Minimum 600.000 de români au fost scoși de pe listele electorale permanente

Din numărul total de alegători români (cei de pe listele electorale permanente) au fost scoși minimum 600.000 prin transformarea listelor electorale permanente pentru românii cu domiciliul în străinătate în liste suplimentare (amănunte, aici). De unde știu că e vorba de minimum 600.000 de români? Mi-a comunicat, oficial, Ministerul Afacerilor Externe: „Urmare solicitării dumneavoastră, vă transmitem următoarele informaţii:

Potrivit legislaţiei în vigoare, MAE a avut numai atribuţii de ordin administrativ – organizatoric în cadrul referendumului naţional din 29 iulie. În acest sens, pentru secţiile de votare din străinătate, au fost transmise în afara ţării 600.000 de buletine de vot. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi obţine accesând secţiunea dedicată referendumului de pe site-ul MAE, link : http://www.mae.ro/referendum2012.

Potrivit legislaţiei electorale în materia organizării referendumului, MAE nu are atribuţii în întocmirea listelor electorale permanente. De altfel, în străinătate se votează exclusiv pe baza listelor electorale suplimentare.

În privinţa listelor electorale instituţiile cu atribuţii în domeniu sunt Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Autoritatea Electorală Permanentă.

Cele 600.000 de români ar trebui adăugați la cele 18,3 milioane de pe listele electorale permanente cu români domiciliați în România. Desigur, asta numai dacă guvernul Ponta ar decide să refacă listele electorale cu români domiciliați în străinătate, cum cerea legea 35/2008 (articolul 26, alineatul 1).

You May also Like...

Ciutacule, hotărăște-te: ori sînteți lingăi ori nu mai sînteți?
16 martie 2011
Nici perestroika nu mai e ce-a fost
8 mai 2010
PNL a învins: are comisie pentru subdemnitatea umană!
13 martie 2011
9 Comments
  • Reply
    Dragos Gros
    3 august 2012 at 19:33

    Nu, listele cu romanii domiciliati in strainatate nu sunt liste suplimentare, ci liste permanente. Eu, ca roman aflat in strainatate, atat timp cat primesc SMS de la ambasada pt a veni la vot, inseamna ca MAE stie de existenta mea in tara respectiva si sunt obligati sa ma puna pe lista permanenta, cf. legii 35/2008. Restul e interpretarea golaneasca a ministerului lui Marga.

    • Reply
      neamtu tiganu
      3 august 2012 at 20:01

      de unde stie ambasada unde sa trimita SMS?

      • Reply
        Braila Sasesase
        3 august 2012 at 20:57

        Raspunsul zilei. Kudos.

      • Reply
        AntiGelu
        3 august 2012 at 20:58

        tigan cu audi

      • Reply
        Dragos Gros
        4 august 2012 at 11:11

        Simplu: cand am fost la ambasada pt schimbarea pasaportului mi-au cerut nr. de telefon. Cica asa li se cere in fisa postului.

  • Reply
    Alexandra
    3 august 2012 at 20:23

    Daca si atunci cand se vor face toate verificarile, trebuie vazut si asta!dar cum interesul e sa iasa cifrele…

  • Reply
    mihai
    3 august 2012 at 21:51

    nu inteleg de unde ati tras concluzia ca au scos 600.000 de pe liste.
    La alegerile prezidentiale din 209 numarul votantilor a fost tot de aprox. 18,3 milioane. Atunci au fost luati in seama si cei de peste hotare. La alegerile din 2004, prezidentiale si locale, arox acelasi nr: 18,3 milioane. In 2000, la locale si prezidentale, aprox acelasi nr. 17, 6 milioane. De unde stim ca astea de la locale nu au fost umflate, iar cele de la prezidentiale reale? Concluzia dvs se bazeaza pe presupunerea ca datele de la localele dn 2012 sunt reale. Ori, de unde in 2000 eram 17,6 milioane votanti, din 2004 ne-am inmultit cu 700.000 si, pe langa asta, la locale si prezidentale apare aproape acelasi nr. de oameni cu drept de vot, desi ar trebui sa fie diferite, nu?

  • Reply
    ala bala portocalA
    3 august 2012 at 22:32

    cum se procedeaza corect (in atentia PDL si a MI): la alegerile locale au drept de vot (sunt inscrisi pe liste electorale) toti cetatenii cu domiciliu in perimetrul circumscriptiei care organizeaza respectivele alegeri, indiferent daca detin sau nu cetatenie romana (criteril domiciliului). La restul alegerilor (plebiscit sau prezidentiale, sau generale), listele se intocmesc in fct de criteriul cetateniei, aici cetatenii ne-romani nemaiavand drept de vot, iar cei romani cu domiciliul in afara romaniei, da. Singurul impediment in nerespectarea acestei reguli e lipsa unei evidente clare a CRDSeilo, a carei responsabilitate nu poate fi transferata de la consulate in mana respectivilor cetateni prin privarea acestora de dreptul cetatenesc de a se exprima prin vot. va rog trimiteti asta celor care zilele astea fac double check la MI si AEP

  • Reply
    Dragos Gros
    4 august 2012 at 10:46

    In hartia primita de tine scrie asa: „De altfel, în străinătate se votează exclusiv pe baza listelor electorale suplimentare”. Conform legii, listele suplimentare sunt cele cu persoanele OMISE de pe listele permanente si atat. A spune ca s-a votat si pana acum pe liste de omisi e o imbecilitate. Ceea ce au facut trimitand un asemenea raspuns este o recunoastere a ilegalitatii pe care o au in vedere pt referendum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *