„Guvernul a dat punct de vedere negativ la acest proiect de lege (iniţiat de parlamentarii social-democraţi Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu, n.r.). Există în momentul de faţă la Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social un proiect de act normativ care modifică în totalitate OUG 26/2000 (care reglementează activitatea fundaţiilor şi asociaţiilor, n.r.). Aceste modificări vin în urma discuţiilor pe care le-am avut cu ONG-urile şi sunt menite să debirocratizeze foarte mult situaţia actuală, în condiţiile în care legea care guvernează acum asociaţiile şi fundaţiile este din 2000”, a spus Gabriel Petrea recent, ministrul Consultării Publice (sursa).
Petrea, vasăzică, pozează în pesedistul cu față umană, spre deosebire de cuplul de groază Nicolae – Pleșoianu. Dacă n-am ști că averea lui e făcută din milioane nejustificate, parcă l-am crede. Și mai e un motiv pentru care nu-l credem: Petrea controlează un ONG care, deși ar trebui să fie apolitic, nu doar că nu este, dar mai este și acreditat ca observator la alegeri, deși legea interzice orice afiliere politică în astfel de cazuri.
Iată ce spune un text scris de suprasemnatul anul acesta:
„Un ministru pesedist a observat imparțial alegerile dintr-o ONG
Gabriel Petrea, șeful TSD și ministru al Consultării Publice și Dialogului Social, (…) e și parlamentar. În calitatea asta, deputatul Petrea are un birou parlamentar. Adresa acestui birou parlamentar este în București, pe strada Zinca Golescu la numărul 36. La aceeași adresă apare ca rezidentă și o persoană juridică și la fel de nonguvernamentală ca parlamentul. Dar, spre deosebire de Parlament, persoana asta nonguvernamentală e a societății civile și se numește Asociația pentru Voluntariat Social.
Voluntariat social la alegeri prezidențiale și locale
După nume, ați zice că Asociația pentru Voluntariat Social (AVS) se ocupă de ajutat bătrâni, copii, săraci și tot așa. Iar dacă intrați pe site-ul AVS, veți constata că așa și e, asociația asta se ocupă cu oamenii cu probleme sociale. Ei, taman de aia ați fi, poate, surprinși să constatați că, în 2014, când România se pregătea de alegeri prezidențiale, Asociația pentru Voluntariat Social s-a gândit să-și diversifice aria de activități. Astfel, în septembrie 2014, AVS a primit de la AEP (Autoritatea Electorală Permanentă) o adeverință prin care se certifica faptul că Asociația putea fi observator la alegerile prezidențiale din acel an.
Doi ani mai târziu, Asociația pentru Voluntariat Social a recidivat. De data asta, însă, în iunie 2016, organizația nonguvernamentală a reușit să obțină acreditarea a câteva zeci de cetățeni ca observatori interni la alegerile locale în județul Mureș.
Deci, în concluzie, așadar: șefu’ la tesedeu observă apolitic alegerile
Ce-o avea Asociația pentru Voluntariat Social din București cu alegerile nu doar din București, ci și cu cele din Mureș? După cum se vede din documentul emis de Biroul Electoral Județean Mureș, șefa Asociației pentru Voluntariat Social, care ar putea răspunde la întrebarea asta, este „Comândaru Gabriela-Alexandra“. Cea care, de altfel, a și cerut acreditarea observatorilor interni. Și doamna Comândaru a dat un răspuns atunci când, de exemplu, a jurizat concursul „Eu & UE“. Dar nu singură, ci împreună cu europarlamentarul PSD Emilian Pavel, cu pesedistul Mihnea Costoiu, rector al Universității Politehnice București și cu, printre alții, Gabriel Petrea. Adică cu deputatul șef la TSD cu birou parlamentar la aceeași adresă la care ființează și Asociația pentru Voluntariat Social.
Adică, în caz că nu v-ați prins până acum, Asociația pentru Voluntariat Social e decât o sculă chipurile ONG-istică a PSD, folosită în alegeri. Imoral cu siguranță, da’ parcă nici legal n-ar prea fi manevra asta.”
Conform Registrului ONG-urilor al Ministerului de Justiție, Gabriel Petrea a fost chiar membru în AVS, de unde s-a retras în 2012.
1 Comment
vechile jocuri politice. nu s-a schimbat absolut nimic