Victor Ponta, cel mai ratat om politic de după '89

Da, nu vă dați ochii peste cap: Victor Ponta chiar e cel mai ratat om politic de după ’89! Din România, desigur. Nu-mi vorbiți de Iliescu, Constantinescu, Băsescu, Năstase, Vadim, Boc, Tăriceanu, Văcăroiu și alții. Toți la un loc au și fiecare în parte are bubele lor/lui. Și de caracter, și de educație, și de politică. Dar fiecare, în felul lui, a performat politic într-un fel sau altul. Iliescu, de exemplu, a fost idolul nostalgicilor comuniști; Constantinescu a fost speranța penibilă a societății civile; Băsescu a rupt cu charisma lui de vaporean fără scrupule; Năstase a fost un dictator de fier, dar educat, chit că de o lăcomie fără seamăn, care a jucat pe picior mare; Vadim l-a întruchipat pe mesia tralalicilor la cap; pînă și Boc a cîștigat, iată, al doilea mandat de primar la Cluj; și chiar Tăriceanu și Văcăroiu sînt convins că au avut succesurile lor, dar nu-mi vin acum în minte:D.
În orice caz, fiecare din cei pomeniți mai sus (dar și alții, lista e deschisă) a îndeplinit, pentru un timp mai scurt sau mai lung, o așteptare a unui grup mare de oameni. Fiecare din cei din lista de mai sus a primit voturi (mai puțin Tăriceanu și Văcăroiu, care nu au rupt gura tîrgului cu împlinirile lor electorale), a contat într-un joc. Poftim, pînă și gonflatul narcisist de Crin Antonescu a reprezentat pe cineva în 2009, cînd a luat, la prezidențiale, mai mult decît ar fi sperat PNL vreodată.
Așadar, succesul în politică ține măcar de două lucruri: ce așteptări ale celor care te susțin împlinești și cît de mulți au așteptări de la tine. Deci, dacă 1) mulți au așteptări de la tine și 2) reușești, pentru o perioadă nu foarte scurtă de timp, să împlinești așteptările, se cheamă că ești un politician de succes. Desigur, ar mai fi o condiție, minoră: 3) să nu te faci de căcat la capitolul integritate morală în fix prima lună de mandat.
În cazul lui Ponta, mizele erau uriașe. Nu numai că este cel mai tînăr premier al României, dar este primul politician cu adevărat relevant din România care nu are un trecut comunist: nici pecerist și nici măcar utecist. În al doilea rînd, este un premier de la PSD, fără trecut comunist, care putea să dea semnalul ruperii de doi comuniști de forță din propriul partid: Iliescu și Năstase. În al treilea rînd, Ponta promitea inteligența unei alte politici economice, mai profesioniste (dădea impresia, cel puțin). În al patrulea rînd, tocmai pentru că a fost procuror odată, dădea speranțe că pricepe mai bine decît alții cum vine treaba asta complicată cu Justiția care trebuie lăsată să zburde independentă într-o țară democratică. Și, în al cincilea (dar nu ultimul) rînd, Victoraș, deși șmecheraș și arogănțel, nu părea să fie un hoț ordinar.
Ce condiție din cele trei a bifat Victor Ponta? Pe prima sigur: mulți oameni au avut așteptări foarte mari de la el. Așa, practic, a și ajuns premier, chiar dacă pentru asta a trebuit să-și calce pe orgoliu dictatorul Băsescu, nu să cîștige Ponta vreo bătălie electorală. Pe scurt, a îndeplinit doar jumătate de condiție: orizont de așteptare popular generos, dar mandat primit pe negocieri politice, nu pe vot.
Să vedem a doua condiție: a împlinit Victor Ponta așteptările celor mulți? Pe ale useliștilor, poate că da (deși tare mă îndoiesc și de asta, în ultimele săptămîni). Dar pe ale celorlalți? A relansat Ponta economia? A făcut Justiția mai bună decît în mandatul tiranului Băsescu? A dus România pe noi culmi de progres și civilizație în Europa și-n lume? A scăpat de dinozaurii Iliescu și Năstase din partid? La toate astea, răspunsul nu e doar „nu”, ci „nu, dimpotrivă!”. Iar așteptările, poate mă repet, erau uriașe. În concluzie: la a doua condiție, Ponta a picat cu brio.
Despre a treia condiție, cea cu integritatea morală, nu are sens să vorbim: Ponta a furat grosolan la doctorat, o știe orice mic copiator de școală generală care fură referate de pe net.
Iar toate astea s-au întîmplat în nici două luni. Cum ziceam mai sus: să îndeplinească așteptările celor mulți pentru o perioadă nu chiar scurtă de timp? Mda, mă tem că nici pe asta nu a bifat-o.
Pentru toate cele tocmai enumerate, Victor Ponta este cel mai ratat om politic din România de după ’89. Fără nici o îndoială.
P.S. Mă amuză să constat că sînt niște „puriști” (și aici, la comentarii, și pe contul de facebook al revistei Kamikaze) care 1) nu au priceput că „succesurile” pe care le pomenesc în text sînt o ironie la adresa Elenei Băsescu și 2) tratează ratarea unui om (fie el și politic) ca pe ratarea unui gol: ori intră în poartă, ori nu, deci n-ar exista grad de comparație, vasăzică. Dar sînt îngăduitor azi.

You May also Like...

Kovesi să fii, noroc de FBI să ai
7 decembrie 2011
Cum să facem turism jurnalistic în Egipt
3 februarie 2011
Votez tevatura cu procedura! Ziua 4: eșec
6 aprilie 2013
38 Comments
  • Reply
    Nicolae
    19 iulie 2012 at 8:21

    Daca mai este tolerat in fruntea partidului, PSD-ul va ajunge cel mai ratat partid. Care va duce cu sine si PNL-ul. Nu pentru ca mi-ar parea rau, dar ca orice rau este necesar. Ar fi ocazia de autocuratire in fiecare partid. In toate. Ce este cel mai rau in toata povestea asta este ca numai „dojana” UE nu este indeajuns pentru baietii astia. Ma tem ca, fara pedeapsa BM, FMI si BE, baietii nu se vor urni din loc. Iar pedeapsa financiara poate fi fatala. Dar necesara, odata si pentru totdeauna.

  • Reply
    VICTOR
    19 iulie 2012 at 9:00

    oare ce ar mai putea fi de adaugat la acest comm? este un om avid de putere , fara scrupule , hot , mincinos , deci are toate calitatile unui comunist adevarat…doar a fost scolit de iliescu si nastase!!!

  • Reply
    flea
    19 iulie 2012 at 9:01

    asta micu, victoras, care e de o seama cu mine, e cel mai bun reprezentant al psd din toate timpurile. si-au atins maximul si asta ma bucura. maximul lor este sub minimul cerut de europa anului 2012.

  • Reply
    anonymous
    19 iulie 2012 at 9:02

    cel mai ratat om politic….sucesurile. Treci pe la scoala!

  • Reply
    george
    19 iulie 2012 at 9:06

    adica sa inteleg ca asta nu a fost nici macar un amarat de utc-ist ?

  • Reply
    Michael Carrici
    19 iulie 2012 at 9:16

    si cand sa dau cu scrollu mai jos in speranta ca mai e de citit inca pe atat am dat de fraza cu concluzia. 🙁 oricum, very nice

  • Reply
    Nea
    19 iulie 2012 at 9:37

    Cum putea Ponta să dea semnalul „ruperii de doi comuniști de forță din propriul partid: Iliescu și Năstase”?
    Umblă vorba că, pe când era simplu procuror, i-a picat dosarul unui arab mafiot pe mână cu pesedeul (scuzaţi dublul pleonasm). Cât pe ce să se întâple ruşinea, să-l trimită pe ăla în judecată. Şi atunci l-a lămurit Năstase care e calea cea dreaptă a stângii. Carieră politică contra muşamalizare.

  • Reply
    mihai
    19 iulie 2012 at 10:19

    mi se pare putin pripita afirmatia din titlu, desi subscriu la ea… cu un astfel de articol in plina campanie electorala alimentezi gurile celor care va acuza de basism… cam atat am vrut sa zic. spor la succese! 🙂

    • Reply
      prisacariu
      19 iulie 2012 at 10:29

      citeste tot ce am scris despre pdl si basescu pina sa ajunga ponta premier ca sa ne lamurim cum e cu basismul

      • Reply
        baby jane
        19 iulie 2012 at 23:55

        poate multa lume a uitat cum o hartuiati voi pe elenuta b cu loganul de serviciu. ce ti-e si cu cititorii astia de ocazie 😀

        • Reply
          prisacariu
          19 iulie 2012 at 23:57

          amatori:))

  • Reply
    Ana
    19 iulie 2012 at 10:22

    Ma intreb ce fel de procuror a fost Ponta si ce dosare a avut pe masa (succesurile in condamnari). Aseara am aruncat cu telecomanda in televizor in timpul emisiunii de la „Palat” (era cazul sa-mi schimb tv-u’). Ce ipocrit suna „Palatul Victoria”. Imi pare rau ca am ajuns sa-l sustin iar pe Basescu si pentru asta il gasesc vinovat pe Ponta. Trebuie sa recunosc faptul ca il gasesc simpatic pe Antonescu imbracat in noile sale costume de presedinte, cu atitudinea lui sfidatoare. Mai sus de atat nu o sa ajunga niciodata; in locul lui as face filmulete la Cotroceni pentru nepoti. Ma bucur totusi ca mai apare si Videanu cu declaratii de coruptie si revin cu picioarele pe pamant.

  • Reply
    expired
    19 iulie 2012 at 11:01

    referitor la a 2-a conditie- nu crei ca este cam devreme?

    • Reply
      prisacariu
      19 iulie 2012 at 12:57

      nu, judecind dupa ce se intimpla cu justitia si externele

  • Reply
    Silvia
    19 iulie 2012 at 11:07

    Bilant pe doua luni ptr Mr. Ponta: a reusit sa atace statul de drept, sa limiteze atributiile Curtii Constitutionale, sa shimbe Avocatul Poporului, a fost acuzat de plagiat, a reusit sa-si faca o multime de „prieteni” la Bruxelles si sa inaugureze o autostrada nefinalizata…ma intreb cand inaugureaza Mr. Tonta si un aeroport fara pista de aterizare nefinalizata… :))

  • Reply
    eu
    19 iulie 2012 at 11:22

    nu conteaza cum ajungi la putere, ci doar ce faci cu ea.
    sa vedem ce face el… acolo iti dovesesti adevarata valoare.

  • Reply
    ElCucui
    19 iulie 2012 at 11:33

    Țapu a avut câteva luni de reformă bunicele pe final – în mandatul lui Isărescu

  • Reply
    Cristean
    19 iulie 2012 at 12:11

    @ana: a avut pe mana dosarul lui Cristi Apostol, presedintele Federatiei Romane de Taekwondo, care e liber si acum. De fapt, nu prea stiu oameni pe care sa-i fi bagat in puscarie Ponta ca procuror.

  • Reply
    Gicutza
    19 iulie 2012 at 12:11

    „Dar pe ale celorlalți? A relansat Ponta economia? A făcut Justiția mai bună decît în mandatul tiranului Băsescu? A dus România pe noi culmi de progres și civilizație în Europa și-n lume?”…cum sa ai asemenea asteptari de la 2 luni de mandat si sa il compari cu un mandat de 8 ani…?!

    • Reply
      prisacariu
      19 iulie 2012 at 12:16

      partial, ai dreptate. cu economia, de exemplu. la justitie si externe, insa, in doua luni s-au facut deja foarte multe timpenii. care trebuiau evitate

  • Reply
    Radu
    19 iulie 2012 at 12:44

    Domnule Prisacariu, nu inteleg cum fostul sef al Corpului de Control al Guvernului (guvernului Nastase), respectiv Ponta, ar putea vreodata s-o rupa cu Nastase.

    • Reply
      prisacariu
      19 iulie 2012 at 12:55

      am si eu naivitatile mele:)

      • Reply
        Doru Alexandroniu
        23 iulie 2012 at 11:52

        I-a mai fost si indrumator de proiect in ale plagiatului…
        Traim in romania…sigur nici nu se cunoasc…

  • Reply
    Irimia Dan
    19 iulie 2012 at 13:40

    Buna, O sa-i atrag atentia D-lui Catalin ca „ratarea” fie ea si politica nu suporta grad de comparatie. Exemplu folosit in fraza finala a articolului nu se constituie un argument pentru ca foloseste o comparatie a doua sisteme diferite pe care eu le gandesc incompatibile: ori discutam despre oameni ori despre situatii. Logica este simpla si pastreaza linia argumentelor din articol: o situatie poate fi marcata la un individ de neperformanta, dar pentru a se rata intr-un domeniu trebuie mai mult de atat, neperformanta sa fie continua si sa conduca in final la excluderea sa sau in cel mai bun caz retrogradare cu cel putin 2-3 trepte ierarhice. Un individ este ratat in momentul in care este exclus sau marginalizat, nu i se accepta prezenta de catre comunitatea din care face parte. Totusi, superlativul il vad potrivit in sensul in care D-l Ponta s-a ratat politic (nimeni nu cred ca ca-l mai vede ca un om politic de viitor) dar conditia sa nu s-a schimmbat, adica desi este o evidenta isi continua activitatea si in fiecare moment al existentei sale publice si politice se rateaza si mai mult. Este in pozitia in care nu isi permite decat sa exceleze in ratare. Multumesc

    • Reply
      prisacariu
      19 iulie 2012 at 13:43

      dane, facem fenomenologie aici pe ratarea politică a lui ponta:D

      • Reply
        Irimia Dan
        19 iulie 2012 at 13:49

        Asta e buna! nici nu mai stiu cum se scrie

  • Reply
    alex
    19 iulie 2012 at 16:04

    Cineva de aici era ingaduitor”nu au trecut decit doua luni”.Oameni buni dar el a venit la putere nu prin vot electoral si a afirmat ca aceste sase luni conteaza, deci e clar ca avea solutii.Pentru ce? sa-si „organizeze” alegerile sa inchida doasarele „mafiotilor” si sa-l dea jos pe Basescu, chiar daca pentru asta trebuia blocata si Curtea Constitutionala, trebuia sa-si treaca Monitorul Oficial sub dos.Trebuia sa se razbune si pe cultura( e drept ca pe cei doi papusari mai ales cultura si studiile ii incurca).Nu sint de acord cu autorul articolului, Ponta nu e cel mai ratat om politic, se pare ca se bazeaza pe „inteligenta” marii majoritati si luind in calcul acelasi lucru, ignora cu nesimtire aceasta majoritate si promisiunile facute

    • Reply
      Alin-Eduard
      19 iulie 2012 at 18:04

      Daca Patapievici inseamna Cultura…

  • Reply
    stanciu
    19 iulie 2012 at 16:25

    Din pacate sunt 2 mai ratati ca el: Boc si MRU

    • Reply
      Doru Alexandroniu
      23 iulie 2012 at 12:59

      ???????????
      Si aia au plagiat? Ma ajutisa stiu si eu sau ai numai mania contrazicerii?

  • Reply
    peshan
    19 iulie 2012 at 17:49

    Am gasit cauza esecurilor lui Ponta : nu mai poate sa copieze. . .

  • Reply
    Capsunarul
    19 iulie 2012 at 18:04

    cum spuneam, e o poantă…

    • Reply
      calatorescu mircea
      20 iulie 2012 at 1:31

      in primul rand perceptia ta este una greshita…il compari pe ponta cu boc spunand ca Boc a fost mai de succes ca a castigat primaria Clujului…Pai scriitorule nu asta inseamna sa fii om politic de succes..ca 1 kg de zahar si 2 de faina(pt alegatori) nu echivaleaza cu succesul politic..daca boc gasea o alta ieshire din criza cu tot cu guvernul lui si nu facea piscine care sa se inchida a 2 a zi..atunci da..era de succes….dar asha…. mananci cacat…

      • Reply
        Doru Alexandroniu
        23 iulie 2012 at 13:00

        Imi poti enumera mon cher tarile care au gasit iesirea din criza?

  • Reply
    eugen
    23 iulie 2012 at 9:56

    Sunt foarte derutat. Am sa explic de ce. Am urmarit duminica 22.07.2012 la TV B1. in jurul orei 19, emisiunea la care ati participat. V-am ascultat comentariile rauvoitoare la adresa lui Basescu. In general ati avut o atitudine pro USL, pro Ponta si Antonescu. Am fost revoltat ca un tinar ziarist nu pricepe incotro se indreapta Romania si trateaza derapajele PUTERII, de la Democratie cu atita usurinta. Suntem aproape de anii 90 si foarte repede vom fi in anii gloriosi din 80. Am citit blogul in care aveti mai multe articole despre Ponta si Antonescu. Foarte critice si acide. De aici apare si nedumerirea mea. Cind sunteti corect si cinstit, la TV sau pe blog? Nu trebuie sa-mi raspunde-ti mie, uitati-va in oglinda si raspundeti-va singur.

    • Reply
      prisacariu
      23 iulie 2012 at 12:42

      eugen, poate înțelegi mai mult de aici

  • Reply
    Doru Alexandroniu
    23 iulie 2012 at 11:50

    Cu dedicatie detractorilor lui Basescu….

  • Reply
    Doru Alexandroniu
    23 iulie 2012 at 11:50

    Cu dedicatie detractorilor lui Basescu….
    Respecte dumnule Prisacariu….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *