România din afară versus România dinăuntru

Românii domiciliați în străinătate decid, cu adevărat, la vot în doar două situații: cînd își aleg președintele și cînd îl dau jos, prin referendum (desigur, românii domiciliați în străinătate pot vota și la alte referendumuri, pentru alte chestiuni decît demiterea președintelui ales). La alegerile locale, românii domiciliați în străinătate nu au drept de vot. Iar la alegerile parlamentare, pot vota, dar numai în colegiile din care fac parte (acle cîteva colegii din diaspora), iar rezultatul votului lor echivalează cu alegerea a doar cîțiva parlamentari dintr-un total de aproape 500. Așadar, singurul vot cu adevărat important al românilor domiciliați în străinătate este cel care îi decide soarta președintelui țării.
În ultimii ani, pe lîngă românii dimiciliați în străinătate și românii domiciliați în România, a mai apărut o specie de alegător: românul domiciliat în România, dar care trăiește și muncește în străinătate. Conform legii, românul din ultima categorie trebuie să voteze în România, pe listele electorale permanente, sau în străinătate, pe liste suplimentare. În acest moment, Institutul Național de Statistică a decis (încă provizoriu, prin recensămîntul din 2011 ale cărui date nu au fost încă oficializate) că aproximativ un milion de români domiciliați în România locuiesc, de fapt, în străinătate. Alte surse vorbesc chiar de două-trei milioane de români care ar trăi în străinătate, în special în Italia și Spania, țări în care și-au găsit un loc de muncă.
La ultimele două runde de alegeri prezidențiale (2004 și 2009), fiecare candidat din finală (Băsescu și Năstase în 2004, Băsescu și Geoană în 2009) a luat puțin peste cinci milioane de voturi din țară. Iar arbitri au fost votanții din străinătate (și din cei cu domiciliul în străinătate, și din cei cu domiciliul în țară, dar care trăiesc în străinătate). Iar arbitrii, adică românii din afara țării, au înclinat balanța spre candidatul care nu aparținea PSD. Adică, de fiecare dată, a fost vorba de Traian Băsescu.
Inclusiv la referendumul de demitere a lui Băsescu de pe 29 iulie 2012, deși românii din România au ieșit masiv la vot, românii din străinătate au cam stat pe la casele lor. Și, practic, au arbitrat iar: dacă ar fi ieșit la vot așa cum au făcut-o la alegerile prezidențiale, prezența ar fi depășit 50% din totalul celor de pe liste și, acum, referendumul ar fi fost deja validat. Așadar, românii din străinătate l-au menținut pe Băsescu la Cotroceni (pînă la proba contrară, în funcție de cum va decide Curtea Constituțională).
Așadar, în linii foarte mari, românii din țară sînt mai roșii, cei din afară ceva mai portocalii (și chiar galbeni, cum s-a văzut în cazul Alianței DA, în 2004). Ca să îngroș și mai tare linia de demarcație între românii din țară și cei de afară, să mai spun că, în ultimii ani, vreo 300.000 de cetățeni moldoveni au primit și cetățenie română, deci au devenit automat votanți. Și, cum majoritatea lor au domiciliul în Republica Moldova, li se adaugă sutelor de mii de români cu domiciliul în străinătate. Evident, și moldovenii sînt susținători ai lui Băsescu, omul politic român cel mai insistent în a le acorda moldovenilor cetățenia română.
Deci: cum ne descurcăm noi, românii din țară, cu românii din afară care, de opt ani încoace, arbitrează disputa dintre PSD și anti-PSD? Cum ne place? Sau nu ne place? Ni se pare firesc ca ei să decidă cine conduce România? Ne lasă reci? Dar voi, românii din străinătate, cum ne vedeți pe noi, ăștia legați de glie? Știm cu votul? Ne pricepem cu urna?

You May also Like...

Domnu' cu aprobările divine, vedeți că vi s-a stricat un heruvim la blog
12 iulie 2010
Adrian Severin, un escroc mărunt pe sume mari
21 martie 2011
O idee foarte năstrușnică a lui Băsescu
18 ianuarie 2011
37 Comments
  • Reply
    Capsunarul
    4 august 2012 at 17:36

    Molotov… o navetă vă rog frumos…

    • Reply
      edykle
      4 august 2012 at 18:36

      vineee băiatuuu !!…

  • Reply
    mihnea
    4 august 2012 at 17:49

    discutia asta este si despre ce clasa politica alegem pe viitor, daca il mai lasam pe basescu, un exponent al trecutului, sa balanseze situatia pana cand si dreapta vine cu oameni.
    bineinteles, intr-o era globalizata, taram din urma o multime de probleme ale adaptarii democratiei la realitatile locale. pui problema foarte elegant si corect, dar viziunea ta pune o alta intrebare, in fapt: suveranitatea popoarelor mai tine de granite? si raspunsul logic este nu, ca in secolul XXI, vorbim de natiuni stat si nu de state nationale. primul concept este usor strain balcanilor si se poate foarte bine ca, in mod paradoxal, statele care au intrat in ue cu speranta unui trai mai bun, adaptat la vest si cu forte proaspete de munca si oameni sa fie tocmai sfarsitul uniunii, deoarece ne ignoram adaosul de cultura, cunostinte si, implicit, democratie, care vine chiar si din cel mai taranos capsunar din spania. acel om a plecat, a muncit, a vazut si a inteles macar un pic din ce inseamna societate civilizata si vede ce e in romania, la intoarcere.
    asta e, migratia spre vest aduce o clauza de blowback, de micime umana si de egoism cumva nationalist, ca nu ne invata altii cum sa facem, mai ales intr-o societate polarizata; chiar si daca sunt rumani.

    • Reply
      Alexandra
      4 august 2012 at 18:50

      Asa este, dar ramane o masa critica de oameni care se gandesc doar la interesul lor si o masa critica de oameni care nu vor intelege niciodata nimic, ceea ce nu-i opreste sa aiba idei si nu-i opreste nici de la a vota!

  • Reply
    judit gherghiteanu
    4 august 2012 at 17:57

    soara mea in martie, anul trecut si-a facut buletin romanesc, deoarece i s-a luat acum 5 ani cind s-a stabilit in africa de sud, si a solicitat pasaport romanesc, desigur. deci in martie si-a luat buletin, la adresa casei noastre, cu mine, deoarece vrea sa se mute inapoi acasa(?). totusi la locale nu a fost pe listele electorale, iar acuma au fost folosite aceleasi liste. atunci care e regula?

  • Reply
    Ion Bulgare, Toronto
    4 august 2012 at 17:57

    Romania e un Stadion.
    De aici de la o oarecare distanta, Romania pare un stadion unde are loc un perpetuu derbi Steaua – Dinamo.
    Daca-i spui unui suporter al unei echipe ca celalalta e mai buna, iti scuipa seminte in fata, te injura de mama si te ia la bataie pentru ca nu vezi ca „ceilalti” sunt niste gunoaie demne de dispret, habar n-au de fotbal, niste hoti si trisori care au ruinat Fotbalul Romanesc. E multa ura in aer , multa, multa ura. Toate argumentele care ti se arunca in fata n-au nimic de a face cu fotbalul, cu strategia pe care ar trebuii sa o urmeze echipele si Fotbalul Romanesc pentru a avea un campionat si un joc profesionist.
    Echipele au televiziunile lor. Acolo suporterii sunt invatati metodic cum sa-i urasca si cum trebuie sa-i injure pe ceilalti. Antrenorii, crainici TV, tin antrenamente zilnice la ore de maxima audienta ca sa tina galeriile cu muschii pompati si ura la nivel maxim.
    Capitanii de echipa se injura si ei. Unul e doctor hot dovedit, celalalt este binenteles hot si mai mare dupa cum zice galeria adversa.
    Un patron de echipa are dosare penale si fuge de puscarie cat poate tipand ca de fapt el este alb ca zapada si ca celalalt a furat si distrus mult mai mult decat el in campionatul trecut, si ca merita mai mult decat el sa intre la puscarie.
    Echipele odata intrate pe teren au ca strategie si pricipala preocupare cum sa-i „rada” pe adversari fara ca arbitul sa vada, sau cum sa simuleze mai credibil faulturi in careu.
    Arbitrii sunt injurati si ei binenteles. Atitudine fata de ei oscileaza intre incercari de ai cumpara, incercari de ai discredita, si amenintari cu eliminarea. In timpul jocului, din cand in cand una din echipe le fura fluierul ca sa se poate dezlantuii nestingerit cotongeala .
    Toate astea in timp ce ambele echipe tipa cat de mult respecta si cat de mult le pasa numai si numai de sfantul Fotbal Romanesc , de calitatea si frumusetea jocului. Galeriile tin unisonul in delir!
    In timpul asta, UEFA se uita, se scarpina in cap , si se intreaba cum de i-a primit pe maidanezii astia in cercul lor. „Deh, goegrafic sunt cica in Europa, ce sa facem….”
    Romania e un loc ciudat. Un loc trist. In care ca sa nu te plictisesti te inrolezi rapid intr-o galerie sau in alta, iti bagi in vena antena corespunzatoare, si dai si lupta! .

    • Reply
      gumanito
      5 august 2012 at 12:39

      Tara trista plina de umor!
      … dar mare dreptate ai. Suntem împărţiţi în două iluzii. Unii credem că putem trăi doar conduşi de Băsescu, alţii ca doar fără el. E, asta thriller-horror.
      Uite cum cred ca ar trebui sa se intample intr-o tara normala:
      1. Crin Antonescu si-ar anunta iesirea din viata politica, asa cum a promis.
      2. Victor Ponta ar face pe de-o parte ce trebuie facut in executiv iar pe de alta ar continua lupta ca sef al opozitiei.
      3. Curtea Constitutionala ar valida referendumul pe baza realitatii ca datele recensamantului dau in jur de 15,5 milioane de votanti, deci s-a asigurat cvorumul. Mai mult, mesajele fara echivoc impotriva procesului democratic de vot ar trebui luate in seama pentru o decizie normala.
      4. Peste 90 de zile vom avea alegeri prezidentiele, concomitent sau nu cu cele parlamentare
      Un cetatean roman zicea (sa nu uit sa pun ghilimelele):
      „Intr-o tara normala oamenii s-ar bucura de binele propriu, nu de raul altora.
      Intr-o tara normala referendumul national ar fi un eveniment relevant, nu un meci de fotbal.
      Intr-o tara normala nu am alege pe baza superstitiilor de tipul “pleaca sau vin comunistii”, votantii ar face o evaluare la rece si si-ar reactiva memoria, macar pe termen scurt, partizanii unuia sau altuia nu ar debita mesaje de victorie ce implica mitraliere si „practici imorale cu rudele de gradul I” pentru cei cu alte preferinte.
      Intr-o tara normala am avea planuri de viitor, nu satisfactii primare, nule de moment.
      Intr-o tara normala democratia ar fi exprimata, nu ascunsa dupa perdele.
      Intr-o tara normala am realiza ca e vorba despre noi, nu despre ei, nici despre ceilalti.”

  • Reply
    KAKA MIZE
    4 august 2012 at 18:54

    Ar trebui sa voteze numai platitorii de taxe si impozite. Adica aia care-s jecmaniti si pe spinarea carora sta statul. Daca nu bagi banu’, nu poti sa hotarasti tu ce cinta lautarii.

    • Reply
      malice
      4 august 2012 at 20:51

      dreptul de a vota depinde de calitatea de cetatean roman, nu de plata impozitelor…
      multi din cei cu domiciliul in stainatate au diverse proprietati in Romania pentru care platesc impozite, le dai voie sa voteze?
      sau ei erau buni numai cand trimteau bani in tara ?…

      • Reply
        Cezar
        4 august 2012 at 21:34

        In 2011, românii din strainatate au trimis in tara circa 4.2 miliarde de euro. Si suma asta cred ca nu include banii adusi in portofel, platile facute cu cardul cand vin in concediu. Banii trimisi sunt aproape toti cheltuiti in tara si o parte din ei se regasesc in TVA (24%).

        • Reply
          carla
          5 august 2012 at 1:22

          in cazul asta, kakamize, propun sa le interzici si studentilor sa voteze. si ei stau mai mult pe spinarea statului decat nu.

          • KAKA MIZE
            5 august 2012 at 7:18

            Numai celor de la Spiru, decit.

    • Reply
      Gabi
      4 august 2012 at 20:54

      Aoleu….? Pa bune? Adica sa voteze aia care pun botu’ la „oferte” nu? Eu sa-mi rup carca lucrand si in weekend si sa decida asistatii care mai vor bani, „revolutionarii”, bugetarii si cocalarii pe care nu-i intreaba nimeni de unde X5 si Q7? Hai ca esti tare, ce mai! Deci revolutionam dreptu’ international, aia „NU E” cetateni, nu? Ai carnet de partid?

    • Reply
      doe
      5 august 2012 at 12:05

      Asta ar exclude si mare parte din voturile cumparate cu un mic si o sacosa ale multora dintre cei ce traiesc din ajutoare sociale si nu au contribuit in toata viata lor cu nimic la bugetul statului. Mai ca as accepta „trocul”, fara votul meu de roman ce lucreaza afara dar plateste impozit pe proprietati in Ro + cea mai mare parte din banii pe care ii castig se cheltuie in Ro (de catre familie) daca se renunta si la votul romanului mai roman decat mine doar ca STA in tara, dar care nu intoarce nimic pozitiv societatii care il intretine.

  • Reply
    Alexandra
    4 august 2012 at 18:54

    Interesanta specia „navetistului international”, probabil ca statutul persoanelor este semi-legal, in cel mai fericit caz!

  • Reply
    mihai g. (hamburg)
    4 august 2012 at 18:54

    Scuzati voi cei cu mintea la locul ei, dar romania a inceput sa-mi faca sila…

    • Reply
      Gabi
      4 august 2012 at 20:55

      A inceput sa ne faca sila si noua, acelora care INCA mai stam p’aci…

  • Reply
    Alexandra
    4 august 2012 at 18:57

    Ai visat vreodata sa ajungi sa faci atat de multa investigatie pe terenul sociologiei ca zilele astea?!

  • Reply
    Alexandra
    4 august 2012 at 19:04

    La alegerile locale s-a relevat o culoare dominanta care arata clar unde cei din strainatate nu pot ajuta deloc, nici chiar cu o infuzie de „alta mentalitate”!

  • Reply
    John
    4 august 2012 at 19:20

    Dragă consătene,
    Reiau comentariul târziu de la un alt articol corect al tău.
    Problemă de matematică pentru preşedintele ales şi pentru tine: dacă populaţia României era de 20,4 milioane conform recensământului din 2011 (19,04 stabilă în ţară) din care cca. 3,5 milioane au sub 18 ani cât reprezintă cvorumul de 50 la sută plus unu? Iar dacă se scot din listele permanente electorale peste 500000 de votanţi care nu mai au domiciliul stabil în România de peste 12 luni (aşa am înţeles că e legal, nu garantez verdicitatea informaţiei) ce rezultat nou avem? Greu, greu de calculat pentru cei care stau zilnic în gură cu lovitura de stat şi cu frauda uriaşă de la referendum (care există, dar nu la modul în care cred pdl-iştii).
    Consider că e destul de clar că listele electorale nu sunt varză, precum crezi tu, ci varză cu mulţi cârnaţi.
    P.S. Mi-ar fi plăcut să fii în tabăra usl-istă, dar sper să-ţi păstrezi obiectivitatea în lumea ta dominaţă de jurnalişti care scriu la comandă şi să ai succes, deşi scrii despre nişte persoane cărora ar trebui să le facem poze în costume specifice, aşa cum are acum cel supranumit Însuşi.

    • Reply
      prisacariu
      4 august 2012 at 19:42

      ok, te-ai facut inteles:)

      • Reply
        John
        4 august 2012 at 19:47

        Să ştii că aici la noi PSD veghează în continuare. PNL mai mişcă ceva, iar PDL e de tot râsul. Spor în toate!

        • Reply
          Gabi
          4 august 2012 at 21:06

          Problema este pusa gresit din start draga John.
          Intr-o tara normala presedintele se sispenda cu motive temeinice, iar aceasta procedura este una eminamente exceptionala. Acum tu vii si spui ca nu conteaza. As dori sa-ti aduc aminte ca in alte parti daca procedura nu intruneste conditiile, parlamentul care a initiat-o dispare. Ca la noi aceasta procedura nu mai este demult una exceptionala o stim cu totii. Ca in parlament au votat PENTRU suspendare alesi condamnati penal sau in stare dovedita de incompatibilitate iar nu mai conteaza, nu? Ca existe localitati in care turismul electoral a atins cote aberante, conteaza totusi?

          • John
            4 august 2012 at 23:08

            Faptul că a preluat din atribuţiile prim-ministrului e suficient pentru mine. Cei cu turismul electoral să fie descoperiţi şi aduşi în faţa justiţiei, dar nu-ţi fă iluzii prea mari asupra vreunui număr uriaş. Iar despre parlament n-are rost să vorbim. Certaţi cu legea sunt în toate partidele, iar parlamentul este imaginea poporului. Aşa suntem şi noi. Corupţi/coruptibili, laşi, dornici de parvenire, needucaţi, tupeişti, nesimţiţi, să mai continui? Priveşte-l bine pe Băsescu, el este etalonul rom’nului.

  • Reply
    june
    4 august 2012 at 19:52

    :)Pai daca se voteaza ca la Ambasada din Paris si anume un vot la 11 secunde,Baconschi gen:) …normal ca diaspora ”salveaza”Romania!

    • Reply
      Cezar
      5 august 2012 at 1:13

      Am votat la ambasada din Paris in acea zi, inainte de pranz. Am numarat cate persoane erau la coada (peste 300, m-as bucura sa vad asta si in Romania), am constatat cat timp am asteptat pana am intrat in cladirea ambasadei si dupa un calcul foarte simplu am calculat cam cate persoane voteaza pe ora. Daca „debitul” ar fi fost acelasi pe parcursul intregii zile ar fi putut sa voteze chiar cu vreo 10% mai multi. Organizarea a fost mai buna fata de primul tur si probabil ca aproape toti cei care votau se gandeau la cei care asteapta, s-au grabit sa dea stampila cat mai repede. Cei care tot sustin ca e imposibil sa fi votat atatia ignora probabil voit faptul ca erau mai multe persoane in sectia de votare care scriau in IN PARALEL datele pe listele electorale si ca s-a votat cu mai multe stampile IN PARALEL. Eu am tinut stampile in mana doar cateva secunde.
      Acele 11 secunde de care aminteste John, nu stiu cum sunt calculate, chiar as vrea sa stiu cum. Daca sunt calculate pe un interval foarte scurt inainte de inchiderea urnelor probabil nu tin cont de faptul ca putau continua sa voteze persoanele care se afla deja in curtea ambasadei, adica in incinta sectiei de votare.

      • Reply
        Cezar
        5 august 2012 at 1:17

        (rectificare) Mesajul meu e un raspuns pentru „June” , nu pentru „John”.

  • Reply
    Alina
    4 august 2012 at 20:13

    Dilema pur romaneasca. Daca nu sunt de folos, la cos cu ei. Nici o tara democratica nu isi exclude arbitrar cetatenii de la vot. Sunt de acord cu taxele, ar trebui un sistem ca cel american, cu submiterea formularelor chiar daca e conventie de dubla taxare. Dar nu ca o conditie pt vot, in US te pot amenda dar nu iti iau dreptul de vot pt neplata taxelor.

  • Reply
    popm
    4 august 2012 at 21:14

    A. USL-ul are dreptate (!!!!!!!?????)dupa cei care au votat:
    1.Facem alegeri si votam;
    2.Care sunt impotriva noastra trebuie scosi din listele de vot;
    3.Apoi dupa un minirecensamant dam rezultatele.
    B. Referitor la cei care au votat
    1.Cel putin in jur de 3-4 mil sunt cei asistatii sociali ,( in Vrancea sunt 175000 );
    2.Sunt si functionarii publici care s-au dus de frica la vot ca sa nu fie dati afara ;
    3. Aproximativ 4-5 mil au fost pe bune pentru demitere .

  • Reply
    Paul
    5 august 2012 at 1:29

    Astazi dupa amiaza (03.08.2012) scot branza si rosiile din frigider, scot feliile de paine din punga, ma asez confortabil la masa din bucatarie, sa mananc si pornesc TV-ul sa aflu ce macaneli mai emit astia. Reclame (clik) alte reclame (click) W.C Tudor facand spume pe anti-RomaniaTV. Dau sa apas pe butonul telecomenzii (semi-click) cand aud o voce din studioul televiziunii: “Imi permiteti sa..”. Evident ca nu i se permite nimic. “Mai, asta nu e Prisacaru?!?” imi zic eu, ramanand cu mana suspendata si cu degetul inca apasand pe butonul telecomenzii. Astept ceva vreme, cat spumegozaurul de Vadim abereaza pe temele lui clasice, vorbind si despre Funar (ca despre morti), pana cand, in sfarsit, apare pe ecran si o imagine a studioului, cu Prisacaru stand cuminte pe un scaun din dreapta. “El e, nene, Prisacaru!”.Las telecomanda pe masa si ma apuc sa mananc, curios sa aflu ce va zice unul din ziaristii mei preferati. Din cand in cand trag cu ochiul spre ecran, sa identific personajele. O muta, despre care nu stiu nimic, si despre care nu pot spune daca e vie sau e zombie. “Poate ca voi afla pe parcursul emisiunii”. Apoi, vis-a-vis de Prisacaru, e hidrocefalul ala nebarbierit, cu lentilele insurubate in retine, care isi lasa capul pe spate cand incepe sa debiteze ineptii, cu aerul ca tocmai acum 5 minute a stat capra ca sa i-o traga Dumnezeu, si, drept urmare, are acces la Adevaruri Absolute, despre care binevoieste sa ne impartasesca si noua mici detalii. “Moderatoarea” emisiunii e una noua, a carei mufa n-am mai vazut-o pe centura televiziunii RTV, si care e foarte socata ca Paceba are drept de vot. “Si ce daca are drept de vot? E viu? A fost reabilitat si i s-a acordat inapoi cetatenia romana? Inseamna ca are drept de vot! De ce esti socata, vaco? Spune mai Prisacarule ceva! Spune-i vacii ca este socata degeaba! Aloo!!! Prisacaruleee!!!” Prisacaru tace (stand pe scaunul lui, in partea dreapta a ecranului). Intre timp, pe anti-RomaniaTV se difuzeaza un pseudo-reportaj despre Paceba, cu muzica din “Mission Impossible” pe fundal. “Extraordinar! Ce manea de televiziune! Ce porcarie infecta de televiziune! Ce gunoi ordinar de televiziune! Uite cum mananc eu fata in fata cu puroiul asta de televiziune (sper sa nu mi se aplece) doar pentru Prisacaru!”. Se termina reportajul ala, altoit cu nenumarate miciuni, ineptii, gunoaie, si il vad pe Prisacaru cum ridica mana sa spuna ceva, ca un copil de clasa a 4-a. Zambesc. Nu-l baga nimeni in seama (de ce nu ma mir?). Prospatura de “moderatoare” isi incrunta mufa si cere concluzii de final. Ei, hai, hai ca acum este momentul, sa-l aud si eu pe Prisacaru spunand ceva. Incepe munca la concluzii excrementul Vadim, cerand demisia tuturor si alte lucruri pe care nu le mai ascult, asteptand absent sa-si termine delirul. Hai ca urmeaza Prisacaru acum, sper sa nu fiu nevoit sa-l ascult si pe hidrocefalul nebarbierit! Dar imediat dupa Vadim, aia cu mufa noua, “moderatoarea”, spune ca urmeaza un Jurnal de stiri si ca emisiunea s-a terminat. “Incredibil!” imi spun eu, muscand dintr-o rosie, in timp ce privesc resemnat ultimele imagini ale emisiunii: Prisacaru, pe scaunul lui din dreapta, sta cocosat, cu capul plecat, intr-o postura umilita, butonand ceva pe un iPhone (sau prefacandu-se ca butoneaza). Cred ca spera, sunt sigur ca spera, ca emisiunea asta sa nu fi fost urmarita de cineva…

    • Reply
      prisacariu
      5 august 2012 at 1:34

      măi, dragă paul, eu am rîs, să știi:))). da’ roșiile alea cu brînză au fost bune, măcar?
      P.S. vezi că emisiunea aia a fost ieri, 4 august, nu vineri, pe 3. iar tu ai făcut o pasiune bizară, pe bune. dar îmi ești simpatic. și îți promit solemn că, dacă mai apar pe undeva la tv, îți dau mail cînd emit sunete articulate. ok?

  • Reply
    Florin
    5 august 2012 at 2:05

    Conform CONSTITUTIEI ROMANIEI-Legea suprema a statului- : Presedintele tarii reprezinta Romania si toti cetatenii romani (oriunde s-ar afla ei !!!). Conform acestei constitutii Presedintele Romaniei este ales prin vot liber si direct de catre cetatenii romani cu drept de vot.
    Majoritatea romanilor nu inteleg ca presedintele nu ia masurile care pe ei ii afecteaza ,aceasta fiind atributia guvernului si a primului ministru .Din pacate in Romania presedintele trebuie sa numeasca un prim-ministru, care daca ii este contrar nu poate fi schimbat si daca ii este supus presedintelui incalca flagrant legile tarii. Legea este proasta si trebuie schimbata !
    Din Romania majoritatea oamenilor „nu pot vedea padurea din cauza copacilor ” ,adica oamenii se lovesc de problemele curente proprii si sunt prea ocupati de acestea pentru a putea vedea ansamblu.
    Din afara lucrurile se pot vedea din ansamblu si prin comparatie cu sistemele tarilor in care traiesc romanii.
    Cei care propun un vot „cenzitar” sa nu uite cresterea economica si PIB-ul sustinute de cativa ani de romanii din afara si de manipularea si jaful romanilor (autoritati sau nu) din tara. Desigur tutror ne place sa ne prezentam drept cetateni model,onorabili dar daca trebuie sa obtinem un folos sarim bucurosi sa dam o spaga ,sa luam un ajutor de la stat sau sa „fentam sistemul”.
    Romania a trait 50 de ani intr-un sistem care a inversat total valorile unei societati democratice si ii vor trebui tot atatia ani sa se reconstruiasca (au trecut decat 22 de ani …mai avem de asteptat). O sansa pentru Romania ar fi incurajarea celor din strainatate(profesori universitari,medici,simpli muncitori,studenti,ingineri) sa revina in tara si sa revigoreze sistemul prin aducerea valorilor occidentale.
    Precizez ca nu sunt partizanul vreo unei majoritati politice din actualitatea romaneasca (pentru a elimina comentariile idioate)dar ca sunt adeptul revenirii sistemului Monarhiei Constitutionale pentru Romania(aici sigur vor fi critici idioate).
    In cazul unui sistem Monarhic este posibil un vot al „platitorilor de taxe” pentru alegerea primuli ministru (guvernul ia masurile care decid viitorul tarii !!!)dar si pentru ca reprezentatul tarii si al cetatenilor romani va deveni monarhul cu atributii restranse si pur reprezentative .
    Romanii sunt manipulati de politicienii actuali prin cea mai bazica forma si anume divizarea oamenilor si a societatii in ansamblul ei in mase de persoane maniulabile.De asta in romania exista doar opinii pro sau contra .Nimeni nu trece peste amanunte sa vada interesul general .
    Si da ,locuiesc in strainatae si sunt mandru de asta cum sunt mandru ca sunt roman !(asta tot pentru postacii idioti care ma vor critica ca vorbesc fara sa stiu)

    • Reply
      KAKA MIZE
      5 august 2012 at 11:00

      Cam asa zic si eu, da’ mi-a fost lene sa dezvolt ideea.

  • Reply
    Alexandra
    5 august 2012 at 11:28

    Un bun exemplu Paul pentru atentia si dragostea cu care sunt urmariti cei buni!….
    Produsul final al investigatiei asupra corpului electoral roman ar merita trimis la CCR, poate au mai putina capacitate de coroborare sau le mai scapa cate ceva si le e de ajutor
    Cunosc persoane in jur de 60 de ani ca varsta care au buletin si nu CI, deci asa e!

  • Reply
    mihai
    6 august 2012 at 13:37

    romanii cu domiciliul oficial in strainatate nu sunt luati in calcul pentru cvorum. sau nu ar trebui, pentru ca liste permannt cu domiciliatii afara nu se mai fac.
    deci, sa iei pur si simplu o baza de date cu CNP-uri si s-o transmiti nu este echivalenta cu stabilirea nr de votanti.
    dar, romanii plecati din tara, in foarte putin cazuri si-au schimbat domiciliul in cartile de identitate.
    se vorbeste de un nr de 500.000. nu stiu daca intre acestia sunt considerati si basarabenii.
    dar e clar ca acestia nu ar trebui sa participe, in mod legal, la stabilirea unui cvorum. ceea ce e foarte corect, deoarece, daca impui un cvorum, trebuie ca omul sa poata si vota. ori, fara vot prin corespondenta, romanilor din afara nu li se poate facilita votul. asa ca, desi acesti oameni pot vota pe liste suplimentare, nu pot fi considerati pe liste permanente.
    problema care se pune este daca acesti oameni apar intre cei 18,3 milioane, sau nu
    iar votul romanilor din strainatate nu este masiv ca sa hotarasca in privinta unui vot. cel ai mult au votat 150.000. acum au votat 75000. deci nu ei inclina balanta. l-au tinut in functie ardelenii si etnicii unguri.
    cat despre citirea tuturor lucrurilor in cheia pro sau anti PSD dovedeste o lejeritate in analiza, vecina cu infantilitatea.
    oamenii care au votat acum impotriva lui basescu sunt in mare parte aceiasi care l-au votat impotriva lui nastase.

  • Reply
    Probabil… | Blog-ul unui om – by Adelin Hogea
    9 august 2012 at 23:51

    […] motivele le-am mai amintit. Dar după, din câte am văzut pe apucat din ce am citit pe blog-ul lui Cătălin Prisăcariu (la ora actuală, singurul om din mediul online cu ale cărui idei sunt de acord în totalitate), […]

  • Reply
    Ponta îi urăște pe românii din străinătate care nu stau la mila ajutoarelor lui sociale și nu-l votează | Revista Kamikaze
    2 noiembrie 2014 at 22:43

    […] Și de ce îi mai urăște Ponta pe românii din afara țării? Pentru că nu votează comuniști deghizați în social-democrați (sursa). […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *