După gratii sîntem noi, care te-am făcut pe tine și cerem grațiere

Un tsunami grețos de milostenie publică a lovit România în ultimele 24 de ore: de la fotbaliști și ziariști pînă la primii oameni în stat, se cere grațierea lui Popescu Gheorghe Gică, zis „Baciul”, fost mingicar, actualmente pușcăriaș pentru că înșelăciune și evaziune fiscală. Se invocă statuia „Baciului”, se aduc probe de patriotism (Gică e un simbol, nu te joci!) ale condamnatului, se invocă statutul de legendă vie (dar nițel penală) a lui Popescu.
Și totuși: e mult prea mult ca, brusc, transformați în simpli cetățeni, premierul Ponta și proaspăt demisionarul din fruntea Senatului Antonescu să pretindă că președintele Băsescu e aproape obligat să-l grațieze pe Popescu Gheorghe Gică.

Premierul nu este doar un cetățean, este șeful Executivului, adică administratorul suprem al prăvăliei numite România. în calitatea asta, Ponta trebuie să se asigure nu numai că legile sînt aplicate (și, pentru asta, are niște ministere în subordine), dar și că prăvălia numită România are bani să ne țină pe toți în viață. Din motivele astea două (sînt simple, admiteți, le poate înțelege pînă și Ponta), legenda vie Gică trebuie să stea la pîrnaie: nu a respectat legile țărișoarei și ne-a mai și furat banii tuturor. Cît despre Crin Antonescu: nici acesta nu e doar un român de pe stradă, a fost pînă acum cîteva zile șeful uneia din cele două camere ale Legislativului. S-a ocupat, deci, să-i furnizeze Executivului legi după care Ponta să  administreze prăvălia. Legi care spun să nu furi, să nu faci evaziune fiscală, să nu înșeli. Legi care spun, de asemenea, că dacă ai furat, ai făcut evaziune și ai înșelat, ei bine, atunci te duci la pîrnaie. Banal, nu? Da, poate înțelege pînă și Antonescu.
Dar ar mai fi ceva: cică Ponta și Antonescu sînt fani ai sportului. Ponta joacă baschet, Antonescu a administrat sportul românesc, ca ministru, între 1996 și 2000. Pentru ambii, însă, sportul e doar o altă formă de populism. Sau de îmbogățire (a lor sau a altora). Dar Ponta joacă baschet ca să se dea la televizor, eventual cu Ghiță Mureșan (chiar dacă niște zeci de români tocmai au murit într-un accident oribil în Muntenegru, chiar dacă România e sub cod roșu e viscol). Iar Antonescu este direct responsabil de distrugerea multor baze sportive, ale căror terenuri au ajuns la niște imobiliari deștepți prin semnătura actualului lider PNL (vezi aici). De fapt, Ponta și Antonescu sînt, exact ca marele Gică, niște infractori ai sportului, folosesc sportul pentru interese care nu au nimic în comun cu fair play-ul, cu munca cinstită, cu efortul onest. Ponta și Antonescu sînt niște paraziți ai sportului, niște căpușe politice. Ce fac cei doi acum, cînd cer grațierea lui Popescu, nu este empatie cu Big Gică, ci complicitate cu infractorul.
P.S. Cît despre greșeala care i-ar trebui iertată lui Popescu Gheorghe Gică, iată mai jos un text al jurnalistului Paul Nicolae, postat ieri pe facebook:
„mituri pe care le tot auziţi zilele ăstea:
1. gică popescu şi-a recunoscut vinovăţia;
2. în plus, a făcut o singură greşeală şi a înapoiat prejudiciul;
ce s’a întâmplat de fapt:
a) gică popescu NU şi’a recunoscut vinovăţia. OFICIAL, pentru că asta contează. în faţa instanţei a spus de nenumărate ori că este nevinovat. culmea e că dacă ar fi recunoscut, ar fi scăpat probabil de situaţia în care se află acum; ca paranteză, nici în interviurile oferite în ultimii ani NU a recunoscut – dacă nu mă credeţi, scrieţi pe google „gică popescu sunt nevinovat”;
mai apoi:
b) NU a făcut o singură greşeală; cei care mai ştiu câte ceva despre dosarul ăsta sunt convinşi că a fost judecat doar în transferul lui florin bratu de la rapid la galatasaray, când, de fapt, a participat şi la cel al lui lucian sînmărtean, de la gloria bistriţa la panathinaikos;
c) în ceea ce priveşte cazul sînmărtean, lucrurile au stat aşa: 600 de mii de dolari primiţi de la greci, 300 de mii de dolari declaraţi; la celălalt transfer, al lui bratu, turcii au dat 2.750.000 de dolari, din care au fost declaraţi 100 de mii de dolari (îmi vine să scriu ca la cec – O SUTĂ DE MII de dolari);
urmare a poziţiei de la punctul a şi a faptelor de la b şi c, judecătorii au constatat că gică popescu este vinovat de următoarele:
– două infracţiuni de înşelăciune (fapte prescrise prin noul cod penal);
– evaziune fiscală în formă continuată – pentru care a primit un an şi 4 luni de închisoare;
– două infracţiuni de spălare de bani – pentru care a primit 2 ani de închisoare;
drept urmare, a fost condamnat la pedeapsa cea mai mare, de 2 ani de închisoare, la care s’a adăugat un spor de 1 an, o lună şi 10 zile, urmând să stea astfel 3 ani, o lună şi 10 zile după gratii;
d) gică popescu a înapoiat O PARTE DIN PREJUDICIU, nu tot, aşa cum se vehiculează; mai exact, a dat în timpul anchetei, când a văzut că se împute treaba, 1.330.000 de lei statului, sub formă de impozit pentru transferul lui bratu; în urma deciziei din 4 martie, el a fost obligat să plăteasca 1 milion de dolari (minus cei 1.330.000 de lei) pentru transferul lui bratu şi 75 de mii de dolari pentru cel al lui sînmărtean; deoarece în toată afacerea asta, evident, păgubite au fost şi cluburile, nu doar statul;
toate lucrurile ăstea sunt clar scrise negru pe alb în minuta şedinţei de judecată în care s’au dat celebrele verdicte; aşadar, infracţiuni REPETATE ŞI DIVERSIFICATE, informaţii accesibile oricui. dar, deh, e mai uşor să te uiţi în gurile lui gâdea şi mircea badea şi să înghiţi totul pe nemestecate.”

You May also Like...

Care n-ai făcut armata, da' te dai dăștept?
25 ianuarie 2011
EXCLUSIV: un actoraș de doi bani, montat de Ponta în fruntea unei companii energetice strategice
2 septembrie 2013
Omul de afaceri Relu Fenechiu, sufocat de datorii şi executat de Fisc
17 iulie 2013
11 Comments
  • Reply
    mihai
    7 martie 2014 at 11:25

    Banii de la Galatasaray i-am mascat sub forma unui contract de imprumut semnat de Becali ca presedinte la Rapid. Vezi Doamne Rapid l-ar fi imprumutat cu 600.000 USD. Contractul nu era inregistrat in contabilitatea Rapid. De aia a intrat si copos. Cat despre prejudiciu platit, nici vorba. A fiscalizat bani furati.

  • Reply
    lmihai
    7 martie 2014 at 13:24

    D-le Prisecariu vad ca din bun simt nu-l enumeri si pe d-l Cartianu intre cei care cer gratierea!
    Argumentele domniei sale sunt jenante!
    Om fi noi prosti …dar nu chiar toti!
    FFbun comentariul si bine prezentat, ati facut limina si pt noi cei care nu suntem informati in neregulile acestui caz.

  • Reply
    Basencu
    7 martie 2014 at 16:15

    Barosane
    Eu cred ca d na Costiniu a fost mai aproape de adevar si. echilibru.
    Eu cred ca executarea sub supraveghere pentru gica, padureanu si netoiu, atingea scopul pedepsei.
    Gica – era pedepsit, achitase taxele plus i se confisca diferenta (ziaristul pe care il citezi bate campii, spune ca exista un prejudiciu de 1075 000 dolari minus 1330000 lei plati) Prejudiciul este strict cat a platit el taxele.Statul considera ca restul,,daca nu exista un prejudiciat, este produs al infractiunii si se CONFISCA. E prejudiciul pe care si l a creat lui.
    E ciudat cum i s a facut contopirea, ca sa iasa cu o luna si 10 zile peste supravegere, cred ca nu i s a aplicat legea mai favorabila.
    Oricum avocati fac rapid recurs in casatie si nu numai, iar instanta de recurs poate suspenda executarea si judeca recursul cu condamnatul in stare de libertate sub control judiciar.
    Cred ca era deajuns 3 ani de parnaie sub supraveghere, taxele platite aproape 800 000 de dolari confiscati, termen mare de incercare.
    PS Cel mai bine este cand dai palme curului altuia. Un coleg al lui matale de la kmkz care este ca si tine foarte dur cu curul altuia, avea o pozitie diferita cand a fost vorba de profesoara care ii certa pe parinti ca nu cotizeaza. Avea o atitudine foarte ingaduitoare, ducea acuzatia in derizoriu, precizand ca si parinti lui sunt profesori. E posibil ca si acestia sa fi primit macar un biscuit din care sa fi rontait si soricelul tau coleg.
    Daca era tatal sau mama lui si primeau o punga de pufuleti si ajungeau la parnaie, cand curul era in familie avea alta opinie, legea amnistiei si gratierea era acceptabila.

  • Reply
    Tony
    7 martie 2014 at 17:36

    Păi, să meargă domnii Crin şi Victor în campania prezidenţială cu promisiunea: „Eu, dacă ajung preşedinte, îl graţiez pe Gică Popescu!”

  • Reply
    ion adrian
    7 martie 2014 at 17:42

    Out of topic dar in continuarea ultimei mele postari:
    Maine probabil ca CCR va confirma ca fiind o solutie constitutionala (in spiritul Constitutiei pentru ca situatia in care s-a ajuns prin desfiintarea USL nu este prevazuta) cele cerute de Basescu respectiv asumarea raspunderii pe un nou program de guvernare, chiar daca noul program este un plagiat mai exact decat cel realizat de ponta sau de madamme Duminica, caci este modificata si compozitia politica a guvernnului si deci trebue relegitimata o noua majoritate. Adica in viitor, in acest cadru constitutional ce se intampla acum in doi pasi: o validare de guvern (4 martie) si o acordare de incredere (probabil ca martea ce vine) trebuie realizat in doi pasi.
    Desigur ca intr-o viitoare constitutie aceasta intamplare va trebui rezolvata prin caderea guvernului rezultat din alianta ce se sparge si reluarea negocierilor cu Presedintele in baza rezultatului alegerilor dar pe partide sau chiar alegeri anticipate.

  • Reply
    Nea
    7 martie 2014 at 17:59

    A zis cineva: e simplu, dacă zici că ăştia trebuie graţiaţi, ar trebui să nu mai ai drept de vot în România. Ca imatur şi/sau hoţ.

  • Reply
    PRISĂCARIU (blog): E mult prea mult ca Ponta și Antonescu să pretindă că Băsescu e aproape obligat să-l grațieze pe Popescu | Pagina de Politică | Site parte din familia Reporter Virtual
    10 martie 2014 at 0:05

    […] Integral, aici […]

  • Reply
    Duverhel
    10 martie 2014 at 8:19

    Toti cei care au nevoie , ca de aer , de o lege a amnistieie vor vota cu doua miini o gratiere . Indiferent a cui . La puscariee ! Talharii la puscarie !!!!! La puscarieeeeeee …

  • Reply
    Irina
    10 martie 2014 at 11:45

    Toti politicienii care au spus ca acest „spalator de bani” si evazionist fiscal sa fie gratiat trebuie amendati la vot.Astia nu stiu ca toti,dar absolut toti care incalca legile trebuie sa plateasca?Iar Basescu sa nu-l gratieze!Si asa il injura si-l vor injura politicienii mafioti si slugile lor din massmedia.

  • Reply
    Aghaton
    10 martie 2014 at 16:40

    Ba Prisacariule, ce e frate cu jegosul de Dan Matei Aghaton..!!?.Nu mai pot urmari o inregistrare fara sa-i vad muia,iar a intrat pe nota de plata a partidului?.Despre Gica…sa joace tintar cu mafiotul Giovani pana la liberare.

  • Reply
    kim.com
    11 martie 2014 at 13:11

    Excelent articol domnule Prisacariu, sunteti foarte pragmatic in scrierile dumneavoastra si mereu puneti punctul pe i si abordati exact subiectele care necesita abordate si care trebuie aduse la cunostinta cetateanului prin prisma unei viziuni extrem de tenace ca a dumneavoastra.
    Sincere felicitari,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *