De ce se teme Ponta de noi secții în străinătate. În cifre. Bonus: Meleșcanu minte

La zece milioane de români care ies la vot (în țară și străinătate) – cam cît au ieșit în turul al doilea din 2009 – , 160.000 de votanți (numărul celor care au apucat să voteze în străinătate la primul tur de anul acesta) care bagă votul în urnă reprezintă 1,6%. O suplimentare a numărului de secții de vot în străinătate, mai ales în zonele dens populate de români din Europa, ar putea duce numărul alegătorilor care-și exercită dreptul de vot la vreo 300.000. Adică vreo 3% din voturile total exprimate.

Din cele potențiale 300.000 de voturi în străinătate, e greu de crezut că Ponta ar lua mai mult de 50.000. Cel mai probabil, Iohannis ar lua măcar 250.000, adică 2,5% din totalul voturilor exprimate.
Cele 2,5% din voturi pentru Iohannis ar mușca serios din aroganța lui Dragnea, care spunea săptămîna trecută că PSD are sondaje (pe votul din interiorul țării) care ar arăta că Ponta ar  cîștiga turul al doilea cu 53 la 47 sau chiar cu 54 la 46. În varianta cu 53-47, introducînd variabila votului din străinătate, diferența se topește: Ponta ajunge la 53 minus 2,5, deci la 50,5% iar Iohannis la 49,5%. O diferență de numai un punct procentual, deci, adică în marja de eroare. În varianta 54-46, plus votul din străinătate, scorul ar deveni 51,5% Ponta, respectiv 48,5% Iohannis. Aici am vorbi de o diferență de trei puncte procentuale între cei doi, ceva mai sigură pentru Ponta, dar tot neconvingătoare.
Așadar, în scenariul cel mai pesimist pentru PSD (53-47 în țară), creșterea numărului de secții de vot în străinătate (cu potențial de 3% din voturile total exprimate) ar duce meciul în prelungiri și Ponta ar putea pierde la voturi de departajare. Pe scurt, PSD nu-și permite, în acest moment, ca românii din străinătate să aducă mai mult de maximum 2% din voturile totale. Ideal pentru echipa lui Ponta ar fi să nu se voteze semnificativ mai mult decît la turul întîi, adică să se mențină prezența în străinătate în jur de 1,5% din totalul voturilor exprimate.
Tocmai de aceea, Meleșcanu, care îmbătrînește urît și se transformă în pragul pensiei în lacheul lui Ponta, minte nerușinat cînd afirmă că nu există cadru legal pentru suplimentarea numărului de secții în străinătate (sursa). Dar tocmai aceste minciuni evidente și disperarea lui Ponta de a se agăța de orice zilele acestea ar putea să ducă la eșecul lui Victor Viorel: actualul premier dă impresia că are deja pregătit un elicopter pe Palatul Victoria. Eventual un elicopter al SMURD-ului lui Raed Arafat, un român verde creștin ortodox pe care l-a pus în Guvern, nu un neamț neortodox pe care nu-l vede bun de președinte.
p
(sursa foto)

You May also Like...

Firea își repară dinții rupți pe socoteala lui Dragnea
12 decembrie 2017
Firea l-a abandonat strategic pe Dragnea
7 ianuarie 2018
Se reîncălzește planul cu Maior premier?
15 iunie 2015
27 Comments
  • Reply
    gabi
    11 noiembrie 2014 at 10:26

    mai Catalin, melescanu e in pragul cimitirului, nu a pensiei!

    • Reply
      prisacariu
      11 noiembrie 2014 at 10:43

      :)))))

    • Reply
      Mitzu`Beciuklistu'
      12 noiembrie 2014 at 18:38

      Ba, te inseli! Uita-te la Ilici. Se simte ca la 50 de ani. Dar, Meleasca, care mai tinerel, tre`ca se simte ca la 30.
      Astia sunt logevivi. Le-a priit puterea si le prieste. Sa ne tinem bine la cit dureaza micul mitoman rosu…

  • Reply
    Liana
    11 noiembrie 2014 at 10:44

    ,,BUTONUL DE PANICA ,,este singura emisiune pe care o mai urmaresc la B1.Pe la noi se vorbeste ,,Cluj-Napoca,cum ca Ponta sau Bucur cum l-o fi chemând numai asa chastiga daca fura.

  • Reply
    Mihai
    11 noiembrie 2014 at 10:57

    Domnule Prisacariu, am o intrebare. Sunt absolvent de drept si nu inteleg de ce B1TV si mai ales colega dvs, Sorina Matei, refuza sa prezinte o hotarare sau o decizie a BEC pe problema posibilitatii suplimentarii numarului de sectii de votare daca aceasta hotarare sau decizie exista. Tot ce am vazut aseara prezentat la B1 a fost un Comunicat al BEC. Acest comunicat NU are forta juridica. Pe ce anume va bazati cand spuneti ca Melescanu minte si ca exista baza legala pentru suplimentare, atat timp cat Legea e clara ca nu se pot crea intre cele 2 tururi sectii suplimentare. Va multumesc.

    • Reply
      prisacariu
      11 noiembrie 2014 at 11:08

      aseara, la 19.00, am prezentat hotarirea BEC si am explicat-o impreuna cu invitatii. gasiti inregistrarea emisiunii pe site-ul b1

  • Reply
    Mihai
    11 noiembrie 2014 at 11:16

    Am vazut emisiunea. Ati prezentat Hotararea 4 care vorbeste despre „listele de alegatori de la primul tur”. Eu va intreb: unde scrie in hotararea aceasta ca se pot organiza sectii de votare suplimentare in turul doi de scrutin in tara sau in strainatate? De ce minte Melescanu?
    Aceasta este intrebarea mea fara raspuns.

    • Reply
      prisacariu
      11 noiembrie 2014 at 11:21

      nu. hotarirea bec lamureste ca in strainatate nu exista liste de alegatori, deci prevederile referitoare la „aceleasi liste” in strainatate ca la turul intii nu se aplica. e vorba de prevederile care spun ca numarul de sectii nu se poate schimba.
      asadar, daca prevederea nu se aplica, e logic ca numarul de sectii in strainatate se poate schimba (in plus sau in minus). dar asta e o decizie luata de MAE, nu de BEC. e chiar banal de simplu si logic, numai ponta refuza sa vada.

  • Reply
    L
    11 noiembrie 2014 at 11:27

    Revin cu o intrebare ceva mai veche… Si justificata. Cine naiba e Alex Macoveiciuc asta? Cine l-a inventat si cine il tot promoveaza pe la B1tv? E de o nulitate infioratoare. Un pesedist sub acoperire de „consultant politic”. Pe cine „consulta politic” ineptul asta? „Consultant politic” e vreo meserie?

  • Reply
    Mihai
    11 noiembrie 2014 at 11:28

    In strainatate se voteaza pe baza de tabele de alegatori. Aceste tabele exista si in tara, in situatia in care nu se voteaza in sectia de domiciliu. Alegatorii din diaspora care voteaza pe tabele se regasesc oricum pe listele electorale permanente (cetateni romani, peste 18 ani, cu drept de vot). Ok. Dar ce legatura are lamurirea de catre BEC a sintagmei „liste de alegatori” cu posibilitatea sau imposibilitatea de a se crea, intre tururi, SECTII suplimentare de vot? Niciuna.

    • Reply
      prisacariu
      11 noiembrie 2014 at 11:37

      1. secțiile de vot în țară se stabilesc pe baza listei electorale permanente, cea care chiar este o listă care conține prenume, nume, CNP, adresă de domiciliu;
      2. listele de vot din străinătate nu există, sînt doar niște tabele cu rubrici goale în care sînt înscriși alegătorii care se prezintă la vot; tocmai de aceea, secțiile de vot din străinătate nu se înființează pe baza listelor electorale, ci pe baza unor estimări (de multe ori foarte proaste, după cum se vede) ale MAE;
      3. tocmai de aceea, legătura între liste de vot și secții e importantă: în țară, listele permanente determină numărul secțiilor, în străinătate nu se poate face această legătură, pentru că nu există liste electorale;
      4. cîtă vreme MAE estimează numărul de secții de vot din străinătate, decizia îi aparține MAE și nu BEC-ului.
      P.S. dacă și acum te faci că nu înțelegi, cred că trebuie să apelezi la ponta să-ți explice, sigur are argumentele care îți convin.

  • Reply
    Mihai
    11 noiembrie 2014 at 11:34

    Fiti obiectiv, chemati in emisiune trei profesori de drept, teoreticieni sau practicieni si rugati un profesionist sa faca analiza pe texte de lege si pe texte de hotarari. Veti vedea ca sunteti intr-o eroare. Sper ca din cauza ca sunteti jurnalist, de ci nu jurist si nu din rea-vointa. Asa veti castiga respect si audienta, multumesc.

    • Reply
      prisacariu
      11 noiembrie 2014 at 11:39

      mihai, eu zic să mai verifici dacă ai făcut într-adevăr dreptul. sînt convins că nu ești de rea-credință, ci doar obtuz.
      P.S. ție ți se pare firesc să fie atît de puține secții de vot în străinătate?

  • Reply
    Mihai
    11 noiembrie 2014 at 11:47

    Am inteles argumentele dvs. Doar ca nu puteti accepta ca ele sunt gresite.
    punctul 1 este corect.
    punctul 2 nu este corect. Pe lista electorala permanenta se afla inclusiv cetatenii romani cu drept de vot a caror resedinta sau al caror domiciliu in strainatate se cunoaste. Estimarea se face in baza prezentei la vot la alegerile similare anterioare (deci 2009). Luam ex. UK. Estimare 13.000 alegatori (in baza alegerilor din 2004). Prezenta efectiva sub 5000. Estimare 2014: 13.000. Sectii in 2009: 8, din care 1 la Londra. Sectii 2014: 11, din care 3 la Londra. Estimare buna MAE. Ordin ministru, publicat in MOf.
    punctul 3. am stabilit ca in strainatate numarul de sectii se estimeaza. Doar ca acest numar nu se mai poate schimba.
    punctul 4. MAE sau BEC nu pot schimba numarul de sctii de vot intre cele 2 tururi de scrutin. BEC doar poate face interpretari pe lege. Nu a interpretat pana acum ca se pot deschide sectii noi de vot pentru 16 noiembrie.
    PS. nu ma intereseaza decat acuratetea juridica. Inteleg punctul de vedere al altuia dar cand este literalmente gresit, incerc sa combat civilizat.

    • Reply
      prisacariu
      11 noiembrie 2014 at 12:09

      – punctul 2 este corect așa cum l-am enunțat pentru că în străinătate nu există liste permanente încă din 2008, ca efect al unei OUG emise de tăriceanu; estimările MAE sînt penibile: există cifre oficiale că în străinătate sînt aproape trei milioane de români, dar MAE trimite maximum 600.000 de buletine de vot și organizează prea puține secții de vot;
      – MAE poate schimba numărul secțiilor de vot, nimic nu interzice asta; sau, dacă preferi, spune-mi ce prevedere legală expresă împiedică MAE să schimbe numărul secțiilor de vot din străinătate?
      P.S. și pe mine mă interesează acuratețea juridică, numai că articolul 54 (1) din legea 370/2004 este cel puțin neclar; pentru lămuriri, a se consulta și articolul 9(1) din aceeași lege

  • Reply
    liviu
    11 noiembrie 2014 at 13:18

    Mihai, tu chiar crezi ca astia daca ar avea o speranta de vot favorabil in Occident nu ar rezolva cumva problema? Cu o ordonanta de guvern, cu o hotarare de ministru ceva. Ti se pare normal sa vezi imbulzeala aia? Este un drept constitutional dreptul la vot! Cat de „obtuz” trebuie sa fii ca sa nu pricepi ca astia au ororare de diaspora. S-au mai fript o data fii sigur ca nu o mai comit a II-a oara.

  • Reply
    liviu
    11 noiembrie 2014 at 13:30

    Ce-ti spuneam!? Sub nicio forma nu vor mari numarul sectiilor. Sper ca vor avea totusi surpriza din 2009 si vor vota peste 250.000 pentru neamt.

  • Reply
    Mihai
    11 noiembrie 2014 at 13:42

    @Liviu: dreptul la vot este prevazut constitutional si ca atare nu avem dezbatere pe aceasta chestiune. Dezbatere poate exista pe aspectul EXERCITARII efective a acestui drept. Statul nu poate garanta ca toti cetatenii pot vota, oriunde, la orice ora. Nu se poate modifica o lege organica ca legea 370 prin OF sau hotarare de ministru. Si ca idee: 2,88% cat este procentul de alegatori din diaspora din totalul alegatorilor romani nu poate face diferenta nici in favoarea lui Iohannis nici altfel. Si atentie: 2,88 daca TOTI vin la vot si TOTI voteaza Iohannis, lucruri imposibil de acceptat.

    • Reply
      prisacariu
      11 noiembrie 2014 at 14:06

      @ mihai: ba sigur că votul din srăinătate poate face diferența, asta e tocmai ideea postului la care comentezi acum

  • Reply
    Mihai
    11 noiembrie 2014 at 13:49

    @ Prisacariu: prevedere legală expresă care împiedică MAE să schimbe numărul secțiilor de vot din străinătate:
    Art.54
    (1) Al doilea tur de scrutin are loc in conditiile prevazute la art. 81 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata, la doua saptamani de la primul tur de scrutin, in aceleasi sectii de votare si circumscriptii electorale, sub conducerea operatiunilor electorale de catre aceleasi birouri electorale si pe baza acelorasi liste de alegatori de la primul tur.
    Ce nu e clar? E o prevedere expresa. ACELEASI SECTII DE VOTARE. Art. 9.1 nu are legatura cu 54.
    Afirmatia dvs. „în străinătate nu există liste permanente încă din 2008, ca efect al unei OUG emise de tăriceanu” este falsa. In strainatate exista lista electorala permanenta unica (care cuprinde cetatenii romani cu drept de vot din Ro si din strainatate) care este elaborata de Autoritatea Electorala Permanenta. Pot fi 3 milioane de romani in strainatate, dar MAE face estimari pe baza prezentei la vot la alegerile anterioare. Asa spune legea.

    • Reply
      prisacariu
      11 noiembrie 2014 at 14:05

      nu poți scoate din context doar „aceleași secții”, trebuie să judeci întreg paragraful. care paragraf, ce să vezi, vorbește și de „aceleași liste de alegători”, dar am stabilit deja că liste electorale permanente nu există în străinătate, în ciuda confuziei grave pe care o faci (totuși, de dragul legii, cum pretinzi, caută OUG aia a lui tăriceanu, dar nu-ți dau numărul OUG, îți spun doar că e din 2008, ca să verific cît de bine cunoști legislație electorală).
      hai să admitem că art. 54 (1) e cel puțin neclar, ca să nu zic mai mult.
      cît despre articolul 9(1): are foarte mare relevanță, pentru că arată cum se votează în străinătate.

    • Reply
      L
      11 noiembrie 2014 at 16:41

      Intrebare: Matale esti idiot?

  • Reply
    ciurea constantin
    11 noiembrie 2014 at 14:06

    D-le PRISECARIU nu este nevoie sa faca mai multe sectii de votare. Este nevoie sa fie reamplasate cele existente in locatiile cu populatie de romani mare ,caci asta a fost smecheria lui PONTA le-a reamplasat in zone cu populatie numeric mai mica pentru a determina prezentarea a cit mai putini oameni la vot.

    • Reply
      prisacariu
      11 noiembrie 2014 at 14:07

      e și asta o variantă:), dar se pare că nu există nici un fel de maleabilitate în guvernul ponta

  • Reply
    politicstand
    11 noiembrie 2014 at 15:20

    Moș Meleșcanu a zis că a avut o întâlnire foarte relaxantă la predarea portofoliului MAE. Ai zice că l-a trimis Ponta la Herculane să se trateze de reumatisme și alte beteșuguri, nu la Externe.

    • Reply
      L
      11 noiembrie 2014 at 16:45

      Melescanu este o hoasca (ca sa nu zic curva) batrana. Lipsita totalmente de coloana vertebrala si moralitate. Dintotdeauna hoasca asta batrana a vanat sinecuri si functii. Melescanu e o mizerie de om. Dar asta chiar ca nu-i mai pasa. I se pare neimportant ca slugareste la picioarele unui plagiator. Umilindu-se in totalitate.

  • Reply
    prisacariu | ALERTĂ: PSD ar putea bloca chiar deschiderea unor secții de vot din străinătate
    15 noiembrie 2014 at 21:53

    […] Este foarte clar acum că PSD a ordonat un boicot aproape total asupra votului în străinătate. La primul tur, în străinătate au votat peste 160.000 de români. Numărul acestora s-ar fi putut dubla dacă MAE ar fi crescut numărul secțiilor, ceea ce nu s-a întîmplat. De ce? Pentru că Ponta poate pierde Cotroceniul pe mîna votului în străinătate, cum am explicat aici. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *