Lia Olguța Vasilescu și Paul Stănescu au alimentat grupul infracțional organizat al lui Dragnea cu zeci de milioane de euro
Conform DNA, „Suspectul Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, a inițiat un grup infracțional organizat care acționează și în prezent și din care au făcut și fac parte funcționari ai instituțiilor din administrația publică și persoane din mediul de afaceri. Grupul inițiat în anul 2001 are ca principal scop obținerea, în mod fraudulos, a unor sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații” (sursa).
Când se referă la acel „grup infracțional organizat” (GIO), DNA se referă, de fapt, la principalul vehicul financiar al GIO, la Tel Drum SA, compania controlată de Dragnea. Fie vorba între noi, era vizibil cu ochiul liber că asta se întâmpla la Teleorman, nu trebuia să fii nici procuror și nici anchetator al OLAF. Iată, de exemplu, un fragment dintr-un comentariu de presă din martie a.c.: „o dată cu instalarea în fruntea „guvernului“ teleormănean, adică a Consiliului Județean, a lui Liviu Dragnea. TelDrum SA exista din ’99 și era o companie deținută de CJ, care avea ca obiectiv rezolvarea infrastructurii rutiere, și nu numai, a Teleormanului. Dragnea, însă, proaspăt uns la șefia CJ în 2000 prin votul politic al celorlalți consilieri județeni, a decis să „privatizeze“ compania. Așa au ajuns acțiunile la prieteni, slugi și acoliți ai lui Dragnea. Din acel moment, aproape orice lucrare publică de drumuri, poduri, canalizare și altele din aceeași serie din județ trebuia să treacă prin TelDrum SA. Un monopol practic instituționalizat, dar neformalizat, a transformat compania în cel mai mare aspirator de bani publici din Teleorman. Evident, statutul de monopol nu putea fi obținut decât prin eludarea regulilor de achiziție publică de către instituțiile care acordau contracte. Mai direct spus, prin corupție. Nicio instituție de control sau vreun parchet, însă, nu s-a aplecat asupra problemei. O anchetă profesionistă ar fi scos la iveală mecanismul prin care Dragnea a controlat acest jaf de la bun început și, mai ales, cum a profitat de pe urma furtului generalizat. Printre rânduri, se pot citi definițiile spălării de bani, evaziunii fiscale, conflictului de interese etc.” (sursa)
Aceleași concluzii ca ale DNA, practic, dar publicate cu cam opt luni înainte de comunicatul de presă al procurorilor? Geniu? Nu, nici vorbă, doar o analiză de bun-simț a contractelor Tel Drum din Teleorman și nu numai.
A propos de contracte: câteva zeci de milioane de euro au intrat în conturile Tel Drum SA din Craiova (în mandatul de primar al Liei Olguța Vasilescu) și din județul Olt (prin intermedierea lui Paul Stănescu, șeful și de jure al județului până să devină parlamentar, anul trecut): „În relația cu Teldrum SA, învingător net, atât la contracte, cât și la sume primite, este județul Teleorman. Prin intermediul mai multor instituții publice (consilii locale de comune și orașe, Consiliul Județean și instituții centrale), Teleormanul a acordat 152 de contracte companiei și a plătit peste 368 de milioane de euro. Pe locul doi vine județul Olt, cu 14 contracte și 38 de milioane de euro. Pe trei se află Doljul, cu șapte contracte și 23 de milioane de euro investite. Sub podium, sumele scad sub zece milioane: Satu Mare, cu aproape nouă milioane de euro (din două contracte), Constanța, cu 4,4 milioane de euro (patru contracte), Argeș – 2,5 milioane de euro (un contract), Dâmbovița – două milioane de euro (un contract), Galați – 1,7 milioane de euro (un contract), Timiș și Tulcea – fiecare cu câte 130.000 de euro.” (sursa)
Evident, Dragnea va fi îngenuncheat de această anchetă documentată de OLAF. Dar mai sunt și alți complici la acest jaf monstruos care au avut „norocul” să participe la ilegalități cu bani doar românești. Ar fi nevoie de niște dosare ca să fie și aceia scoși din joc.