Acoperite sînt căile Domnului. Ale jurnalistului nu ar trebui să fie

Robert Turcescu s-a deconspirat: a fost ofițer acoperit. Nu se știe al cărui serviciu, de cînd, pînă cînd, ce trebuia să presteze ca acoperit (recoltare de informații și/sau diseminare de informații), dacă a prestat, de ce a ales să se deconspire acum etc.
Aceasta este informația, brută, în acest moment: Turcescu zice despre el că a fost acoperit. Informație care poate fi adevărată sau falsă.

Dacă informația este falsă, atunci documentele care însoțesc, pe post de probe, această informație, trebuie să fie la rîndul lor false? Nu neapărat! Acele documente pot fi false, într-adevăr, caz în care „deconspirarea” nu are nici o noimă și nu poate servi decît unui joc didactic: iată cum eu, Robert Turcescu, arunc o informație falsă pe piață și, pentru că această informație nu poate fi verificată (întrucît se lucrează cu informații clasificate), trebuie luată ca atare. Caz în care, iată, produce și consecințe: eu, Robert Turcescu, sînt pus la stîlpul infamiei, îmi pierd emisiunea, poziția publică etc. E Robert Turcescu în stare de o asemenea lovitură aplicată lui însuși doar ca să demonstreze cum poate fi manipulată o informație? Pare al dracului de greu de crezut. Pare demență.
E posibil, însă, ca măcar o parte din documentele prezentate de Turcescu să fie reale, deși informația că Turcescu a fost acoperit e falsă? Da. Dar, dacă da, atunci acele documente nu se referă la Turcescu, ci la altă persoană. E vorba, deci, de un alt acoperit. Poate acel candidat la prezidențiale de care vorbea Traian Băsescu? Și, dacă e vorba de un candidat, cînd anume vom afla că documentele se vor referi la acel candidat? Și cine va face dezvăluirea? Turcescu? Un alt personaj public, exonerat de consecințele penale ale publicării documentelor? Strict logic vorbind, acesta e un scenariu posibil. Nu știu cît de probabil, dar cu siguranță posibil. Iar dacă acest scenariu posibil e, de fapt, real, mai rămîne doar să ne întrebăm cine va face publică identitatea acoperitului din documentele publicate de Turcescu.
Dacă, însă, informația autodeconspirării lui Turcescu e reală, documentele în sprijinul deconspirării nu pot fi decît reale. Și nu se pot referi decît la Robert Turcescu. În acest caz, dezvăluirea nu-l atinge decît pe Turcescu, personal. Și nu are nici o legătură cu orice altă persoană care ar fi sau ar fi fost vreodată acoperită. În această variantă, orice scenariu politic pică. Dar se nasc alte întrebări: de ce s-a deconspirat Turcescu acum? e un șantaj la mijloc? a încălcat Turcescu legea de protejare a informațiilor clasificate? a trădat Turcescu România?
În situația în care, totuși, fie și un singur document din cele prezentate de Turcescu este real și clasificat, Robert riscă un dosar penal care se poate lăsa cu închisoare. Asta este legea. O lege care trebuie aplicată mai ales acum, cînd Rusia e cu un picior în Ucraina și NATO face front comun, în estul Europei, împotriva Rusiei. Dacă la mijloc sînt doar remușcările lui Turcescu de a fi fost ofițer acoperit, momentul ales să se elibereze psihic este cel puțin nefericit ales. Și Robert o știe foarte bine.
P.S. La intrarea în B1 TV, pe Calea Victoriei, e un banner mare cu Robert, în mărime naturală, arătînd spre trecători. Deasupra lui stă scris „Jurnalism 100%” și „Robert Turcescu nu acceptă jumătăți de măsură”. Pare (doar pare, deocamdată) evident acum că acel procentaj de 100% era ușor mai mic cu procentajul de acoperit iar jumătățile de măsură, pare clar (doar pare, deocamdată), erau în fișa postului: jumătate jurnalist, jumătate acoperit. Din păcate. Pentru că, așa cum spun și în titlu, oricît de acoperite sînt căile Domnului (atît de invocat de Robert ieri, atît pe blog, cît și la TV), căile jurnalistului ar trebui să fie descoperite. Pentru că jurnalistul se adresează sutelor de mii, poate milioanelor, de descoperiți din țara asta, adică cetățenilor care la vedere își duc viața, își plătesc taxele și-și formează părerile și convingerile citind, ascultînd și văzînd jurnaliști în care au încredere. Pînă cînd încrederea asta le e zdruncinată de o acoperire făcută praf.
t

You May also Like...

Incredibila mizerie pesedistă anti-europeană a lui Dan Bittman. La Cristache (TVR)
6 aprilie 2019
Fifor se visează pe vremea PCR: Ministerul Apărării dă indicații prețioase presei despre ce fotografie cu ministrul să publice
20 decembrie 2017
Băse a terminat zece ani. Felix abia i-a început
20 decembrie 2014
9 Comments
  • Reply
    politicstand
    22 septembrie 2014 at 16:20

    Să vedem ce urmează…

  • Reply
    L
    22 septembrie 2014 at 18:18

    Robert Turcescu nu s-a deconspirat. Cel care l-a deconspirat (initial) a fost actauala sluga a lui Ponta, tovarasul Gabriel Oprea-generalul izmene, cel care l-a avansat in gradul de colonel (acoperit) via „Monitorul Oficial”. Ceea ce nu se face, conforma tuturor regulamentelor serviciilor secrete romanesti. Mai apoi a fost tovarasul Dobritoiu, alt tradator de tara. Au urmat tovarasul Ilie Sarbu, alt acoperit in politica si, evident, capo dei tutti capi, tovarasul plagiator. Acoperitul care v-a fi descoperit. Oricat s-ar ascunde. Punct.
    P.S. Turcescu a fost de partea buna a baricadei. Restul sunt mizerii. Inclusiv mizeria numita Radu Banciu. Ceea ce se intampla in serviciile secrete imediat dupa ce Ponta a ajuns premier se numeste catastrofa nationala cu iz de tradare de tara. Chiar nu e nimeni din presa sa vada asta?

  • Reply
    Pablo
    22 septembrie 2014 at 19:10

    Primul în care am crezut și m-a dezamăgit a fost Sorin Roșca Stănescu; al doilea, a fost Bogdan Chirieac iar al treilea, Robert Turcescu… Păcat…

  • Reply
    Cockwork Orange
    23 septembrie 2014 at 9:03

    Ca jurnalist deontologia profesională te obligă să respecţi nişte reguli, o axiomă aplicabilă universal la o infinitate de meserii şi îndeletniciri. Toţi oamenii mai greşesc, nu-i Turcescu nici primul şi nici ultimul însă ce nu înţeleg eu este momentul şi fervoarea religioasă (mai era oleacă şi era bun de recrutat pentru statul islamic sau oastea domnului). E ca ăla care la aniversarea nevestei îi zice cu lacrimi în ochi – dragă am futut-o pe sor’ta acu 40 de ani când tu erai la maternitate după cezariană şi eu m-am dus să-i duc băutură pentru majorat dar să ştii că nu am lăsat-o gravidă pentru că i-am ejaculat pe faţă, şi îmi pare rău.

  • Reply
    Basencu
    24 septembrie 2014 at 19:05

    Barosane
    Ce dracu e ma tata la b1, azil de corupti si agenti.
    Nici o televiziune nu are asa recolta.
    Chioru isi mazileste copii.
    Cine urmeaza ? Ai vreo idee?
    Am vazut ca dupa propunerile ce insoteau turnatul apei cu gheata in freza, acum propui pe cineva sa spuna daca a fost agent.
    Te rog sa l provoci pe un ziarist balbait zis turturel sa ne spuna daca e sau nu e.
    Lu radulescu si gherasim toarnale direct o galeata de c…t , stiu ei de ce.

    • Reply
      prisacariu
      25 septembrie 2014 at 11:24

      interesantule:D

      • Reply
        Basencu
        25 septembrie 2014 at 21:51

        Poate faci emisiune mai tarziu.
        Cand ajung acasa e sorica matei.
        Asta e isterizata permanent.
        Asta a papat de la voiculescu la greu, dar daca e basista acum e la fel ca tolo comestibili.
        Daca l vezi pe turescu spune i ca adevarata eliberare a venit cand s a despartit de baba aia de oana sarbu, ca daca chiar a fost ofiter acoperit si a futut norocu. Daca ar fi fost ofiter acoperit niciodata nu defecta, ca te papa sistemul.Vor face un exemplu din tine.
        Daca are vreo manevra cu chioru, va sfarsi in acelasi mod lamentabil.Chioru e terminat de frica, incearca probabil ultima cacialma.
        Andreea Pora care nu gusta glumele nu stia ce sa creada. Era imaginea celor multi care nu stiu ce sa creada.

        • Reply
          Basencu
          4 octombrie 2014 at 15:06

          Barosane
          Ti am zis eu ca adevarata eliberare a venit de la oana sarbu.

  • Reply
    prisacariu | Acoperite sînt căile Domnului. Ale politicianului la Sfînta Parascheva nu ar trebui să fie
    14 octombrie 2014 at 12:20

    […] P.S. Pe 22 septembrie scriam despre Robert Turcescu așa: “La intrarea în B1 TV, pe Calea Victoriei, e un banner mare cu Robert, în mărime naturală, arătînd spre trecători. Deasupra lui stă scris “Jurnalism 100%” și “Robert Turcescu nu acceptă jumătăți de măsură”. Pare (doar pare, deocamdată) evident acum că acel procentaj de 100% era ușor mai mic cu procentajul de acoperit iar jumătățile de măsură, pare clar (doar pare, deocamdată), erau în fișa postului: jumătate jurnalist, jumătate acoperit. Din păcate. Pentru că, așa cum spun și în titlu, oricît de acoperite sînt căile Domnului (atît de invocat de Robert ieri, atît pe blog, cît și la TV), căile jurnalistului ar trebui să fie descoperite. Pentru că jurnalistul se adresează sutelor de mii, poate milioanelor, de descoperiți din țara asta, adică cetățenilor care la vedere își duc viața, își plătesc taxele și-și formează părerile și convingerile citind, ascultînd și văzînd jurnaliști în care au încredere. Pînă cînd încrederea asta le e zdruncinată de o acoperire făcută praf.” (sursa) […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *