Ce facem după Dragnea

Oricât am mai avea de așteptat, Dragnea va dispărea din peisajul politic. Asta în sine e o veste bună. Mai sunt și altele. Una din acestea este că nimeni din PSD nu pare capabil să își asume rolul de lider de partid.

Teleormăneanul este, după toate indiciile, ultimul baron autentic care să poată controla un partid nereformat, needucat, bazat exclusiv pe o piramidă a furtului, grobian, cu reflexe naționaliste, rudimentar. Imediat ce actualul șef social-democrat își va pierde funcția politică, partidul va resimți șocul.

Un efect de domino va duce la împărțirea PSD în tabere greu de pus la aceeași masă, va rezulta un corp politic incoerent și confuz. Cel mai probabil, odată cu intrarea în opoziție, partidul înființat de Ion Iliescu va trece prin convulsii nemaiîntâlnite care l-ar putea chiar transforma într-o grupare de stânga cu valori europene (după niște ani de binemeritat haos). Până să ajungem acolo, însă, Dragnea și loialii lui – de la docila, dar țâfnoasa, mai recent, Dăncilă, până la dezaxați precum Rădulescu „Mitralieră“ –  vor continua să distrugă structura de rezistență a statului.

La un moment, dat, însă, aceasta va trebui reconstruită, ranforsată și protejată de orice posibile atacuri ulterioare. Iar pentru ca toate astea să se întâmple, va fi nevoie de o guvernare puternică, adică susținută de o majoritate solidă.

Evident, actorii politici principali care să se ocupe de reconstrucție pot fi cei trei jucători care acum susțin că PSD trebuie să piardă puterea: PNL, USR, PLUS. În afară de USR, mulți oameni din PNL, dar și vreo câțiva din PLUS, au avut relații mai mult sau mai puțin principiale cu PSD. Toți aceștia va trebui să se convingă mai întâi pe ei, și apoi pe noi, că au separat apele, că au înțeles că orice colaborare cu social-democrații trebuie exclusă pentru mulți ani de acum înainte.

În al doilea rând, cele trei partide este necesar să priceapă că doar împreună pot crea și susține majoritatea executivă sprijinită parlamentar care să înlăture molozul lăsat de demolatorii pesediști.

Trei: esențiala unitate a unui bloc PNL – USR – PLUS nu valorează nimic fără programe clare, puse la punct de profesioniști, pe domenii.

Continuarea, aici.

l

You May also Like...

Noul cod fiscal și vechea sărăcie la negru
17 iulie 2015
Piața muncii duduie: Ponta angajează 5.000 de funcționari publici
15 septembrie 2015
Ponta se poate pregăti pentru o plîngere la CEDO
11 iunie 2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *