Crin, căzut în cap: pînă și Ciuvică îl consideră pe viitorul șef al ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, corupt
Cel mai probabil, noul șef al Fiscului va fi Gelu Ștefan Diaconu (propus de PNL). Care a mai fost vicepreședinte ANAF, adică șef de vămi. Cînd a fost numit, în 2005, Mugur Ciuvică dădea publicității documente care demonstrau că Diaconu proteja subordonați din vămi implicați în afacerile PSD și asociați cu sora lui Adrian Năstase. Într-un articol din august 2005, Ciuvică scria așa:
„Pe 2 februarie 2005, premierul Tariceanu l-a numit pe Gelu Stefan Diaconu sef al Autoritatii Nationale a Vamilor. Din aprilie 1997 pana in februarie 2001, Gelu Stefan Diaconu a fost director general adjunct al Directiei Generale a Vamilor, fiind practic mana dreapta a celebrului Nini Sapunaru. Functia importanta primita de la puterea cederista nu l-a impiedicat insa pe Diaconu sa pastreze legaturi stranse cu partidul lui Ion Iliescu si Adrian Nastase. Asa se face ca dupa alegerile din 2000 el a fost pastrat de PSD intr-un post-cheie, acela de director general al Directiei de solutionare a contestatiilor din Ministerul Finantelor Publice.
Numirea noului sef al Vamii nu a dus la eliminarea din conducerea acestei institutii a persoanelor extrem de apropiate de PSD care controleaza in continuare activitatea Directiei Generale a Vamilor. Theodor Anton este doar una dintre aceste persoane”. (sursa)
O lună mai tîrziu, în septembrie 2005, Ciuvică revenea, în alt articol:
„Gelu Ştefan Diaconu a fost, din aprilie 1997 pînă în februarie 2001, director general adjunct al Direcţiei Generale a Vămilor, fiind, practic, mîna dreaptă a lui Nini Săpunaru. După alegerile din 2000, Diaconu a fost păstrat de PSD într-un post cheie, acela de director general adjunct al Direcţiei generale de soluţionare a contestaţiilor din Ministerul Finanţelor Publice. Numit şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor în 2 februarie 2005 de premierul Tăriceanu, Gelu Ştefan Diaconu s-a remarcat în cele 8 luni de cînd conduce Vama prin două lucruri. Mai întîi, printr-un scandal legat de un conflict de interese, soţia sa deţinînd un hotel în Bucureşti împreună cu doi patroni de magazine duty-free. În doilea rînd, printr-o serie de reorganizări şi numiri prin care apropiaţi ai săi au ajuns în funcţii cheie.
În 14 martie 2005, Gelu Ştefan Diaconu, a emis ordinul 396 prin care “punctele vamale înfiinţate în municipiul Bucureşti se rearondează în subordinea birourilor vamale”. În urma acestei „rearondări”, Biroul Vamal Antrepozite din Bucureşti a devenit cel mai important birou vamal din ţară. Şeful Biroului Vamal Antrepozite este Theodor Anton, un vechi apropiat atît al lui Gelu Ştefan Diaconu, cît şi al fostului preşedinte Ion Iliescu. Theodor Anton este vameşul pus sub învinuire pentru evaziune fiscală în afacerea contrabandei cu afişele lui Ion Iliescu din campania electorală din 1996. Theodor Anton, la acea vreme şef al Vămii Tîrguri şi Expoziţii, a aplicat pe documentele vamale o ştampilă, închizînd tranzitul, deşi destinatarul materialelor electorale nu-şi plătise obligaţiile faţă de stat”. (sursa)
1 Comment
[…] ani de zile afaceri la limita legii și a conflictului de interese (numai un exemplu din multele, aici) este de notorietate. Complet de neînțeles, însă, este de ce premierul Ponta a fost de acord cu […]