Ponta, mai puternic decît Năstase

Azi începe congresul PSD. Victor Ponta, premier al României, va fi reconfirmat șef al partidului. Una din cele mai interesante schimbări în structura partidului este înființarea funcției de președinte executiv (care-i va reveni, cel mai probabil, lui Liviu Dragnea, acum secretar general). Dar chiar mai interesant decît că se va (re)înființa funcția de președinte executiv este că mandatul de secretar general va fi preluat (peste 90% șanse) de Andrei Dolineaschi. Adică de un tînăr pesedist de la Botoșani care s-a remarcat pînă acum prin aceea că a cumpărat o mașină pe care Ponta a vîndut-o (sursa). Deci, da: din toți oamenii din lumea asta, numai tînărul Dolineaschi din PSD s-a găsit să cumpere un autoturism pe care șeful PSD îl vindea.
Totuși, nu e nimic surprinzător aici: după ce a făcut afaceri cu statul împreună cu Dan Șova, Ponta l-a numit pe Șova ministru delegat pentru proiecte de infrastructură de interes național. O funcție de o greutate colosală, care îl transformă pe premierul Ponta în cel mai puternic șef de guvern al României de după ’89 (de ce, am explicat aici și aici).
Practic, pas cu pas, Ponta își numește cei mai loiali oameni în cele mai importante funcții din guvern și din partid. Spre deosebire de Adrian Năstase, care avea adversari de calibru atît în Executiv, cît și în PSD (Miron Mitrea și Dan Ioan Popescu, ca să nu îl mai pomenesc pe Ion Iliescu), Ponta nu se bate, în propriul partid, decît cu baronii locali. Care baroni locali, însă, devin din ce în ce mai slabi sau mai cumpărați (vezi cazul lui Marian Oprișan).
În acest moment, cel mai mare adversar al lui Victor Ponta este, de fapt, Traian Băsescu. Însă, așa cum am mai scris, Băsescu, fie că vrea, fie că nu, a devenit mai degrabă un mentor al lui Ponta, pe care-l crește ca om de stat.
Și mai e ceva: în afară de rușinea cu doctoratul, Ponta nu are probleme penale care să-l îngroape ca pe Năstase. Și are doar 41 de ani. Ce-i lipsește e doar o bună relaționare cu partenerii externi. Dar Ponta demonstrează că a înțeles că trebuie să schimbe asta. Pe scurt, obișnuiți-vă cu gîndul: Ponta va domina următorul cincinal în politica românească.

You May also Like...

Bijule, ori sîntem golănași/bandiței mici, ori nu mai sîntem?
22 octombrie 2010
Euronews, ce-ți mai place Kamikaze:D
31 iulie 2012
Diversiunea STS
3 februarie 2014
18 Comments
  • Reply
    judit gherghiteanu
    19 aprilie 2013 at 12:45

    deci in ideea ca ponta e mai bun ca nastase, dupa atatea ani obtinem ceva mai bun…dar daca il vom obtine pe nastase, el e mai bun ca varanul…sau varanul e mai bun ca nutu camataru…sau camataru e mai bun ca BOR… tot din bine in mai bine…

    • Reply
      Nea
      19 aprilie 2013 at 15:29

      Optimisto

  • Reply
    mint_rubber
    19 aprilie 2013 at 13:45

    Ponta are cateva calitati deosebit de utile pentru un politician: e oportunistul perfect, nu are scrupule si nici rusine si astea il ajuta sa treaca peste un mare neajuns, acela de a fi prost. Ca adversari as aminti situatia economica care nu pare a fi in cardasie cu el si pe Base care dupa ce-l va fi despartit de Crin il va lua la maciuci in stilul lui inconfundabil.

  • Reply
    Nea
    19 aprilie 2013 at 15:31

    Mai are un duşman Ponta: procurorul Panait, care s-ar putea să-i joace feste de pe lumea ailaltă.

    • Reply
      Amărăşteanul
      21 aprilie 2013 at 10:33

      M-ai lovit la sentiment, Nea!

  • Reply
    Piata Vitan-Barzaiesti
    19 aprilie 2013 at 17:40

    Ce priceputi sunt capii la pesede la comertul cu masini. Va mai amintiti de spaga sub forma unui pariu pierdut in care a fost implicat un eminent om politic si prim-ministru de renume mondial?

  • Reply
    sed lex
    19 aprilie 2013 at 17:57

    Dintre toate animalele, politicienii seamănă cel mai mult cu păianjenii. Invariabil, când ajung in funcţii, îşi ţes o plasă largă, multidirecţională de interese, şi, ori de câte ori cineva scutură plasa, trec la atac. Laa fel de invariabil, toţi sfârşesc, mai devreme sau mai târziu, prin a fi daţi jos de o mătura viguroasă. Apoi, colţul va fi ocupat de alt păianjen. D-l Ponta, nu face excepţie.

    • Reply
      Amărăşteanul
      21 aprilie 2013 at 10:30

      Eh, ar fi o chestie…

  • Reply
    Cockwork Oraqnge
    19 aprilie 2013 at 20:21

    Si marmota stanta microcipuri din staniol iar Ponta o sa reinstaureze monarhia. Tot un A. Nastase mai putin arogant si muuuult mai sarac. Ma bagati si pe mine la bulau pentru septe luni cu o zgaiba la gat si cu un bulion in conturi ? Daca nu va desfid si o sa incep sa-i propovaduiesc pe Proudhon si Bakunin.

  • Reply
    vlad
    20 aprilie 2013 at 11:26

    Sa nu uitam cazul cristian panait si stenograma discutiei cu sefa curtii de apel bucuresti care releva implicarea sa.
    Nu ma asteptam ca dvs incercati sa-i spalati imaginea lui Ponta.
    Si nu ultimul rand de grosolanul plagat.
    Cumva a-ti intrat in grupul de interese Burci-Oprea-Cocos.

    • Reply
      prisacariu
      20 aprilie 2013 at 21:08

      a-m intrat sau na-m intrat?

      • Reply
        pensionara
        21 aprilie 2013 at 1:05

        Dle Prisacariu, lectia de gramatica pe care o dati celui de mai sus este subtila. Credeti ca „sciitorul” se va prinde ?

        • Reply
          Amărăşteanul
          21 aprilie 2013 at 10:32

          Ha,ha, aşa e!

  • Reply
    Nicolae
    20 aprilie 2013 at 12:14

    Cugetare legată de putere, forţă, etc. Una dintre legi (a treia) ne spune că unei forţe (puteri) în acţiune i se va răspunde întotdeauna cu aceiaşi măsura , zice legea, aşa, în mare. Dacă Năstase a luat 2 ani pentru exercitarea unei puteri, pentru o putere mai mare şi de acelaşi fel (acelaşi mentor), Victoraş cât va lua? Sincer, mi-ar părea rău dacă ar păţi-o. Dar se pare că altă cale pentru Victor nu-i. Vorba lui Nea, cineva de sus, Panait, îl pândeste.

  • Reply
    Alexandra
    20 aprilie 2013 at 14:10

    Pana acum nu m-am putut uita la nimic din transmisiile de la congres, face rau la stomac

  • Reply
    pensionara
    21 aprilie 2013 at 1:02

    Si eu am incercat sa ma uit la congresul psd, dar cand am vazut cat de mult seamana cu pcr (sala palatului, candidat unic, urale si ovatii, limba de lemn,impartirea tarii (functii) intre ei, etc) am renuntat considerand ca este pierdere de timp. O intrebare totusi nu-mi da pace: cum sa votezi sefi pe regiuni cand regionalizarea nu s-a facut ? Am preferat sa recitesc revista kamikaze.

  • Reply
    Baronii lui Ponta devin mai puternici decît erau ai lui Năstase | prisacariu
    10 octombrie 2013 at 9:52

    […] Acum șase luni, cînd începea ultimul congres al PSD, scriam că “Practic, pas cu pas, Ponta își numește cei mai loiali oameni în cele mai importante funcții din guvern și din partid. Spre deosebire de Adrian Năstase, care avea adversari de calibru atît în Executiv, cît și în PSD (Miron Mitrea și Dan Ioan Popescu, ca să nu îl mai pomenesc pe Ion Iliescu), Ponta nu se bate, în propriul partid, decît cu baronii locali. Care baroni locali, însă, devin din ce în ce mai slabi sau mai cumpărați (vezi cazul lui Marian Oprișan).” (sursa) […]

  • Reply
    Cînd s-a sinucis politic Ponta | prisacariu
    13 decembrie 2013 at 9:32

    […] opt luni, în aprilie, scriam că Ponta a devenit mai puternic decît Năstase (aici). Motivele erau puține, dar puternice: 1. Ponta domina baronii din teritoriu (fie îi cumpărase, […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *