Dragnea nu poate intra decât ca martor la DNA în dosarul Belina

Într-o zi de 13, șeful Camerei Deputaților se va prezenta la DNA: „Liviu Dragnea se va prezenta la DNA, potrivit avocaților săi, luni, 13 noiembrie. Deocamdată nu se știe în ce calitate a fost chemat să se prezinte în fața procurorilor. Președintele PSD nu a fost văzut zilele acestea la Parlament.” (sursa)

Speculațiile au început deja să circule în legătură cu ce s-ar putea întâmpla. Totuși, Dragnea nu poate fi chemat la DNA, dacă despre dosarul Belina este vorba, decât în calitate de martor. În primul rând, actualul șef al PSD era ministru în funcție la data faptelor cercetate de DNA, deci, dacă procurorii ar vrea să-l pună sub acuzare, ar avea nevoie de un vot din Camera Deputaților. Care nu doar că nu a fost cerut, dar e greu de crezut că ar fi pozitiv.
De ce martor? Am explicat pe larg acum puțină vreme: „Pentru faptele de care DNA o acuză pe Sevil Shhaideh este responsabil Liviu Dragnea. Totuși, procurorii i le-au pus pe toate în cârcă actualului ministru de la Dezvoltare. Care a semnat totul în locul șefului PSD. Își va asuma Shhaideh aceste fapte, tot sub semnătură, și la DNA?
Comunicatul procurorilor anticorupție nu lasă loc niciunui dubiu: în 2013, ca secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, fina lui Dragnea a orchestrat întreaga afacere a hotărârii de guvern ce a transferat insula Belina și brațul Sf. Pavel al Dunării din proprietatea publică a statului în cea a Consiliului Județean Teleorman (și, apoi, în chirie companiei TelDrum). Iată pasajul relevant: „Adoptarea hotărârii de guvern a fost posibilă în condițiile în care, în calitate de secretar de stat în cadrul MDRAP, prin semnare, suspecta Sevil Shhaideh și-a însușit în totalitate conținutul notei de fundamentare și al proiectului de hotărâre de guvern, a inițiat și a promovat HG 943/2013 prin care se consfințea transmiterea unor părți din imobilele insula Belina și brațul Pavel, cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor legale care reglementează normele de tehnică legislativă ce nu permiteau un astfel de transfer, aspect semnalat în repetate rânduri de către Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției“.
Mai mult, a existat și un complice în Ministerul Dezvoltării, conform DNA – șefa de la „Juridică“: „La rândul său, suspecta Ionela Vasile Stoian, în calitate de director la MDRAP – Direcția Juridică, Relația cu Parlamentul și Relații Internaționale, a sprijinit demersurile nelegale prin aceea că nu a întocmit note referitoare la observațiile pe care le-au făcut cele două ministere avizatoare (Ministerul Justiției și cel al Finanțelor Publice), nu a respectat reglementările privind circuitul de avizare, a contribuit la crearea unei reprezentări false MFP și MJ referitor la contractele de închiriere deja existente“.
Ministru al Dezvoltării și, deci, superior al celor două era Liviu Dragnea, interesat direct de bunăstarea financiară a TelDrum și, după cum știm, interesat personal (vânătoare, loisir și voie bună) de binefacerile aduse de insula Belina și brațul Dunării. Să nu fi știut nimic Dragnea despre ce pu­neau la cale Shhaideh și Stoian? Să fi trăit actualul șef al PSD într-un autism total și să nu fi știut ce proiecte de hotărâre de guvern trimite ministerul său la Palatul Victoria? Sau, mai degrabă, să fi știut Dragnea totul din prima clipă și, mai mult, să fi orchestrat totul, dar să se fi folosit de semnătura celei pe care a nășit-o ca „martor“ la căsătoria musulmană, tocmai ca să nu fie sesizat conflictul de interese în care se plasa?
Evident, este vorba despre ultimul scenariu: Dragnea este autorul moral al „furtului“ Belina–Sf. Pavel.
Dacă va oferi probe, Shhaideh îl va înfunda pe Dragnea și va scăpa cu acuzații mai ușoare. Dacă își va proteja șeful politic de atunci și de acum, Dragnea va fi iar martor. De data asta, însă, la cununia lui Shhaideh cu pușcăria.” (sursa)
E cert, în acest punct, că Rovana Plumb nu-l va turna pe Dragnea, tocmai a fost salvată de acest dosar prin votul parlamentarilor la ordinul lui Dragnea. Sevil Shhaideh, pe de altă parte, a fost păstrată în Guvern și i s-a oferit și un post în conducerea OMV Petrom, plătit gras (sursa). Așadar, e foarte puțin probabil ca aceasta să-l trădeze pe Daddy.
Dragnea e chemat la DNA ca să bifeze o formalitate (întrebări de martor care să se transforme în validarea unor indicii că șeful PSD ar fi orchestrat toată afacerea), dar o formalitate pe care DNA va încerca să o transforme în punere sub acuzare.
shhaideh dragnea

You May also Like...

Dacă DNA nu preia dosarul morții polițistului Gigină, Oprea scapă nepedepsit
28 octombrie 2015
BOMBĂ: Paul Stănescu a fost asociat, până în mai a.c., cu Moshe Agavi, trimis în judecată de DNA pentru complicitate cu Beny Steinmetz
14 octombrie 2017
De ce nu dă Putin nici două copeici pe Ponta
14 iunie 2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *