Trofeul lui Dragnea: trecerea insulei Belina la Teleorman a fost începutul căderii pentru Ponta

Sunt aproape patru ani de când două HG-uri au pecetluit (ilegal, spune DNA)  trecerea insulei Belina și a brațului Pavel (ambele pe Dunăre) din domeniul public al statului în cel al județului Teleorman. De ce s-a întâmplat asta în toamna lui 2013?

Pentru că, atunci, Ponta – premier al României – a pierdut lupta cu Dragnea, cel care-și dorea să fie premier al României.
La începutul lunii octombrie a anului 2013, Dragnea anunța că pornește o revoluție: descentralizarea administrației. Ce propunea atunci Dragnea (și era acceptat, forțat, de Ponta) însemna slăbirea puterii premierului și creșterea masivă a forței baronilor locali. Cu acea ocazie, scriam că “Ponta s-a predat: baronii lui devin mai puternici decît erau ai lui Năstase”:
“Acum șase luni, cînd începea ultimul congres al PSD, scriam că “Practic, pas cu pas, Ponta își numește cei mai loiali oameni în cele mai importante funcții din guvern și din partid. Spre deosebire de Adrian Năstase, care avea adversari de calibru atît în Executiv, cît și în PSD (Miron Mitrea și Dan Ioan Popescu, ca să nu îl mai pomenesc pe Ion Iliescu), Ponta nu se bate, în propriul partid, decît cu baronii locali. Care baroni locali, însă, devin din ce în ce mai slabi sau mai cumpărați (vezi cazul lui Marian Oprișan).” (sursa)
Din aprilie și pînă acum, însă, niște lucruri s-au schimbat: economic, România se apropie accelerat de sărăcie, apar taxe noi, absorbția fondurilor europene – în ciuda declarațiilor triumfalist-găunoase – e la cote mici, scandalurile împotriva lui Ponta se înmulțesc săptămînal (Roșia Montană, presiuni pe procurorii DNA, discriminarea presei printr-o nouă lege a insolvenței, trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea), lupta politică cu PNL e din ce în ce mai dură. Practic, în ultimele două-trei luni, Ponta și-a pierdut aplombul festivist de la congresul PSD și începe să piardă și procente de popularitate.
2014 se anunță, deci, complicat pentru PSD și, mai ales, pentru premier. Mai mult, tinerii-minune loiali lui Ponta nu au performat (iar la capitolul ăsta, mediocrul arogant Șova este un simbol al prostiei guvernamentale: contractul Bechtel “pierdut”, legea pentru exploatarea de la Roșia Montană făcut pe genunchi, administrarea drumurilor e varză, investițiile străine pe avarie). Așa că baronul suprem, vicepremierul Liviu Dragnea, devine din ce în ce mai influent: fără sprijinul lui, Ponta are “șanse” mari să piardă partidul, să i se urce baronii locali în cap și la anul să mai conducă doar niște miniștri jigăriți și fără nici un fel de autoritate efectivă asupra ministerelor lor.
Pe scurt, după o tentativă logică de a-și consolida puterea politică și executivă prin lichidarea baronilor locali, Ponta s-a predat și se supune voinței lor de putere: baronii locali/județeni primesc de la statul condus de USL (adică de PSD) mai mulți bani, mai multe instituții, mai multe oportunități de afaceri în interes de partid (cum și cu ce efecte, vedeți aici). Diferența este că Năstase avea o înțelegere de la bun început cu baronii locali, care-l sprijineau. Ponta, însă, a vrut să-i domine, să-i controleze, să-i aducă la ordin. A eșuat. Iar unii din baroneții din teritoriu nu vor uita asta.” (sursa)
Am scris acest text pe 10 octombrie 2013. La nici o lună după, pe 6 noiembrie 2013, Ponta semna prima HG (858/2013) care parafa pasul necesar pentru ca, până la finalul lunii, insula Belina și brațul Pavel să treacă la Teleorman.
E evident, deci, că Belina și Pavel au fost, împreună, trofeul lui Dragnea, dovada certă că începuse să-l controleze pe Ponta.
Dragnea ar fi vrut să își aducă, formal, în Teleorman insula și brațul încă din 2011 (dar nu putea, la guvernare se adlau PDL și UNPR, cu premier Emil Boc). De ce atunci? Pentru că Tel Drum chiar își stabilise puncte de lucru pe insula Belina și brațul Pavel.
1
2
A trebuit să se întâmple, însă, două lucruri pentru ca Dragnea să reușească:
1. PSD să ia guvernarea – bifat în mai 2012;
2. Dragnea să-l bată pe Ponta – bifat în octombrie 2013.

You May also Like...

Tovarășe Vulpescu de la Cultură, nu-l sechestra pe Enescu în sala de congrese a PCR!
11 septembrie 2015
Vrei funcție în conducerea Tarom? E simplu: îi dai 210.000 euro lui Ponta
30 octombrie 2014
Palatul Elisabeta, luat cu japca de Dragnea pentru Duda
22 decembrie 2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *