Băsescu îl crește pe Ponta care-l stimulează pe Băsescu

Acum două luni, scriam că „între Ponta și Băsescu nu există nici o concurență. Cei doi împart același univers și nici unul nu-l poate elimina pe celălalt (deși, știm bine, fiecare dintre ei a încercat din răsputeri). Sînt condamnați, deci, să se tolereze. De pe poziții fundamental diferite: Băsescu se pensionează în curînd, Ponta abia a intrat în cîmpul muncii de partid și, mai ales, de stat. Iar între ei nu mai poate crește nimic de același calibru în următorii ani. Cu fiecare zi care trece pînă la pensie pentru Băsescu, lui Ponta îi cresc influența, forța politică și încrederea. Orice alt scenariu este ori naiv, ori disperat. Vorbim de varianta a doua în cazurile Felix și Crin, de prima în cazul alegătorilor de dreapta care încă mai visează la Albă-ca-Zăpada și alte basme erotico-politice” (aici).
Azi, cînd Ponta a reacționat la unele din declarațiile lui Traian Băsescu de ieri, înțeleg că ce scriam acum două luni e în continuare valabil și va fi încă mult timp de acum înainte. Mă refer la declarația lui Ponta referitoare la un nou boicot popular al referendumului (de data aceasta, e vorba de referendumul pentru constituție): „Este o declaraţie iresponsabilă a preşedintelui. O să rămânem 20 de ani cu aceeaşi Constituţie care şi-a dovedit punctele slabe doar că nu vrea Băsescu ? (…) Apelul preşedintelui se înscrie realmente într-un tip de sabotaj la orice modernizare şi schimbare a României. Preşedintele şi-a asumat acest rol, de omul care trage frâna la schimbarea în bine a României” (sursa)
Dar ce e cu adevărat relevant din replica lui Ponta este ce urmează: premierul a afirmat că deja şi-a pregătit sloganul pentru referendum şi că acesta este „Veniţi să votaţi împotriva a ce v-a spus Băsescu!”, arătîndu-se sigur că astfel va fi realizat cvorumul de participare.
Cu alte cuvinte, politica românească a devenit un ping-pong la simplu între Ponta și Băsescu. Cu Crin, de exemplu, Ponta joacă rolul tînărului insolent, dar care face pe politicosul în fața unui adult din ce în ce mai stresat și mai isteric. Cu opoziția, cîtă și cum e, Ponta joacă rolul miștocarului. Cu colegii peneliști din USL, Ponta se transformă în pater familias, dojenitor dar înțelegător. Cînd vine vorba de Băsescu, însă, Ponta pare ceva mai premier: mai atent în exprimare, mai echilibrat, cu mesaje politice mai coerente.
Pînă la urmă, președintele României a ajuns cel mai bun agent electoral al lui Ponta: orice spune Băsescu despre guvernare se transformă într-o ocazie pentru premier să-i răspundă. Și, în același timp, să se legitimeze prin raportare la cel mai mare prădător al politicii românești actuale. În oglindă, Ponta este cel mai bun stimulent pentru Traian Băsescu. Crin și-a arătat potențialul de incompetență în cele două luni de interimat la Cotroceni și a devenit un personaj trist și labil. Ponta, însă, respiră sănătate, devine, pe zi ce trece, un adversar din ce în ce mai bun. Or, știm de mult asta, Băsescu funcționează cel mai bine cînd are cui să-i returneze mingi, cînd în terenul advers se află un jucător. Sigur, Ponta mai are pînă să ajungă la calibrul lui Băsescu. Dar promite.
Dar ping-pong-ul Ponta – Băsescu se joacă pînă în 2014, inclusiv. Dacă, în următoarele 20 de luni, președintele nu va crește nimic politic relevant, PSD-ul lui Ponta va deveni partid-stat. Nu există nici o îndoială.
 

You May also Like...

România. Sau de ce nu există țară pentru proști
15 iulie 2012
Săracul "ginere" bogat al lui Băsescu
24 iunie 2010
O să fiu coleg cu Turcan
5 aprilie 2010
9 Comments
  • Reply
    Marian
    28 martie 2013 at 23:04

    Daca la referendumul de suspendare au venit vreun milion pentru Basescu si s-au facut doar vreo 46% cu tot cu furtul de la urne, in conditiile in care ura fata de Basescu era la apogeu, cum credeti ca vor veni la vot peste 8 milioane? In conditiile in care Basescu va zice pas sustinatorilor lui iar USL n-a reusit la parlamentare decat 4,4 milioane de sustinatori, adica doar un sfert din electorat?
    In plus ultimul sondaj al CSCI, nu ca as crede in el, arata ca 93% din electorat vor pace intre Basescu si Ponta si 85% vor ca guvernul sa se concentreze pe economie si locuri de munca si nu pe lupta cu Basescu, impartasita de doar 15%. Asta arata ca lumea s-a cam saturat de lupta cu Basescu si vor fapte, ca promisiuni au fost cu carul.
    Ponta il intretine si il urca pe Basescu si nu invers. Ponta a pierdut razboiul cu Basescu, UE si USA, care fac jocurile in Romania. Pentru ca neputinta, incompetenta si prostia apar tot mai mult ca atributele guvernarii USL.
    Deci? 🙂

    • Reply
      prisacariu
      28 martie 2013 at 23:06

      vom vedea:)

      • Reply
        Marian
        28 martie 2013 at 23:19

        Si eu zic la fel! 🙂

  • Reply
    ionut
    29 martie 2013 at 12:21

    mai pune si tu mana pe un sondaj atunci cand faci predictii ce tin de marketingul politic si electoral! 🙂 ia uite ce parere au oamenii despre cum ar trebui sa fie relatia ponta-basescu:
    http://www.pesurse.ro/2013/03/28/sondaj-csci-oprescu-depete-liderii-usl-la-nivelul-/

    • Reply
      prisacariu
      29 martie 2013 at 13:17

      am văzut sondaje și despre cum urma geoană să cîștige alegerile prezidențiale, așa că zic să mai privim și dincolo de sondaje:D

  • Reply
    ionut
    29 martie 2013 at 14:52

    pai daca iei un singur sondaj, nu o sa-ti spuna nimic. iei mai multe, de la mai multe case de sondare si faci niste corelatii si comparatii. de exemplu, mai toate sondajele iti vor indica faptul ca oamenii nu mai vor scandal politic. de asemenea, te uiti si la fapte. iar faptele spun ca de la referendumul de suspendare si pana la alegerile parlamentare de anul trecut, mesajul „jos cu dictatorul” a pierdut foarte multi adepti. si, poate, asa iti si explici de ce in aproape toate sondajele (mai putin alea ale lui Pieleanu) Crin e mult sub Ponta in acest moment.

    • Reply
      prisacariu
      29 martie 2013 at 15:48

      tu mă contrazici sau îmi dai dreptate? că nu mă prind:)

  • Reply
    ionut
    29 martie 2013 at 22:47

    nu, iti dau dreptate! doar ca fara virgula dupa „nu” :).
    http://bit.ly/10gobc0
    http://bit.ly/11Y6dw6

    • Reply
      prisacariu
      29 martie 2013 at 23:47

      esti naiv:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *