Otokar, firma de la care Firea a luat 400 de autobuze, vânează refugiați sirieni

O cercetare extinsă a sute de contracte finanțate de UE dezvăluie cum Uniunea plătește echipament militar folosit de Turcia pentru a-i împiedica pe refugiați să scape de războiul civil din Siria. Uniunea Europeană este, astfel, complice la încălcarea drepturilor omului, spun experții.

Au intrat banii UE, nu mai intră refugiați în UE
Acum doi ani, refugiații sirieni rătăceau prin Europa, unde ajungeau, în special, prin Turcia Dar acele zile au trecut. Iar diminuarea fluxului de refugiați care intrau în Europa a fost pus pe seama înțelegerii între UE și Turcia. Conform acesteia, UE îi plătește Turciei trei miliarde de euro pentru a-i menține pe refugiați, unii victime ale actelor de război din Siria, în Turcia și a-i împiedica să intre în UE. Dar înțelegerea are și o parte mai puțin știută: Uniunea îi furnizează Turciei și fonduri pentru echipamente militare care sunt folosite pentru a obstrucționa accesul refugiaților din Siria la azilul oferit de Turcia.
O investigație despre sutele de contracte finanțate de UE – condusă de publicația „Politiken” și ONG-ul „Danwatch” (ambele din Danemarca), în colaborare cu European Investigative Collaborations (rețea din care face parte și Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație) – arată că UE a plătit pentru ca Turcia să cumpere vehicule militare blindate și echipament de supraveghere pentru patrulare pe graniță în valoare de 95 de milioane de euro.
42 de civili uciși de pe zid
Turcia și-a închis granița cu Siria prin construirea unui zid înalte de trei metri care se întinde pe 911 kilometri de-a lungul frontierei dintre cele două țări. Zidul îi împiedică pe sirieni să fugă din calea războiului civil din propria țară. Pe zid a fost instalat echipament de supraveghere avansat care detectează refugiații care se apropie de graniță. Aceștia sunt avertizați prin megafoane puternice să nu mai înainteze. Iar dacă nu respectă avertismentul, se trage asupra lor cu gloanțe adevărate din turnuri de pe zid în care se află arme acționate de la distanță.
Din luna septembrie a anului trecut încoace, 42 de civili au fost uciși în timp ce încercau să treacă granița dinspre Siria înspre Turcia, conform lui Rami Abdurrahman, directorul al Observatorului sirian pentru drepturile omului. Înaltul Comisariat pentru Refugiați al ONU confirmă că, deși numărul celor care fug de războiul sirian este în creștere, a devenit aproape imposibil să traversezi granița în Turcia, cu excepția cazurilor celor grav răniți sau bolnavi.
Continuare.
Cobra II de la Otokar în varianta înarmată
 

You May also Like...

Academicienii de securitate ai lui Oprea sunt plătiți ilegal
14 februarie 2016
Mama lui Ponta se aștepta să fie pusă sub acuzare
7 martie 2015
Oprea a vorbit: nu a oprit să-l ajute pe polițistul muribund
26 octombrie 2015
1 Comment
  • Reply
    Mihaela
    24 septembrie 2018 at 19:32

    Wow, chiar nu stiam aceste lucruri, traim timpuri tulburi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *