Oprea promitea, acum un an, 3.500 de locuri pentru solicitanți de azil. În realitate, România nu are nici 1.000

Pînă și mitul marelui general de izmene de intendență Gabriel Oprea se duce dracului (în legătură cu mitul intelectualului Oprea ne-am lămurit de mult): de mărețul general cu patru stele verzi pe pereți nu e nici măcar gura, e doar grimasa aia hidoasă, cu colțurile gurii în jos, care îți inspiră un amestec de milă și oroare. De data asta, eficientul organizator Găbiță Oprea și-a dat cu cracul stîng al izmenei în cracul drept pe tema refugiaților.

Ce e drept, Oprea nu a făcut, acum, decît să zică, în siajul lui Iohannis, că România nu-și permite decît 1.700 de refugiați/azilanți/etc. Dar acum un an, Ministerul de Interne condus de Oprea avea planuri cel puțin duble. Iată promisiunea:
„Tendința numărului de solicitanți de azil în perioada 2008-2013 a fost ascendentă. Cu toate acestea valoarea din 2013 (1499) a fost mai mare decât media multianuală (1452).
Deși numărul de cereri în primele 9 luni ale anului 2014 (1170) a fost același cu cel din perioada similară din 2013 (1172), urmare a evoluțiilor recente din regiunile de conflict, autoritățile române s-au pregătit pentru o creștere majoră a numărului de SA, inițiind un plan de contingență din 3 etape:
i) creșterea capacității de cazare cu 310 locuri
ii) creșterea capacității de cazare cu până la 3500 locuri prin adaptarea de noi imobile
iii) stabilirea de responsabilități instituțiilor pentru a acorda asistență în caz de urgență
Au fost planificate și măsuri pentru îmbunătățirea capacității de înregistrare/procesare, cum ar fi asigurarea personalului și pregătirii.”
Documentul din care am citat este „Programul național FAMI” al Ministerului de Interne iar FAMI înseamnă Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare al Uniunii Europene. România primește niște zeci de milioane de euro prin FAMI și s-a angajat că va cheltui acești bani tocmai pentru ca, la nevoie (și, mai ales, în criză), să fie solidară cu efortul UE. Iar România, prin Internele lui Oprea, a promis încă de acum un an că va asigura minimum 3.500 de locuri de cazare pentru solicitanții de azil. Azi, însă, România abia dispune de vreo mie de locuri de cazare iar Oprea merge la Consiliul JAI de la Bruxelles și tace printre grimase. Dar, cînd e la București, Oprea își pune parafa pe documente în care se afirmă că „urmare a evoluțiilor recente din regiunile de conflict, autoritățile române s-au pregătit pentru o creștere majoră a numărului de SA (solicitanți de azil)”. Dar poate că, de fapt, responsabilul de problemă e lingăul Nelu Pop. Iar în cazul ăsta mai bine cerem noi, cu toții, azil pe Lună.
oprea jai

You May also Like...

FOTO Liviu Dragnea a avut cel puțin cinci gărzi de corp la Craiova, în mijlocul fanilor
14 aprilie 2019
Ponta, acoperit fie de Talpeș, fie de Harnagea
15 octombrie 2014
Registrulelectoral.ro: Dragnea trebuie să voteze la Turnu Măgurele, secția nr. 66
25 mai 2019
2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *