Tocmai citesc că Manda, Claudiu Manda, șeful comisiei parlamentare de control a SRI, primește puteri sporite: „Persoanele chemate la audieri de către Comisia pentru controlul SRI vor fi obligate să se prezinte, potrivit unei modificări a regulamentului care reglementează funcționarea acestui for. Noua hotărâre a fost adoptată, ieri, de plenul reunit al Parlamentului cu 226 de voturi ”pentru”, 43 împotrivă și două abțineri. USR a votat în favoarea proiectului, alături de PSD și ALDE. Liberalii au votat împotrivă.” (sursa)
Iar asta-mi amintește cine e Manda. După o documentare extinsă făcută acum vreo trei ani, a ieșit un articol intitulat „Noul ministru al Bugetului, Manda, este contabilul mafiei din Craiova„. Textul e mai jos, integral. Manda nu a mai ajuns ministru atunci, dar se revanșează acum cu șefia comisiei SRI.
„Claudiu Manda, deputat PSD de Craiova, este propunerea lui Victor Ponta pentru șefia Ministerului pentru Buget. După propriul CV, Manda este un contabil de trei lei care a lucrat la o firmă privată de cartier după terminarea liceului. Iar după a fost adjunct la Direcția Județeană de Tineret și Sport Dolj și a condus Casa de Cultură a Craiovei.
Deși s-a chinuit să-și creeze imaginea asta de prost inofensiv, Manda nu e nici pe departe așa. De fapt, omul a lucrat ca cenzor contabil pentru și chiar s-a asociat cu penali grei ai Craiovei pînă să ajungă deputat, în 2004.
La 26 de ani, Manda avea acțiuni la purtător
Să începem lejer, de vară, cu un interlop din Bănie. Acum 13 ani, în august 2001, adunarea generală a acționarilor Contact SA din Craiova a avut o întîlnire. Sau o adunare, cum se cheamă ea oficial. Printre acționari, și Iulian-Claudiu Manda, adică deputatul nostru propus acum să preia Ministerul pentru Buget. Printre deciziile luate în august 2001 se numără și schimbarea statului societății (din SRL în SA, deci din societate cu răspundere limitată în societate pe acțiuni) și, mai interesant, transformarea acțiunilor în acțiuni la purtător. Adică un tip de acțiuni care nu sînt menționate la Registrul Comerțului, ci acțiuni cu care te plimbi în buzunar și știi numai tu de ele. Ce e drept, Manda nu avea multe acțiuni din astea la purtător, ci numai 1,43%, în valoare de un milion de lei vechi (o sută de RON). Dar era și cenzor contabil al societății pe acțiuni (la purtător).
Manda, asociat cu un interlop falsificator de carduri
De ce se protejau așa acționarii Contact SA de informația că dețineau acțiuni la firma asta? Păi, de exemplu, poate din cauza unuia dintre acționari, pe numele lui Radu Dragoș Tiugan. Tiugan avea și el tot 1,43% din Contact SA, dar mai avea și altceva. Și anume: probleme nasoale rău de tot, de alea interlope. Ce e drept, în 2001 nu se știa de interlopismele lui Tiugan. Dar procurorii au aflat de ele destul de repede. Atît de repede încît, în iunie 2004, Tiugan a și fost trimis în judecată. Iar aici cităm dintr-o ediție a Jurnalului Național de acum zece ani: „Fabricarea artizanală și deținerea de echipamente, cu scopul de falsificare a instrumentelor de plată electronice – acestea sînt acuzele aduse fiului șefului Secției de Psihiatrie a Spitalului Militar Craiova. (…) Tiugan este inginer la Registrul Auto Roman (RAR) Dolj și administrator al unui club de noapte din centrul Băniei. Tînărul a fost trimis ieri în judecată, de către procurorii Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Craiova (…). Radu Dragoș Tiugan a fost filat mai multe luni de zile, chiar și pe teritoriul Franței, de polițiștii de la Combaterea Crimei Organizate. Totodată, pentru a putea proba vinovăția lui Radu Dragoș Tiugan, oamenii legii i-au interceptat convorbirile telefonice și au filmat întîlnirile acestuia cu mai mulți complici. Tînărul este acuzat că (…) a fabricat mai multe dispozitive electronice artizanale, atașabile oricărui bancomat, ce servesc la citirea și memorarea datelor de pe cărțile de credit și a codului PIN. Aceste dispozitive, numite și <pisicuțe>, erau utilizate în scopul falsificării cardurilor bancare.
<Din investigațiile efectuate rezultă indicii temeinice că echipamentele electronice au fost folosite la obținerea datelor din cărțile de credit, s-au falsificat cărți de credit și s-au retras bani cu aceste cărți de credit. Așa se explică împrejurarea că învinuitul Tiugan Dragoș-Radu a primit sume de bani în valută de la diverse persoane din străinătate>, se menționează în rechizitoriul remis Tribunalului Dolj de Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Craiova.“
Noul ministru pentru Buget, lipici la bugetul UE
În decembrie 2002, Claudiu Manda apare ca asociat și în Coridor Financial SRL. Firma asta, care există și face afaceri și acum, se ocupă de consultanță. În special pe bani (și încă grei) europeni. Conform unui articol publicat de Monitorul de Oltenia în 2013, Coridor Financial SRL are lipici la mai toate contractele publice: „Administrator eficient al unei reţele construite pe criterii de complicitate, afinităţi şi interese, directorul A.D.R. (Marilena Bogheanu – Agenția de Dezvoltare Regională) şi-a extins plasa de siguranţă şi după alte angajări discutabile: cumnata fostului primar, actualul senator Mărinică Dincă, soţia fostului viceprimar, actual consilier local, Teodor Sas, fiica aceleiaşi Ileana Măjină. În cazul ultimei, schimbul de mame a fost benefic, fiecare promovând-o şi susţinând-o în funcţii de conducere pe fiica celeilalte după ce a angajat-o în ograda sa.
Abilităţile de slujitor fervent şi le-a exersat cu deasupra de măsură şi în cazul propulsării în zona contractelor de management şi consultanţă a firmei Coridor Financial S.R.L, controlată de Bobi Voiculescu, odrasla fostului preşedinte al C.J.Dolj, Ion Voiculescu, nimeni altul decât autorul numirii sale în funcţia de director A.D.R.
Slujitorul se angajează generos în serviciul unei cauze, al unei instituţii sau persoane, în timp ce sluga are grijă să se pună la adăpost, cu un onorariu de 10% din valoarea aplicaţiei, perceput beneficiarilor ale căror proiecte sunt condiţionate la selectare de un traseu obligatoriu prin <Coridor>.“
Manda a fost și cenzorul contabil al lui Dinel Staicu
În iunie 2003, Claudiu Manda devine cenzor supleant al Fotbal Club Universitatea Craiova SA (FCUC). FCUC era reprezentat și deținut, majoritar, de nimeni altul decît Dinel Staicu, penalul condamnat pentru fraude care a tras după el și două judecătoare pe care a încercat să le mituiască. În 2005, Dinel Staicu i-a vîndut pachetul majoritar de acțiuni lui Adrian Mititelu. Toată operațiunea a degenerat într-un scandal monstruos cu implicații asupra clubului de fotbal și a palmaresului aferent. În 2012, Prosport îl cita pe fostul șef al Ligii de Fotbal, Mitică Dragomir, despre haosul fotbalistic de la Craiova: „Federaţia a dat un loc în Liga a II-a Craiovei. Să ia palmaresul de la Dinel Staicu, să-i spună Universitatea, Ştiinţa sau cum vor şi gata, e aceeaşi echipă. E vechea Universitate. Numai că nu poate cu acelaşi patron şi aceleaşi societăţi. Judecătoria nu are de unde să ştie lucrurile astea. Ce dacă se dă un verdict pe linie penală sau civilă? Pe linie sportivă decizia aia e moartă.“
Ca fost cenzor al FCUC, Manda ar putea să ne lămurească despre transferul de la Staicu la Mititelu. Sau nu?
I-a ținut contabilitatea și penalei PSD Maria Schutz
Iar dacă am început cu august 2001 și cu un penal, să închidem cercul tot cu un penal la care a tras ClaudiuManda tot atunci. Dar să fim politicoși, de data asta e vorba de o doamnă: Maria Schutz. În august 2001, Schutz devenea acționară la o companie din Tîrgu Cărbunești, Foraj Grup SA. Cinci ani mai tîrziu, firma sucomba prin lichidare. Cînd a fost înființată, însă, în 2001, firma îl avea drept cenzor pe, firește, Claudiu Manda. Maria Schutz, fostă membră PSD (adjunctă a PSD Dolj), a fost protejata lui Mircea Geoană. A fost condamnată la 12 ani de închisoare pentru devalizarea unor sere. Procesul se rejudecă, în prezent.
Cum a ajuns Manda contabilul mafiei din Bănie?
Așadar, în numai doi ani, între 2001 și 2003 (adică de la 26 la 28 de ani), actuala propunere de ministru pentru Buget, Claudiu Manda, a fost asociat și contabil al mafiei pesediste (și nu numai) oltenești din Craiova. Cum ajunge un puțoi abia ieșit din facultate să fie în anturajul tuturor penalilor din Bănie? Și de ce nu menționează toate astea în CV-ul oficial? Sînt întrebări la care, sîntem convinși, ne va răspunde Victor Ponta cînd va merge la Cotroceni pentru depunerea jurămîntului de către Manda.”