Cum continuă Ponta să fenteze DNA

Dan Turturică i-a luat un interviu excelent Laurei Codruța Kovesi, șefa DNA. Turturică pune întrebări foarte directe, fără menajamente. Recunosc că aș fi vrut ca și răspunsurile să fie la fel de tranșante. Unele nu au fost, însă. Cele referitoare la dosarele lui Victor Ponta, de exemplu, sînt defensive și descoperă cîteva vulnerabilități care arată că ofensiva anticorupție fără precedent a DNA are și breșe.

Iată, mai jos, fragmentul din interviu referitor la dosarele lui Ponta.
O altă persoană al cărei nume a fost vehiculat în cazul Șova este premierul Victor Ponta. Este Victor Ponta anchetat în vreun dosar al DNA?
L.C.K.: Până la acest moment nu are calitatea de suspect sau inculpat în niciun dosar DNA.
(…)
Dar implicarea lui Victor Ponta în dosarul Duicu?
L.C.K.: Dosarul este finalizat prin trimiterea în judecată, se judecă la Curtea de Apel București. Nici in acest dosar, premierul Victor Ponta nu are nicio calitate. Din probele administrate în cauză nu a rezultat că ar fi avut vreo implicare în faptele comise de domnul Duicu. Aici noi vorbim de probe și de ce putem dovedi. Nu ne putem baza învinuirile pe prezumții sau percepții.
Dar implicarea sa în dosarul votului în străinătate?
L.C.K.: Dosarul se află în lucru, este un dosar complex care vizează foarte multe persoane care au domiciliul în străinătate, sute de persoane. Avem nevoie de foarte multe informații din străinătate și de aceea nu cred c-o să îl putem finaliza într-o lună, două. Pot să vă spun însă că se lucrează la el.” (sursa)
Să le luăm pe rînd:
1. implicarea lui Ponta în dosarul lui Dan Șova
– știm deja (sursa) că premierul României este cel puțin cercetat în două dosare penale referitoare la aceleași fapte din dosarul Șova și mai știm că cele două dosare, deschise de structuri DNA teritoriale, au fost conexate la dosarul lui Șova de la structura centrală a DNA;
– ce nu știm, însă, și nici Kovesi nu ne spune, este care e calitatea actuală a lui Ponta în acele dosare (în paranteză fie spus, am cerut acum vreo săptămînă răspunsul la această întrebare, dar probabil DNA a fost prea ocupată ca să-mi răspundă; aștept);
– la începutul acestui an, Ponta a declarat public că va demisiona dacă în orice dosar ar începe urmărirea penală împotriva lui, deci înțelegem foarte clar care și cît de mare e miza acestui dosar;
– ce mai știm, totuși, e că e aproape imposibil ca procurorii chiar să adune probe în cazul lui Ponta cîtă vreme nu încep urmărirea penală, scopul urmăririi penale fiind tocmai acela de a avea instrumente legale pentru a face audieri, percheziții, pentru a culege dovezi etc;
– cu alte cuvinte, DNA se află într-o dilemă: dacă începe urmărirea penală împotriva lui Ponta ca să poată căuta probe, deci ca procurorii să-și facă treaba, Ponta trebuie să demisioneze; dacă nu începe urmărirea penală, Ponta rămîne premier, dar procurorii nu vor putea, de fapt, lucra în dosar; ceea ce înseamnă că DNA trebuie să se hotărască de ce îi pasă mai mult: de facerea unui dosar ca la carte (dosar în care, poate, Ponta va fi dovedit nevinovat la un moment dat), sau de cariera politică a lui Ponta?
2. cazul Duicu
– șefa DNA spune că nu există probe împotriva lui Ponta în acest dosar; întrebarea la care nimeni nu are răspuns, însă, este următoarea: l-a audiat DNA pe Ponta măcar ca martor în acest dosar pentru a afla dacă Petre Tobă, șeful Poliției Române, și fostul ministru de Interne Radu Stroe au fost convocați de către premier la Guvern ca să-i rezolve dorințele lui Duicu? nu era importantă această declarație de martor în dosar?
– la fel de important, Laura Codruța Kovesi trebuie să ne lămurească de ce ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, nu a fost deranjat nici măcar cu un sms de către DNA, deși a fost băgat pînă la coate în dosarul Duicu (sursa).
3. dosarul votului în străinătate
– șefa DNA ne spune că sînt sute de persoane din străinătate de audiat; să fie vorba de alegători? să fie vorba de români care au stat la cozi? ok, foarte bine, să fie și ei audiați, dar consulii și ambasadorii care au cerut cu multe luni înainte de alegeri să fie suplimentat numărul de secții de vot în străinătate au fost audiați?
– la fel ca în cazul Șova: cum poate DNA să cerceteze dacă Ponta a împiedicat, abuzînd de funcția sa de premier, dreptul la vot în străinătate dacă nu începe urmărirea penală în cazul prim-ministrului?
Toate cele de mai sus sînt întrebări legitime care interesează orice cetățean cu o minimă inteligență și sensibil la integritatea premierului care-i conduce țara. Și e nevoie de răspunsuri solide și credibile la toate aceste întrebări.
ponta kovesi

You May also Like...

PSD are contabilitate mafiotă. Adică ilegală. Autoritatea Electorală Permanentă i-a pedepsit cu 5.000* de lei amendă
16 ianuarie 2015
Trei capete de acuzare pentru Iliescu în mineriada din 13-15 iunie '90: 1. incendierea autobuzelor Poliției; 2. permisiunea ca minerii să ajungă în București; 3. nepedepsirea agresorilor infiltrați printre manifestanți
14 iunie 2015
Hellvig lovește din nou: Marea Britanie are un comportament obraznic
3 martie 2015
22 Comments
  • Reply
    ALMA
    8 aprilie 2015 at 12:53

    Imi pun speranta „PANA IN ACEST MOMENT” … din raspunsul sefei DNA. Dar , daca rapunsul este valabil doar in dosarul lui Sova, pentru ca acesta nu este deferit DNA-ului (aici acuz de complicitate Senatul Romaniei), in dosarul Duicu si in dosarul votului din Diaspora, DNA-ul nu are nicio scuza.Gresec cand spun ca s-au facut interceptari din biroul premierului!? Despre votul in Diaspora ce asteapta DNA-ul ? Asteapta urmatoarele alegeri? Rusine ca se face justitie in mod discretionar si ca parerea celor multi nu conteaza!

  • Reply
    Ştefan Cezar Bucur
    8 aprilie 2015 at 13:28

    Nu sunt bine pus în temă cu dosarul Şova, dar… În privinţa votului din străinătate, sunt atâtea materiale video, declaraţii ale oficialităţilor implicate direct, ale martorilor oculari, încât în maxim o lună se putea instrumenta dosarul şi înaintat spre judecare. Dar madame Kovesi, a devenit complicea lui Ponta, Dragnea, Corlăţean şi Meleşcanu, cei ce poartă răspunderea unui cras abuz, prin care au interzis cetăţenilor români, un drept constituţional. Şi mai grav este că madama o va tărăgăna până la plecarea dumisale din fruntea DNA. Dar eu cred că va merge direct la puşcărie, alături de securistul Niţu şi cei pomeniţi mai sus.

    • Reply
      L
      8 aprilie 2015 at 13:52

      O va taragana si va musamaliza asa cum a facut cu dosarele „revolutiei” si „mineriadei” pe cand era Procuror General. LCK se umple de ridicol si devine total necredibila.

      • Reply
        freeman
        9 aprilie 2015 at 1:01

        Procuratura este in subordinea ( pe linie administrativa) a guvernului.Fondurile DNA sint si ele de la guvern.E cam greu sa te iei de aia care iti aproba banutii.

  • Reply
    Cum continuă Ponta să fenteze DNA - Pe Bloguri
    8 aprilie 2015 at 13:29

    […] 8 aprilie 2015Adaugă comentariu132 Vizualizări5 min citire Sursa […]

  • Reply
    L
    8 aprilie 2015 at 13:46

    Cataline, atunci cand ti-am spus ca Gunoimonta beneficiaza de imunitate si impunitate in fata Justitiei… Oameni din servicii si din DNA il protejeaza pe Gunoimonta. De ce? Fiind un fost (si actual?) acoperit, se intelege de ce… Sa nu-l iei tu ca institutie pentru combaterea coruptiei macar la cateva intrebari, sau sa-l suspectezi pe Gunoimonta avand in vedere ca in jurul acestui derbedeu graviteaza coruptia sistemica, mi se pare cel putin dubios. Scandalos nu mai zic. Acest personaj e ca raia, Iar sistemul ii asigura protectie deplina. Asta explica faptul ca Gunoimonta e liber, voios, fericit si facand presiuni ca sa scape de toti incomozii din media si din alte institutii… Tu esti doar una dintre victimele lui Gunoimonta. Mai exista si altele, multe anonime.

  • Reply
    L
    8 aprilie 2015 at 13:50

    Si mai e ceva de subliniat… Kovesi minte cu buna stiinta. Gunoimonta figureaza cel putin in doua dosare. Legate de Sova. E comunicat oficial in scris al DNA… Comunicat pe care l-ai prezentat chiar tu, in ultima ta emisiune… Eu unul nu mai cred in DNA.

  • Reply
    rzv
    8 aprilie 2015 at 14:03

    boss, citii un art in ziaru lu buscu, dedicat 50% tie. mai mai ca pe linca ca ai fi plutoner acoperi dar ai fi si un om de cacat….::))vezi ce faci

  • Reply
    pam pam
    8 aprilie 2015 at 16:49

    Din pacate Kovesi se joaca cu:nervi poporului si cu cariera ei.Nu se gandeste ca locul la DNA nu este un loc pe vecie sau probabil a luato pa urmele lui Laura Georgescu de la CNA.Uitati-va ca are atatea dosare si nui face nimic cucoana asta,o lasa in pace de terorizeaza poporul.A cui placere o face cucoana kovesi(procuror nu se mai poate numi)?Raspunsul al dau tot eu :PLACEREA LUI PONTA.Amintiti-va ca cucoana la scos basma curata si pa ilici Iliescu in dosarul mineriadelor.Oare de ce?Numai tatal cucoanei poate spune.Si noi stim multe dar ar fi bine tatal ei sa iasa in fata poporului si sa ne spun,usor si cu capul plecat daca are demnitate el sau fica lui cucoana

  • Reply
    Cătălin Prisăcariu | Cum continuă Ponta să fenteze DNA - Stiri Presa Online
    8 aprilie 2015 at 16:50

    […] Sursa: prisacariu.ro […]

  • Reply
    mimi
    8 aprilie 2015 at 17:19

    Raspunsul la toate intrebarile este foarte simplu – EI DETIN PUTEREA
    fie ca este vorba de Ponta fie ca este vorba de Kovesi.
    Orice om simplu din aceasta tara care are bunul simt in el , respectul si buna credinta – stie si vede ca ce se intampla este intors cu susul in jos.
    Domnule Prisacariu nu aveti senzatia ca suntem sfidati?!
    Ocupati , scarbiti, ingrijorati, tematori, neputinciosi, adesea complici oamenii simplii sunt usor de manipulat.
    S-au facut studii , sunt scoli si reguli pentru asta.
    Conducatorii doar le aplica – au personaje in preajma care cu cinim asta ii invata. manipulare si minciuna – pana cei multi cred ca spun
    Cum sa fi linistit cand sti ca primul ministru al tarii tale este plagitor si trombonist, parlamentarii chiulesc si mint zilnic, presedintele a plecat in vacanta – e tot ce poate face, DNA si SRI lucreaza pentru ei…..?!
    E tara in care oricine poate spune orice.
    E tara in care omul care nu merge la servici este dat afara sau si daca merge poate fi dat afara iar alesii chiulesc cum vor si cat pot, presedintele pleaca in vacanta iar premierul ne priveste in ochi ca un om cu doctorat luat pe bune – muncit , transpirat si gandit.
    Doctoratul a ajuns sa nu mai fie o valoare – asa a decis sistemul !!!!!!
    Despre ce vreti sa vorbim?
    In acest tablou cine este Duicu sau Sova…sau toti ceilalati…..si ce mai contam NOI fraierii ?!
    EI SUNT PUTEREA si fac ce vor.
    Singura speranta ramane in inmultirea celor care pricep daca acestia vor fi pe cale de aliniere viitorul este unul plat si luminos.
    Numai bine tuturor

  • Reply
    Nea
    8 aprilie 2015 at 17:50

    3. Votul în străinătate.
    Bravo, Luluța, bine zici. Dacă un răufăcător fură de la milioane de oameni (furtul dreptului de vot tot furt este), nu înseamnă că trebuie audiați toți cei vătămați ca să ne mirăm cât e de complex dosarul și să îl finalizăm la sulivară. E preferabil să ne concentrăm pe făptaș și complicii lui, o duzină.

  • Reply
    marcelzobea
    8 aprilie 2015 at 19:00

    Acest impostor si hot al rom.trebuie spanzurat in piata romana si dat exemplu pentru toata lumea.pus pe piept anuntul „cine face ca mine ca mine sa pateasca.Nu lasati mafia sa ne ucida

  • Reply
    carmen c
    8 aprilie 2015 at 19:15

    Daca Dan Turturica este atat de *curajos* si pune intrebari dificile, de ce nu i-a pus toate intrebarile din finalul articolului d-voastra d-nei Kovesi in interviu ? As fi considerat excelent interviul lui, daca DT ar fi fost spontan in gandire si ar fi pus si intrebari, f-ctie de raspunsurile primite, altele decat cele pregatite dinainte. Da moncher, curat – murdar si temator – curajos dl. Turturica sau … poate doar incompetent ca 99% dintre marii jurnalisti ai natiei. Spoiala !

    • Reply
      L
      8 aprilie 2015 at 20:50

      Dan Turturica e curajos in mod selectiv. Stie el de ce.
      @Catalin Prisacariu
      Coane, candva erai mai comunicativ… Iti inteleg supararea, nu incape vorba. Insa da-i in gura ma-si lor de gunoaie (ma refer la mizerabilii aia care te-au aranjat) si mergi mai departe! Va veni si vremea lor, vremea cand vor plati cu varf si indesat. Puterea e trecatoare.

      • Reply
        prisacariu
        8 aprilie 2015 at 23:24

        păi, după cum vezi, comunic: postez, mai răspund și la comentarii.

  • Reply
    radu
    8 aprilie 2015 at 20:39

    Cercetările în dosare se fac numai cu urmărirea penală incepută.În prima fază față de infracțiuni și, dacă din probele administrate rezultă indicii că au fost săvârșite de anumite persoane, se începe urmărirea penală față de acestea și dobândesc calitatea de suspect. Faptul că Ponta nu este acum suspect în vreun dosar nu înseamnă decât că mai trebuie strânse probe, doar clasarea dosarelor excluzînd definitiv posibilitatea ca acesta să fie tras la răspundere.

  • Reply
    tara de prosti
    8 aprilie 2015 at 21:54

    S-ar putea ca si Basescu sa fi fost putin mintit. Sunt sanse foarte mari ca Ponta sa fie in continuare acoperit. Mi se pare aproape imposibil sa cred ca un om liber de orice constrangeri ar fi putut face atatea prostii: tentativa de eliberare a mafiotilor din puscarii, ocuparea cu forte guvernamentale a unui satuc in favoarea unui agent economic strain, sustinerea impotriva oricarei logici a proiectului de la rosia montana in defavoarea intereselor nationale, distrugerea oltchim, CFR marfa, etc.

  • Reply
    moshu49
    9 aprilie 2015 at 4:30

    sintagma „dosar complex” mă enervează
    iar cînd mai iese la rampă şi sindicatul ăsta al lor, CSM, turbez 🙁

  • Reply
    Alf
    19 aprilie 2015 at 11:30

    Dacă după spusele lu’ tanti Kövesi (sau Covesi, în pronunţia tinerei şi zglobii ziariste, Pora), dacă Ponta e aşa de lipsit de calităţi, de ce nu e înlăturat din funcţia de prim ministru?

  • Reply
    prisacariu | De ce nu-și permite Ponta oameni liberi la televizor
    20 aprilie 2015 at 13:21

    […] viața politică. Ultima oară cînd am scris pe subiect am făcut o recapitulare amănunțită (sursa). Subiectul, însă, nu a fost abordat doar aici, ci și la TV, în repetate rînduri (ultima […]

  • Reply
    PRISACARIU | De ce nu-și permite Ponta oameni liberi la televizor | Nasul.tv
    20 aprilie 2015 at 17:31

    […] viața politică. Ultima oară cînd am scris pe subiect am făcut o recapitulare amănunțită (sursa). Subiectul, însă, nu a fost abordat doar aici, ci și la TV, în repetate rînduri (ultima […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *