Raed Arafat i-a lăsat să moară pe cei patru din elicopterul SMURD căzut în Siutghiol. Argumentele legale

20 ianuarie 2014. Un avion pilotat de Adrian Iovan, care transporta organe pentru un transplant, se prăbușește în Apuseni. Iovan și studenta la medicină Aura Ion își pierd viețile. Copilotul și alți patru medici supraviețuiesc, dar sînt răniți, unii grav.
Presa descoperă, destul de repede, un lanț enorm de erori umane și de sistem care au îngreunat salvarea lui Adrian Iovan și a Aurei Ion. Pînă acum, nimeni nua răspuns pentru cele două morți.
29 ianuarie 2014. La nouă zile de la accident, scandalul public este uriaș: nimeni nu-și explică de ce salvatorii au ajuns după prea multe ore la locul accidentului, toată lumea e șocată că, în seara în care Adrian Iovan și Aura Ion mureau înghețați, Ponta era într-un restaurant și glumea cu mai mulți lideri PSD la o întîlnire informală cu presa.

După nouă zile de la accident, așadar, Ponta demarează operațiunea de cosmetizare a imaginii sale făcute terci. În aceeași zi, premierul ia două decizii: mai întîi, îl eliberează pe Raed Arafat din funcția de secretar de stat din Ministerul Sănătății și, apoi, îl numește pe același Arafat în funcția de secretar de stat la Ministerul de Interne.
Tot pe 29 ianuarie, premierul Ponta explica rostul numirii lui Arafat la Interne: „Departamentul (pentru situații de urgență, care urma să fie înființat, conform altei declarații a lui Ponta – nota mea) va avea în coordonare Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General de Aviaţie, dar şi coordonarea operativă a ceea ce înseamnă ambulanţe, unităţile de primiri-urgenţe. Departamentul va fi sub conducerea unui secretar de stat şi, evident, astăzi cred că cel mai potrivit este domnul Arafat, pe care îl voi şi numi astăzi în funcţie” (sursa).
4 februarie 2014. Într-adevăr, la cinci zile după numirea lui Arafat ca secretar de stat la Interne, apare și Departamentul pentru situații de urgență. Apare prin OUG (ordonanță de urgență). E vorba chiar de OUG 1 pe 2014, așadar prima OUG din acest an.
Alineatul 1 al articolului 1 al acestei OUG spune cu claritate cu ce se ocupă Departamentul pentru situații de urgență: „In cadrul Ministerului Afacerilor Interne se infiinteaza Departamentul pentru situatii de urgenta, denumit in continuare Departamentul, structura operationala fara personalitate juridica, cu atributii de coordonare, cu caracter permanent, la nivel national, a activitatilor de prevenire si gestionare a situatiilor de urgenta, asigurarea si coordonarea resurselor umane, materiale, financiare si de alta natura necesare restabilirii starii de normalitate, inclusiv primul ajutor calificat si asistenta medicala de urgenta in cadrul unitatilor si compartimentelor de primire a urgentelor, denumite in continuare UPU/CPU, pana la internarea in spital„.
Cînd vine vorba de prăbușirea elicopterului deasupra lacului Siutghiol, atribuțiile Departamentului pentru situații de urgență se referă la „primul ajutor calificat și asistență medicală de urgență in cadrul unitatilor si compartimentelor de primire a urgentelor, denumite in continuare UPU/CPU, pana la internarea in spital”.
Mai mult, conform site-ului Ministerului de Interne, Departamentul pentru situații de urgență este condus de Raed Arafat și are în subordine și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) (sursa). Iar ISU, din declarațiile de martori, a ajuns foarte tîrziu la locul tragediei și cu echipamente precare (bărci cu motoare defecte).
11 martie 2014. Dar Ponta nu i-a dat lui Raed Arafat numai șefia Departamentului pentru situații de urgență, ci a mai înființat o structură pentru același Arafat. E vorba de Comisia interministerială pentru suport tehnic (CIMST), înființată prin Hotărîrea de Guvern nr. 144 din 6 martie a.c. (publicată în Monitorul oficial pe 11 martie). Conform acestei HG 144, „Comisia interministeriala pentru suport tehnic, denumita in continuare CIMST, se organizeaza si functioneaza ca organism interministerial, în scopul coordonării activităților privind organizarea, funcționarea și finanțarea Sistemului național de asistență medicală de urgență și de prim ajutor calificat, precum și a serviciilor profesioniste pentru situații de urgență” (articolul 1, alineatul 1).
De altfel, conform Internelor (sursa), Departamentul pentru situații de urgență „asigură secretariatul tehnic pentru CIMST”.
24 martie 2014. Prin Decizia 129 a premierului Ponta, „domnul Raed Arafat, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, se numeste in functia de presedinte al Comisiei interministeriale pentru suport tehnic„.
Deci: în două luni și patru zile de la accidentul aviatic din Apuseni, Ponta a înființat un nou Departament pentru situații de urgență (DSU) în Ministerul de Interne și o Comisie interministerială pentru suport tehnic (CIMST). Atît DSU, cît și CIMST, sînt conduse de Raed Arafat, prin decizie a premierului Ponta. Și atît DSU, cît și CIMST au ca atribuții acordarea „primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență”, inclusiv cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), coordonat de Arafat, secretar de stat la Interne.
Aseară, însă, pe lacul Siutghiol, la cîțiva metri de o stradă asfaltată pe care se putea ajunge pînă în buza lacului cu ambulanțe, mașini de pompieri etc., Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), Comisia interministerială pentru suport tehnic (CIMST) și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), INSTITUȚII CONDUSE DIRECT DE CĂTRE RAED ARAFAT, nu au funcționat decît cînd a fost prea tîrziu.
Funcționarul de stat Raed Arafat i-a omorît pe pilotul, copilotul, medicul și asistenta medicală din elicopterul SMURD care s-a scufundat în lacul Siutghiol.
raed

You May also Like...

După presupusa mită de la SOV, Bogdan Olteanu a pus la bancă peste 10.000 de euro lunar
2 august 2016
Ponta e naș mafiot. Locotenenții lui: socrul Ilie Sârbu și cel mai bun prieten, Dan Șova
20 octombrie 2014
Dovada oficială că PSD e partid mafiot
26 iunie 2015
36 Comments
  • Reply
    petre
    16 decembrie 2014 at 12:57

    Atunci cand a fost acuzat de stangism , nu i-a convebit ,s-a bosumflat si a declarat ca-si da demisia. Motivul a fost perfect pentru demonstratii de sustinere si cu o stiuta manipulare au devenit anti basiste. In prezent Arafat are o multime de ‘bube” in cap ;din pacate este tot mai aproape de a fi acuzat de lipsa de profesionalism .Vad ca se straduieste impreuna cu Oprea sa puna batista pe tambal.Cel putin jenant. Deja observ ca si stefangheorghistul ministru al apararii vrea sa se bage in seama.Nu-l prea ajuta limba romana….
    Raman la ideea ca Arafat trebuie sa-si dea demisia ,iar daca se va demonstra ca a gresit sa raspunda.
    Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei decedati !
    Si iata ca toate se intorc impotriva lui Arafat si a clicii sale,din MI.

    „Nu ne-a chemat nimeni acolo. Nu am fost alarmati. In momentul in care m-am autosesizat, am trimis in zona echipajul cu salupa Jupiter de pe lacul Siutghiol si cu trei scafandri. (…) Am vazut intai pe televiziuni si m-am autosesizat. Am anuntat directorii, salupa si scafandrii, pe care i-am trimis acolo. Am intervenit benevol. Nu am mai asteptat sa fim solicitati. Sunt situatii de forta majora in care noi nu asteptam sa fim solicitati, trimitem oameni. De la ora 16.50 si pana dimineata la 04.30, cand s-a recuperat ultimul trup, salupa a stat in zona”, a spus Iulian Cretu.
    El a precizat ca ARSVOM nu a fost anuntata prin 112 despre producerea accidentului, alerta fiind data numai la interventiile pe mare, dar daca s-ar fi intamplat acest lucru salupa putea ajunge in cel mult zece minute la locul prabusirii elicopterului SMURD.”
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18847556-agentia-salvare-mare-daca-eram-anuntati-ajungeam-maximum-10-minute-elicopterul-prabusit.htm

  • Reply
    Drogeanu Catalin
    16 decembrie 2014 at 13:05

    Domnule Prisacariu , este posibil sa aveti dreptate, insa , nu cred ca un singur om poate sa fie acuzat pentru tot ce s a petrecut aseara cu elicopterul SMURD. Nu avem armata, politia este la pamant, pompierii asemenea, ISU este o adunatura de rude, rebedenii si alte neamuri (cunostem scadalul de la angajarile din ISU) in schimb dl presedinte a mai avansat vreo 100 de generali in grad . pentru ce merite au fost avansati? Doar ca sa le mai creasca pensia , sa muncim noi si odraslele noastre ca sa le platim aceste pensii. Cum puteau acesti distinsi generali care plesnesc de burti sa intervina in timp util sa salveze vietile celor de aseara si nu numai. Dl Arafat, jos palaria pentru meritele sale in infiintarea Smurd ului, a fost folosit pentru imagine, el mai mult de atat nu mai poate face , nu mai depinde de el, guvernantii nostrii trebuie sa se trezeasca si sa aloce fonduri pentru aceste structuri. Dar pacat ca sunt prea putini oameni care sa poata lua atitudine in aceasta tara ( tara in care se ia comision si de la contract de hartie igienica, sau se face achizitie centralizata ptr apa minerala ca doar se poate lua si de aici comision)

    • Reply
      prisacariu
      16 decembrie 2014 at 13:11

      așa e, băsescu e de vină!

      • Reply
        petre
        16 decembrie 2014 at 13:16

        QED 😀 😀
        PS moamaaaa ce limbi stie sa dea Doru Buscu ,apropo de recunoasterea plagiatului……in cre di bil Buscu ! ( digi 24); si EL arata spre vinovat ….. Basescu !

        • Reply
          prisacariu
          16 decembrie 2014 at 13:18

          un lingău mort de foame

          • petre
            16 decembrie 2014 at 13:26

            Plop ,sau Pop ala pe care-l pedepsesti facandu-l sa vorbeasca in emisiunile tale ,pare un aristocrat al culturii pe langa Buscu 😀 😀

          • prisacariu
            16 decembrie 2014 at 13:29

            cîtă răutate:))

      • Reply
        DAN
        27 noiembrie 2015 at 22:33

        HOMBRE ,AGENZIA NATZIONAL A SALVARII PE MARE ,FACEA ,DREGEA ,RUPEA ,NUMAI CA ATUNCI ERA LA NANI .EU VAD PROBLEMA CAM ASA ESTE ACCIDENT PE APA ?SUPRAVEGHEAZA CINEVA ACTIVITATI PE APA ?ACEASTA AGENTIE INEXISTENTA PENTRU CA :NEAMTU DE A ESUAT PE MARE LA CAZINO A FOST SALVAT DE POMPIERI SI SMURD NU DE AGENTIA SAU AUTORITATEA PORTUARA CARE STIA CA ESUEAZA .POATE MATALE NU PREA STII DA DU-TE IN SPANIA CU BARCA SAU IN AMERICA SI AI SA INTELEGI CE SPUN ,INTR-UN CUVANT UNGHIUL DIN CARE PRIVESTI POVESTEA E ERONAT SI TENDENTIOS ,ADICA FACI PARTE DI CEATA CARE DISCREDITEAZA DIN MOTIVE DE EA STIUTE AMARATELE DE SRVICII DE SALVARE

    • Reply
      unQjohn
      16 decembrie 2014 at 16:38

      Hai domnule ca se vede cu cine tii. Urale lui Arafat si maraieli la Basescu. Esti penibil nene. Mai in gluma mai in serios, pentru unii – si din nefericire destui – Basescu e vinovat pentru toate cele, nu oamenii pusi acolo unde sunt pusi sa faca treaba.

    • Reply
      NELU' BRAILEANU
      16 decembrie 2014 at 19:16

      Cate fonduri iti trebuie sa poti anunta automat toate structurile care au capabilitati de salvare? Anunta-i pe toti si macar sa se inghesuie prea multi pentru salvarea unor vieti! Nu un functionaras hotaraste pe cine sa anunte, ci institutiile ar trebui sa stie daca pot interveni! Nu inteleg ce treaba are politia si armata si generalii avansati de Basescu!! Sau oricine e vinovat, numai arabul nu e?

    • Reply
      cinic
      16 decembrie 2014 at 19:30

      Nene ignorant Dobrogeanu. Inaltarea in grad la rezervisti NU implica mărirea pensiei. Varsă-ti ura la latrina 3

      • Reply
        DANA
        17 decembrie 2014 at 19:51

        Are dreptate Dobrogeanu , sunt oameni de valoare care nu sunt premiati, nu sunt recunoscuti , dar ridicam in slavi pe altii care nu merita .
        Iar d-nul Dobrogeanu nu este un ignorant , si Antena 3 nu este o latrina , fii civilizat.
        Pe d-nul doctor ARAFAT, la valoarea lui si ce a facut pentru Romania, nu sunteti d-voastra in masura sa-l judecati .
        V-ati obisnuit sa loviti in oamenii de valore si care fac ceva pentru oameni , nu degeaba ne pleaca doctorii din tara.
        Am ajuns sa ma intreb ce ne mai asteapta si sa-mi sfatuiesc copilul sa plece din tara

  • Reply
    Nasul TV » Cătălin Prisacariu | Raed Arafat i-a omorât pe cei patru din elicopterul SMURD căzut în Siutghiol. Argumentele legale
    16 decembrie 2014 at 13:23

    […] sursa prisacariu.ro […]

  • Reply
    Roxana
    16 decembrie 2014 at 14:40

    Atita timp cit bugetarii nu vor raspunde cu functia pentru ceea ce au de facut, nu se va schimba nimic in tara asta.
    A fi functionar public in Romania este echivalentul cu a sta sub o patura calduta si moale, si tot ca un bebelus, nu patesti nimic daca strici ceva.Si acest lucru ii va atrage pe cei iresponsabili, pe cei lenesi, pe cei incapabili.
    Ma intreb, daca ISU, SMURD, etc., ar fi fost o unitate privata (fara vreun politician infiltrat), ar mai fi orbecait? Ar mai fi dat vina unii pe altii?

  • Reply
    Liviu
    16 decembrie 2014 at 15:17

    Din punctul meu de vedere, este ca si cum ai condamna armata ca a fost invinsa, ca urmare a slabei calitati umane si nu a slabei dotari. Doar un punct de vedere al unui stangist, cum spunea un antevorbitor.

    • Reply
      prisacariu
      16 decembrie 2014 at 15:38

      ok, atunci să zicem că a fost pedeapsa lui dumnezeu și nimeni nu e vinovat, ok?

    • Reply
      NELU' BRAILEANU
      16 decembrie 2014 at 19:25

      NU!! Esta vorba de incompetenta crasa a sefilor!! In primul rand a arabului!! Are toata puterea necesara sa introduca orice sistem de anuntare!! Sa prezinte cererile de finantare pentru asa ceva si il cred ca vrea binele, daca nu a cerut…

  • Reply
    ALMA
    16 decembrie 2014 at 16:43

    Recunosc ,Arafat este un doctor bun,este parintele de necontestat al SMURD dar functiile politice i-au deschis apetitul pentru vedetism si nu mai vede copacii din cauza padurii.E dureros ca s-a repliat usor, mult prea usor la politica damboviteana.Sigur ca e vinovat , e o vina colectiva a tuturor factorilor responsabili. Comunicatul de presa m-a umplut de nervi! S-au dislocat atatea forte, s-a deplasat chiar ministrul Oprea, s-au dus cu totii …Sa faca!?Ce sa faca?Sa constate decesul a patru persoane care au murit cu zile. Nu le este rusine!? Doamne ,nu se mai termina, e ca un cosmar.Fiecare explicatie data de „organele in drept”ma oripileaza si imi jigneste putina inteligenta care o mai am.Nu le doresc nenorocitior
    sa aiba parte de „bucuria”pe care o au rudele victimelor in pragul Sfintelor Sarbatori, dar sa nu aiba somnul linistit le doresc si le doresc sa aiba decenta de a lasa locul liber altora care lucreaza cu inima.
    Ma rog la Bunul Dumnezeu sa dea forta celor apropiati victimelor sa poata merge mai departe.

  • Reply
    maria
    16 decembrie 2014 at 17:20

    Demisia ,Raed Arafan!Nu poti sa fii seful la tot si asta sa duca la dezastru.Pleaca repede si sa raspunzi si penal pt morti.

  • Reply
    radu
    16 decembrie 2014 at 18:01

    Demisia Arafat,da-ti masinile ambulantei Saj de unde mai mult de jumate le-ati si luat exact si cu elicopterul de la cj CT

  • Reply
    Dr. Ana-Maria Enea
    16 decembrie 2014 at 19:44

    Scrisoare deschisa catre cetateanul Raed Arafat
    RAED ARAFAT, DEMISIA ! ! !
    Nu-Domnule Arafat R., pentru ca nu ati dovedit ca sunteti un domn cu bun-simt, onoare, decenta, demnitate ,
    Nu-Doctor Raed Arafat pentru ca ati parasit tot ceea ce inseamna un doctor adevarat cu constiinta, responsabilitate, competenta, si mai presus de toate, umanitate,
    Asadar,
    Raed Arafat ,
    Vedeta TV, specialist in mijloace de transport terestre, maritime si aeriene, agent de circulatie intre doua ambulante, marcator de minute inexacte la urgente, pseudo-organizator de comisii, comitete, comandamente si fundatii, mare patron al celui mai dezorganizat si incompetent ISU, . . ., inalt functionar M.A.I.,
    Esti somat de spiritul tuturor nesalvatilor care au murit,
    Esti obligat de cel mai elementar bun-simt uman:
    TACERE SI DEMISIA
    Semnat:
    Dr. Ana-Maria Enea,
    Medic specialist chirurg dupa 33 de ani de activitate medicala de urgenta

  • Reply
    politicstand
    16 decembrie 2014 at 20:28

    Nu-și va da nicio demisie, e atât de bine ”ancorat” în sistem încât a rezistat atâția ani să nu iasă în față, preferând să-și vadă de ale lui, vezi afacerea DeltaMed Cluj. Interesant e că niciun jurnalist de investigații nu s-a obosit să verifice asta.

  • Reply
    Mihai
    17 decembrie 2014 at 12:24

    Bai frate, despre ce vorbim… Omul asta a inffintat serviciul SMURD la noi in tara si voi sariti la gatul lui?

    • Reply
      prisacariu
      17 decembrie 2014 at 12:26

      băi, frate, nu smurd-ul e aici în discuție, ci niște structuri ale internelor (dsu, cimst) prost conduse. înțelegi?

      • Reply
        Mihai
        17 decembrie 2014 at 12:47

        Omul asta are toata stima din partea mea. Cred ca cel important este sa intelegi doua lucruri: 1. ca un singur om nu poate fi responsabil pt o astfel de tragedie, ci poate un intreg sistem; 2. nu poti condamna (asa cum faci tu in acest articol) singurul om din tara asta care a incercat cu adevarat sa faca ceva bun.
        Ma simt cu adevarat revoltat de mizeria asta de „articol” – a se citi de fapt atac la persoana…

        • Reply
          prisacariu
          17 decembrie 2014 at 12:51

          e dreptul tău să fii revoltat. așa cum e și al meu să fiu la fel de revoltat, dar din alte motive.

          • L
            17 decembrie 2014 at 13:18

            Si-a pus cineva intrebarea care sunt rezultatele pozitive si vizibile ale tovarasului Arafat de cand vegeteaza comod si parazitar in sistemul bugetar? Ma intreb cam cat va mai dura pana cand procuratura altui „brav” tovaras, Nitu, il va inculpa pe „ZEUL” sistemului medical de urgenta din Romania, sistem pe care l-a compromis grav in ultimii ani.
            P.S. Sa ne reamintim de conflictul avut de presedinte cu Arafat, pe tema alternativei private in sistemul sanitar romanesc, inclusiv in sistemul de urgenta… Ce multa dreptate avea presedintele. Arafat isi inchipuie ca e stapanul sistemului medical de urgenta romanesc, si ca nimic altceva nu poate sa-l miste din loc. Arafat trebuie sa plece. Urgent. Pastoreste un haos pe domeniul pe care-l conduce.

  • Reply
    vinicius
    17 decembrie 2014 at 14:12

    Multi ticalosi pe lumea asta!
    1. Ceea ce este cu adevarat important este reprezentat de timpul in care a ajuns la locul accidentului prima barca fie ea a statului sau particulara. Daca erau 4 oameni acolo i-ar luat pe toti. Ce s-a intamplat dupa nu reprezinta decat o recuperare si nu o salvare si orice comentariu este inutil.
    2. Statul nu poate fi oriune in orice moment. Responsabilitatea noastra sociala este aproape de 0. Micile exceptii sunt de genul localnicilor din Apuseni, a pescarului de pe Siutghiol si a altor persoane, in special din comunitatile mici.
    3. Presupunand ca ar fi gresit Arafat, nu poti sterge cu buretele tot ce a facut bun pentru serviciul de urgenta care, apropo, este unul din cele mai bune din Europa. Ce se intampla mai departe, in spitale este o alta problema.
    Dar recunoasterea acestor lucruri necesita un pic de detasare si corectitudine ceea ce multora le lipseste.

    • Reply
      prisacariu
      17 decembrie 2014 at 14:32

      sînt tare curios dacă ați fi gîndit la fel în cazul în care unul din cei patru morți v-ar fi fost rudă sau prieten

  • Reply
    vinicius
    17 decembrie 2014 at 14:37

    Nu este vorba de asta. Incerc sa fiu rational.
    Daca ti se face rau in Bucuresti, sa zicem la Universitate, la aproape orice ora din zi, poate sa vina salvarea si sa te duca la Floreasca in 8 minute (cam atat timp ar fi putut sa reziste pilotul in apa la temepratura acceea scazuta)?
    Hai sa fim rationali!

    • Reply
      prisacariu
      17 decembrie 2014 at 14:40

      problema se pune altfel: de ce bărcile ISU (instituție coordonată de arafat!) nu au fost în stare de funcționare? care era starea elicopterului? de ce nu existau flotoare? de ce nu au fost alertate toate instituțiile militare și civile în timp util? și multe altele… repet: problema nu e smurd, ci departamentul pentru situații de urgență de la interne, condus de arafat, care e cu totul altă mîncare de pește.

  • Reply
    prisacariu | Ponta admite, oficial: Arafat e principalul vinovat pentru moartea celor patru de pe Siutghiol
    23 decembrie 2014 at 13:56

    […] cum am demonstrat aici, după accidentul din Apuseni a fost adus în Ministerul de Interne eroul Raed Arafat ca să […]

  • Reply
    Nasul TV » Ponta admite, oficial | Arafat e principalul vinovat pentru moartea celor patru de pe Siutghiol
    23 decembrie 2014 at 15:04

    […] cum am demonstrat aici – prisacariu.ro, după accidentul din Apuseni a fost adus în Ministerul de Interne eroul Raed Arafat ca să […]

  • Reply
    prisacariu | Arafat și absurdul urgenței: nu știm de ce nu au fost salvați, dar știm de ce nu puteau striga morții din Siutghiol
    28 decembrie 2014 at 22:42

    […] Dacă nu am fost clar aici: nici o clipă nu am acuzat SMURD de incompetență după accidentul de pe lacu Siutghiol, ci […]

  • Reply
    Nasul TV » Arafat și absurdul urgenței | Nu știm de ce nu au fost salvați, dar știm de ce nu puteau striga morții din Siutghiol
    29 decembrie 2014 at 0:22

    […] Dacă nu am fost clar aici: nici o clipă nu am acuzat SMURD de incompetență după accidentul de pe lacul Siutghiol, ci […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *