Rețeaua româno-siriană a traficului de migranți spre Europa

Cei care fac bani din traficul maritim de migranți sunt, în mare parte, sirieni care provin din Tartous și Latakia, cele mai mari porturi siriene aflate pe coasta siriană între Liban și Turcia. Această grupare de traficanți este eterogenă și aduce laolaltă armatori, agenții de import-export, marinari, căpitani de navă și tot felul de intermediari care lucrează cu toții împreună pentru profituri din ce în ce mai mari din afacerea ilegală cu trafic de migranți.

Unele dintre cargourile folosite pentru a transporta migranți din Turcia către Europa aparțin acelorași companii navale. Ceea ce arată existența unei rețele extinse de organizații și companii care lucrează împreună.
Surprinzător, însă, povestea cargoului Blue Sky M are mai multe legături cu Galați și Constanța decât cu Tartous și Latakia. Ani la rând, Blue Sky M a fost vândut, cumpărat și folosit de către oameni aparținând aceluiași grup de afaceriști din cele două orașe portuare românești. Cu toții sunt profesioniști de shipping, unii dintre ei având legături cu afaceri dubioase, inclusiv trafic de armament.
Port la Marea Neagră, Constanța e de multă vreme un paravan pentru tot felul de activități ilegale, dar și punct de intrare în Uniunea Europeană. Echipa de jurnaliști a reușit să identifice coloana vertebrală a organizației la Constanța și Galați, orașe unde diaspora siriană este foarte activă. Printre sirienii care se ocupă de afacerea traficului de ființe umane sunt și unii implicați în trafic de arme și țigări, iar alții au fost și condamnați penal.
Continuarea, aici.
Un proiect sprijinit de journalismfund.eu.
blue sky m
(sursa foto)
 

You May also Like...

ANALIZĂ Comunități de zeci de mii de români din Italia lăsate de Ponta fără secție de vot
13 mai 2015
VIDEO Mărturiile dramatice ale săracilor fără speranță din Teleorman
17 martie 2018
Nițu îl cercetează pe Băsescu pentru o declarație. Kovesi îl iartă pe Ponta în trei dosare penale
18 martie 2015
2 Comments
  • Reply
    Rețeaua româno-siriană a traficului de migranți spre Europa - Pe Bloguri
    1 martie 2016 at 14:34

    […] Sursa: Catalin Prisacariu […]

  • Reply
    bunica sabela
    1 martie 2016 at 20:27

    Implicarea lui Omar Hayssam era de prevazut. Cine mai era ca el, mare politician in PSD? Cine mai e ca el acum, cand invarte (el si cu “fratii” lui) Romania pe degetele de la picioare si sarmana de ea habar nu are? Ba, mai mult, nici institutiile statului roman nu ar avea, chipurile, habar, de ceea ce “invarte” arabimea stabilita de multi ani in Romania…
    Sa nu aiba nimeni tupeul sa ne prosteasca de la obraz cum ca politia, jandarmeria, serviciile seCURistice romane si celelalte “otoritati” statale nu ar avea vreo legatura cu traficul de migranti!
    Problema e ca din acest tip de criminalitate transfrontaliera se castigau, in ultimul trimestru al anului 2015, MILIARDE de dolari/euro. PE ZI !!!
    Mi se face rau cand incerc sa-mi imaginez CAT se castiga in ziua de azi, avand in vedere ca traficul inregistreaza o marire de cateva zeci de ori a numarului de persoane afectate.
    Mi se face si mai rau cand incerc sa-mi imaginez LA CINE ajung aceste astronomice sume de bani.
    Sa nu ni se raspunda in doi peri ca ajung toti banii la “califat” ca sa subventioneze terorismul ISIS, ca nu mai crede nimeni asa ceva!
    LA CARE POLITICIENI SI LA CARE SERVICII (romane sau/si altele) AJUNGE O MARE PARTE DIN ACESTI BANI?!
    Deci asa, fiecare “refugiat” plateste intre 4500 si 6500 $ traficantilor.
    Intreb si eu, nu dau cu parul: DE CE nici un jurnalist nu catadicseste sa cerceteze DE UNDE pisici cu mac au sarantocii aia, care nu aveau dupa ce bea apa, atata amar de banet pentru FIECARE persoana imbarcata?! Aud? Oare toti migrantii erau medici chirurgi de castigau asa teapan?!
    S-a spus/scris: “si-au vandut casele”. Ei, hai, ne lasati cu elucubratiile astea? Care oligofren isi cumpara casa in zona de razboi?
    CINE II SUBVENTIONEAZA cu asemenea sume, pe care o persoana care are studii superioare ii castiga in cateva luni, ca sa nu mai scriu de romani, care ar putea castiga aceste sume in mai mult de un an?!
    De hahalera si escrocul international de Soros DE CE nu se spune/scrie nimic de catre jurnalistii de investigatie? Aud?
    Aaa… e “incorect politic” sa-l punem in ecuatie, nu-i asa?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *