Marea abureală "apolitico-tehnocrată"

Nu mă surprinde că sîntem mințiți din nou de politicieni. Nu mă surprinde că asistăm la un blat generalizat între PSD, PNL, UNPR, ăilalți de prin Parlament, președinte și servicii pentru a se monta un guvern tehnocrat-fantomă astfel încît partidele să se pregătească de alegeri fără să se reformeze. Nu mă surprinde că guvernul Cioloș va fi o struțocămilă și în componență, și în acțiune. Nu mă surprinde nici că, o vreme, manipularea asta va funcționa, cumva, și strada nu va mai cere demisii.

Dar ce mă surprinde (deh, am și eu naivitățile mele) este că unii oengiști și jurnaliști care țin de ani de zile stindardul anticorupție drept în vînt găsesc acum cu cale să fie ori foarte nuanțați, ori foarte tăcuți și preocupați de alte subiecte decît guvernarea „tehnocrată” care ni se pregătește.
Așa se face că oengiștii și jurnaliștii la care mă refer ne învață acum că Cioloș trebuie să fie pragmatic și să aleagă și de la partidul ăla, și de la ălălalt, astfel încît să aibă o șansă să guverneze, doar fără partide nu se poate face nimic, cîtă vreme Parlamentul este un corp politic și poate oricînd pune bețe în roate oricărui guvern. La adăpostul acestui pragmatism nuanțat, scapă criticii tocmai dubioșii care ar putea primi portofele (pardon, portofolii) și se evaporă pe nesimțite granița dintre societate civilă și guvernare de parcă nu ar fi nimic mai natural decît ca niște activiști non-guvernamentali, oricît de experți, să devină brusc niște guvernamentali cu patalama de miniștri. Iar după terminarea guvernării tehnocrate, presupun că nu ar fi nici o problemă pentru guvernamentalii foști non-guvernamentali să revină la oengism, mai abitir ca înainte.
Să o spunem clar: un guvern așa-zis „tehnocrat” are șanse să fie credibil și eficient numai dacă miniștrii care-l compun sînt cu adevărat neimplicați politic nici printr-o virgulă și au cu adevărat competențe dovedite în domeniul pe care ar trebui să-l administreze în guvern; desigur, un astfel de guvern ar cădea în cap în cîteva luni, maximum, dacă ar încerca, de exemplu, să reducă drastic evaziunea fiscală (din care trăiesc inclusiv partidele și marii bogați de carton ai patriei) sau să reformeze sistemul administrativ politizat nu pînă-n măduvă, ci pînă-n ultima celulă de ADN. Or, din ce se vîntură prin presă zilele astea, guvernul Cioloș va fi, în cel mai bun caz, pseudotehnocrat. Iar eu mă îndoiesc sincer că va da cu evazioniștii de pămînt și va reforma administrația, deși va mima asta o vreme. Ba chiar e destul de posibil ca unii din miniștri, ușor mai naivi, chiar să creadă că asta li s-a dat mînă liberă să facă și, prin urmare, să încerce. Săracii de ei… vor sfîrși foarte prost.
Să mai adăugăm un truism: guvernările în democrații se fac de către partide. Soluția, acum, nu e o guvernare „tehnocrată”, ci o guvernare asumată politic de către partide curățate de corupți, de analfabeți, de maimuțe urlătoare la televizor. Da, știu, nici un partid din România nu e în stare în momentul ăsta să producă o astfel de soluție.
Dar abureala asta cu guvernul „tehnocrat” e doar o manipulare tot în interesul partidelor: pînă la alegerile parlamentare din 2016, partidele politice doar se vor cosmetiza, rețelele din interiorul lor (dar și cele transpartinice) nu le vor permite să se primească într-adevăr și să producă politicieni responsabili. Practic, această guvernare „tehnocrată” doar își va asuma responsabilitatea în locul partidelor, apoi se va destrăma în atîtea zări înspre care se vor întoarce tehnocrații. Iar la butoane vor veni aceiași corupți de partid, poate cu alte nume și ceva mai tineri, dar avînd în spate aceiași păpușari bine conectați și la servicii, și la presă.
ciolos iohannis

You May also Like...

Jocurile grele din spatele apocalipsei modificărilor legislației penale. Apocalipsă care nu va veni
15 decembrie 2017
Plîngere penală împotriva lui Ponta: abuz în serviciu pentru organizarea votului în străinătate
18 noiembrie 2014
Iohannis: fără oameni politici la șefia SRI și SIE
27 ianuarie 2015
21 Comments
  • Reply
    JULES VERNE
    14 noiembrie 2015 at 11:42

    jalnic viitor !

    • Reply
      Adrian
      15 noiembrie 2015 at 20:54

      Chiar așa, ar fi fost util Ministerul Viitorului, cu un nou-născut tehnocrat

  • Reply
    liv stomer
    15 noiembrie 2015 at 1:15

    „Dar ce mă surprinde (deh, am și eu naivitățile mele) este că unii oengiști și jurnaliști care țin de ani de zile stindardul anticorupție drept în vînt găsesc acum cu cale să fie ori foarte nuanțați, ori foarte tăcuți și preocupați de alte subiecte decît guvernarea “tehnocrată” care ni se pregătește.”
    Hmmmmm….Catalin, ai de gand sa ne dai si niste nume, poate intr-o postare viitoare? Altminteri, daca e sa ma gandesc, eu, unul, la cateva nume, pe mine nu ma surprinde deloc lucrul pe care-l spui tu mai sus.

  • Reply
    L
    15 noiembrie 2015 at 15:45

    @Catalin Prisacariu
    Tovarasul Ciolos a inceput cu stangul si cu… stanga… Participand chiar astazi la sedinta CEx al PSD si lunad loc chiar langa condamnatul Dragnea. Absolut rusinos si lipsa de onoare. E limpede ca Ciolos e doar o marioneta a Sistemului. O alta din nenumaratele alte marionete… Sa zici ca faci guvern de tehnocrati si ca ai inteles glasul Strazii si sa-l aduci ca vicepremier (ce dracu’ o avea nevoie tara asta de o asemenea functie inutila?), iar apoi sa anunti un govern cu Vasile Dancu vicepremier si cu tovarasul militian Toba, ala care l-a acoperit pe Ponta in traficul de influenta in dosarul Duicu, sa-l pui ministru de externe pe nulitatea aia de Comanescu, fost ambasador al rusinii in Germania, ca sa nu mai amintesc de alte personaje care sunt pseudotehnocrati legati ombilical ba de servicii, ba de partidele politice… E limpede ca acest guvern este o imposture, un scuipat gros si infect pe obrazul celor care au cerut ceva in Strada. Degeaba. M-am lecuit. Ne intoarcem la monumentala noastra amorteala si hibernare, la indiferenta si nepasare… Iohannis, partidele politice si Sistemul ne-a facut din nou. Pe fata. Ciolos e un fel de Nosferatu care balmajeste in limba romana.

  • Reply
    L
    15 noiembrie 2015 at 15:47

    Apropo de oengisti sinistri… Iti mai amintesti de oengistul Cumpanasu, ala pe care-l tot invitai pe la emisiunile tale de la B1tv?

    • Reply
      zulu
      15 noiembrie 2015 at 17:42

      dubios personaj, intri in site AID, unde-i ipochimenul bulibasa, nu tu prezentarea echipei, nu tu declaratii fiscale(fonduri primite, cheltuite, de unde, cand si pentru ce); halal transparenta si responsabilitate, puicusorule

      • Reply
        L
        15 noiembrie 2015 at 18:43

        Pai se zice ca acest Cumpanasu ar fi omul SRI… Oricum, interviul luat lui Maior de catre Cumpanasu acum ceva vreme, a fost de o slugarnicie fara margini… Cumpanasu e un fel de prezentator al nu mai stiu carei emisiuni pe la televiziunea de casa a lui Iohannis, Realitatea… Un fripturist.

  • Reply
    lmihai
    15 noiembrie 2015 at 18:08

    La subiect comentariul tau L, de acord cu tine, asteptam parerea jurnalistului Prisacariu.

    • Reply
      prisacariu
      15 noiembrie 2015 at 20:59

      o să-mi exprim părerea cînd o să știu exact care sînt bubele lui cumpănașu, dovedite, pe fapte. sau, hai, măcar niște idei coerente despre ce a furat băiatu’ ăsta. fie, hai, merg și niște suspiciuni.
      P.S. cît despre securisme: știu niște securiști camuflați în jurnaliști și oengiști anticorupție de mi-e și jenă să le spun numele:)

      • Reply
        L
        16 noiembrie 2015 at 22:32

        Domnu’ Prisacariu, ne poti spune dumneata cam cine anume mai face parte din oengeul obscur al lui Cumpanasu? Si de ce un oengist are emisiune la Realitatea tv? De ce tov Cumpanasu este singurul de la „Implemetarea democratiei” care apare pe sticla? Nu ti se pare cel putin suspect? Pe de alta parte, daca chiar doresti sa afli ceva mai multe lucruri despre tov Cumpanasu, de ce nu te apuci dumneata de o investigatie jurnalistica serioasa? Sa inteleg ca faci pe avocatul din oficiu al acestui sinistru oengist, care el centreaza si tot el da cu capul la „Implementarea democratiei”? Domnu Prisacariu, nimeni nu l-a acuzat pe tov Cumpanasu ca a furat, cel putin eu nu l-am acuzat de asta, ci doar ca e altceva si altcineva decat ceea ce se tot straduieste sa para. Daca a furat ceva, ramane ca Procuratura sau DNA-ul sa clarifice lucrurile. Mie mi se pare un dubios. Un fariseu. Un invartit. Am dreptul la opinia asta?

        • Reply
          prisacariu
          16 noiembrie 2015 at 22:52

          fireste ca ai dreptul la ce parere vrei. si eu cunosc impostori, ba chiar foarte multi si cu imagine foarte buna:)

          • L
            17 noiembrie 2015 at 13:30

            Ok. Mersi.
            P.S. Da-ne niste nume de impostori cu imagine foarte buna. Ar fi foarte interesant sa-i aflam.

          • prisacariu
            17 noiembrie 2015 at 13:59

            nu mă îndoiesc că-i vei găsi singur, cîtă vreme ți-a ieșit o dată

  • Reply
    moshu49
    16 noiembrie 2015 at 6:18

    toate ca toate, dar să te duci întîiaş dată să dai socoteală GIO-PSD este o jignire peste măsură adresată „străzii”.
    ca să nu mai vorbesc de stufoşenia guvernului propus (ponta + 1!) cînd eu mă aşteptam la o reducere a organigramei cu măcar un 33% din posturi.
    iar pe purcoiul de bani de la dezvoltare tot un pesedist, ca să le fie bine, să nu le fie rău.
    vorba marelui mut: stop şi de la capăt! 🙁

  • Reply
    un nene
    16 noiembrie 2015 at 11:12

    Nu inteleg nimic din articolul asta.
    Pe de-o parte recunosti ca daca ar fi facut un guvern tehnocrat pur si dur care ar fi taiat in carne vie, parlamentul l-ar fi torpilat in cateva saptamani, pe de alta parte spui ca nu trebuie facut niciun compromis.
    Pai care e solutia?
    E utopic sa crezi ca de maine isi dau demisia toti ticalosii din partide si apar altii buni si cinstiti.
    Dupa parerea mea, solutia asta „pseudotehnocrata” cum ii zici tu este cea mai buna dintre solutiile proaste posibile.

    • Reply
      prisacariu
      16 noiembrie 2015 at 12:05

      da, e o dilemă complicată, admit, dar cred că soluția de compromis nu va avea eficiență. vom vedea. să sperăm că mă înșel.

  • Reply
    FRANK ZAPA(KING)
    16 noiembrie 2015 at 12:41

    Ehe-ehe,dragii mosului,nu-i rea analiza lui CATALIN,si nici nu vreau sa-i reprosez un pesimism pe care daca il cauti atent i-l gasesti pina si in sperma,apropoo de ADN.
    Acum,sa ne uitam un pic la partea plina a paharului,pai mai oameni buni,AM SCAPAT DE OTRAVA VICTOR PONTA,CU TOT CE A INSEMNAT EL,MAI OAMENI BUNI,VIPERA,OTRAVA DE ANCA ALEXANDRESCU,CEA RESPONSABILA CU CENZURAREA PRESEI,E PE FARAS,POATE SA-I TINA DE URIT LA HERMAFRODITUL ADRIAN NASTASE………….
    Mai oameni buni-AM SCAPAT DE OPREA,SI TOT NU-I BINE?????
    Pai daca pui fata in fata doar actualul guvern PONTAcu nacajitii astia a lui CIOLOS,imi permit sa spun ca PE AMARASTENII LUI CIOLOS II POT BAGA IN CALENDARUL ORTODOX PE POST DE SFINTI,IAR PT GUVERNUL PONTA AS SOLICITA PT SEARA ASTA DOUA AUTOCARE CARE SA-I DUCA DIRECT IN ARESTUL D.N.A.
    Bey oameni buni,pai daca vorbim de NAIVITATI SI ASTEPTARI,sa fim seriosi,suntem totusi in ROMANIA,IN ROMANIA UNDE AVEM SI ACUM ATENTIE-COMUNA FLAMINZI,ATI AUZIT AVEM COMUNA FLAMINZI,AVEM PT O BUNA PARTE A POPULATIEI CULTURA CHIRPICIULUI,MAI OAMENI BUNI,IL AVEM PE MAESTRUL DIN GAGESTI-ION CRISTOIU-care il scuipa in gura pe VOLTAIRE SI BALZAC,IL AVEM PE CTP,CIUTACU GIDEA………..
    Ei haideti,cred ca un pic de sobrietate nu ne face rau,ADICA DUPA CE L-AM TOLERAT,UNII,PE PLAGIATORUL,HOTUL,DERBEDEUL SI MINCINOSUL PONTA,NU-L VOM PUTEA DIGERA PE CIOLOS…………????????????
    Adica dupa ce MITICUL ORDINAR PONTA SI-A PLIMBAT PRIN CAVITATEA BUCALA A ROMANILOR MICUTUL SI OFILITUL SAU ORGAN SEXUAL,O SA RIGIIM DACA ARDELEANUL CIOLOS O SA FACA SI EL UN PIRT BRUXELLEZ??????

  • Reply
    Marea abureală “apolitico-tehnocrată” - Pe Bloguri
    16 noiembrie 2015 at 16:29

    […] Sursa: Catalin Prisacariu […]

  • Reply
    PRISACARIU Mă scuzați că v-am avertizat | Capcana girată de Iohannis a funcționat - Stiri Presa Online
    17 noiembrie 2015 at 13:25

    […] Pe 14 noiembrie, înainte cu aproape două zile să fie anunțată componența cabinetului Cioloș, recidivam: “Dar ce mă surprinde (deh, am și eu naivitățile mele) este că unii oengiști și jurnaliști care țin de ani de zile stindardul anticorupție drept în vînt găsesc acum cu cale să fie ori foarte nuanțați, ori foarte tăcuți și preocupați de alte subiecte decît guvernarea “tehnocrată” care ni se pregătește. Așa se face că oengiștii și jurnaliștii la care mă refer ne învață acum că Cioloș trebuie să fie pragmatic și să aleagă și de la partidul ăla, și de la ălălalt, astfel încît să aibă o șansă să guverneze, doar fără partide nu se poate face nimic, cîtă vreme Parlamentul este un corp politic și poate oricînd pune bețe în roate oricărui guvern. La adăpostul acestui pragmatism nuanțat, scapă criticii tocmai dubioșii care ar putea primi portofele (pardon, portofolii) și se evaporă pe nesimțite granița dintre societate civilă și guvernare de parcă nu ar fi nimic mai natural decît ca niște activiști non-guvernamentali, oricît de experți, să devină brusc niște guvernamentali cu patalama de miniștri. Iar după terminarea guvernării tehnocrate, presupun că nu ar fi nici o problemă pentru guvernamentalii foști non-guvernamentali să revină la oengism, mai abitir ca înainte.” (sursa) […]

  • Reply
    PRISACARIU Mă scuzați că v-am avertizat | Capcana girată de Iohannis a funcționat
    19 noiembrie 2015 at 20:24

    […] Pe 14 noiembrie, înainte cu aproape două zile să fie anunțată componența cabinetului Cioloș, recidivam: “Dar ce mă surprinde (deh, am și eu naivitățile mele) este că unii oengiști și jurnaliști care țin de ani de zile stindardul anticorupție drept în vînt găsesc acum cu cale să fie ori foarte nuanțați, ori foarte tăcuți și preocupați de alte subiecte decît guvernarea “tehnocrată” care ni se pregătește. Așa se face că oengiștii și jurnaliștii la care mă refer ne învață acum că Cioloș trebuie să fie pragmatic și să aleagă și de la partidul ăla, și de la ălălalt, astfel încît să aibă o șansă să guverneze, doar fără partide nu se poate face nimic, cîtă vreme Parlamentul este un corp politic și poate oricînd pune bețe în roate oricărui guvern. La adăpostul acestui pragmatism nuanțat, scapă criticii tocmai dubioșii care ar putea primi portofele (pardon, portofolii) și se evaporă pe nesimțite granița dintre societate civilă și guvernare de parcă nu ar fi nimic mai natural decît ca niște activiști non-guvernamentali, oricît de experți, să devină brusc niște guvernamentali cu patalama de miniștri. Iar după terminarea guvernării tehnocrate, presupun că nu ar fi nici o problemă pentru guvernamentalii foști non-guvernamentali să revină la oengism, mai abitir ca înainte.” (sursa) […]

  • Reply
    prisacariu | EXCLUSIV Și Comănescu, noul șef MAE, îl apără pe Ponta: a secretizat votul din străinătate din 2014 precum politrucul Aurescu
    23 noiembrie 2015 at 16:38

    […] am mai și sperat, în secret, că diagnosticul meu despre marea abureală “apolitico-tehnocrată” a noului guvern este […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *