Memorialul durerii de cap

În sfîrșit, gloria binemeritată: apocalipsa TVR mi se poate imputa și mie. O spune distinsa doamnă Lucia Hossu-Longin, aici și aici. Pe scurt, pentru că TVR info a încheiat niște contracte de drepturi de autor cu augusta mea persoană, TVR se prăbușește în neantul ANAF. Recunosc și mă căiesc, dar, probabil, nu ar trebui să mai măcăi(esc). Totuși, niște precizări:
1. din contractele mele de drepturi de autor (care cred că, adunate, nu însumează nici măcar un an vechime) încheiate cu TVR Info nu am încasat niciodată mai mult de 4.000 RON lunar; mai puțin, da, peste jumătate din durata acestui contract;
2. am semnat ultimul contract cu TVR Info, pentru realizarea emisiunii „Plus unu”, acum nici o lună, pentru o durată de doar DOUĂ LUNI și pentru o sumă lunară netă de vreo 5.000 RON; din cîte știu, contractul cu pricina nu și-a urmat integral traseul birocratic prin departamentele de specialitate ale TVR, așa că e foarte posibil ca acest contract să nu fie, în acest moment, nici măcar activ, deci să nu producă efecte asupra fericirii mele financiare; în orice caz, cert e că a trecut mai bine de o lună de cînd am încasat vreun leuț de la televiziunea publică;
3. înțeleg că există o reală îngrijorare în privința suprapunerii salariale în cazul unor jurnaliști, care ar încasa bani din mai multe surse, de la mai multe instituții de presă; mai înțeleg că ar fi și cazul meu; ei bine, dacă există această îngrijorare în ce mă privește, mă simt dator să ușurez zbuciumul sufletesc al celor îngrijorați: de la începutul anului curent, revista „Kamikaze” nu mă mai plătește nici măcar în baza unui contract pe drepturi de autor; sau, mai direct: nu mai încasez de luni bune nici un leu de la revista „Kamikaze”; da, scriu acolo în continuare, dar fără să fiu plătit; pentru cei care nu știu, trebuie să spun că și societății editoare a revistei i s-au blocat conturile de către ANAF, acum mai bine de o lună;
4. nu am primit nici o decizie oficială, scrisă, din partea TVR Info sau din partea oricui altcuiva, conform căreia contractul meu cu TVR Info (da, ăla de la punctul 2, despre care nu știu dacă e activ) ar fi încetat; așadar, cei care au chef să-l vadă pe  groparul TVR în direct se pot uita deseară, de la 20 la 21, pe TVR Info, emisiunea se cheamă „Plus unu”; atenție, cel care a îngropat TVR în datorii cu salariul lui monstruos e moderatorul, să nu scuipați pe invitat.

You May also Like...

Numărul corect de alegători români: peste 19 milioane
3 august 2012
Încurcă-i!
17 aprilie 2010
De ce jurnaliștii sînt niște nenorociți
16 septembrie 2013
30 Comments
  • Reply
    xsd
    28 mai 2012 at 16:56

    cam nasol man, o sa ajungi in ritmul asta sa ceri ceva de mancare la invitatii din emisiune

    • Reply
      prisacariu
      28 mai 2012 at 17:12

      se poate minca in studio, in direct?:))

      • Reply
        xsd
        28 mai 2012 at 17:38

        depinde ce gasesti prin buzunarele de la sacou 🙂

  • Reply
    ciufutozaurus
    28 mai 2012 at 20:33

    cheama-l pe piedone, eu am avut mereu banuiala ca mai grebla niste carnati in sân, inainte sa-i dea cu dero in fata camerelor.

  • Reply
    ciufutozaurus
    28 mai 2012 at 20:34

    dom’le, si-mi pare rau sa aud chestia cu conturile kamikaze, sper sa iesiti la liman.

  • Reply
    John DOE
    28 mai 2012 at 20:55

    Nu m-am mai uitat la TVR de ani buni. Imi face sila. Nici acuma nu consider ca ma uit la TVR, cand urmaresc emisiunea ta. Te urmaresc pe tine, nu asa zisa televiziune care-ti transmite emisiunea. Daca ti se muta emisiunea la alta televiziune… io unul n-o sa am nici un regret. Ba dimpotriva, cred ca o sa ma bucur.
    O fost fain si in seara asta. Nu sunt fan Gusa, dar a fost interesant ce ati discutat. Cel putin pentru mine, aceasta „cealalta” fata a istoriei recente nu fusese asa de cunoscuta.

  • Reply
    raspunzel
    28 mai 2012 at 22:20

    Nu iti pot dori decat curaj si umor! Este epurare, nu e vorba de selectarea valorilor. USL are nevoie de obedienti, iar tu nu ai fost obedient sub niciun regim, deci nu te incadrezi fisei profesionale a postului. Fii la fel de proaspat, acid si profesionist! Pe mormantul Luciei nu va scrie decat: „Vanduta”. Se invartesc monseniorii in mormant…

  • Reply
    Panait
    28 mai 2012 at 22:51

    Da ofera-te sa lucrezi gratuit, sa vedem atunci ce spun. Pe bune!

    • Reply
      alex
      28 mai 2012 at 23:15

      Excelenta idee! Ar fi bine ca toti de care incearca sa scape din motive politice sa faca aceasta oferta. Daca TVR zice da, cateva luni pana in toamna nu muriti voi. Nimanui nu-i place sa munceasca pe gratis, dar in cazul asta cred ca merita satisfactia. Luati-o si voi ca pe un voluntariat pentru salvarea vietilor concetatenilor! Daca zic nu, componenta de epurare va iesi la suprafata, inca o data, si mai adaugam inca un punct pe lista minciunilor ticalosilor astora.

    • Reply
      baby jane
      29 mai 2012 at 12:33

      pai hai sa muncim toti gratuit pana la toamna. scoatem tara din cacat. ce ziceti? schimbam numele in Coreea de Vest

      • Reply
        Aramis
        30 mai 2012 at 2:23

        Pe cuvant ca eu as lucra gratis pana in toamna daca as fi intr-o pozitie in care sa-i agasez pe uslasi si sa pot sa le mai stopez discursurile mincinoase si manipulatoare. Nu e vorba de Coreea de Nord, dar e o miza mare ca oamenii sa reactioneze cumva, in incercarea de a contentiona elanul restaurator al noii guvernari, chiar prin gesturi atat de surprinzatoare incat astia sa nu stie cum sa raspunda. Sunt acum cateva luni decisive pentru ce se va intampla in viitorii ani. Dupa ce se insurubeaza bine prin alegeri furate nu neaparat la urne, ci prin minciuni, va fi mult mai greu.
        M-am bucurat ca in seara asta chiar am auzit-o pe Andreea Pora spunand pe B1 ca ea se ofera sa lucreze pro bono la TVR, daca e doar o problema financiara. Astept sa vad ce va raspunde babeta ticaloasa, care vad ca a devenit un fel de sef si factotum in TVR.

  • Reply
    costel
    29 mai 2012 at 8:47

    sper ca revista va rezista, pentru mine ar fi (cel putin) deprimant sa dispara.

  • Reply
    baby jane
    29 mai 2012 at 12:24

    Pai bine bai Prise, cu devalizarea monumentelor comuniste te ocupi tu? Si cand spun monument comunist ma refer desigur la babeta LHL. Pai cum vii tu sa-i ciupesti un 10% din salariu, ca si cum ai munci pentru ei!
    Cum o fi frate sa incasezi ABONAMENT fortat de la cateva milioane de locuitori si sa dai vina falimentului pe 5 – 6 colaboratori care din punctul meu de vedere mai arunca oleaca de speranta in cazanul clocit de la TVR?
    Cum o fi sa platesti sute de milioane unuia ca Dan Bitman (zic, e doar un exemplu) sa bata campii in fiecare duminica in prime-time si sa sari la gatul unui pumn de oameni care mai reusesc sa strecoare incomodul in cotidian?
    Eu zic asa: nici n-ai inceput bine si deja ai suparat cativa cocosei (ca pasarici n-ai avut pana acum ocazia) si de-acolo si nominalizarea ta, de altfel onoranta :). Si mai zic ca esti platit prea putin pentru ceea ce faci, adica te intalnesti zilnic cu scursurile societatii. BTW diseara ia cu emetiral ca vine Gusa.
    Si inchei, nu inteleg de ce-i freaca grija pe unii din cate locuri castigi bani, si mai ales nu inteleg de ce trebuie sa te justifici (apreciem sinceritatea). Muncesti pentru ei. MUN-CESTI! ceea ce pentru niste mebri CA de cariera e neologism.

  • Reply
    Tonif
    29 mai 2012 at 12:27

    Oameni buni, sunteti… nu stiu cum sa zic… ma lasati cu gura cascata. Nu vreti voi sa lucrati gratuit macar pana prin toamna? Hai ca rezistati voi, sigur nu muriti.

  • Reply
    Ionut S
    29 mai 2012 at 13:44

    Bre, eu nu inteleg asta cu „USL vrea sa scape de jurnalistii incomozi”. Asadar e asumat deschis ca pana cu’ douaj’ de zile, timp de luni sau ani de zile, dupa caz, respectivul era incomod pentru opozitie si, logic, comod pentru putere. Pai asta e aparator al democratiei, principial si curajos, sau pudel? Deci e de tinut sau de evacuat?
    A, si aia cu n-am luat decat patruj’ de milioane de la stat, sau 74, sau 100, ce mare lucru, la o ora de emisie 5 zile pe saptamana (da, stiu, sanchi, documentare, machiaj, pudrat, periat), ora in care vorbim cu peretii, si despre ce? – despre dependentii de stat, pericolu deficitului: medicii sau profesorii cu 8-10 milioane care nu pleaca la privat ca e comozi si lenesi, pute rau, da rau de tot!

    • Reply
      baby jane
      29 mai 2012 at 14:31

      medicii si profesorii iau la greu parandarat, alte exemple mai ai. ca noi restul platitorilor de taxe muncim mult da castigam binisor.

      • Reply
        Ionut S
        29 mai 2012 at 15:33

        Intr-o profesiune intelectuala sau ca incarcator/stivuitor? Puteai sesiza ca era o comparatie intre salariul DE LA STAT: al lui Lupea de 130 de milioane pentru practic nimic si al doctorului/profesorului de max 13 mil pentru totusi ceva mai mult de nimic. Altfel nu ma intereseaza cat primeste de la privat oricine, e strict problema sa.

        • Reply
          baby jane
          29 mai 2012 at 17:08

          si eu vorbeam de paraindarat nu de salariu. e drept, daca stam sa comparam parandaratul (spaga/meditatiile neimpozitate si alte vaxuri -imi cer scuze ca generalizez, exista membri de exceptie atat in randul medicilor cat si a profilor) intr-adevar li se face o nedreptate medicilor si profesorilor. merita mai multa spaga. saracii!

          • Ionut S
            29 mai 2012 at 17:24

            Tema era alta, dar daca ai tu fixul asta… Era si un banc cu Bula la psiholog, cand ii arata cercuri, triunghiuri, patrate, si el tot o singura chestie vedea, iar la sfarsitul testului exclama uimit: ba da obsedat mai e asta, de imi arata doar pornografie!
            Oricum, sa definim termenii: parandarat se referea la coruptie de un fel anume: demnitar/functionar inalt care da banu’ statului aiurea cui trebuie, si isi ia „indarat” o parte; gen Blejnar si multi altii. Diferit de: Profu’ cu meditatii, ce primeste o plata corecta pentru o munca in regim PRIVAT prestata de dumnealui, neimpozitata, cum neimpozitata e si foarte mult din alta munca privata – mecanic auto, HORECA, comert etc,etc. Iar doc’ul primeste o ATENTIE, nu ii dai nimic din ce ti-a dat el inainte, ci doar banii tai; daca vrei; si da, ii merita. Daca manopera pentru o ora la service auto e de un peste 1 – 1,5 mil, pentru o internare de 5 zile e chiar putin cateva milioane.

          • baby jane
            29 mai 2012 at 17:43

            ii cer scuze profei de romana (cu care n-am facut meditatii :P) pentru greselile mele. in apararea mea: e greu sa scrii ceva coerent cand te bati cu un copil de 6 luni pe tastatura).
            si ca sa inchei, ca deja mi-am depasit baremul de comentarii/topic. ce face matusa lucica amu’ e de fapt sa incerce sa camufleze un elefant intr-un magazin de portelanuri. manevra e deja clasica, scoti niste pestisori (salarial vorbind) la inaintare, in timp ce rechinii (matusalemici) se infrupta din bugetul TVR de pe cand era bunica fata. Despre asta e vorba.

          • Ionut S
            29 mai 2012 at 17:44

            Ca sa rezum intr-o fraza ce spun e ca discursul asa-zis de dreapta despre bugetarul lenes, indolent, supra-platit e ipocrit si grotesc atunci cand vine de la alti BUGETARI platiti cu de 10 ori mai mult pentru o munca insignifianta dpdv al timpului de munca si al rezultatelor (audienta) – ambele infime (asta pentru jurnalistii concediati recent). Si e ilogic cand vine de la un privat cum te declari, daca te supara si il vrei restructurat pe bugetarul cu 10 milioane care face totusi ceva util, si il aperi si il vrei platit in continuare cu 40-130 mil pe bugetarul ce face mai nimic.

  • Reply
    John DOE
    29 mai 2012 at 18:58

    Impresia mea despre TVR este ca, cu mici exceptii (care doar confirma regula), este un hoit infestat de rude de securistoizi incapabili de a trai prin propria lor valoare. Incepand cu managementul. Nu pot sa ma uit la porcariile de emisiuni pe care le vomita pe sticla niste incompetenti cu capacitatile creative ale unui papagal sau ale unei maimute.
    Putinii oameni care aduc audienta fie pe segment de nisa, fie pe segment general, la orice televiziune privata care merge pe picioare proprii nu pe capital pompat cu diverse interese, ar fi rasplatiti ca atare.
    Prin urmare, un lucru inteligent, si pe care asa-zisii falimentatori ai TVR poate il fac deja, este sa ia masuratorile de audienta de la emisiunile pe care le au/le-au avut, si sa se prezinte cu ele la televiziunile care platesc pe valoare, nu din talharia la drumul mare pe care o face TVR. Ironia cu munca voluntara sa nu fie nici macar pomenita intre noi (ptiu, ptiu, anatema!). Sa se disocieze cat mai repede de hidra asta corupta si infecta care este TVR.
    Pentru cele scris mai sus imi cer scuze numai fata de putinii profesionisti care mai haladuiesc prin TVR – cred eu – din diverse constrangeri sau pur si simplu din sentimente nobile. Poate unii dintre cei care se lupta cu morile de vant acolo vor reusi vreodata sa schimbe ceva. Din pacate eu sunt un pesimist convins la acest capitol.

  • Reply
    AntiGelu
    29 mai 2012 at 21:50

    Na ca v-a dat Ponta la toti 😀
    65.000 pe an, ajunge? Las ca SRL-ul cu angajati si rulaj de marfa, etc e scutit doar pina la 30.000. Dar ce sa ii faci? Ca Sova nu are SRL are casa de avocatura, PFA m-sii de treaba. Sau asta era aia de zicea Ponta ca da la presa inapoi?
    Vad ca da nu mai „servite” de cand e la ciolan. Nici pedeleii nu au fost atit de flamanzi la vremea lor.
    Vorba aia: http://oi46.tinypic.com/290v8fb.jpg

  • Reply
    zugu
    30 mai 2012 at 16:33

    Din fericire, in TVR se mai face treaba. Destul de des raman surprins de cate un film pe 2 care nu si-ar gasi loc in grila privatilor, de cate un interviu pe Cultural sau chiar de vreo o discutie serioasa la Jurnal.
    Dar totul se duce pulii de suflet cand vad ca exista monstruozitati de tipul Danutz sau cand prezentatorul e obligat sa multumeasca la final si femeii de serviciu pentru ca a facut posibila emisiunea. In majoritatea timpului, TVR respira birocratie si emana stat.
    Sigur, e nedrept ca Danutz si mumia de Almasan sa fie pastrati in grila, in timp ce Prisacariu e inlaturat pe motiv ca e doar colaborator, dar tehnic pot fi de acord cu ideea ca in timp de criza institutia sa caute sa taie din legaturile cu colaboratorii externi. Acest lucru, insa, trebuie sa se intample laolalta cu masuri dure de reforma interna, de indepartare a incemenitilor in functie, a „batranilor” care freaca scaunele in Dorobanti de peste 20 de ani.
    Despre LHL se poate zice orice, insa MD ramane un punct de referinta in televiziunea romaneasca.
    @prisacariu: am vazut emisiunea cu Pambuccian invitat, per ansamblu mi s-a parut buna, insa la un moment dat am ramas neplacut surprins de felul in care ai presat invitatul – care pana atunci fusese foarte decent in vorbe – sa dea in capul unora, angajati in MCTI parca. Total inoportun. Ma asteptam la mai mult cumpat din partea ta.
    Plus Unu mi se pare o emisiune buna la fel ca si cele pe care le faceau Lupea si Marian. Cu ajutorul emisiunilor astora, TVR Info era pe drumul cel pun in transformarea din mizeria care dadea camere din trafic in televiziune de stiri cu identitate.

  • Reply
    John DOE
    30 mai 2012 at 20:51

    Prise, te urasc. Ma faci sa ma simt ca un aplaudac.
    Deci felicitari si 10+ si pentru emisiunea din seara asta. Daca te mai ajuta si altii la pregatirea interviurilor, felicitari si lor. Chiar si finalul a fost fain. 😀 😀 😀 Se vede ca ai in spate si scoala unei reviste cu tenta umoristica. 😛 Si chiar si reactia invitatelor a dat dovada de inteligenta. Nu ca un invitat de acum cateva emisiuni in urma care s-a facut ca nu pricepe bula umoristica…
    Daca o tii tot asa, incep sa am sperante ca in Romania se pot face si lucruri serioase si de real folos informativ in presa televizata.
    Pana azi nu stiam mai nimic despre cele doua doamne vicepresedinte invitate (avand in vedere totalul dezinteres pe care-l manifest pentru tele- mass media „clasica” de informare din RO), dar toata stima si multumesc pentru informatiile pe care le-au transmis intr-un mod direct si inteligibil. Respect!
    Inca odata, aplauze la scena deschisa.

  • Reply
    Alexandra
    6 iunie 2012 at 19:47

    Foarte serios: Cat mai poti spor la munca, altfel…carapace groasa ca sa nu dai atentie! Toata documentarea, de regula…singur?

    • Reply
      prisacariu
      6 iunie 2012 at 20:45

      nu de regulă, de fiecare dată

      • Reply
        Alexandra
        6 iunie 2012 at 21:25

        am trait din asta vreo 6 anisori zi de zi, intr-o epoca a suporturilor mai primitive,deci…frumos, pentru ca baza acolo este! well done! la multe editii, la vremuri mai bune!….

  • Reply
    Alexandra
    7 iunie 2012 at 12:26

    Da, normal ca regula opereaza de fiecare data, pentru ca altfel risti sa dai chifle…Fara lectiile facute nu se poate! Ramane apoi alta parte grea, ce faci la punerea in opera, inclusiv „acoperirea din vorbe” -de asta nu cred nici in „servitele”cu care un om serios ar putea sa nu mai aiba nimic de facut, nu tine deloc, poate doar la cine nu stie cu ce se mananca!
    De cand nu mai citeam „toata presa” nu avusesem placerea cu anumite condeie-am lucrat putin spre satisfacerea curiozitatii, doua lucruri imi plac si mie: Iasiul si filosofia!
    Aici se vorbeste la pluralul de politete sau nu?

  • Reply
    iulian
    22 iunie 2012 at 22:38

    un om normal la dibla nu avea cum sa o ia in serios pe tantea daca s-ar fi uitat la vruen meci de folbal in ultimii ani. invetiabil ar fi dat de fiu-su…opera cea mai de pret ai ei.
    postul asta mi-a amintit deasta http://mnegoita.blogspot.ro/2010/08/10-motive-sa-nu-te-apuci-de-presa.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *