În mandatul lui Năstase, Ponta a acoperit corupția în cazul Kongsberg. Principalii suspecți: Ioan Rus, Tănase STS , Puiu Pașcu și Mircea Geoană

„Procuratura din Norvegia acuza grupul Kongsberg de coruptie, in legatura cu livrarile de echipamente de comunicatii efectuate in Romania in perioada 1999-2008, a anuntat marti grupul norvegian, scrie Mediafax. Autoritatea Nationala Norvegiana pentru Investigarea si Inculparea Delictelor Economice si de Mediu (OKOKRIM)”, scrie Hotnews.ro în seara ruperii USL.
Cum Kongsberg e un nume pe care-l ții minte dacă trăiești pe malurile Dîmboviței, mi-am amintit că, acum opt ani, am confecționat (împreună cu Roxana Jipa) o anchetă taman pe acest subiect, adică pe subiectul achizițiilor publice ale Kongsberg în România. Iată un fragment din această anchetă (publicată în Academia Cațavencu): „Ministru de Interne intre 2000 si 2004. In calitatea asta, Rus (…) a venit cu ditamai contractul de electronice pentru un sistem de comunicatii al Ministerului de Interne (…) de la Kongsberg Defence Communication Norvegia.

Contractul a fost semnat pe 21 decembrie 2001, la citeva luni dupa ce intrase in vigoare ordonanta 60/2001 a achizitiilor publice. Cu care, de fapt, Rus nu a comunicat deloc, daca ne uitam in Monitorul Oficial si degeaba ne uitam, ca nu apare acolo nici urma de contract. Darmite de pret. La vremea aceea, abia l-a aflat deputatul PNL Puiu Hasotti: 31,3 milioane coco, finantare asigurata de statul roman dintr-un credit extern. Nici la cererea deputatului, Rus nu a dezvaluit care a fost modalitatea de adjudecare a contractului. Ba chiar a spus-o in clar ca nici pretul nu e public, ca urmare a introducerii unei clauze de confidentialitate in contract. Sesizate, Curtea de Conturi si Corpul de Control al prim-ministrului (Victoras, sa ai grija de copiii care se joaca cu aparatura scumpa a lu’ nasu’ de la minister cind nu faci controlu’ ala!), asa au ramas pina in ziua de azi.” (ancheta integrală, aici).
Tot din ancheta pe care am scris-o în 2006 mai reiese că tot fără licitație pentru Kongsberg au dat contracte și Tudor Tănase de la STS, și Puiu Pașcu de la MApN, dar și Mircea Geoană de la MAE. Vreo 200 de milioane de euro cu totul, în mandatul cinstitului Adrian Năstase, acum aflat în închisoare.
Ca să vedeți ironia sorții: pe vremea aia, PNL, se afla în opoziție și se chinuia să afle care e valoarea contractelor! Și nu afla nici după ce sesiza Curtea de Conturi și Corpul de Control al premierului. Iar la Corpul de Control al premierului era șef actualul premier, adică Victor Ponta. Care-i acoperea pe cei despre care acum autoritățile norvegiene suspectează că ar fi participat la acte de corupție.

You May also Like...

Pielea pulii în fața clanței
9 martie 2011
Mai avem nevoie (să ne amintim) și de panseluțe, nu numai de iarbă
2 octombrie 2011
Kamikaze si pe twitter
9 martie 2010
10 Comments
  • Reply
    moshu49
    26 februarie 2014 at 8:40

    ha, pentru cine umblă la scheleţii cîrlanului dau o e.bere 😉

  • Reply
    ion adrian
    26 februarie 2014 at 12:12

    Suntem, cred ca, destul de repede, in situatia unui vot de investitura(votul de incredere) similar pe invers votarii unei motiuni de cenzura.
    Daca se doreste schimbara politica a guvernului, adica alte aliante de guvernare si nu le numesc acum sau macar plecarea lui Ponta din functia de PM, atunci acum este momentul. Dar cu totii trebuie sa ne miscam repede caci si Ponta vrea sa ne ia din scurt.

    • Reply
      ion adrian
      26 februarie 2014 at 13:18

      De ce face Tariceanu ce face?
      Simplu. Marti in parlament pentru Ponta conteaza fiecare vot deci si al lui Tariceanu si a cati parlamentari poate el convinge sa voteze pentru Ponta zicand ca voteaza ptr USL.

      • Reply
        ion adrian
        26 februarie 2014 at 14:35

        PS
        PS Si mai este o posibila consecinta care ar putea face ca T sa aiba un anume sprijin in partid si anume ca daca o parte din liberalii din parlament exclusi sau nu din partid vor sprijini guvernul Ponta, acesta se poate dispensa de UDMR(nu cred ca este asta intentia lui patriotica si ascuns dar… se poate produce acest efect)

        • Reply
          ion adrian
          26 februarie 2014 at 23:03

          Tariceanu rezolva problemele lui Ponta.
          Pe termen scurt el si un grup de liberali parlamentari independenti pana una alta ii asigura stabilitatea ca PM si nu-l obliga la cedari prea mari in fata UDMR.
          Pe termen alegeri prezidentiale: Ponta are nevoie pentru turul doi si de altii decat PSD.

  • Reply
    În mandatul lui Năstase, Ponta a acoperit corupția în cazul Kongsberg | Revista Kamikaze
    26 februarie 2014 at 18:16

    […] Textul integral – pe blogul lui Cătălin Prisacariu. […]

  • Reply
    flea
    26 februarie 2014 at 18:43

    Apropo de contracte de sute de milioane de euro: contractul cu Behtel s-a gasit sau a ramas pierdut? Ce ar fi facut oare procuratura din Norvegia sau din alta tara normala daca se intampla asa ceva la ei?

  • Reply
    Paulensson
    26 februarie 2014 at 18:58

    Dar ce s-a intamplat? Ca eu ma uit doar pe Comedy Central TV, de cand l-au bagat pe RDS.
    Au primit baietii ordinele sa execute scenariul?

  • Reply
    Grupul norvegian Kongsberg, acuzat de corupţie pentru contracte obţinute în România. Printre suspecţi: Rus şi Geoană | HotNews
    28 februarie 2014 at 15:00

    […] Tot din ancheta pe care am scris-o în 2006 mai reiese că tot fără licitație pentru Kongsberg au dat contracte și Tudor Tănase de la STS, și Puiu Pașcu de la MApN, dar și Mircea Geoană de la MAE. Vreo 200 de milioane de euro cu totul, în mandatul cinstitului Adrian Năstase, acum aflat în închisoare, potrivit prisacariu.ro. […]

  • Reply
    Grupul norvegian Kongsberg, acuzat de corupţie pentru contracte obţinute în România. Printre suspecţi: Rus şi Geoană | Gandul
    28 februarie 2014 at 15:14

    […] Tot din ancheta pe care am scris-o în 2006 mai reiese că tot fără licitație pentru Kongsberg au dat contracte și Tudor Tănase de la STS, și Puiu Pașcu de la MApN, dar și Mircea Geoană de la MAE. Vreo 200 de milioane de euro cu totul, în mandatul cinstitului Adrian Năstase, acum aflat în închisoare, potrivit prisacariu.ro. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *