Ponta, Cazanciuc, Oprea și fascinanta poveste a unei știri Agerpres dictate de "interesul național"

Azi, la 14.28, o știre publicată de agenția de presă de stat Agerpres punea toată presa (dar și politicienii) pe jar. Titlul spunea așa: „UNPR preia Ministerul Justiției și ministrul în funcție (surse)„. Textul, însoțit de o fotografie a ministrului Cazanciuc, foarte scurt: „Uniunea Națională pentru Progresul României va prelua Ministerul Justiției și pe ministrul în funcție, Robert Cazanciuc, au declarat pentru AGERPRES surse politice.
Potrivit acestora, vicepremierul Gabriel Oprea, președintele UNPR, are încredere în Robert Cazanciuc, îl cunoaște, îl consideră competent și profesionist.


Sub textul știrii mai apare o informație: „AGERPRES/(A-autor: Cristina Tatu, editor: Cătălina Matei)” (aici).
Ce mi-a atras mie atenția la știrea asta:
1. formularea din final („vicepremierul Gabriel Oprea, președintele UNPR, are încredere în Robert Cazanciuc, îl cunoaște, îl consideră competent și profesionist.”) sună exact ca o frază pe care ar rosti-o Gabriel Oprea, cu stilul lui milităresc bolovănos;
2. autorul (Cristina Tatu, redactor-șef adjunct al Agerpres) și editorul (Cătălina Matei, redactor-șef Agerpres); trebuie să vă spun, din bucătăria Agerpres, că nu se întîmplă prea des (a se citi că nu se întîmplă aproape niciodată) ca un redactor-șef adjunct să scrie o știre și redactorul-șef să o editeze.
Deci, cînd pui cap la cap 1 și 2 (și dacă mai adaugi și că, pe cînd era reporter, Cristina Tatu se ocupa de Ministerul Apărării în perioada mandatului lui Gabriel Oprea), ajungi la o concluzie evidentă: „știrea” asta pe surse a fost livrată direct de către Gabriel Oprea redactorului-șef adjunct al Agerpres (instituție de stat condusă, din funcția de director general, de Alexandru Giboi, un fost angajat al PSD și om de încredere al lui Ponta). Iar cînd vine o comandă de la Gabriel Oprea, atunci se activează și redactorul-șef să-și pună parafa pe operă, pentru că Gabriel Oprea nu suportă să lucreze decît cu șefi, cu oameni care decid, nu cu răcani oarecare.
Pînă acum, deci, e clar că Gabriel Oprea a vrut ca poporul și politicienii să știe că l-a capturat pe Cazanciuc, cu acordul lui Ponta. De ce nu a dat un comunicat de presă, atunci? Păi, pentru că Gabriel Oprea nu voia să dea și explicațiile politice ale acestui gest (nici pînă acum nu există o confirmare oficială nici din partea lui Oprea, nici din partea lui Cazanciuc, dar a existat un soi de aluzie făcută de Ponta în ședința de Guvern).
Mister, așadar: de ce s-a făcut această mutare a lui Cazanciuc de la PSD la UNPR, în grabă și în secret? O explicație este că Gabriel Oprea a salvat, astfel, Justiția (sursa). Ok, să luăm în calcul această ipoteză. Dar, dacă e așa, apare un paradox: mișcarea s-a făcut tocmai în vederea obținerii unui control și mai mare asupra Justiției, pentru că Oprea (în cazul rămînerii lui Ponta la guvernare) va propune anul viitor toți noii șefi de parchete. Și rămîne o întrebare fără răspuns: cum îl ajută pe Ponta această prezumtivă tentativă a lui Oprea de salvare a Justiției?
Mă tem că, de fapt, trecerea lui Cazanciuc la UNPR nu face decît să-l protejeze pe Cazanciuc de mulți dintre greii din PSD, care nu-l consideră pe ministrul Justiției un adevărat pesedist. Greii PSD i-au cerut lui Ponta să-l demită pe Cazanciuc, dar Ponta nu-și permite: ministrul Justiției îi este văr prin alianță premierului și îi este și foarte loial. Ținut la adăpostul UNPR, însă, Cazanciuc e protejat, pesediștii nu-i pot cere lui Gabriel Oprea să-l demită.
Atunci, ce urmărește binomul Ponta – Oprea? Cel mai probabil, la un moment dat, Cazanciuc va trebui să facă o mutare decisivă pentru Ponta, care să-l ajute, cumva, în lupta lui cu DNA. Iar o astfel de mutare decisivă nu o poate face decît un om de încredere al lui Ponta, adică Robert Cazanciuc, nu un oarecare care să-i ia locul lui Cazanciuc.
Foarte curînd, însă, vom afla care e strategia lui Oprea în ce-l privește pe Ponta. Pînă în acest moment, însă, interesul național al lui Gabriel Oprea a fost să-i protejeze și mandatul de premier, și imunitatea anti-DNA și libertatea lui Ponta. Și nu pare că ceva se va schimba. Dar să așteptăm, vom afla în săptămînile viitoare.
agerpres
 
 

You May also Like...

Sînt convins că Ponta nu-și va anunța candidatura la prezidențiale în tandem cu șeful SRI ca viitor premier
25 aprilie 2014
Daciana i-a dat și lu' tăticu' Ilie un bacșiș de 50.000 de euro. Nedeclarat
20 august 2015
Cel mai mare cotizant la PSD în 2013: Ilie Sârbu, cu 37.600 RON
1 aprilie 2014
7 Comments
  • Reply
    L
    10 iunie 2015 at 21:12

    UNPR este anexa PSD. Anexa militarizata a PSD. Transferul lui Cazanciuc la UNPR este o operatiune pusa la cale de binomul Gunoimonta si gheneralul izmenelor.

  • Reply
    Mихаи
    10 iunie 2015 at 22:20

    + orice mizerie va îndeplini Cazanciuc, „nu e de la noi, e de la ei, nu știm despre ce e vorba”.

    • Reply
      eu
      11 iunie 2015 at 13:50

      Subscriu!
      Cred ca baronii nu mai au rabdare deloc, prea i-a dus cu vorba Ponta ani de zile si ei se imputineaza zi de zi. Cred ca urmeaza sa schimbe legile penale si o sa-l bage pe Cazanciuc si UNPR in fata ambasadelor, adica nu e de la PSD nenorocirea, e de la UNPR, care iata ce pocinog a facut…

  • Reply
    pensionara
    10 iunie 2015 at 23:31

    Unii spun ca Oprea joaca la doua capete (Iohannis – Ponta) si chiar el (Oprea) a declarat in dese randuri ca, la el, cuvantul este cuvant si-si tine acest cuvant. Problema este ca si-a dat cuvantul in ambele sustineri (Iohannis – Ponta) care acum sunt chiar opuse. Vom vedea ! Eu cred ca Oprea va ajunge in curand Prim ministru (cel putin interimar).
    PS: dle Prisacariu, de cand ati plecat de la B1 ma uit mai rar (doar la Orcan si Manastire), dar de cand Banciu v-a jignit nu ma mai uit deloc. O fi emisiunea lui Pamflet dar el este un mitocan.

  • Reply
    PETRE
    11 iunie 2015 at 8:52

    Daca „stelele” vor spune ca puiemonta pleaca ,trebuie sa plece si gasca lui imediata ,aka guvernul.Ori intr-un alt guvern ,tot pesedist ,un alt ministru al justitiei ,s-ar putea sa nu-i pese chiar asa de mult de puist,si la o adica sa-l doara undeva de el cand va da fata cu instantele.Ori ,varu sandel , este acolo ,dintre ai lui si pentru el.

  • Reply
    lmihai
    11 iunie 2015 at 11:32

    d-le Prisacariu daca s-a ajuns ca un intendent al armatei comuniste, oprea(insasi moaca lui spune totul despre el!), sa fie maestru in combinari, aranjamente in ceea ce priveste destinul unei natii, atunci suntem de rasul lumii! Halal clasa politica, halal natiune! RUSINE!

  • Reply
    Ştirea Agerpres privind trecerea lui Cazanciuc la UNPR: „Livrată de Oprea, scrisă de şefi” | Reporter Virtual | Portal
    11 iunie 2015 at 15:00

    […] Deci, cînd pui cap la cap 1 și 2 (și dacă mai adaugi și că, pe cînd era reporter, Cristina Tatu se ocupa de Ministerul Apărării în perioada mandatului lui Gabriel Oprea), ajungi la o concluzie evidentă: “știrea” asta pe surse a fost livrată direct de către Gabriel Oprea redactorului-șef adjunct al Agerpres (instituție de stat condusă, din funcția de director general, de Alexandru Giboi, un fost angajat al PSD și om de încredere al lui Ponta). Iar cînd vine o comandă de la Gabriel Oprea, atunci se activează și redactorul-șef să-și pună parafa pe operă, pentru că Gabriel Oprea nu suportă să lucreze decît cu șefi, cu oameni care decid, scrie Prisăcariu pe blog […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *