De ce nu muncea nimeni la gazoductul Iași – Ungheni: guvernul a dat verde proiectului abia săptămîna trecută!

Pe 27 august a.c., premierul Victor Ponta vizita comuna Rediu din județul Iași. Acolo trebuia să fie un șantier pentru realizarea gazoductului Iași (România) – Ungheni (Republica Moldova). Cum și presă era din plin, șantierul chiar exista. Două zile mai tîrziu, însă, pe „șantier” mai rămăsese doar ghereta unui paznic, care paznic a și explicat „magia”: „N-am mai văzut pe nimeni să lucreze. Când a venit Ponta, ăştia s-au apucat de sudat un pic. După ce-a plecat le-au tăiat, le-au încărcat pe utilaj şi au plecat. N-a mai venit nimeni după aceea. Asta e România!” (sursa).

Trei săptămîni mai tîrziu, adică pe 20 septembrie a.c., la Rediu s-a dus și președintele Traian Băsescu. De data asta, dealurile Moldovei erau curate, nu s-a mai organizat nici o butaforie de șantier. Verdictul lui Băsescu, nasol: „Poti sa faci spectacole de sunet si lumina la Rosia Montana ca-i intre noi, bagi niste mineri in galerie turistica si-i scoti. dar aici nu e turism, e geopolitica si se uita o Europa intreaga. Comisarul Oettinger stia ca in decembrie Moldova va primi gaze prin Romania” (sursa).
După încă o săptămînă, apare o Ordonanță de Urgență a Guvernului care ne lămurește de ce la Rediu nu lucra nimeni: Memorandumul dintre România și Republica Moldova referitor la lucrările la gazoduct nu fusese ratificat, deși fusese încheiat încă din iunie a.c.! Așadar, s-a pus repede de o OUG (nr. 89 din 27 septembrie a.c.), prin care s-a ratificat Memorandumul: „Articol unic – Se ratifica Memorandumul de intelegere dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind organizarea si desfasurarea procedurii de achizitie publica aplicabila in cazul lucrarilor de subtraversare a raului Prut din cadrul proiectului denumit „Conducta de interconectare a Sistemului national de transport de gaze din Romania cu Sistemul de transport de gaze din Republica Moldova pe directia Iasi (Romania) – Ungheni (Republica Moldova)”, semnat la Chisinau la 11 iunie 2013″.
Așadar, pe 27 septembrie, abia, Guvernul dă verde pentru „organizarea si desfasurarea procedurii de achizitie publica”. Ce dracu’ s-o fi întîmplat, deci, pînă pe 27 septembrie, dacă „organizarea si desfasurarea procedurii de achizitie publica” nu se putea face?! Teatru. Și încă din ăla penibil.
Mai jos, OUG cu pricina.
iu1
iu2

You May also Like...

Șeful Fiscului mai are o singură șansă: "S.B." nu e Sorin Blejnar, ci Sebastian Bodu!
25 februarie 2011
Judecătoarea Burlan, care judecă recursul lui Alexandrescu de la Antena Group: apropiată de SOV, cercetată penal și afaceri cu teroriști
6 iunie 2013
Alistar nu poate fi numit ministru delegat. Ponta s-a fript
1 mai 2012
2 Comments
  • Reply
    Mihai
    30 septembrie 2013 at 13:59

    Ciudat!…Dupa ce l-a facut Basescu de rusine, Ponta a zis ca lucrarea va fi terminata in termenul stabilit pentru ca se lucreaza cu o firma austriaca foarte serioasa, parca i-a dat si numele. Cum au ales firma inainte de aprobarea ordonantei privind „organizarea si desfasurarea procedurii de achizitie publica”?

    • Reply
      prisacariu
      30 septembrie 2013 at 22:43

      asta e o întrebare foarte bună, mi-a trecut și mie printre urechi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *