Presei îi e permis să facă evaziune fiscală?

Presa este o întreprindere. Ea lucrează cu bilanțuri contabile, cu bugete, cu salarii, cu impozite și taxe de plătit la stat. Ea, presa, vinde texte, asta e marfa ei. Textele pot să fie credibile sau nu, inteligente ori idioate, haioase sau insipide și oricum mai vreți voi. Dar vehiculul economic al acestei întreprinderi de texte care este presa este o firmă ca oricare altă firmă. O societate comercială. Cu bilanțuri contabile, cu bugete, cu salarii, cu impozite și taxe plătite la stat. Sau neplătite. Sau eludate. Dacă firma din spatele presei face evaziune ar trebui iertată doar pentru că marfa pe care firma o vinde constă în texte? Dacă firma nu-și plătește impozitele ar trebui ajutată de stat doar pentru că vinde texte la popor? Pentru că textele îndeplinesc rolul de sanitar al societății? Ce e mai tare: impozitul plătit la stat, pentru ca bugetul să fie sănătos, sau textul de presă, pentru ca societatea să fie sănătoasă? Aștept opiniile voastre. Apoi o să dau și niște exemple.

You May also Like...

Ce vă mai plac Egiptu', domnu' Baconschi!
30 ianuarie 2011
A început!
16 martie 2010
Hrebenciuc l-a încurajat pe Becali să dea mită la U Cluj
28 mai 2013
17 Comments
  • Reply
    ravena53
    25 martie 2010 at 19:40

    Sunt de parere ca intii trebuie sa iti platesti darile la stat oricine ai fi si dupa mai vorbim .In orice societate trebuie sda existe niste reguli care trebuie respectate ca ,daca nu ,ajungem la anrhie si nu cred ca asta doresti,nu?Daca nu ne am plati darile nu ar mai fi scoli spitale si nimic nici internet nu ar mai fi daca nu am p;lati abonamentul,nu i asa?Vad ca o iei pe o panta cam dubioasa si indemni oameni la anarhie

  • Reply
    dorel
    25 martie 2010 at 20:00

    multi oameni din mediul privat, pe care-i cunosc, fac evaziune fiscala – mai mare sau mai mica, se adauga sare dupa gust; insa daca va bate gandul e bine sa fiti foarte destepti (sau bine sfatuiti) si restul de taxe la stat sa fiti cu ele la zi, ca uite ce citesc:
    http://www.cotidianul.ro/dezastru_bugetar_deficit_de_5_8_miliarde_de_lei_in_primele_doua_luni-110621.html
    dar, ca prieten (nu neaparat ca bun contribuabil, ah ce cuvant excitant!), v-as recomanda sa faceti lucrul asta doar daca e neaparata nevoie (daca sunteti stramtorati rau); ganditi-va ca totusi, dujmanii va dujmanesc.

  • Reply
    Complex de Contradictii
    25 martie 2010 at 20:32

    Depinde in ce tabara te esti. Daca esti statul atunci vrei sa-ti fie platite toate taxele si impozitele, indiferent de natura platitorului, fie el si o firma de vandut texte. Daca esti in cealalta tabara, atunci, in condiile in care suma totala pe care trebuie sa o dai statului este prea mare si iti poate aduce falimentul, te gandesti sa supravietuiesti, sa te stabilizezi. Dupa ce ai o stabilitate financiara si un procent frumos din totalul citiorilor, atunci te gandesti sa dai statului bani.
    Ambele sunt importante. Daca bugetul are o boala grava, atunci indivizii care alcatuiesc societatea, nu au bani sa cumpere textul deci se imbolnavesc si ei. Daca societatea nu este sanatoasa, atunci in fruntea statului ajung oameni care imbolnavesc bugetul….

  • Reply
    Mircea
    25 martie 2010 at 20:45

    Hey ma bucur sincer ca v-ati detasat de mogularia de la catavencu…

  • Reply
    Popa
    25 martie 2010 at 23:11

    Zici anarhie de parcă ar fi ceva rau, ravena. Mă rog, aia-i o discuţie mai mult filosofică decât practică, şi cred că dl. Prisăcariu zice într-un sens mai putin abstract. Să vezi ce dezvăluire ne fute el nouă acu’, aşa ca paregzamplu, să-mi spulbere si ultima iluzie de inocenţă a ziarului care m-a crescut. Sper sa mă-nşele presimţirea.
    In orice caz, o caracteristică aproape universală a ziaristul de elită este că muşcă până şi mâna care-i dă de mâncare. Ca efect, o să ia şuturi in cur, e drept, şi probabil c-o sa rămână sărac toată viaţa. Da’ bag seama că aici se vede diferenţa dintre diletanţi şi adevăraţi.
    Mă rog… Deci nu, abstract vorbind, nu e corect ca unu să plătească ca bou’, in timp ce altu’ nu, in funcţie de domeniu de activitate. Nu aprob taxele şi impozitele, general vorbind, dar dacă tot ni le bagă pe gât, să ni le bage la toţi la fel. Căci, să nu uităm, presa include kamikaji de-ăstia care are şi ei decât o eugenie prin buzunare, care ar merita, dar îi include si pe super-magnaţi, iar dacă-i dai la unu, tre’ să-i dai si la celălalt, că doar presă se numeşte amândoi. Deci n-ar fi corect ca de exemplu v’o fochistă cu patru copii să-şi rupă cârca zi de zi ca să-şi poată permite statul să-l subvenţioneze pe Becali când şi-o cumpăra televiziuni, sau pe Vântu, să trăiţi.
    Dar asta e cam elementar; am impresia că autorul se referă la ceva concret si zămos aici.

    • Reply
      prisacariu
      25 martie 2010 at 23:28

      om vedea, Popa, ce-oi mai scrie, deocamdată te asigur că am rîs foarte concret și foarte zămos la comentariul tău! să mai faci:)

  • Reply
    Mary
    26 martie 2010 at 0:24

    @ravena: tu zici acolo ca darile la stat sunt de fapt o taxa de protectie impotiva anarhiei. sau impotiva nimicului? hmm. oare vladescu stie ca exista si astfel de viziuni in randul unora din contribuabili? ca io zic c-ar putea valorifica potentialul asta cumva. sa-i zica cineva lu’ vladescu!!!

  • Reply
    Popa
    26 martie 2010 at 3:46

    Acum cum o da Domnu, ne aşteptăm la orice. Dar ia-ne încet, că abia ce ne-am revenit din Ivanciucgate şi alea. Avem o oarecare afecţiune faţă de Caţavencu şi doare când iese la iveală bagabonţeala. Ca şi când ai afla că prima ta dragoste, aia pură şi neprihănită, a ajuns prietena omului pe centura din Videle or som’n.
    Hai. Baftă.

  • Reply
    gigi emeiergiei
    26 martie 2010 at 14:29

    lasati un pic evaziunile fiscale, vedeti ca istodor publica la el pe blog versurile mariei vlas
    http://istodor.catavencu.ro/2010/03/26/ioana-maria-vlas-poezia-de-locul-3-exclusivitate-blogul-istodor/#comments
    hai ca poate imi fac si eu un blog unde sa public interviul luat de istodor acum un an si ceva mariei vlas. nu a aparut in academia catavencu, a fost scos din pagina dupa ce i-a fost citit lui vantu prin telefon.
    eugene, ai imbatranit urat, tragi parturi mai rau ca o baba. vezi-ti dracu de banii pe care ti i-a dat vantu si nu te mai caca pe tine pe net si prin ziare. sau du-te si tu la formula as dupa colegul tau ivanciuc pe care l-ati dat afara ca lua spagi. apropo, am auzit ca l-ati luat inapoi!:)))))) ia intreaba-l cat i-a decartat casuneanu la ultima golanie pe care a incercat sa o publice la catavencu inainte sa fie dat afara. caraghios batran ce esti, nu te mai da fata mare

  • Reply
    Aliodor
    26 martie 2010 at 16:51

    L-am auzit azi pe Cornel Ivanciuc la Realitatea FM povestind despre calatoria sa in Tibet. Zece minute a vorbit despre… moguli. Cica mogulii, adevaratii moguli, isi permiteau sa aduca cate un popor intreg ca sa ii construiasca lui cate un palat. Doar ca sa dea fomistilor de lucru. Concluzia a fost ca mogulii erau buni. (La fel ca si Vantu care a construit „palatul” Realitatea-Catavencu) Sa fi inceput campania de imagine a trustului sub bagheta maestrului Cozmin Gusa?

  • Reply
    soacra lu' geoana
    26 martie 2010 at 21:32

    Stii cum suna intrebarea ta? Cam asa: cum e mai bine sa fii: sarac si bolnav sau bogat si sanatos? Intr-o tara normala la trup si spirit, da , taxele sunt plauzibile, adica urmaresc firul logic, pot fi platite iar banii incasati se folosesc tot in beneficiul contribuabilului. Exemplu: sunt un polonez care platesc taxa de poluare, direct proportional cu gradul de poluare pe care il ating, decent raportat la venitul meu de polonez. Peste un an in comuna mea se asfalteaza un drum nou, se planteaza copaci, mai apare un loc de joaca pentru copii. La noi se schimba treaba. Vine Vladescu si spune: daca iti sufli mucii de mai mult de 2 ori pe an, se impoziteaza 30% din venitul tau , la fel daca isi sufla mucii angajatul tau, 30% din cifra de afaceri. Si cum romanu are imunitate scazuta de la prea mult cartofi si fasole, raceste des si isi sufla mucii des! Unu din trei declara ca si-a suflat mucii si plateste. In consecinta daca e persoana fizica se spanzura ca nu mai are bani de rata la garsoniera, daca e juridica , da faliment. Concluzia…doamnele din politichie mai cumpara o poseta de fite din banii sinucisului. Asa ca …..atatia securisti-jurnalisti care sunt specializati in spalarea creierelor, ar fi pacat sa se iroseasca atata talent… . Mai bine facem texte de convins populatia ca taxa pe muci e ok. Si daca nu e ok…il avem oricum pe Base si dam vina pe el ca se scoate el…..Care era intrebarea?

    • Reply
      Mary
      26 martie 2010 at 22:27

      tanti magareta, io va iubesc!

  • Reply
    Popa
    26 martie 2010 at 22:02

    Păi, da.

  • Reply
    Gica Franaru
    26 martie 2010 at 23:18

    Nu sint de acord cu nimeni.

    • Reply
      KAKA MIZE
      27 martie 2010 at 10:35

      Si io la fel ! Vive l’anarchie,mouie la politiune si lu’ statu’ de drept ! Toti sint niste hoti care vor sa fure numai ei si fameliile lor,incalcind astfel dreptul omului de rind de a fura si el,dupe posibilitati !

      • Reply
        Gica Franaru
        27 martie 2010 at 13:06

        Nu sint de acord nici cu cei care sint de acord cu mine 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *