Noul cod fiscal și vechea sărăcie la negru

Dacă te uiți zilele astea la tv-urile românești de știri, ai impresia că România este populată numai de analiști economici, de finanțiști mustind de înțelepciune monetară, de economiști cu cîte trei doctorate și de profeți ai apocalipsei sau, dimpotrivă, ai mîntuirii hrănite cu taxe și impozite.

Prilejul atîtor pledoarii experte este noul Cod Fiscal, un fel de Sfînt Graal al economiei românești. Care, desigur, a fost propus de Ponta numai după ce a pierdut alegerile și are nevoie de muniție electorală grea. Dar nici măcar asta nu ar fi cea mai mare hibă a acestui Cod. Ci inconștiența. Autismul, aproape.
Fie și la o scurtă plimbare în București, nu poți să nu te întrebi ce inhalează, fumează, își injectează promotorii mesajelor ultraoptimiste care spun că avem o megacreștere economică. Pe stradă, însă, din ce în ce mai multe mașini vechi care horcăie, tremură și zbîrnîie la fiecare denivelare. La un semafor din trei, măcar un cerșetor, uneori chiar doi-trei. Ba copii melancolici, ba plozi agresivi care îți mînjesc parbrizul (deși ei se laudă că-l spală), ba ciungi adulți ori bătrîni ramoliți și zdrențăroși. Există și varianta mixtă: unul sănătos cu alură de șef vinde nimicuri iar altul (cum am văzut aseară pe la Dristor) idiotizat, cu arsuri de minimum gradul doi pe piele, gol de la mijloc în sus, care se plimbă printre mașini și îngînă ceva ininteligibil. Sînt doar cîteva exemple. Care se înmulțesc de la zi la zi. Și asta e doar ce vezi din mașină. Dacă intri la metrou sau, mai rău, în vreo carcasă ambulantă a RATB, estetica urîtului devine ceva mai mult decît o teorie culeasă de prin cărți.
Asta e sărăcie. E sărăcie vizibilă. O simți palpabil, te înconjoară olfactiv, îți intră printre coaste direct în inimă.
O prietenă îmi spune că micul coafor de cartier la care se mai duce din cînd în cînd a scăzut prețurile, acum cîteva luni. Niște prețuri oricum mici. Pentru că nu mai avea cliente. Pentru că și prețurile alea mici erau prea mari pentru ca femeile care sînt plătite prost să-și mai permită, o dată sau de două ori pe lună, luxul colosal de a scoate din buzunar cîteva zeci de lei pentru ceva ce nu e strict necesar. Ăsta e un alt exemplu că banii sînt din ce în ce mai puțini.
Probabil că noul și extraordinarul Cod Fiscal nu e inutil, poate că va avea și avantaje care se vor vedea în cîteva luni. Poate că, într-adevăr, în scriptele unor funcționari, România duduie economic și noi ne îndreptăm cu toții spre bogăție. Dar acum, în stradă, în case, în viețile noastre de zi cu zi, bîntuie o sărăcie dură și apăsătoare. Iar cînd taxezi mai puțin sărăcia nu ajungi la bogăție.
taxe impozite
(sursa foto)
 

You May also Like...

VIDEO Puștiul care cântă maneaua maramureșeană pro-PSD, cu sute de lei în mână pentru dedicații la nunți
24 mai 2019
Uniunea Salvați Parlamentul
6 decembrie 2017
Tudose, șantajat de Pop cu plagiatul. SRI face presiuni să se amâne verdictul CNATDCU
11 octombrie 2017
17 Comments
  • Reply
    PRISACARIU | Noul cod fiscal și vechea sărăcie la negru | Nasul.tv
    17 iulie 2015 at 17:01

    […] sursa: prisacariu.ro […]

  • Reply
    FRANK ZAPA(KING)
    17 iulie 2015 at 17:05

    Mda,am citit aici la tine Cataline observatii,cel putin de bun simt,suprinse in viata cotidiana,care se deruleaza zilnic in fata ochilor nostri ,astfel banalizindu-se iar noi obisnuindu-ne cu ea.
    Iti dai seama de ,SARACIA LUCIE’ si cit de dura si cruda este viata in Romania cind iesi din tara si pui piciorul pe tarimul normalitatii.
    De multi ani fac afaceri in Romania traversind perioada impozitului progresiv si apoi la cota unica,dar si acum atentie,raminind cu o taxare a muncii excesiva,si apasatoare,care pur si simplu stopeaza creearea noilor locuri de munca si a salariilor cit de cit decente,ceea ce face ca scaderea TVA sa nu fie un motor autentic de dezvoltare pe perioade lungi de timp.
    UN SALARIU DE 1000 DE LEI IN MINA ANGAJATULUI ,INSEAMNA PENTRU ANGAJATOR UN SALARIU DE 1800 DE LEI,IN REALITATE ACESTA FIIND SALARIUL OMULUI,DAR PENTRU CA AVEM UN STAT TICALOS SI MINCINOS,ANGAJATULUI NU I SE SPUNE CA JUMATATE DIN CIT PLATESTE ANGAJATORUL LUI IL IA STATUL CU FORTA,NELASINDU-I ANGAJATULUI NICI O OPTIUNE.
    Fara a mai intra in maruntaiele acestui nou cod fiscal,CONSTITUTIA FINANTELOR,voi spune ca noul cod fiscal ii avantajeaza ,sau avantajeaza marile companii,iar cele medii si mici vor fi calcate in picioare,pt ca nu vor putea supravietuii.
    Asadar,faptul ca acest cod fiscal ar putea reintra in dezbatere,si analiza ,cu adevarat cu cifrele pe masa cu simulari si modele fiscale verificate pe mine unul ma bucura.
    Pt mine DARIUS VILCOV parintele acestui COD,reprezinta un zero barat pt ca omul ala in viata lui nu sa izbit ca investitor de CODUL FISCAL DE CELE CITEVA SUTE DE MODIFICARI ALE SALE,MODIFICARI CARE AU PRODUS UN COD FISCAL INAPLICABIL,INTERPRETABIL,ASA INCIT FISCUL SA TE POATA AMENDA,SA-TI GASEASCA DATORII DIN SENIN ETC,ETC…….

    • Reply
      bunica sabela
      17 iulie 2015 at 18:15

      Pai tocmai asta-i shpilu’ atator sute de modificari aduse Codului fiscal, de cele mai multe ori batandu-se cap in cap unele cu celelalte: sa te poata gasi pe mataluta, ca patron de firma/butic/taraba, cu enshpe zeci de nereguli, ca sa te poata mulge de bani cat mai multi!
      Cu atat de multe modificari, nici macar juristii nu mai stiu, de cele mai multe ori, cum sa-si consilieze clientii asa incat acestia sa nu aiba de suferit financiar.
      Si DA, fiscul are ce are cu firmele mici si DOAR cu ele.
      Cele barosane, gen CORPORATII, care isi au la noi tot soiul de sucursale/filiale, nici nu au invatat inca ce inseamna fiscul roman, pentru simplul motiv ca fiscul in cauza nu i-a cautat la buzunare nici de frica!
      Nemaivorbind de faptul ca ultimii mentionati isi externalizeaza la ei in tara de origine aproape TOT profitul !
      Oricum, prin punerea in practica a noului Cod fiscal, TOT firmele de rasunet au numai de castigat.
      Din bugetul Romaniei, adica din banii nostri, evident!

      • Reply
        stefan
        15 august 2015 at 14:11

        din partea mea faca corporatiile ce vor cu profitul lor (ca orice firma) numai sa nu ajunga banii la ponta

  • Reply
    PRISACARIU | Noul cod fiscal și vechea sărăcie la negru - Stiri Presa Online
    17 iulie 2015 at 17:28

    […] sursa: prisacariu.ro […]

  • Reply
    CarmenD
    17 iulie 2015 at 23:33

    Cum zicea cineva: „Don’t allow all these schmucks to bring the country to crisis, to promise people all kind[s] of goodies and the paradise on earth, to destabilize economy..”

  • Reply
    Dana
    18 iulie 2015 at 8:26

    Un basist convertit la iohanism si cam atat esti tovarase Prisacariu!

    • Reply
      prisacariu
      18 iulie 2015 at 9:45

      e mai simplu: sint doar anti-ponta:). si cred ca sa nu fii anti-ponta inseamna sa fii, in cel mai bun caz, inconstient.

      • Reply
        CRISTIAN
        18 iulie 2015 at 10:19

        GOOD POINT !!

      • Reply
        bunica sabela
        18 iulie 2015 at 15:34

        …daca nu chiar cretin de-a binelea !

    • Reply
      FRANK ZAPA(KING)
      18 iulie 2015 at 10:40

      Ete-te la pesedista,ce cugetari adinci,profunde si pline de miez are.
      Auzi dragut-o ia spune-ne matale in ce tabara de TINERI BOLSEVICI AI DEVENIT FEMEIE SI CUM IL CHEMA PE ACTIVISTUL DE PARTID CARE TE-A LANSAT PE ORBITA FEMEIEUSTILOR CE GRAVITEAZA IN JURUL CELEI MAI ORDINARE IDEOLOGII,CEA DE STINGA CARE FACE CA FEMEILE CE IMBRATISEAZA ACEASTA IDEOLOGIE SA AIBE FETE DE CURVE………..

    • Reply
      bunica sabela
      18 iulie 2015 at 15:45

      Mvaaaai, toasha de nadejde numita „Dana”, da’ ce pisici cauti mataluta pe aici?
      Nu te-ai dus si matale azi, in vichend, ca o pzdista de frunte ce te afli, la un mic pzdist, un carnat, o bere pzdista, ceva ?!
      A-ntzarcat de tot balaia la pzdisti, nu mai aveti neam ce ne fura, sau ce ?!

  • Reply
    FRANK ZAPA(KING)
    18 iulie 2015 at 10:58

    CODUL FISCAL APLICABIL ASISTATILOR SOCIALI ,VOTANTII P.S.D.’
    In Romania,sunt 11 milioane de romani,care sub o forma sau alta acceseaza un program de asistenta sociala,PLATIT DIN TAXELE SI IMPOZITELOR CELOR 3,6 MILIOANE DE ROMANI CARE LUCREAZA IN SECTORUL PRIVAT SI CARE DAU BANII NECESARI BUGETULUI DE STAT.
    Tot in Romania,VESELA’ CUM TRECI cARPATII SPRE EST,NORD EST SUD SI SUD-EST DAI DE SUTE DE LOCALITATI ,unde locuitorii ,NU MUNCESC ,NU PLATESC TAXE SI IMPOZITE,si cu toate acestea beneficiaza de PRINCIPALELE SERVICII ,pe care un stat cit de cit civilizat le ofera:SANATATE,INVATAMINT,TRANSPORT IN COMUN,ETC.
    Conform ideologiei socialiste,SOLIDARITATEA’ trebuie sa fie maxima,astfel incit TRINTORIMEA,CEL MAI FIDEL VOTANT AL SOCIALISTILOR SA-SI POATA DUCE TRAIUL DE PE O ZI PE ALTA,INTRE DOUA CAMPANII ELECTORALE CIND SE INSTALEAZA RAIUL PE PLAIURILE MIORITICE ALE TRINTORILOR CONSACRATI.
    Iata ,pt cine nu intelege complicatele si intortocheatele ite ale CODULUI FISCAL,de ce codul fiscal ,ROMANESC ‘ este un cumul de DARI SI BIRURI PT IDIOTII CARE INDRAZNESC SA MUNCEASCA OFENSINDU-I PE TRINTORI SI PE PRADTORI PT CA NU LIVREAZA MAI MULTI BANI,astfel ca ei sa se simta impliniti.
    DEALTFEL TRINTORUL VICTOR VIOREL PONTA IMPREUNA CU TOATA FAMILIA SA,IN CEI 43 DE ANI DE CIND PIRLOJESTE PAMINTUL PATRIEI SI SE COMPORTA CA O LACUSTA APRIGA NU A DAT UN LEUT TARI,DAR A LUAT CIT CUPRINDE-ADICA PE BAZA CODULUI FISCAL PESEDIST………………..

  • Reply
    FRANK ZAPA(KING)
    18 iulie 2015 at 12:52

    IN ROMANIA LUI PONTA PESEDISTA SE INTIMPLA
    COPII,FUNIA SI PARUL-CODUL FISCAL PESEDIST-In romania condusa de infractorii PESEDISTI,in orfelinate copii sunt legati cu funia de par daca prezinta grave dizabilitati,pt ca nu-i asa,fratii lor intr-u ideologie,pe invers nazistii ii eutanasiau,ei socialistii sunt mai marinimosi-PRIN ORDONANTA DE URGENTA MARCA PONTA,SUNT DOAR LEGATI DE PAR CU FUNIA,ASA CUM COMUNISTII LEGAU BOII DIN SATE SI-I SPRIJINEAU IN PARI CIND VRE-UN ACTIVIST DE PARTID VENEA SA NUMERE CORNUTELE,PT A STABILI CITE CORNUTE SUNT PE CAP DE LOCUITOR……..
    Si stiti de ce sunt tratati astfel acesti copii nenorociti???????????
    Pt ca astia niciodata nu vor vota cu psd …………….

  • Reply
    FRANK ZAPA(KING)
    18 iulie 2015 at 12:57

    De ce nu-l intreaba nimeni pe PONTA DE CE A DAT ORDIN SA FIE LEGATI COPII CU FUNIA?????
    Alo divizia COMINTERNISTA CONDUSA DE COMISARUL COMUNIST ION CRISTOIU SE AUDE???????
    Sau ai primit dispozitii clare si precise-ATACA-L PE IOHANNIS????????????

  • Reply
    Mихаи
    18 iulie 2015 at 13:10

    N-am luat Palm D’or pentru macroeconomie dar văd că mizeria e că toată lumea acceptă propaganda cu 3-4% din pib creștere dar nici presa și nici opoziția nu întreabă, ok, avem 4% creștere DIN CÂT.
    La aprox 7500 euro/ an pib/ locuitor, ăstea 4 procente înseamnă 300 de euro/ an. Asta face un euro și ceva de ziua de muncă de om.
    De asta creșterea economică nu se vede.
    La nemți, creșterea e mai mică decât la noi.
    Dar neamțul are cam 2% din 30.000+. Asta înseamnă minim 600 de euro/ an/ om.
    Deeeeci, a noastră e mai mare decât a lor în procente iar a lor e mai mare decât a noastră în euro.
    Ceea ce înseamnă că, deși creștem, rămânem în urmă.

    • Reply
      bunica sabela
      18 iulie 2015 at 15:38

      Si, cu cat o sa „crestem”, pe hartie, evident, o sa ramanem SI mai in urma nemtalailor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *