Legea anti-fumat, atacată la CCR. Argumentele sînt rezonabile

Un grup de 35 de senatori (de la mai toate partidele) a depus o sesizare de neconstituționalitate a legii anti-fumat. Argumentele sînt, cel puțin la o primă vedere, de bun-simț.

La pagina 2, de exemplu, se arată că legea poate duce la situații absurde: „o locuință personală poate fi considerată (…) un <spațiu public închis>”. Cu alte cuvinte, s-ar putea ajunge la situația în care fumătorii ar putea fi amendați pentru că fumează în propria casă.
Criticile de neconstituționalitate identificate de senatori sînt următoarele: egalitatea în drepturi, universalitatea, dreptul de proprietate privată și libertatea economică și, în final, dreptul de asociere.
Cum se încalcă egalitatea în drepturi: discriminare între fumătorii din aeroporturi și penitenciare și ceilalți, care nici nu ajung în aeroporturi, nici nu sînt în închisoare.
Cum se încalcă universalitatea: instituțile nu pot interzice fumătorilor să fumeze în spații private și securizate.
Cum se încalcă dreptul de proprietate privată și libertatea economică: nu i se permite unui proprietar să facă ce dorește pe propria proprietate.
Cum se încalcă dreptul de asociere: fumătorii nu mai pot constitui cluburi/asociații.
Mai jos, toate cele șase pagini ale sesizării la Curtea Constituțională.
fumat ccr 1
fumat ccr 2
fumat ccr 3
fumat ccr 4
fumat ccr 5
fumat ccr 6
 

You May also Like...

Sînt convins că Ponta nu-și va anunța candidatura la prezidențiale în tandem cu șeful SRI ca viitor premier
25 aprilie 2014
Bomba plantată în parchete: șefii procurorilor pot închide orice dosar
6 decembrie 2017
Bă, plagiatorule, unde era urgența renunțării la titlul de doctor?
15 iulie 2015
19 Comments
  • Reply
    Gigel
    21 decembrie 2015 at 19:09

    Bravo! Argumente juridice de mare bun simt!

  • Reply
    Fenechiu
    21 decembrie 2015 at 23:53

    Fumatul nu este un drept.Poti alege intre a nu fuma inauntru sau a fuma afara.Cei care sunt in aeroport sau penitenciar,nu au posibilitatea de a iesi afara.De aceea se poate fuma in spatii inchise.

    • Reply
      ionut
      22 decembrie 2015 at 8:59

      Cum adica, fumatul nu este un drept? Este dreptul de a face ce doresti cu corpul tau, in spatiile puse la dispozitie de altii, inchiriate legitim. Nu tine povestea „cu fara a-i deranja pe altii”, ca nu deranjezi pe nimeni. Cei care fumeza pasiv in spatiile unde se permite fumatul, o fac de buna-voie si voluntar, cata vreme spatiile destinate nefumatorilor nu sunt interzise prin lege si exista. Ca nefumator, ai de ales intre a fuma inauntru sau a nu fuma tot inauntru. Ca fumator ai de ales intre a fuma afara sau a sta acasa. Mersul intr-un local nu este o obligatoriu involuntar (cum e mersul la in intitutiile publice, sau in ambulanta). Bine, conform noii aberatii votate, nici acasa, in anumite conditii, nu mai poti fuma, Daca legea votata intra in vigoare.

      • Reply
        Mihail
        22 decembrie 2015 at 10:55

        Problema e ca daca permiti sistemul cu „spatii de fumatori”, patronii nu se sinchisesc sa amenajeze spatii pentru nefumatori bine aerisite si izolate.
        La fel cum fumatorii au dreptul de a face ce vor cu corpul lor, nefumatorii au dreptul la aer curat in restaurante.
        Daca nu intra in vigoare legea, macar sa se intareasca regulile pentru amenajarea spatiilor de nefumatori si sa se aplice amenzi usturatoare celor care nu le respecta (cum ziceam si mai devreme, macar in restaurante, unde se mananca)

        • Reply
          ionut
          22 decembrie 2015 at 17:03

          La fel cum fumatorii au dreptul de a face ce vor cu corpul lor, nefumatorii au dreptul la aer curat in restaurante.” Asta e ca si cum ai spune ca minerii au drept la aer curat in minaNu va bucurati prea devreme, ca legea deja e contestata la CCR. Cu mari sanse sa fie amendata. tocmai pentru ca, conform aberatiei votate, inclusiv sufrageria ta poate fi asimilata spatiului public, cand ai fie si un singur musafir. Ori, odata, amendata, marea majoritate a localurilor care permit fumatul se vor transforma, in secunda 1, in cluburi private pentru fumatori. In care nu se intra decat pe baza de invitatiie si acces restrictionat, pentru cei care u sunt de cord cu regulile interne de functionare a clubului. Si pa!

          • AntiGelu
            6 ianuarie 2016 at 1:45

            ionel, ionelule, ce prost esti baiatule.
            Coae, daca nu este o lege sa ii oblige, nici un patron nu o sa sperie fumatorii din spatiile lor.
            Cand vin in Romania inghit la fum de ma ustura plamanii doua luni dupa aia. As alege sa nu fumez pasiv, dar oriunde merg, peste tot se fumeaza, desi nu e club de fumatori ci restaurant, bar, pizzerie sau acasa la oameni.
            Si inca ceva, in hamerica, daca iti vine instalatorul sau cineva in casa si tu incepi sa fumezi desi el iti spune ca nu e fumator si il deranjeaza, o incasezi legal. Cu premiu.

      • Reply
        corcodusul
        22 decembrie 2015 at 11:07

        „Nu tine povestea “cu fara a-i deranja pe altii”, ca nu deranjezi pe nimeni.”
        Daca n-ai deranja pe nimeni, nici nu ar exista discutia asta.

        • Reply
          ionut
          22 decembrie 2015 at 17:07

          Daca n-ai deranja pe nimeni, nici nu ar exista discutia asta.” Pai nu-i deranjezi decat pe ratacitii care aleg, voluntar si de buna-voie, sa intre acolo si sa fumeze pasiv, in conditiile in care mersul la restaurant nu e obligatoriu si nici restaurantele dediacte exclusiv nefumatorilor nu sunt interzise prin lege. Deci, numai un nesanatos la cap se poate duce, de buna-voie, intr-un loc unde il deranjeaza ceva, ca apoi, sa se smiorcaie ca l-au agresat aia, sa vina statul sa interzica acel ceva (acel ceva fiind o activitate legala).

      • Reply
        ion
        22 decembrie 2015 at 12:08

        Auzi ma tabagistule, faci ce vrei cu corpul tau la tine acasa sau in aer liber. Mai scutiti-ne cu viciul vostru nasol. Ce sa spun, e discriminare. Stam sa inhalam fumul la toti nesimtitii si toate pitipoancele in restaurante si puburi. Sa va faca custi din alea din sticla si sa va afumati acolo pina nu veti mai putea. Noi suntem cu 30 de ani in urma. Abia astept sa se promulge legea asta si sa mai vad pe unul fumand inside…

        • Reply
          ionut
          22 decembrie 2015 at 17:10

          Stam sa inhalam fumul la toti nesimtitii si toate pitipoancele in restaurante si puburi.” Pai, e simplu: nu mai stati, duceti-va in localuri unde nu inhalati fumul! Legea se va vota cu amendamente care vor permite infiintarea de cluburi private pentru fumatori (o mare parte dintre localurile care permit acum fumatul, se vor transforma in astfel de cluburi). Si unde, ratacitii ca tine, nu mai au acces, deci nu vor putea vedea pe nimeni fumand inside.

  • Reply
    pret implant dentar
    22 decembrie 2015 at 10:22

    Print alte tari.
    http://www.safeworkers.co.uk/exemptions-smoking-ban.html
    Eu ma intreb si daca e valabila interdictia de la noi pentru taxiuri.
    http://www.bbc.com/news/health-31310685

  • Reply
    @Ionut
    22 decembrie 2015 at 10:51

    Drept reglementat de constitutie ma refer.Dreptul la sanatate este reglementat de constitutie.
    Art. 34 – Dreptul la ocrotirea sănătăţii
    (1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.
    (2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.

    • Reply
      ionut
      22 decembrie 2015 at 17:15

      Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice”
      Pai, atunci, sa se interica si consumul de alcool, in localurile publice. Si bauturile carbogazoase. Si zaharul. Ca, nu conteaza ca tu si cu prorietarul restaurantului, v-ati inteles la schimbul voluntar de genul, bani contra alcool, statul e obligat sa nu permita astfel de schimburi (care pun in pericol dreptul la sanatate), in locurile publice.
      Apoi, cluburile private, nu sunt locuri publice, si, exact din acest motiv, legea nu va fi votata in actuala forma!

  • Reply
    ion
    22 decembrie 2015 at 12:00

    Pai argumentele ti se par rezonabile fiindca esti fumator Prisacariule. Te-am vazut fumand pe strada Cataline tata, la mitingul de dupa Colectiv. Ai 70 de kg cu tot cu ambalaj si fumezi. Lasa-te! Cum se face ca Fenechiu, cel care a atacat legea, un om echilibrat altfel, este tot fumator? Nu zic ca nu sunt argumente rezonabile , dar tare imi e teama ca se va tergiversa astfel promulgarea acestei legi atat de necesare. Romania e lumea a 3 a din punctul asta de vedere, te duci sa mananci undeva, sa bei o cafea, un suc si te intorci acasa cu hainele mirosind a hoit din cauza fumului de tigara. E bataie de joc! Imi foarte greu sa-mi dau seama cum niste oameni cu educatie, cititi, umblati , cu acces la informatie aleg sa fumeze stiind la ce se expun. Fumatul mi se pare o forma de sadomasochism, dai bani pentru a baga boala in oase. P.S. Am fumat si eu candva, m-am prostit, dar eram pusti, nu aveam minte.

    • Reply
      prisacariu
      22 decembrie 2015 at 12:16

      nu fiindcă sînt fumător. reiau și aici ce am scris pe fb: „desi fumez de peste 20 de ani, nu am nici o problema cu interdictia, ba chiar o consider utila. pasiunile din jurul interdictiei mi se par chiar amuzante, mai ales ca unii anti-fumatori au grija de sanatatea lor doar nefumind, in rest baga toate porcariile in ei.
      altfel, sanatate si liniste tuturor:)”

      • Reply
        AntiGelu
        6 ianuarie 2016 at 1:47

        Domnu prisa, daca bag un whopper cu telemea pe el, pot sa il scot cu o ora de tenis sau 3-4 ore de bazin. Pachetul ala de tigari care mi se baga fara voie in plamani de meltecii din jurul meu nu mi-l mai scoate nimeni.

  • Reply
    Canipa
    22 decembrie 2015 at 21:49

    Catalin Prisacariu ai dreptate ,dar ai uitat ca toate aceste rele au plecat tot de la plagiatorul V V Ponta.Sau ai uitat de el.Nu inteleg ce intelegi tu prin ,,in rest baga toate porcariile in ei”,adica cum baga ?

    • Reply
      prisacariu
      27 decembrie 2015 at 21:38

      :))))

  • Reply
    @IONUT
    23 decembrie 2015 at 13:04

    Oricat de mult iti doresti sa se mai gaseasca cumva o portita pentru a se fuma in spatiile publice inchise,ca sa intelegi si tu,pe scurt e vorba de civilizatie cu forta
    sau si mai usor:”mergem inainte ca inapoi nu se mai poate”:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *