EXCLUSIV Parchetul General ține la secret dosarul morții procurorul Panait. Motivul: "protecția datelor cu caracter personal"

Traian Băsescu, 15 aprilie 2014: „Singurul element de care imi aduc aminte legat de procurorul Ponta a fost declaratia mamei procurorului Panait, ca Ponta a fost ultimul care l-a vazut in viata, in rest, nu imi aduc aminte de nimic remarcabil legat de Ponta” (sursa).
Cu această declarație, președintele a redeschis, public, dosarul morții procurorului Cristian Panait. Un dosar închis în 2012 fără a lămuri cum, de fapt, a murit procurorul Panait. Pînă și o publicație ca luju.ro, o falangă a anteniștilor lui Felix, remarcă ciudățeniile dosarului: Panait „s-a sinucis”, conform unei expertize psihiatrice post-mortem (sursa).

Au trecut aproape 12 ani de cînd acest dosar a fost închis. În continuare, însă, în ciuda numeroaselor semnale de presă, nici CSM și nici Parchetul General nu dispun anchete asupra închiderii dosarului. Mai mult decît atît, Parchetul General refuză să comunice orice fel de date despre cum a fost investigată moartea procurorului Cristian Panait.
Acum un an, în aprilie 2013, am solicitat oficial PÎCCJ să-mi comunice o copie de pe acest dosar. Răspunsul a fost, firește, că nu se poate: „În cauza vizată prin rezoluția din 12.08.2002 s-a dispus (…) clasarea, întrucît nu au existat indicii privind o faptă prevăzută de legea penală”.
piccjanait1
Am revenit cu altă solicitare către PÎCCJ. De data asta, ceream să mi se comunice „1. care este numele procurorului care s-a ocupat de cazul menționat? 2. care au fost persoanele împotriva cărora a început urmărirea penală? 3. care au fost martorii din dosar?”.
Firește, și de data asta m-am lovit de un refuz: „Cauza s-a soluționat în faza actelor premergătoare”, deci „comunicarea unor date suplimentare trebuie să mențină echilibrul cu dispozițiile privind protecția datelor cu caracter personal”.
piccjanait2
Cum procurorul Cristian Panait a murit, sigur nu-l mai interesează să-i fie protejate datele cu caracter personal. Cine o fi, deci, interesat să fie protejat? Victor Ponta, actual premier al României? Care a fost martor în dosar? Sau nu a fost? S-ar impune, oare, o comisie parlamentară de anchetă care să ceară Inspecției Judiciare a CSM anchetarea circumstanțelor în care dosarul morții procurorului Cristian Panait a fost închis?
 

You May also Like...

Nesimțirea unui premier: multinaționale – ba, firmă cu contracte cu statul și care-i angajează nevasta – da
8 noiembrie 2017
Aurescu s-a deconspirat: e numai un meschin politruc care-l apără pe Ponta în cazul votului din străinătate
15 octombrie 2015
Tăriceanu l-a plătit pe lobby-istul lui Deripaska, omul lui Putin, ca să ajungă la vicepreședintele american
10 aprilie 2019
17 Comments
  • Reply
    horea
    16 aprilie 2014 at 12:22

    procurorul de caz a fost ucis cu masina provocat si soferul criminal inca nedescoperit

  • Reply
    PoliticStand
    16 aprilie 2014 at 13:34

    Mda… Președintele a scos pisica zburlită și i-a arătat-o retardului de Ponta.

  • Reply
    enigma
    16 aprilie 2014 at 14:18

    Un caz clasic de musamalizare cu conotatii politice la cel mai inalt nivel. Marius Tuca a dezbatut subiectul in 2002.
    http://www.youtube.com/watch?v=ebOGoyhyi3Y
    O ancheta obiectiva ar fi aruncat in aer justitia lui Nastase si Stanoiu, insa remarcabil este faptul ca cineva a avut initiativa sa transpuna cazul acesta in scenariu de film. Cam tarziu.

  • Reply
    Nea
    16 aprilie 2014 at 14:42

    Vine, vine puşcăria!
    Şi alţii s-au mai arătat interesaţi, ba chiar atât de interesaţi încât au schimbat regulamentele de la IML pentru a muşamaliza cazul:
    http://noradamian.wordpress.com/2013/10/24/cazul-panait-standard-de-lucru-in-cooperativa-avantul21/#comments

  • Reply
    luly iun
    16 aprilie 2014 at 23:05

    …ARE MOACA DE CRIMINAL,NU VEDETI CE RANCHIUNOS E?

  • Reply
    TT
    17 aprilie 2014 at 11:14

    Domnule Prisacariu,
    Felicitări pentru demers! N-am mai auzit până acum vreun jurnalist să fi încercat să obțină copiile dosarului 177/P/2002.
    Evident, nu a existat nicio cercetare a cauzelor morții, ci doar o clasare cu finalul sinuciderii anunțat după doar două zile de la tragedie.
    Nici vorbă de urmărire penală și acuzarea autorilor și complicilor interesați să șteargă urmele chiar în cadrul anchetei. S-au autocercetat și… n-au găsit nimic legat de vreo faptă pedepsită de legea penală.
    Auto-ancheta cu succes garantat se practicat în Parchetul General din România guvernată de Năstase.
    Mătușa lui Cristian Panait, Eleni Dumitru, a reușit să vadă dosarul, însă procurorul rămas și acum în PG paznic la dosarele periculoase, Ilie Picioruș, i-a interzis să-și noteze.
    Au mai văzut dosarul: procurorul orădean Alexandru Lele (l-a interesat doar partea legată de inculparea lui ulterioară în alte dosare) și Monica Macovei (când era Ministrul Justiției, singura persoană – dintre toți membrii CSM- interesată de aflarea adevărului)
    Procurorul de caz, desemnat și prezent la domiciliul lui Cristian Panait din prima zi – miercuri 10.04. 2002, data morții – până la clasarea dosarului în data de 12.08.2002, a fost unul și același: Sîrbu Theodor Ovidiu. (subalternul procurorului-șef al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică, Ilie Picioruș).
    Gogomănia prost ticluită, c-ar fi fost alt procuror de caz, pensionat forțat și dispărut într-un accident, este demontată fără dificultate în serialul „Cazul Panait, standard de lucru în Cooperativa avântul”, episodul 19 (pct. 36, litera d), pe blogul „Grădina de Hârtie” de unde a dat mai sus @NEA un alt episod (foarte bine punctat de el ca element important în mușamalizarea cauzelor reale ale morții).
    Procurorul Sîrbu Ovidiu a fost însoțit și supravegheat permanent în cursul așa-zisei cercetări de Ilie Picioruș. Presa a relatat la acea vreme prezența lui din capul locului (Adevărul din 12.04.2002, după 2 zile de la tragedie); n-avea cum să fie înlăturat/accidentat până la clasarea dosarului în august 2002 și nici până în martie 2009, când s-a cerut la pensie.
    Cine va continua să urmărească pe sus aceleași OZN-uri, explozive pentru gură-cască, nu va mai vedea cât de aproape s-a căscat canalul din fața ochilor; va călca strâmb și se va pierde, odată cu adevărul, în gaura neagră.
    PS. Poate mai încercați altfel. Ilie Picioruș a avut interes ca mama și mătușa lui Cristian nu fie anunțate să participe la efectuarea autopsiei. (declarațiile mamei și mătușii au fost solicitate de PG mai târziu cu multe zile, tocmai ca anchetatorul să nu-i anunțe drepturile procedurale în timp util). Ar fi suficient să procurați copia după reaportul medico-legal de autopsie. Baftă!
    *
    http://adevarul.ro/news/societate/parchetul-confirma-sinuciderea-motivele-risca-ingropate-odata-procurorul-panait-1_50abb5e67c42d5a6637f0b9a/index.html

  • Reply
    ion adrian
    17 aprilie 2014 at 13:57

    Deobicei in cazurile de sinucidere incerta ca si in caz de crima este foarte interesant si chiar este cautat de anchetatori ultimul personaj care a vazut raposatul in viata. Tine de ABCul meseriei de criminalist.

  • Reply
    ion adrian
    17 aprilie 2014 at 13:59

    PS In cazul asta dna Macovei ar trebui sa vorbeasca. Presa ar trebui „sa o ajute” in acest sens

    • Reply
      ion adrian
      26 aprilie 2014 at 11:21

      In 22 aprilie Monica Macovei a raspuns solicitarii mele „ajutata in acest sens ” de Robert Turcescu
      A se vedea
      http://www.monica-macovei.ro/blog/2014/04/25/am-cerut-de-foarte-multe-ori-deschiderea-dosarului-panait-in-orice-moment-este-oportuna-redeschiderea-unui-dosar-in-care-a-murit-un-om/
      din care spicuiesc raspunsul esential :
      Robert Turcescu: De ce cereați redeschiderea acestui dosar?
      Monica Macovei: Pentru că, din câte îmi amintesc, erau lucruri nelămurite. De pildă, parcă în ziua în care a murit, în care s-a sinucis sau a fost „sinucis”, vorbise de 12 ori cu doamna Rodica Stănoiu? Din câte rețin.
      Invitat: La telefon, da, sunat.
      Monica Macovei: La telefon, și nu era lămurită această chestiune în dosar. Iarăși, nu era lămurit ce vizite a primit, se spunea că Picioruș îl tot vizita în ziua respectivă. Și altele, erau lucruri nelămurite în dosar, și multe suspiciuni.
      Robert Turcescu: Considerați că în momentul de față este oportună redeschiderea acestui dosar?
      Monica Macovei: În orice moment este oportună redeschiderea unui dosar în care a murit un om. Și vă aduc aminte că, tot la inițiativa mea, omorul a devenit imprescriptibil dacă se dovedește că este omor.
      Robert Turcescu: Sabin? Am vrut să avem această declarație a doamnei Monica Macovei, pentru că văd că se discută.

  • Reply
    ion adrian
    17 aprilie 2014 at 14:01

    Dle Prisacariu daca este ceva necurat in acest caz acesta ar putea fi cazul vietii dvs de ziarist. Dar atentie atunci cand se pronunta cuvantul viata si CPanait cred ca stia foarte bine acest lucru.
    Succes!

    • Reply
      ion adrian
      18 aprilie 2014 at 0:56

      Evident ca se impune o comisie de ancheta mult mai mult decat in cazul NANA.

  • Reply
    prisacariu | De ce ține Parchetul General la secret dosarul morții procurorului Panait
    30 octombrie 2014 at 0:59

    […] Continuarea, aici. […]

  • Reply
    politicstand
    30 octombrie 2014 at 1:42

    Curios e că Ponta nu găsește de cuviință să ne lămurească

  • Reply
    De ce ține Parchetul General la secret dosarul morții procurorului Panait | Revista Kamikaze
    31 octombrie 2014 at 22:25

    […] prisacariu.ro […]

  • Reply
    Ana
    20 noiembrie 2014 at 12:44

    Domnule Prisacariu,
    Felicitări pentru demers! N-am mai auzit până acum vreun jurnalist să fi încercat să obțină copiile dosarului 177/P/2002.
    Nu vă lăsaţi ! cercetaţi în continuare !

  • Reply
    Ana
    20 noiembrie 2014 at 12:45

    Domnule Prisacariu,
    Felicitări pentru demersul dvs. ! Moartea procurorului Panait a fost e suspectă încă din seara aceea.
    Nu vă lăsaţi ! cercetaţi în continuare !

  • Reply
    puscarie ioana
    29 mai 2016 at 7:36

    Mamaaaaaa, cata prostie e pe aici! Deja stie toata tara ca Panait s-a aruncat de pe terasa smulgandu-se din bratele matuse-sii si ale maica-sii si ca a sarit in chiloti si aberantii astia inca mai incearca vrajeli de doi lei si cincisprezece bani speranta sa il conexeze de Ponta, balarii! Ponta nici nu l-a vizitat in ultima zi de viata pe Panait, stie toata prostimea ca acela se numea Traian M. si ca era tot un procuror coleg cu Panait. De asemenea, stie dreac toata tara ca Ponta nici nu mai era in procuratura. Era seful corpului de control al primului ministru pe vremea aia. Ba cata prostie ordinara in forma cea mai pura, sa mor eu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *