Meleșcanu a semnat nota de fundamentare a HG care secretizează lista foștilor acoperiți

Hotărîrea de Guvern 223 din 2013 este unul din argumentele prezentate de Traian Băsescu în sprijinul tezei că Victor Ponta, premier, și Teodor Meleșcanu, (acum fost) șef al SIE, s-au înțeles să secretizeze calitatea de fost ofițer acoperit al lui Ponta.
Într-adevăr, în anexa HG 223/2013 apare o listă „cuprinzînd categoriile de informații secrete de stat din domeniul de activitate al SIE” (sursa). La litera C, punctul 4, se menționează că sînt secrete „informațiile, datele și documentele” care se referă la „personalul din domeniul activității informative, chiar și după încetarea, în orice mod, a raporturilor de muncă sau de serviciu”.

Așadar, e evident că Guvernul condus de Ponta, în 2013, a simțit nevoia să se asigure că nici un acoperit al SIE nu va fi cunoscut public, chiar dacă nu mai deține calitatea de ofițer al SIE, acoperit au ba.
Dar cum s-a ajuns la această HG 223/2013? O notă de fundamentare (vezi aici documentul) ne explică, printre altele: „În intervalul de timp de la intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 1209/2002 pentru aprobarea Listei cuprinzând categoriile de informaţii secrete de stat din domeniul de activitate al Serviciului de Informaţii Externe şi până în prezent, în confruntarea cu provocările contextului extern, problematicile din responsabilitatea Serviciului de Informații Externe s-au diversificat, Serviciul cunoscând multiple transformări, conforme cu statutul de membru al comunităţii de informaţii euroatlantice. Prin urmare, se impune reevaluarea categoriilor de informaţii secrete de stat şi identificarea acestora într-o manieră exhaustivă, care să răspundă intereselor de securitate ale instituţiei.”.
Foarte interesant este că în nota de fundamentare se pomenește de pericolul deconspirării: „Pornind de la asemenea premise şi având în vedere protecţia minimă asigurată prin economia dispoziţiilor legale în materie, unele sedii, structuri şi tipuri de activităţi ce se desfăşoară în/de către acestea au fost sau prezintă riscul de a fi deconspirate.”.
Nota de fundamentare este asumată și semnată de șeful de la acea dată al SIE, Teodor Meleșcanu.
nf

You May also Like...

Guvernul nord-coreean Ponta încalcă legea: refuză să comunice care sînt instituțiile controlate de vicepremierul Gabriel Oprea
18 aprilie 2014
Licitațiile trucate de Dragnea pentru Tel Drum au lăsat România fără un miliard de euro de la UE
15 noiembrie 2017
Turcescu a publicat un livret militar pe care n-ar trebui să-l mai dețină de doi ani
25 septembrie 2014
2 Comments
 • Reply
  gruia
  15 octombrie 2014 at 8:13

  Si Melescanu aplica tactica Sinistrei de la invatamant:cica a vazut nota de fundamentare,da` n-a facut-o si n-a semnat-o el! Oare cine o fi avut tupeul sa semneze in numele sau?

 • Reply
  aspida
  19 octombrie 2014 at 10:10

  oricum ar fi fost,trebuia să treacă prin CSAT!înainte de adoptare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *