Comisia de la Veneția: nu recomandăm prag de participare pentru validarea unui referendum

USL se pregătește să modifice pragul de prezență minimă pentru validarea unui referendum: de la 50%, la 30%. Președintele Traian Băsescu, însă, deși a avut păreri contradictorii pe subiect, pare să se fi fixat pe opinia că orice prag mai jos de 50% e prea mic.
În această dispută, mult invocata Comisie de la Veneția dă o recomandare fără prag: „Quorums for the participation in referenda are rather an exception in Europe. In its Code of Good Practice on Referendums, the Venice Commission recommends not to have a participation quorum in case of a referendum and the debate in Romania on the validity of the electoral lists indeed shows the difficulties which can ensue from the introduction of such a quorum” (sursa).
Așadar, chiar și USL, care își dorește un prag foarte mic de participare pentru validarea unui referendum, a ales 30% în loc de 0% (zero), în ciuda susținerii Comisiei de la Veneția. Mai rămîne să se pronunțe Curtea Constituțională, în caz că proiectul de lege care conține prag de 30% va fi aprobat în Parlament.
 

You May also Like...

"DA" pentru act de identitate la cumpărarea cartelelor preplătite, "NU" pentru monitorizarea comunicațiilor pe internet
18 iulie 2013
Nu vă fie frică, emilbocu' pică! (II)
22 februarie 2011
Gigi Becali: homeless, fără bani puși deoparte, șomer
13 noiembrie 2012
2 Comments
  • Reply
    ancaioanadragan
    22 mai 2013 at 9:23

    usl-ul nu mai respecta nimic.nu se gandesc numai si numai la ei.felicitari celor care au votat usl-l!!!

  • Reply
    Craescu Catalin
    22 mai 2013 at 13:10

    Sincer, auzind asta cu 30%, mi-am adus aminte de Nastase care a vrut 5 ani mandatul de presedinte. As rade probabil vreo 3 zile daca „beneficiarul” unui astfel de referendum cu 30% prezenta va fi un USL-ist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *