Mă scuzați că v-am avertizat: capcana girată de Iohannis a funcționat

Încă dinainte să știu de desemnarea lui Cioloș și de lista prezumtivă de miniștri, am îndrăznit să spun că avem de-a face cu două capcane care ni se întind, ambele girate de Iohannis și orchestrate, în comun, de președinte, partide și servicii.

Pe 6 noiembrie, după mega-consultările președintelui, la Cotroceni, cu societatea civilă, am scris așa: „nu înțeleg de ce societatea civilă nu i-a zis azi lui Iohannis așa: stai, bre, Klause, treaba noastră nu e să facem partide, ci să presăm partidele deja existente, prin orice mijloace, să se reformeze ele pe ele însele, că de aia plătim taxe și impozite ca statul să subvenționeze partidele, sediile lor, să le dea bani în campanie, să plătească salarii demnitarilor și alte căcaturi de genul ăsta; în plus, bre, Klause, dacă noi, societatea civilă, facem partide și, deci, politică de partid, cine dracu’ mai rămîne în societatea civilă să preseze clasa politică? A?” (sursa)
Vorbeam atunci de avîntul unora din societatea civilă de a se arunca în partide noi sau vechi. Cu efectul, previzibil, de decredibilizare a societății civile. Azi, însă, în Parlament, același efect de decredibilizare s-a produs nu prin intrarea viitorului ministru al Justiției, Cristina Guseth, în vreun partid, ci prin intrarea într-un guvern. Ceea ce e cam același lucru: nu faci politică de partid decît dacă vrei să guvernezi, iar dacă ajungi să guvernezi fără să treci prin etapa de partid se cheamă că ai ars o fază, scopul atins e identic.
Pe 14 noiembrie, înainte cu aproape două zile să fie anunțată componența cabinetului Cioloș, recidivam: „Dar ce mă surprinde (deh, am și eu naivitățile mele) este că unii oengiști și jurnaliști care țin de ani de zile stindardul anticorupție drept în vînt găsesc acum cu cale să fie ori foarte nuanțați, ori foarte tăcuți și preocupați de alte subiecte decît guvernarea “tehnocrată” care ni se pregătește. Așa se face că oengiștii și jurnaliștii la care mă refer ne învață acum că Cioloș trebuie să fie pragmatic și să aleagă și de la partidul ăla, și de la ălălalt, astfel încît să aibă o șansă să guverneze, doar fără partide nu se poate face nimic, cîtă vreme Parlamentul este un corp politic și poate oricînd pune bețe în roate oricărui guvern. La adăpostul acestui pragmatism nuanțat, scapă criticii tocmai dubioșii care ar putea primi portofele (pardon, portofolii) și se evaporă pe nesimțite granița dintre societate civilă și guvernare de parcă nu ar fi nimic mai natural decît ca niște activiști non-guvernamentali, oricît de experți, să devină brusc niște guvernamentali cu patalama de miniștri. Iar după terminarea guvernării tehnocrate, presupun că nu ar fi nici o problemă pentru guvernamentalii foști non-guvernamentali să revină la oengism, mai abitir ca înainte.” (sursa)
După prestația lamentabilă a Cristinei Guseth din seara asta nu am nici o satisfacție, ci o mare dezamăgire: era atît de previzibil că implicarea unor activiști non-guvernamentali în Guvern îi va eroda foarte repede, încît nu am înțeles de ce au acceptat oameni ca Guseth astfel de posturi, mai ales în condițiile în care nu cunosc sistemul din interior. Chiar nu am înțeles și nici acum nu înțeleg. Ce a fost la mijloc: inconștiență, orgoliu, beția puterii? Habar n-am. Și nici nu contează, bătălia asta a fost deja pierdută. Cu consecințe dure pe termen lung pentru societatea civilă.
P.S. Unii dintre jurnaliștii pragmatic nuanțați de zilele trecute au admis, în seara asta, că s-au înșelat. Îmi pare rău pentru ei, aș fi vrut să nu le dea speranțe și altora. Speranțe deșarte, după cum era de anticipat.
iohannis guseth

You May also Like...

Și tu, Moise?
22 aprilie 2015
Curaj, domnule ministru Curaj, cereți-i premierului Cioloș anularea OUG care-l poate scăpa pe Ponta de plagiat!
19 noiembrie 2015
Cum plătim noi delirul ceaușist al milițianului Nelu Pop pentru conducătorul iubit suprem Găbiță Oprea
31 august 2015
18 Comments
  • Reply
    Cornel
    17 noiembrie 2015 at 1:51

    Doamna Guseth nu este de meserie, nu a studiat dreptul, toata lumea stie asta. Era normal sa nu stie, este ca si cum te-ar intreba cineva pe tine despre electronica. Sunt sigur ca ai fi bata. Cam cum ar fi fost daca la audierea lui Eugen Nicolaescu de pe vremea cand a devenit Ministrul Sanatatii cineva din comisie l-ar fi intrebat despre corpul omenesc in niste termeni specifici medicinei, necunoscuti omului de rand. Intrebarea pusa de tanti aia intepata a fost intentionat formulata ca sa o incurce pe d-na Guseth, eu nu am inteles nimic din ea. Eu pe tanti aia intepata as intreba-o ce legi importante pentru tara a propus ea parlamentului, daca se da asa desteapta.

    • Reply
      bunica sabela
      17 noiembrie 2015 at 10:22

      Ei, hai sa nu exageram.
      Totusi un malai crapat ca madam Guseth (ce naibii de nume o mai fi si asta??) NU avea ce cauta la conducerea unui minister de o asemenea importanta ca cel al justitiei.
      Ca sa nu mai spun ca se vehiculeaza ca ar fi unul din oamenii lui ‘nea Soros, aflati (cu MISIUNE, normal!) intr-un ONG finantat tot de el…

  • Reply
    Victorita Raichel
    17 noiembrie 2015 at 10:23

    Multi dintre noi gandim ca tine, stimate Catalin Prisacariu! Cand multi din diverse partide se intrebau ,,nedumeriti”ce vrea Strada de la ei,trebuia sa li se raspunda :,,Curatati-va partidele de corupti,reformati-va! Asta vrem de la voi !” E greu sa faci o astfel de epurare,dar nu imposibil !

  • Reply
    JULES VERNE
    17 noiembrie 2015 at 10:59

    cea mai tare chestie a lui ciolos a fost la prezentarea cabinetului cand a folosit pana la exasperare ” cutarica si-a adus aportul la … ”
    ca om scolit in franta si casatorit cu o frantuzoaica ( sa-i traiasca ) , sa-i explice cineva d-lui ciolos care-i treaba cu ” si-a adus aportul ” !

  • Reply
    FRANK ZAPA(KING)
    17 noiembrie 2015 at 11:04

    ,CHIBITII DIN TRIBUNE-VERSUS GALERIILE FANATIZATE’
    Eheeeeeeee,CATALINE,ZICI TU CEVA ACILEA,dar ceea ce tu sustii,nu intotdeauna este valabil,pt ca ,VIATA CETATII’ este atit de complexa incit ,TABUURILE’ DOGMELE SI CUTUMELE ,uneori trebuie incalcate.
    hAI SA-TI DAU UN EXEMPLU IMPLACABIL:
    ,La un moment dat SPARTA lui Pericle era in mare incurcatura,pierduse niste razboaie,si numarul RAZBOINICILOR SPARTANI SE subtiasera dramatic,sa pus problema ca toti locuitorii sa puna mina pe arme si sa lupte.
    Decidentii,sau opus siiiiiiiiiiiiiiiii,SPARTA SI-A SEMNAT SINGURA CONDAMNAREA LA MOARTE’
    Asadar,CATALIN PRISACARIU’-NU UITA CE ITI VOI SPUNE ACUM:
    NU SUNT RETETE DE SUCCES,SI NICI INGRADIRI,CIND VINE VORBA DE VIATA UNUI POPOR-orice cetean,in democratie ,intr-un moment al existentei lui poate cocheta cu puterea,daca o face sincer,deschis si pt binele GENERAL.
    Ce s-ar intimpla daca sa zicem,toti PREOTII AR STA INCHISI IN MANASTIRI??????????????????
    Si nu ar participa activ la viata cotidiana simpla???????????
    Cam in aceiasi situatie ingrata sa gasit si doamna C.G.
    Eu cred ca din experienta asta va iesi intarita,si mai inteleapta,sper sa isi dea seama ce inspaimintati sunt JEGURILE ASTEA DE POLITRUCI-MAFIOTI,daca in haita sau napustit asupra ei.
    cIND ISI VA FACE PROPIA INTROSPECTIE SI INVENTAR-sigur ca va avea ce sa-si reproseze,dar acest lucru trebuie sa o faca mai tenace-A PRIMIT O LECTIE,ATIT ,DIN PARTEA MAFIOTILOR,DA I-AU LASAT CITE-VA VINATAI,DATA VIITOARE VA STI SA LOVEASCA EA PRIMA…………
    Daca insa se va lasa coplesita de moment-ASTA E,INSEAMNA CA NU-I PREGATITA SA FIE O LUPTATOARE …………….

  • Reply
    lmihai
    17 noiembrie 2015 at 11:08

    D-le jurnalist prejudecati cum ca, nu suntem cu studii, nu am profesat in domeniu , sunt doar la noi, datorita inculturii si a tuturor manipularilor.
    D-na Guseth are o activitate concreta despre faradelegile comise in justitie, legislatie , etc.( stiti mai bine!), ca ministru are consilieri, are CSM care verifica toate proiectele de lege, domnia sa ar fi foat garantul societatii civile ca nu se mai fac legi gen celor din martea neagra. De ministrul cazanciuc, fosta pivniceru sunteti mandru? Au studii de drept, ce au facut ei pt. statul de drept?

  • Reply
    FRANK ZAPA(KING)
    17 noiembrie 2015 at 11:34

    ,SI ACUM ATENTIE,CATALIN PRISACARIU:,CIND INFRACTORII SI PUSCARIASII VOTEAZA VIITORUL MINISTRU AL JUSTITIEI’
    Nu-mi iese din minte scena incredibila ,in care UN DIHOE DE SEX FEMININ,JUDECATOAREA JIPA,MAMA INFRACTORILOR IL MIRUIA PE INFRACTORUL SOVA……..
    Ati uitat dragii mei,AI UITAT CATALIN?????????
    Si atunci intrebare pt tine CATALIN:
    ESTE NORMAL CA INFRACTORII SI COMPLICII LOR SA DECIDA CINE VA FI MINISTRUL JUSTITIEI???????????
    Ei hai sa te vad,ce parere ai,cu curaj,copacel,copacel,astept sa iti cunosc parerea.

    • Reply
      prisacariu
      17 noiembrie 2015 at 14:00

      asta cu „copăcel, copăcel” m-a umplut de emoție:). parlamentul e praf, da, dar asta nu înseamnă că trebuie să i se răspundă cu aceeași monedă:)

  • Reply
    FRANK ZAPA(KING)
    17 noiembrie 2015 at 11:52

    Pe cine reprezinta acest parlament PENAL,PE NOI POPORUL ROMAN?????/
    A,poate pe RADU TUDOR,MIRCEA BADEA,DAN VOICULESCU,ADRIAN NASTASE,RELU FERCHESIU,GIGI BECALI,FOST MEMBRU AL COMISIEI JURIDICE,ATI UITAT???????
    Suntem in plin spectacol,IN CARE NEBUNII SUNT LIBERI,SI OAMENII NORMALI SUNTEM CAPTIVII NEBUNILOR………..

  • Reply
    FRANK ZAPA(KING)
    17 noiembrie 2015 at 12:13

    p.s si cu asta termin,acest parlament are credibilitate de 8-10%,adica au incredere in ei,neamurile ,copii nevestele si complicii lor in ale furaciunilor.
    Practic acest ,PARLAMENT NU MAI REPREZINTA PE NIMENI-IATA DE CE SOLUTIA ALEGERILOR ANTICIPATE ERA FEZABILA,din pacate datorita DEFECTIUNII CONSTITUTIEI,CAM NEDEMOCRATICA,am ramas pe cap cu acesti infractori si puscariasi……..
    Asadar-IN ACEASTA DEMOCRATIE REPREZENTATIVA,POPORUL ROMAN DE CINE ESTE REPREZENTAT,PUSCARIASII SI CORUPTII VEDEM,DE JIPA,NICOLICEA,JUDECATORUL FLOREA,DAR NOI ROMANII MAJORITARI SI CINSTITI,DE CINE?????????????

    • Reply
      ADA
      25 august 2016 at 16:12

      nebunilor!!!! cinstitilor!!!

  • Reply
    zulu
    17 noiembrie 2015 at 12:32

    Nu va scuz deloc, nu am pentru ce, scepticismul Dvs, dar si in general, este mult mai sanatos pe termen lung decat inflamarea emotionala, atat de expusa manipularilor facile.
    Ce ma surprinde insa la articolul Dvs, lipsa celorlalti componenti ai guvernului Ciolos pusi sub lupa scepticismului.

    • Reply
      prisacariu
      17 noiembrie 2015 at 13:58

      ba sînt sceptic în legătură cu întreg guvernul cioloș, am spus-o foarte clar

      • Reply
        zulu
        17 noiembrie 2015 at 15:51

        De acord ca ati mentionat guvernul in vrac, dar la „en detail” ati pomenit doar o persoana, care, mai nou, nici macar nu mai face parte din cabinetul Ciolos(noaptea si comisiile parlamentare sunt buni sfetnici, se pare).
        Ar fi interesant un articol in care sa intrati si in „en detail”:
        -ministrul x este.., stie…, a facut…, e cumatru/joaca table cu.. etc
        -ministrul y….
        etc

        • Reply
          prisacariu
          17 noiembrie 2015 at 20:56

          se va intimpla

  • Reply
    Mă scuzați că v-am avertizat: capcana girată de Iohannis a funcționat - Pe Bloguri
    17 noiembrie 2015 at 12:46

    […] Catalin Prisacariu […]

  • Reply
    liv stomer
    19 noiembrie 2015 at 11:53

    Catalin, tu esti sceptic, si eu st la fel de sceptic ca si tine. Dar hai sa incerc un raspuns la intrebarea ta – s-a mers pe modelul Monica Macovei, si ea venea din oengism, cunostea si nu prea sistemul din interior. Si situatia, o situatie-limita, cum bine stim, guvern de tehnocrati, aparutnu in urma unor alegeri, ci cerut de strada, o impunea. Intr-un fel, situatie asemanatoare cu 2004 – MM venea fix dupa o guvernare ultra-corupta (la fel ca cea a lui VeVePe), intr-un moment cand UE era cu ochii pe noi sitimpul ramas ca sa rezolvam steguletele, inclusiv cel de la justitie, era foarte scurt, asteptarile foarte mari, etc. Dar, problema tocmai asta a fost – ca nu s-a respectat reteta la virgula. Ca, daca era sa se respecte, ar fi pus-o pe Laura Stefan (chiar, ai idee de ce n-au pus-o? a picat la negocieri? n-avrut dansa?). Avea si studii de drept (cum Guseth nu avea), si mai lucrase si cu MM inainte. Dar Joha a vrut, din nou, sa fie original, baga-mi-as ceva in originalitatea lui. Si acum, avem o prunacaresperamsafiebunasiamfacutsiopoeziepampam 🙂 . Numai ca, uite, sunt sanse mari sa fie zborsita, pruna. Asta e, daca presedintele-ficus nu invata si nu invata din greseli, tot ce ne ramane de facut este: tie, sa-l claxonezi cat poti cand il mai intalnesti prin trafic, mie (dat fiind ca inca nu posed masina) sa merg in piata pe 1 dec. . Cu toate ca n-ar strica sa vii si tu pe 1, ar fi misto sa ne cunoastem.

  • Reply
    liv stomer
    19 noiembrie 2015 at 12:07

    Astept cu drag si eu articolul cu mistrii luati „la bucata”…..deocamdata, hints:
    – la interne, nea Toba, care se pare ca a ajuns general fara sa fie mai intai politist, ci inginer constructor (ptiu!, ce-mi fac astia breala de ras!)
    – la armata (desi n-are nici un fel de treaba cu domeniul!) Mihnea Motoc, care in noiembrie 2014 mintea pt. Ponta cum ca omuletii verzi basisti voteaza la Londra de nu se vad, mutiland cu ocazia asta si imba engleza, el fiind in acel moment ambasador in tara lui Shakespeare
    – la administratie, ultimul, pe lista mea, dar ei vor fi, nu-i asa, cei dintai, Dancu, pus acolo sa-i tina scaunul cald lui Dragnea, si de fapt nudoar scaunul, ci si robinetul cu bani deschis (si te rog acum, cu imaginatia ta, mai bogata decat a mea, sa vezi in minte un Dancu muschiulos, sprijinind un robinet mare-mare-mare cu resurse, in care se scurg banii Romaniei, pusa la uscat deasupra unei chiuvete, robinetul comunicand la o teava inclinata care duce haaaaaaat pana-n gradina lui Dragnea, da, o stii, chiar gradina aia cat doua terenuri de fotbal).
    – si etc, pt ca asta-i numai lista mea, de cetatean simplu care-si ia informatia din ziare, a ta, de ziarist care verifica pe teren din n surse si care mai are si diverse relatii prin diverse birouri, banui ca va fi mult mai lunga. Dar, oricum, internele, poate justitia, administratia (unde-s cei mai multi bani, si, evident, cele mai mari furaciuni) si armata, ministere, dupa mine, cel putin primele 3, esentiale, sunt deja bifate. Cu x, sau cu minus, ca sa ne fie mai clar. Hint nr 2: as fi foarte curios sa stiu ce informatii ai despre Aura Raducu, ministra fondurior europene. Dar stii, foarte-foarte-foarte curios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *