Ce-i leagă strîns pe Ponta și Tăriceanu: mafia duty free și "băieții deștepți" din energie

În doar 24 de ore (de marți seară, la Delegația Permanentă a PNL, pînă miercuri seară, la Antena 3), fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a întors viața politică românească pe dos: nu doar că a anunțat că se opune ruperii USL, dar a și negociat cu Ponta păstrarea protocolului Uniunii, a demisionat din PNL, a anunțat înființarea unui nou partid (PRL – Partidul Reformator Liberal, care să vină la guvernare cu fugari din PNL) și chiar și-a arătat disponibilitatea pentru o candidatură la prezidențiale susținută de USD (PSD, PC și UNPR).
Senilitate, prostie, impulsivitate, orgoliu. Cam acestea au fost explicațiile multor jurnaliști și politicieni pentru blitzkrieg-ul lui Tăriceanu. Dar nu. De fapt, în spatele acțiunilor lui Tăriceanu stau motive mult mai profunde și mai veroase decît o rătăcire politică de orgoliu. Motive care țin de interese de afaceri transpartinice moșite de Tăriceanu și preluate de PSD sau pur și simplu controlate în tandem de Tăriceanu și PSD și preluate acum de Victor Ponta.

Să începem demonstrația cu două gesturi politice foarte recente ale lui Ponta. Care gesturi, aparent, nu au nici o legătură nici între ele, nici cu mișcarea lui Tăriceanu.
Primul a fost numirea în fruntea CEC Bank a lui Enache Jiru de către ministrul interimar de Finanțe Viorel Ponta. Enache Jiru, acum secretar de stat în Ministerul de Finanțe, a mai avut poziții de conducere la CEC. Dar, mai interesant, a lucrat cîțiva ani pentru mai multe firme controlate de Bogdan Buzăianu, cel mai influent și mai puternic „băiat deștept” din energie, cel mai mare beneficiar al contractelor preferențiale acordate de către Hidroelectrica (sursa).
Al doilea gest politic este păstrarea în funcție a șefului ANAF, liberalul Gelu Ștefan Diaconu (sursa), deși PNL a denunțat protocolul USL și le-a cerut tuturor membrilor de partid să-și dea demisia din toate funcțiile deținute în Guvern.
Ce legătură există între numirea lui Enache Jiru în fruntea CEC Bank de către Ponta și păstrarea lui Gelu Ștefan Diaconu la șefia ANAF tot de către Ponta? Conexiunea se numește Călin Popescu Tăriceanu.
 
Astfel: încă înainte ca Bogdan Buzăianu să primească (în mandatul de ministru al Economiei al lui Dan Ioan Popescu, sub guvernarea Adrian Năstase) contracte multianuale de la Hidroelectrica, „băiatul deștept” Buzăianu fusese introdus în circuitul banilor de la buget de către ministrul Economiei Călin Popescu Tăriceanu, în guvernarea CDR; mai mult, Buzăianu a finanțat constant gruparea Tăriceanu din PNL, cu care are legături extraordinar de strînse (sursa). Practic, înainte ca Bogdan Buzăianu să fie adoptat de Dan Ioan Popescu PSD și Adriean Videanu PD, „băiatul deștept” fusese inventat ca sugativă de sute de milioane de euro de la buget de către Călin Popescu Tăriceanu. În ciuda mesajului public anti-„băieți deștepți”, Ponta a lucrat, de fapt, tot în favoarea acestora: Hidroelectrica (din nou în insolvență, după ce a pierdut procesele cu „băieții deștepți” care au contestat în instanță rezilierea contractelor pe termen lung – sursa) are de gînd să reia contractele multianuale, deși le-a reziliat pe cele încheiate în mandatul lui DIP (sursa)! Iar numirea lui Enache Jiru, omul lui Buzăianu, în fruntea CEC Bank închide cercul tăricenisto-pesedist.
Bonus, să spunem că nici Felix nu e străin de mișcările de trupe pe filiera de energie ieftină de la Hidroelectrica (sursa), că doar nu întîmplător a anunțat Tăriceanu înființarea PRL la Antena 3.
 
Povestea lui Gelu Ștefan Diaconu este cel puțin la fel de relevantă pentru relația toxică a lui Tăriceanu cu PSD. Adjunct al Vămilor în guvernarea CDR, Diaconu a fost păstrat în sistem de către guvernarea Adrian Năstase și, în 2005, numit șef al Vămilor cu girul direct al premierului Călin Popescu Tăriceanu. Nu întîmplător: Diaconu era unul din protectorii mafiei magazinelor duty free de pe granițe, cu care și făcea bani, de altfel (sursa). Ce legătură are mafia duty free-urilor cu Tăriceanu? O legătură trainică: niște liberali apropiați de Tăriceanu făceau bani buni din magazinele duty free (sursa). Tocmai de aceea, cînd ministrul Justiției Monica Macovei a promovat o ordonanță de urgență prin care se închideau magazinele duty free de pe granițele României, Tăriceanu a reacționat dur, împotriva propriului ministru de Justiție.
Dar Diaconu conta și pentru PSD: după ce a fost numit de Tăriceanu șef al Vămilor, actualul șef al ANAF i-a dat o funcție de conducere unui personaj-cheie pentru social-democrați. Lui Theodor Anton, cercetat penal pentru evaziune fiscală cu afișe electorale pentru Ion Iliescu în 1996 (sursa 1 și sursa 2). După ce PSD a preluat puterea în 2000, Anton a scăpat de dosarul penal, în ciuda probelor zdrobitoare.
Pe scurt: actualul șef al ANAF, membru PNL, păstrat acum în funcție de Ponta, a fost făcut șef al Vămilor de Tăriceanu, în 2005, deși avea mari bube de integritate. Dar a fost numit tocmai șef al Vămilor pentru interesele de afaceri ale PNL și PSD deopotrivă.
 
 

You May also Like...

Ponta s-a predat: baronii lui devin mai puternici decît erau ai lui Năstase
10 octombrie 2013
Muile de la CCR: UDMR i-a dat-o lui Băsescu, Băsescu a returnat-o UDMR-ului
3 noiembrie 2010
Pontanasierea
8 noiembrie 2012
5 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *