Rușanu trebuia să se dea singur afară: a încălcat angajamentul de confidențialitate pe care l-a impus angajaților ASF

Puțină istorie foarte recentă: cercetat deja într-un dosar penal pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la abuz în serviciu, Dan Radu Rușanu a fost aproape și de un arest de 30 de zile, după ce procurorii DNA au descoperit că Rușanu le-a impus angajaților Autorității de Suprvaghere Financiară un „angajament de confidențialitate”. Angajamentul era menit să împiedice angajații ASF să dea declarații la DNA fără a-l informa mai întîi pe Rușanu.

Revista Kamikaze a publicat, în exclusivitate, „angajamentul de confidențialitate” pe care Rușanu l-a impus angajaților (aici). Pe lîngă pasajele uluitoare care spun că nici o autoritate a statului (nici măcar parchete sau instanțe de judecată!) nu poate primi informații de la angajații ASF dacă aceștia nu primesc acordul lui Rușanu în prealabil, mai apare o prevedere. Iat-o: „să nu mă folosesc de poziția mea oficială în cadrul ASF sau de informații confidențiale pentru obținerea de profit pentru mine sau pentru terți”. Cîtă ironie: exact pentru folosirea unor informații confidențiale în scopul obținerii de profit personal pentru sine și pentru terți a fost pus Rușanu sub acuzare de DNA. Iată ce spune comunicatul DNA: „există date şi indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul lunii decembrie 2013, suspectul Ruşanu Radu Dan a exercitat presiuni, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, asupra mai multor societăţi de asigurări, urmărind şi reuşind impunerea inculpatului Mustăţea Radu, la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), (asociaţie profesională formată din toate societățile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde).
De asemenea, cunoscând că inculpatul Mîrzac Marian proteja interesele financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A., suspectul Ruşanu Radu Dan a întreprins demersuri în vederea înlăturării, din cadrul Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară a suspectului Tudor Daniel George, care deţinea funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor şi în vederea înlocuirii acestuia cu Mîrzac Marian. În felul acesta președintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasă a intereselor S.C. CARPATICA ASIG S.A.
În acest context, suspectul Ruşanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup. Astfel, acesta a întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 93/2013, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pentru modificarea Legii nr. 136/1995, privind asigurările şi reasigurările în România şi a avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16.10.2013 şi publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013” (sursa).

You May also Like...

"DA" pentru act de identitate la cumpărarea cartelelor preplătite, "NU" pentru monitorizarea comunicațiilor pe internet
18 iulie 2013
Felix a furat ICA prin hotărîre de Guvern. Complici: Adrian Năstase, Ilie Sîrbu, Gheorghe Gherghina, Ecaterina Andronescu
2 septembrie 2013
Și Vadim e mogul
6 aprilie 2010
6 Comments
  • Reply
    DROMICHETE
    28 februarie 2014 at 20:03

    Rusanu asta, nu e preten d’ala bunu d’alu dom’ Divortzeanu ? ‘au ma insel eu ?
    Asta, apropo de liberalii astia de carton presat. Iar Chiliman, hop si el, sa-i apere haremu a-toate-insuratului.
    Nu ca mi-ar fi drag fun pic Perna voda…

  • Reply
    ion adrian
    1 martie 2014 at 15:08

    Cu ce se mai ocupa jegurile:
    http://www.ziare.com/mariana-campeanu/stiri-mariana-campeanu/sotul-marianei-campeanu-invalid-dar-la-volan-a-facut-doua-accidente-de-cand-ia-indemnizatie-1285370?utm_source=Newsletter__Ultimele_24h&utm_medium=yahoo.com&utm_campaign=newsletter_134899

  • Reply
    Basencu
    2 martie 2014 at 10:09

    Barosane
    Acum vreo 10 ani acest jeg a facut o plangere penala impotriva sotiei unui adversar politic, astazi consilieru lu chioru, plangere ce viza incheierea nelegala a unui contract.
    Intamplarea a facut ca sotia mea sa fie co semnatar al contractului.
    Dupa vreun an dna a dat nup deoarece curteabde conturi si bnr au transmis dna ca totul este legal.
    Dar a fost un an in care a fost tracasata, etichetata, publicata in presa.
    Daca domnul jeg simte vreun pic de nedreptate, il incurajez spunandu i ca trbuie sa se considere norocos ca nu e cercetata nevastasa si el ca barbat suporta demn orice.
    Ii doreesc domnului jeg sa aiba parte de o cercetare si judecata corecta.

    • Reply
      enigma
      2 martie 2014 at 19:27

      „Nasul”, fost presedinte Eximbank intre 1999-2000, a acordat si el credite neperformante dar a fost acoperit de calamitatea de premier care a iesit la rampa recent drept mare liberal si adept al capitalismului de cumetrie. Sotia consilierului amintit oricum are un background profesional peste cel al politrucului CENTROCOOP-ist, chiar daca „nasu'” are un ascendent asupra doamnei, din pozitia de presedinte al consiliului ASF putea sa dispuna controale la asiguratorul austriac.

  • Reply
    enigma
    2 martie 2014 at 18:59

    Eu ma aventurez sa speculez ca toata povestea asta cu ASF-ul inca de la infiintare a fost instrumentul prin care „Nasul” si in mod special liberalii au urmarit controlul absolut al pietelor financiare non-bancare. Rusanu s-a folosit de ASF ca arma politica pentru a-l proteja pe Carabulea si a lovi in Adamescu, despre care a dat pe goarna ca ar fi apropiat de Basescu. Mai mult, a facut publice date confidentiale despre imprumuturi intra-grup acordate de Astra, contracte fictive de reasigurare doar in scopuri pur politice si nu in interesul asiguratilor. Care sunt piesele acestui puzzle?
    Marian Mirzac – fost director economic Astra si director general Nova Trade – infiltrat in ASF
    Radu Mustatea – fost presedinte directorat Astra si co-optat in directorat Carpatica
    Ina Crudu – fost director vanzari Astra si avizata cu ajutorul dnei Chitoiu ca presedinte directorat Carpatica
    Dacian Vinereanu – fost vicepresedinte directorat Astra si consultant Carpatica conform listei de participanti FIAR 2013
    Liviu Stoicescu – fost presedinte BAAR si membru in directoratul ASTRA inlocuit de Mustatea.
    Prin urmare acest politruc ordinar ajuns mare mahar peste o piata financiara semnificativa s-a pretat la a servi interesele unui fost puscarias.

  • Reply
    ion adrian
    2 martie 2014 at 23:13

    Buna seara.
    Ce poate cere Basescu CCR? O decizie obligatorie care sa spuna ce?
    Conform Constitutiei PM nu poate fi demis decat prin demisie proprie sau prin motiune de cenzura.
    Numai asa poate sa-si puna Presedintele problema unor negocieri pentru un nou PM si un nou guvern care sa ceara apoi increderea parlamentului.
    Tot ce poate face Presedintele ar fi sa ceara parlamentului sa sanctioneze prin neinvestirea noului guvern Ponta a acestei situatii in care Presedintele are moralmente si politic dreptate.
    Atat si nimic mai mult.
    Desigur poate demisiona Presedintele daca crede ca este o situatie absolut inacceptabila pentru constiinta lui dar ce rost ar avea un asemenea gest?
    Numai bine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *