Grav: legislația neclară lasă loc de abuz al jandarmilor împotriva protestatarilor

Azi, în București, pe Kiseleff, în fața sediului PSD, câțiva cetățeni români au decis să-și exprime liber părerea despre ce se întâmpla în acel moment în interior: o ședință de partid în care, cu cuțitele pe masă (metaforic vorbind, desigur) se încerca tranșarea unui subiect greu (cine deține cu adevărat puterea în PSD).

Câțiva jandarmi energici au decis, însă, că cetățenii tulbură liniștea și ordinea publică și l-au săltat pe cel mai notoriu și mai eficient protestatar, Mălin Bot. La propriu. Apoi l-au dus cu duba la secția 5 de Poliție, unde l-au „găzduit” câteva ore. La plecare, i-au dat și un cadou: un proces-verbal de amendă de 6.000 de lei.
Câtă vreme Mălin Bot nu s-a opus legitimării și nici nu se manifesta violent, singura sa activitate din fața sediului PSD constând într-o „conversație” cu un telefon mobil plantat la capătul unui selfie stick, acțiunea jandarmilor a fost, evident, abuzivă.
Mai important acum, post factum, este să înțelegem dacă, în viitor, jandarmii pot fi împiedicați să performeze astfel de abuzuri. Să cercetăm, deci. Astfel: ce făceau pe Kiseleff, în fața PSD, Mălin Bot și alți câțiva cetățeni era, practic, o acțiune de protest. De foarte mici dimensiuni, dar relativ vocală și, mai ales, cu antecedente.
Conform legii (60/1991), „Libertatea cetăţenilor de a-şi exprima opiniile politice, sociale sau de altă natură, de a organiza mitinguri, demonstraţii, manifestaţii, procesiuni şi orice alte întruniri şi de a participa la acestea este garantată prin lege. Asemenea activităţi se pot realiza numai paşnic şi fără niciun fel de arme.” (articolul 1, alineatul 1), dar „Adunările publice – mitinguri, demonstraţii, manifestaţii, competiţii sportive, procesiuni şi altele asemenea -, ce urmează să se desfăşoare în pieţe, pe căile publice ori în alte locuri în aer liber, se pot organiza numai după declararea prealabilă prevăzută de prezenta lege.” (articolul 1, alineatul 2)
Articolul 2 al legii 60/1991 spune că „Adunările publice trebuie să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepţia celor autorizate, funcţionarea instituţiilor publice sau private, a celor de învăţământ, cultură şi sănătate, a unităţilor economice ori să degenereze în acţiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea şi liniştea publică, siguranţa persoanelor, integritatea corporală, viaţa sau bunurile acestora ori ale domeniului public, şi nu pot fi continuate după ora 23,00”.
Iar dacă, totuși, un protest se abate de la regulile de mai sus, atunci (continuă articolul 2) respectivul protest „intră sub incidenţa dispoziţiilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, republicată.”
Așadar, exact asta au considerat azi jandarmii că s-a întâmplat în fața sediului PSD: Mălin Bot și ceilalți nu ar fi respectat legea 60/1991, deci s-a aplicat legea 61/1991, cea care sancționează ce nu se respectă din 60/1991.
Singura problemă este că, la articolul 2 al legii 61/1991, nu doar că se menționează că se sancționează cu amendă „constituirea unui grup format din trei sau mai multe persoane, în scopul de a săvârşi acţiuni ilicite, contrare ordinii şi liniştii publice şi normelor de convieţuire socială, precum şi actele de încurajare sau sprijinire, sub orice formă, a unor astfel de grupuri de persoane, care incită la dezordine socială” (alineatul 2), dar și „refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.
Așadar: poți fi amendat dacă ești „scandalagiu” (conform jandarmilor, Mălin Bot & co au fost), dar și dacă nu te lași legitimat (ceea ce nu s-a întâmplat, Bot a prezentat actul de identitate) sau nu dai curs „invitației justificate” a organelor la secție. Nicăieri, însă, nu se definește în lege când anume e „invitația justificată”.
Este, deci, în aceste prevederi neclare, loc de abuz? Este.
De altfel, același lucru a fost constatat, cu mai multe argumente juridice, de către juriștii APADOR-CH: „O procedură puțin cunoscută de omul care nu are de-a face cu forțele de ordine este adesea confundată cu reținerea sau arestarea. Deși nu este niciuna nici alta, conducerea la secție îmbracă forma unei privări de libertate, dar nu e însoțită și de celelalte instrumente de garantare a drepturilor persoanelor, tocmai pentru că în legisația românească nu e percepută ca o privare de libertate, ci mai degrabă ca o vizită benevolă la secție. Cu toate că e vorba de privare de libertate, legiuitorul nu a binevoit să pună în norme și drepturile explicite pe care omul le are atunci când merge la secție doar ca să fie identificat.” (sursa)
Pe scurt: câtă vreme șefii Jandarmeriei vor continua să fie slugi devotate ale cuplului Dragnea – Carmen Dan, legile vor fi și mai departe interpretate abuziv împotriva protestatarilor.
Mălin Bot, luat de jandarmi la PSD
(sursa foto)

You May also Like...

Ponta recunoaște că a fost sponsorizat de Șova pentru raliu
13 august 2014
Marea minciună a lui Ponta: decizia politică nu poate fi pedepsită
9 iunie 2015
Ponta e obligat să nu deconteze din banii CNAS operația din Turcia
16 iunie 2015
1 Comment
  • Reply
    Mica
    9 ianuarie 2018 at 16:48

    Felicitari ! Era si cazul sa luati atitudine pentru apararea democratiei , dar mai ales a fostului vostru coleg , singurul de fapt care este in misiune sinucigasa de protejare a justitiei si de demascare a ticalosilor.Toti ceilalti ziaristi ati stat la umbra . Cea mai mare dezamagire oricum ramane sabin orcan . Ar trebui sa luati TOTI atitudine in cor , nu asa timid cate unul .Felicitari din nou , as dori sa va citesc mai des , caci la tv cred ca nici nu se mai pune acum problema ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *