Ilogicul domn Ponta și tirania parlamentară

Premierul Ponta a fost aseară la televizor și a spus niște lucruri. Două declarații mă interesează în special. Prima: „Trebuie de asemenea sa stabilim in Constitutie – pentru ca altfel n-o sa respectam, o sa facem si noi ce a facut PDL – faptul ca la Curtea Constitutionala poti sa pui oameni cu o anumita pregatire, minim 18 ani judecator sau magistrat”.
A doua: „deciziile luate de Curtea Constitutionala pot fi in Parlament cu doua treimi schimbate. Doua treimi fiind o majoritate constitutionala”. (sursa ambelor declarații)
Totuși, care e rolul Curții Constituționale? Acela de a garanta că orice lege respectă Constituția, legea supremă, fundamentul oricărei reglementări legale naționale. Cum Constituția asta e ca Dumnezeu (adică e minunată, bună, frumoasă, de dorit etc., dar are nevoie de o instituție care să se ocupe și cu aplicarea prevederilor ei), are nevoie de o instituție pămînteană. Dumnezeu are Biserica, Constituția are (în România, cel puțin) Curtea Constituțională, brațul instituțional al teoriei constituționale. Nimic mai firesc, deci, decît să-ți dorești ca această instituție, Curtea Constituțională, să fie populată cu mintoși brici, instruiți draconic și integri peste orice dubiu. Vasăzică, ce-și dorește premierul Ponta (vezi prima lui declarație) este perfect legitim.
Iar în situația în care această cerință este îndeplinită, deciziile Curții Constituționale trebuie respectate fără crîcnire și fără nuanțare. Pentru că, iată, există toate condițiile necesare: un text constituțional (FUNDAMENTAL, repet, pentru orice legislație), o instituție care aplică prevederile constituționale (Curtea Constituțională) și un corp de judecători constituționali hiperprofesioniști și megaintegri (care garantează aplicarea dincolo de orice îndoială a prevederilor constituționale).
Atunci, ce sens mai are a doua declarație a lui Ponta (cea care spune că deciziile Curții Constituționale pot fi amendate de două treimi parlamentare)? Logic, nici un sens. Aici avem de-a face cu o evidență (principiul clasic tertium non datur): ori CC e infailibilă, deci nimeni nu mai poate amenda deciziile CC, ori CC nu e infailibilă, deci deciziile CC pot fi amendate, a treia posibilitate nu există. Ponta, însă, vine senin și ne spune că cele două variante pot coexista bine mersi, sfidînd orice brumă de logică sănătoasă.
Deci, dacă nu logica îl interesează pe premier, care e ținta lui? Simplu: perpetuarea unei imbecilități politice. Aceea care spune că parlamentul este voința poporului și că orice rahat face parlamentul trebuie respectat, chiar dacă parlamentul decide mîine că trebuie atacată cu pietre planeta Marte. Dacă nu am ști care sînt competențele multora dintre parlamentari, mai că am fi de acord. Dar cînd în parlament se pregătește să intre o pițipoancă de pe moșia lui Dragnea care abia a împlinit 24 de ani (iar Ponta cere minimum 18 ani de experiență în magistratură pentru judecătorii CC), nu poți lăsa legislativul să se joace cu constituția în funcție de erecțiile lui Dragnea.

You May also Like...

Cum lucrează Rușanu și Voiculescu la adăpostul suspendării președintelui
20 iulie 2012
PNL, partid asistențial, nu liberal: a crescut valoarea tichetului de creșă. Investițiile mai așteaptă
28 octombrie 2013
Emminescu (sau era Eminesscu?) să ne mîntuie!
2 decembrie 2010
22 Comments
  • Reply
    AdmuS
    21 noiembrie 2012 at 9:33

    Tare mi-e teama ca ce-o sa se mai joace dupa 9 decembrie, adunatura viitoare de necuvintatori becisnici, ce vor reprezenta vointa unui popor smintit si indobitocit! Cu astfel de emanati, cum sa mai crezi ca logica va fi unul dintre criteriile ce va sta la baza unei bune functionari a statului de drept?

  • Reply
    aliss
    21 noiembrie 2012 at 9:40

    Mai ales daca Parlamentul e 2/3 dupa chipul si asemanarea lui Ponta , ce rost mai are CC ?!

  • Reply
    Judit
    21 noiembrie 2012 at 9:42

    nu pot sa zic decit ca antevorbitorul admus mi-a luat toate vorbele din gura.

  • Reply
    KAKA MIZE
    21 noiembrie 2012 at 9:53

    In cazul in care CCR hotaraste ca e constitutional sa se taie toate pensiile si salariile mai putin ale lor, nu vad de ce nu ne putem pisha pe ea si pe tot ce hotarasc bagabontii aia imbracati in mojcraciuni. Cu asta au aratat cit sint de integri, impartiali si cita devotiune au pentru litera si spiritul legii precum si cita incredere poti avea in aripa visinie a securitatii. Acoperitii care n-au putut face bani din afaceri s-au bagat in magistratura, ca si de acolo se pot scoate bani frumosi. Asa s-a nascut justitia romaneasca mereu independenta de „ailalti” si tot timpul dependenta de baietii care tin laba pe dosare.

    • Reply
      prisacariu
      21 noiembrie 2012 at 12:31

      kaka mize, discuția era despre viitorul CC, nu despre trecutul CC. despre trecutul CC se poate discuta în orice fel de termeni, inclusiv ai tăi

      • Reply
        KAKA MIZE
        21 noiembrie 2012 at 13:16

        Viitorul o sa fie ca si trecutul. Istoria Romaniei o arata clar si d-aia Caragiale este si va fi cel mai bun editorialist al momentului pentru inca o suta de ani.

      • Reply
        KAKA MIZE
        21 noiembrie 2012 at 20:18

        Problema reala si fara mistocareala e ca CCR e o adunatura care reprezinta interese politice iar componenta ei se stabileste prin votari multiple numarate de Roberta pina cind iese omu’ care trebuie. Asta, plus hotaririle de care am pomenit, ii dau credibilitatea pe care ar avea-o Nutu Camataru ca ministru de interne si Becali sef la MAE. Ai lui Iliescu au sa faca ce a facut si Basescu si d-aia e never ending story cu CCR.

    • Reply
      John DOE
      21 noiembrie 2012 at 20:03

      Kakamize, argumentul tau e valabil si pt. parlament? Mai exact: daca parlamentul hotaraste cu doua treimi ca daca e sa se taie pensiile sa se taie, dar la altii, nu la ei, te pisi si pe ei? Si ce zici despre „acoperitii” din parlament? Exista si asa ceva?
      Eu cred ca o problema enuntata punctual, cum ar fi salariile/pensiile membrilor Curtii Constitutionale, se poate reglementa daca se doreste, prin schimbarea/adaptarea constitutiei, in urma unui referendum. Si apoi, vrand nevrand, curtea va trebui sa respecte si ea constitutia clar formulata. Asta e calea de urmat intr-un stat de drept.
      Dar cand constitutia este in asa fel formulata de catre politicieni, incat sa fie ambigua si interpretabila in functie de majoritati politice, atunci OK, hai sa-i injuram pe „impartialii” si „competentii” aia numiti politic, care o interpreteaza. Insa te rog sa nu-i omiti nici pe politicienii care i-au pus acolo, si le-au dat munitia cu care trag. Si cam asta amendeaza si Prise, dupa parerea mea: „Perpetuarea unei imbecilitati politice”. Nu canta ode curtii constitutionale.

      • Reply
        KAKA MIZE
        21 noiembrie 2012 at 21:00

        Absolut! Ori sintem egali in fata legii, ori ne cacam pe ea si atunci iesim la bataie si incepe haosul! Orice constitutie si orice lege are un grad de interpretabilitate, de aia e nevoie de judecatori, altfel ne putem face treaba si cu agenti constatatori. Ai dreptate cu abureala intentionata in care pluteste constitutia si legislatia si in plus avem si abuzul de putere folosit fara limite prin emiterea de ordonante, HG si acel cacat grandios care se cheama „asumarea raspunderii” care nu implica nicio raspundere. Parlamentul e plin de pungasi cu imunitate care sint ajunsi acolo pe baza unui program politic si doctrinar comun: sa faca bani pentru ei, partid si sefii ai mari, aia undercover, care nu prea ies in fata si incaseaza valizele cu banii de cotizatie. Vama, fiscul, politia de frontiera si garda financiara aduc venituri sigure si constante si la vreme de criza si d-aia n-ai sa vezi niciodata coruptia stirpita. Visul tau ca daca legea e clara e si respectata nu-i valabil aici. Se da o alta lege care spune ca Gigi poa’ sa fure joi intre 9.00 si 9.30 si Gigi scapa. Asta-i parlamentul si asta-i menirea lui.

  • Reply
    Monica
    21 noiembrie 2012 at 11:11

    D-le Prisacariu, pe mine nici nu ma ingrijoreaza asa de mult ce zice/face/declara si sustine Ponta. INFINIT mai grav este ca sint extrem de multi care-l sustin si care NU PRICEP ce pericol reprezinta. Si care-l apara si-i gasesc justificari. Intelegeti cit e de IMPOSIBIL sa speram ca toti acestia se vor trezi vreodata ? Si de aici, ….D-zeu cu mila. Dragoste cu forta nu se poate si e in legile firii ca fiecare sa cam doarma cum si-a asternut. Pacat doar ca sintem nevoiti sa dormim impreuna. Imbecili si normali. Pe alte meleaguri, unde eu traiesc, Pontii, Crinii si altii ca ei, sint duios indepartati, pe principiul ca si cei saraci cu duhul au dreptul la viata, dar doar la a lor. La viata celorlalti se gindeste si o pazeste o multime de normali. La cap.

  • Reply
    Dragos
    21 noiembrie 2012 at 13:11

    pana acu vreo 2,3 zile si eu am crezut ca multi altii ca Ponta e un dobitoc sinistru imbecil sadea cretin absolut. mi-am schimbat parerea in urma unei emisiuni de la Realitatea TV unde, in compania selecta a d.nilor Mircea Dinescu, Vasile Dâncu, Cozmin Guşă si Rareş Bogdan, domnul Doru Buşcu a spus fara sa clipeasca ca dl. Ponta este inteligent, ca joaca in deal nu ca prostu de Basescu in vale, brodand paralele istorice (ii stim doar cochetarile d.lui Buşcu cu povestile istorice) in care il baga pe dl. Ponta alaturi de Viteazu Mihai/ Cel Mare Stefan (n-am retinut exact) iar pe Base alaturi de un fitecine, nenorocit desigur.
    nimeni nu l-a contrazis, distinsa adunatura a confirmat tacit vorba d.lui Buşcu.
    (in spiritul adevarului tb. mentionat ca dl. portofel-poet Dinescu a incercat sa spele onoarea de lingai lepre ordinare a adunaturii mai sus pomenite, avand de reprosat d.lui prim-ministru DECAT faptul ca s-a lasat inconjurat de catre un oarecare domn Spaga Miky, subiect repede inchis de catre ceilalti distinsi)

    • Reply
      prisacariu
      21 noiembrie 2012 at 14:48

      superb!

  • Reply
    Alexandra
    21 noiembrie 2012 at 13:51

    poate au nevoie si de CCR ca sa se pronunte cum le convine lor, cu oameni in consecinta

  • Reply
    Basencu
    21 noiembrie 2012 at 15:57

    Cu fiecare zi care trece te gasesc din ce in ce mai inteligent si coerent.

  • Reply
    Nea
    21 noiembrie 2012 at 16:02

    Acu, eu chiar sunt de părere că trebuie atacată cu pietre planeta Marte. Destul ne-au ţinut în şah omuleţii ăia. Dar s-o atace ăia de pe emisfera sudică, care stau cu capul în jos şi o văd dedesubt, că e mai uşor să dai pietre la vale decât să le arunci în sus.

    • Reply
      prisacariu
      21 noiembrie 2012 at 16:04

      ete, te califici de consilier parlamentar:))

    • Reply
      Liana
      21 noiembrie 2012 at 23:50

      Mie mi se pare ca e cam putin sa fie atacata doar planeta Marte. Ar trebui sa fie atacate toate.

  • Reply
    Gheorghe
    22 noiembrie 2012 at 8:57

    Domnule Prisacariu,
    Felicitari pentru articol si mai ales pentru prestatiile pe care le aveti cand participati la diferite emisiuni TV.
    Se cunoaste la d-voastra eruditie si cunoasterea temelor puse in discutie.
    In ce priveste Curtea Constitionala este clar ca o adunatura din parlament care este aleasa pe baze politice si promisiuni mincinoase nu trebuie sa aiba dreptul sa se opuna unei decizii a C.C.oricare ar fi majoritatea politica din parlament.Vad ca de cand este prim-ministru Ponta nu mai incape in haine,s-a ingrasat,semn ca ii merge bine la guvern si ca europarlamentara,sotia sa gateste are cunostinte serioase de bucatar.

  • Reply
    Sare'n Ochi
    22 noiembrie 2012 at 9:22

    fa, te rog, publica si aceasta magarie:
    http://sareinochi.com/2012/11/22/uiorene-pe-banii-clujenilor-ii-faci-campanie-lui-nevasta-ta-ma/

  • Reply
    Paul
    22 noiembrie 2012 at 21:46

    Ponta nu este ilogic. E doar escroc. Si nu-i domn. E un golan.

    • Reply
      Ghita
      23 noiembrie 2012 at 21:43

      nu este nici una / de nici un fel;
      simplu: PLAGIATOR.
      oare când se va pronunța tanti Abramburica?

  • Reply
    Constantin
    24 noiembrie 2012 at 6:47

    Incercati sa intelegeti afirmatiile premierului si uitati ce este mai important.Acest om a ajuns unde este pupand funduri si facand jocuri duble si furand inteligenta.Toti usl-istii sunt niste oportunisti care vor sa ajunga la putere sprijinindu-se pe nemultumirea acestui popor si profitand de conjunctura creata de criza mondiala.Nu au nici un program propriu ci spera sa prosteasca si UE ca sa obtina ceva pomana.Ziua de 9 dec. este o zi grea pentru natia asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *