Primul tun "de interes național" al lui Ponta cu mîna lui Șova: Cadastrul

Scriam, acum niște luni, că „ministerul” lui Șova este, de fapt, o sculă prin care Ponta va uza după bunul plac de banii publici de investiții: „Legea este, de fapt, o Hotărîre de Guvern: HG nr. 7 din 9 ianuarie 2013, de înființare și organizare a DPIIS. Conform acestei HG, DPIIS (“ministerul” lui Șova) se ocupă de tot ce înseamnă proiect de infrastructură de interes național. Dar, atenție, HG nu definește ce e ăla un “proiect de infrastructură de interes național”, ci lasă la mîna lui Ponta să decidă ce e și ce nu e proiect de infrastructură de interes național.

Sau, cum am scris aici, ”„ministerul“ lui Șova va împărți banii pentru toate proiectele (a se citi „contractele“) de INTERES NAȚIONAL. Dar ce-s alea „programe și proiecte de infrastructură de interes național“? E, aud? Păi, vă spune același paragraf: e vorba de acele programe și proiecte „DATE ÎN COMPETENȚA SA (adică a DPIIS – n.m.) PRIN HOTĂRÎRE A GUVERNULUI“. Aaaadiiicăăăăă, e vorba de orice vrea mușchiul premierului Ponta să se încadreze la „infrastructură de interes național“. Dacă, de exemplu, Ponta vrea mîine ca programul de plantare a pomilor pe marginea unui drum sătesc din Teleorman să fie „proiect de infrastructură de interes național“, atunci clasifică plantarea acelor pomi ca fiind de „interes național“, prin H.G. Apoi, proiectul cu pomii trece direct în parohia lui Șova, la DPIIS. Care, o spunem pe limba paragrafului de mai sus, „planifică, pregătește, atribuie, execută, implementează și urmărește, după caz, realizarea programelor și proiectelor“. Desigur, nu mai vorbesc de proiecte cu adevărat importante, de milioane, zeci sau sute de milioane ori – de ce nu? – de miliarde de euro și cu adevărat de importanță națională, pe care DPIIS-ul lui Șova le va primi cadou din pixul lui Ponta””. (sursa)
Acum nici o săptămînă, Ponta a confirmat scenariul: „În data de 4 iulie 2013, prin Hotărâre de Guvern, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine a fost desemnat ca unitate de achiziţii centralizată în scopul achiziţiei produselor, serviciilor şi lucrărilor aferente proiectului „Sistemul Informatic Integrat de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru mediul urban “.D.P.I.I.S. realizează, în numele şi pentru autoritatea contractantă beneficiară (Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară) achiziţia serviciilor de consultanţă necesare pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice şi a studiului de fundamentare, precum şi pentru derularea procedurii de atribuire a contractului, în numele autorităţii contractante beneficiare, în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobată prin Legea 337/2006, cu modificările şi completările ulterioare.” (sursa)
E doar începutul.

You May also Like...

Hai cu ilicitu' (ăla de pe vremea lu' Împușcatu')!
1 iulie 2010
Cum își ascunde Severin banii din șpagă pentru lobby?
20 martie 2011
O să fiu coleg cu Turcan
5 aprilie 2010
3 Comments
  • Reply
    ancaioanadragan
    10 iulie 2013 at 14:34

    ce mai putem spune?conducatorul suprem,actioneaza dupa bunul sau plac.trebuie facut ceva! pe vremea guvernarii Boc,antenele se dadeau de ceasul mortii sa scoata lumea in strada,acuma le convine totul?macar jurnalistii care ati mai ramas, documentati si cu coloana vertebrala,sa faceti publice mirsaviile acestui cinstit guvern!

  • Reply
    Basencu
    11 iulie 2013 at 22:00

    Barosane
    E o problema destul de ciudata .
    UE ne preseaza ca nu avem cadastrat majoritatea fondului funciar.
    Vanzarea de teren extravilan agricol se face de regula pe chitante apoi prin instanta se face actul autentic sa evite solicitarea cadastrului la notar.
    Sa faci cadastrul general iti trebuie un avion special.
    Unul cusprijin de la pd a incercat sa ia un avion din asta, dar cu toate interventiile lui. Nu a reusit sa faca rost de la banci de banii astia.
    Sa vedem licitatia dar cred ca cu tot cu spaga iesim mai ieftin.

  • Reply
    anca
    15 iulie 2013 at 19:42

    Dan Şova, ministrul marilor proiecte, a câştigat în anul fiscal 2012 aproximativ 600.000 de lei (135.000 euro) din închirierea unor proprietăţi. Şova deţine două case de locuit în Bucureşti (de 300 mp, respectiv 462 mp) şi una în Izvorani (240 mp).
    De pe casuta din Poiana Brasov, o fi primit restul de bani?Avea de incasat 180000 euro si a incasat numai 20000 euro,restu de 160000 euro unde or fi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *