Votez tevatura cu procedura! Ziua 2: eșec

Nimic nou pe frontul procedurii. Nimic politic, cel puțin. Dar au apărut cîteva păreri interesante în presă.
Liviu Avram: „Daniel Morar speră ca în cadrul procedurii publice de audiere a candidaţilor, atât în faţa ministrului Justiţiei, cât şi în faţa CSM, să se înscrie procurori suficient de mulţi şi suficient de buni, astfel încât să excludă numiri pe coterii politice. El supraestimează, cu o oarecare naivitate, bunul simţ al politicianului român. (…) Totodată, Daniel Morar nu sesizează un alt risc: orice procedură publică de selecţie, oricât de transparentă, poate măsura competenţa candidaţilor, dar nu şi cinstea lor. Or competenţa şi necinstea nu se exclud câtuşi de puţin” (sursa)
Sabina Fati: „Ce este însă mai periculos: să respecţi proceduriile ştiind că ele aduc în fruntea parchetelor preferaţii lui Dan Voiculescu (cel care prin Antena 3 l-a ameninţat direct pe primul ministru pentru a-l convinge să nu o accepte pe Kovesi) sau să scurtezi procedura printr-un compromis? Preşedintele a ales pragmatismul în detrimentul procedurilor democratice, pentru a salva într-o oarecare măsură ceea ce a construit în ultimii ani Daniel Morar. E adevărat, pe de altă parte, că ceea ce este util pe termen scurt nu este întotdeauna moral şi avantajos pe termen lung” (sursa)
Monica Macovei: „Ponta nu a aplicat nicio procedura de selectie pentru a ajunge la aceasta lista de propuneri, desi CSM i-a atras atentia public ca aceasta este calea de urmat, fiind cea convenita si cu Comisia Europeana. Ponta arata ca nu da doi bani pe recomandarile Comisiei si pe opiniile CSM” (sursa)
Gândul: „Pentru ca numirile procurorilor să fie depolitizată total trebuie modificată legea 303/2004 care la articolul 54 spune că procurorul general şi şeful DNA „sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii”. Astfel, acest articol ar trebui să fie modificat, readus la forma lui iniţială, înainte ca fostul ministru al Justiţiei să-l modifice. Iniţial legea prevedea la fel ca în cazul preşedintelui Curţii Supreme că procurorul general şi şeful DNA să fie numiţi de CSM” (sursa)
Procedurile, însă, au susținerea majorității procurorilor DNA. Oficial.
P.S. Traian Băsescu: „O procedura care ar da impresia unei selectii pe baza unui concurs nu ar face decat sa creeze demnitarilor si institutiilor implicate posibilitatea sa spuna pai merge prost, dar daca ei au castigat concursul? Acesta e spiritul legii, cei care fac desemnarile sa-si asume raspunderea pentru deciziile pe care le iau si sa raspunda de modul cum in exercitarea mandatului lor procurorii isi exercita mandatul. Legea stabileste clar raspunderea unor politicieni: ministrul Justitiei si presedintele” (sursa)

You May also Like...

Pe Băsescu îl paște o nouă suspendare. A lui Dragnea
5 februarie 2013
Păsărele, palincă, pensiuni la țară și, în general, mișto
12 octombrie 2011
RTV își mărește parcul aero. Cu un avion
31 martie 2010
2 Comments
  • Reply
    Dragos
    4 aprilie 2013 at 13:52

    sa zicem ca procurorul ce a instrumentat dosarul Transferurilor din fotbal vrea si el, amaratu, sa participe la Olimpiada lui Morar. intrebare: va fi punctat cu bila alba sau depunctat cu bila neagra ca a avut ghinionul sa dea la Tribunalul Bucuresti peste un judecator corupt si/sau cretin ce a decis ca evaziunea evidenta nici vorba sa existe ?
    dar procurorii ce s-au lovit de spagara Gabriela Barsan ? dar procurorii scuipati in fata de pupezele Antonela Costache si Viorica Dinu ? dar procurorii din Matusa Tamara ? dar aia din dosarul ICA al turnatorului de neamuri Felix ce n-au avut nicio sansa in fata judecatorului turnator Marino Marin Constantin (figureaza cu dosar fond retea (…) distrus in 1982) ce l-a achitat pana si pe Patriciu ?

  • Reply
    Nicolae
    4 aprilie 2013 at 15:23

    Eu votez cu Daniletz. Cine stie pe unde si cum s-o fi antrenat in CO ul asta, asa ca …. Votez si cu Alina, dar din alte motive. Hai CCReu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *