PSD, fără mănuși după prezidențiale: asalt asupra ANI, la ordinul baronilor

Consiliul Național de Integritate (CNI) este o structură de control și supraveghere a Agenției Naționale de Integritate (ANI) în care membrii sînt reprezentanți ai partidelor, ai unor ministere și ai unor asociații (de municipii, orașe, consilii județene). Zilele astea, CNI se reface: membrii vechi sînt schimbați cu unii noi (cum se alge reprezentanții în CNI, aici). Cum-necum, PSD a reușit performanța să bage în noul CNI vreo patru politruci în loc de unul.

Cum a fost posibil (lista noilor membri, aici)? Printr-o șmecherie simplă: pesediștii au intrat în CNI prin intermediul asociațiilor de care am vorbit mai sus (ale orașelor, municipiilor, consiliilor județene). În mod evident, distribuirea asta de membri în CNI încalcă principiul simplu care spune că un partid dă un om (în paranteză fie spus, ar fi o discuție de făcut și despre noul PNL care are doi membri – unul de la PDL, care teoretic nu mai există, și unul de la vechiul PNL).
Printre pesediștii intrați în CNI pe filiera asociațiilor, cel puțin doi baroni celebri: Robert Negoiță și Adrian Țuțuianu. Primul e primar al sectorului 3 din București, al doilea e șef al Consiliului Județean Dîmbovița. Pe lîngă niscaiva probleme penale pe care le au cei doi, Negoiță și Țuțuianu s-ar putea să aibă în lucru și la ANI dosare. Ceea ce-i plasează din start într-un conflict de interese clar: din CNI ar trebui să controleze ANI, adică instituția care îi controlează pe ei.
Nu e bine, deci, domnu’ Ponta, nu e bine.
Iar dacă mai trebuie spus, miza e salvarea baronilor locali mai mici sau mai mari de dosarele ANI, în primă fază, pentru reconstrucția entuziasmului în PSD după pierderea prezidențialelor. Iar în faza a doua va urma, în 2016, montarea unui șef al ANI mult mai atent la nevoile PSD. Ceea ce se poate, dacă PSD va avea majoritate în CNI, din banalul motiv că CNI organizează concursul pentru șefia ANI peste un an și jumătate.
ani

You May also Like...

Viitorul șef MAE, Lazăr Comănescu, va secretiza și el votul din străinătate din 2014?
17 noiembrie 2015
Pătru de la AEP, preferata arestată a lui Dragnea, a încercat să albească 100.000 de euro
4 octombrie 2017
Klaus Iohannis, noul președinte jucător
21 decembrie 2014
1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *