercite toate atributele functiei de Prim Ministru (inclusiv conducerea sedintelor de Guvern)„, a scris azi Ponta pe facebook.

În adresa pe care urmează să i-o trimită lui Iohannis (vezi mai jos), Ponta îi sugerează lui Iohannis să-l numească interimar pe Gabriel Oprea.
ponta imposibilitate
Singura problemă, însă, e că Ponta nu-l poate obliga pe Iohannis să-l numească pe unul sau pe altul.
Să citim Constituția, invocată de Ponta (articolul 107, alineatul 3):
Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.
Așadar, Constituția zice așa: „Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar”. Dar Constituția nu precizează pe cine numește președintele ca interimar, lasă decizia la libera alegere a șefului statului.
Să citim și din legea 90/2001, invocată tot de Ponta (articolul 9, alineatul 1):
„Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern în cel mult 45 de zile.”
Deci: „Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar”. La fel ca în Constituție, deci.
Mă gîndesc, deci, că Iohannis l-ar putea numi interimar pe Nicolicea. Sau pe Liviu Pop, nu?
 

You May also Like...

Anticorupția lui Iohannis s-a împotmolit în Vosganian. Care o apără pe Ecaterina Andronescu
19 noiembrie 2014
Dragnea a ascuns-o pe consiliera Anca Alexandrescu iar Alexandrescu își ascunde banii de la Rompetrol
13 noiembrie 2017
Ipoteză de lucru: Șova scapă mai ieftin într-un dosar DNA ca să-l înfunde, printr-un complice, pe Greblă
4 februarie 2015
14 Comments
  • Reply
    Rosu Dan
    21 iunie 2015 at 15:14

    O va numi pe „fă, doina”.

  • Reply
    bunica sabela
    21 iunie 2015 at 15:27

    Nicolicea ??? Liviu Pop ???
    Ai-ai-ai-ai …
    Domne feri’ !!!
    Pai mai bine fara interimar, nu ca pontanacu’ ar fi mai bun ca astia !!!

  • Reply
    L
    21 iunie 2015 at 16:38

    Ficusul va executa cuminte ordinul Sistemului venit via Gunoimonta. Facem pariu? Este incredibil cum cetatenii acestei tari inteleg sa stea cuminti la „locurili” lor si nu se revolte, avand in vedere ca au un premier fugit din tara si urmarit penal. Bravo, Romania! Asta chiar este o tara din care iti vine s-o iei la sanatoasa, cat vezi cu ochii.

  • Reply
    Anamaria Enea
    21 iunie 2015 at 16:40

    A FI SAU A NU FI … PRIM MINISTRU?
    Ultima știre că din 21.06. că Ponta propune ca Prim Ministru Interimar pe Gabi Oprea naște o serie de întrebări:
     Perioada 15-19.06 – când VVP era internat – decizia ca atribuțiile sale să fie exercitate de G. Oprea ce temei legal are? deoarece articolul invocat nu prevede acest tip de delegare a atribuțiilor!
     Propunerea ca Interimar al lui G. Oprea pentru maxim 45 de zile, începând cu 22.06, nu este relativ generatoare de confuzie? Cele 45 de zile de când se socotesc, având în vedere că Ponta lipsește din 15.06?
     Acestă zgomotoasă absență a Primului Ministru, emoționant prezentată medical, nu este oare o manevră de a nu se prezenta la DNA nici măcar la prima audiere? și așa încetișor, o strategică tergiversare a dosarului penal până la prescripție?
     Și în final, până în august, creștineasca opinie publică, ajutată de vacanța parlamentară și de mass-media pervers-manipulatoare va face uitată obligația morală a lui VVP – demisia?
    PS De ce oare în fața clinicii unde era internat V.V. Ponta nu atârnau ciorchini de reporteri, cu emoționante mesaje, așa cum obișnuiesc să facă pentru orice ”VIP” internat?

  • Reply
    Rîsu’ – plînsu’ constituțional | Iohannis nu e obligat să-l numească premier interimar pe Găbiță Oprea | Nasul.tv
    21 iunie 2015 at 16:45

    […] sursa: prisacariu.ro […]

  • Reply
    bunica sabela
    21 iunie 2015 at 17:07

    Ia priviti ce se vehiculeaza in mass-media (ma rog, intr-o parte a ei):
    „Una dintre variante ar fi ministrul de externe Bogdan Aurescu… Cea de-a doua variantă ar putea fi repudiatul Robert Cazanciuc, ministrul Justiției…”
    http://www.comisarul.ro/politic/se-va-umili-iohannis-sa-i-faca-poftele-fugarului-p_489300.html
    Daca prima varianta ar mai fi cum ar mai fi, cea de-a doua imi da fiori reci pe spinare !

  • Reply
    Ana
    21 iunie 2015 at 17:36

    Atata vreme cat, conform Constitutiei, presedintele Romaniei este obligat sa numeasca un premier interimar exclusiv- din guvernul Plagiatorului, nu vad de unde pana unde aceasta euforie.
    Absolut toti ministri guvernului Ponta sunt niste nulitati, niste lichele si niste fripturisti.
    Johannis poate sa stea 3 zile sa aleaga un interimar sau poate sa traga un nume dintr-o caciula, ca tot aia e. Tot un gunoi va fi.

  • Reply
    cretinoid
    21 iunie 2015 at 17:43

    pontacul ori e tampit, ori e de o nesimtire crasa si ii crede pe restul tampiti, inclusiv Presedintele cu tti consilierii lui, toti cei care fac opozitie, cei din presa, s.a.m.d. Pentur ca nu pot sa cred ca s-a gandit macar o secunda ca nimeni nu se va uita macar din curiozitate sa vada ce scrie in articolul 107 alineatul 3.

  • Reply
    FRANK ZAPA(KING)
    21 iunie 2015 at 17:58

    Eheeeeeeeee,acum e acum,sa-l vedem si pe IOHANNIS,cam din ce film este……..
    Am dat un clic si am luat guvernul la puricat,pfffffffff,bey fratilor e o adevarata aventura sa cauti un om cit de cit onorabil.
    Cu toate ca vine pe aceiasi filiera,ca si PONTA,cu toate ca este omul lui ADRIAN NASTASE,din ce stiu pina in acest moment BOGDAN AURESCU,ar intra in calcule pt ca sa fim cit se poate de clari:
    NICI UN OM DE ONOARE ,UN PATRIOT ROMAN NU AR FI ACCEPTAT SA FACA PARTE DINTR-UN GUVERN CONDUS DE LASUL,DEZERTORUL SI TRADATORUL DE NEAM VIOREL VICTOR PONTA…..

  • Reply
    FRANK ZAPA(KING)
    21 iunie 2015 at 18:07

    Incer c sa-mi imaginez ce atmosfera este in PSD,incerc sa-mi imaginez ce este in sufletul si mintea INFRACTORILOR DIN GRUPAREA DE LA PUTERE.
    Daca PONTA A DEZERTAT,EU VA SPUN ACUM-URMEAZA O ADEVARATA PRABUSIRE A INTREGULUI ESAFODAJ POLITIC-SOBOLANII VOR FUGII CARE INCOTRO…………

  • Reply
    FRANK ZAPA(KING)
    21 iunie 2015 at 18:33

    Acum voi incalca regula si voi posta ceva care sa zicem nu are legatura cu subiectul.
    Da,B1 a jucat pt chiliman,dar si pentru PONTA,asa este.
    Daca insa ne uitam mai atent,si cautam mai adinc,vom vedea ca cel putin unul din PROPIETARII SAITULUI REPORTER VIRTUAL,si anume ADRIAN HALPERT ,era un mare sustinator al liberalilor.
    Si daca ne uitam si mai atent la politica recenta a saitului,foarte sensibila la orice critica la adresa TABLOULUI DE LA COTROCENI SI A PNL,recurgind la cenzura,as putea spune ca ,E MARE DERANJ PRIN PRESA ROMANEASCA ATIRNATA SERIOS DE FINANTATORI GEN VLAD MOISESCU ………
    Tu ce parere ai CATALIN,MA INSEL,GRESESC????????

    • Reply
      prisacariu
      21 iunie 2015 at 18:43

      toata presa are finantatori interesati

  • Reply
    JULES VERNE
    21 iunie 2015 at 19:37

    sa-l scoata de la beci pe valcov !

  • Reply
    Gretzky
    22 iunie 2015 at 17:13

    eu ma intreb de cateva zile: in ce calitate a semnat acest idiot adresa din 19.06.2015? ca semnat-o in turcia e clar, dar atunci, in data aceea, am avut doi prim ministrii: unul numit si internat si altul numit interimar! institutional, cretinul de ponta NU PUTEA SEMNA NIMIC PANA SAMBATA CAND EXPIRA DREPTUL DE SEMNATURA AL GABITULUI!!! sau sunt eu idiot si mi-a scapat ceva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *