SOV a confiscat un serviciu public

Firma de distribuție a lui Vîntu ne-a interzis la difuzare. Azi, nu știu cine de la firma asta a dat o declarație agenției Newsin și a motivat cenzura printr-o tîmpenie: cică ne-au interzis la vînzare pentru că nu i-am informat dinainte că vindem prin chioșcurile lor. Argumentul e atît de pueril că nici nu merită comentat. Totuși: 1. firma de distribuție a lui Vîntu are relații comerciale și contractuale cu firma prin care se distribuie Kamikaze, deci nu era deloc nevoie să ne ducem noi cu năframa-n băț să le cerem voie să vindem revista; 2. cîtă vreme firma lui Vîntu ne-a vîndut două numere din revistă (1 și 2), nu a existat problema asta? Sau ea a apărut după ce angajații lui Vîntu s-au prins că revista se vinde?
Dar să trecem peste această introducere. Ce voiam să vă spun e că, așa cum zice și titlul, SOV a confiscat un serviciu public. Pentru că firma lui beneficiază de gratuitate din partea Primăriei București pentru a înlesni accesul cetățenilor la presă, nu pentru a-l îngrădi. Spune asta Convenția Organizațiilor de Media, printr-un comunicat făcut public azi (iată-l mai jos).
Comunicat de presa
30 martie 2010
Bucuresti

Protest al Conventiei Organizatiilor de Media

Cenzura la o firma de distributie de presa controlata de Sorin Ovidiu Vintu

Conventia Organizatiilor de Media protesteaza fata de cenzura practicata de firma de distributie Grupul Editorilor si Difuzorilor de Presa (GDP) prin reteaua sa “Acces Press”.
Un comunicat de presa, transmis pe 29 martie de revista nou-infiintata Kamikaze, face public un fax prin care chioscurile detinatoare de franciza din partea “Acces Press” – GDP sunt anuntate ca distributia acestei reviste este interzisa. Proprietarii de chioscuri sunt  amenintati cu sanctiuni “conform clauzelor contractului de franciza”. Adresa este semnata de Liliana Spiridon, administratorul GDP (atasat gasiti documentul mentionat).
Conventia Organizatiilor de Media considera ca cenzurarea de la distributie a unei publicatii este o masura abuziva care incalca dreptul la informare al publicului.
Reteaua “Acces Press” a fost infiintata in 2002 la initiativa Clubului Roman de Presa si a asociatiilor patronale ale difuzorilor de presa si carte din Bucuresti. Reteaua a primit sprijinul Primariei Capitalei si primariilor de sector, cu scopul de a facilita accesul cetateanului la presa. Reteaua beneficiaza de gratuitate in utilizarea spatiului public. Actionariatul retelei este netransparent. Depozitarul Central atesta faptul ca doua companii off-shore inregistrate in Cipru (STONECOM si RADOWAY), controleaza 50,2 % din societate iar restul este detinut de o lista de asociati fizici si juridici nelistati. Cele doua societati anonime sunt controlate de Sorin Ovidiu Vintu, conform mai multor articole din presa si a implicarilor anterioare in actionariatul unor societati asumate de SOV.
Constitutia Romaniei interzice “cenzura de orice fel”. De aceea COM condamna acest grav act de cenzura si solicita:
Primariei Capitalei si primariilor de sector sa faca publice conditiile de functionare ale retelei Acces Press si sa impuna de urgenta conditii prin care astfel de acte de cenzura sa nu se mai poata repeta;
Primariei Capitalei si primariilor de sector sa solicite GDP sa faca publice conditiile de franciza si sa revina urgent asupra deciziei de interzicere a difuzarii publicatiei Kamikaze;
Consiliului Concurentei sa investigheze legalitatea unei decizii de cenzura a distributiei unei reviste;
GDP sa faca publice listele cu actionariatul firmei cat si forma contractelor de franciza, intrucat este vorba de o societate ce desfasoara o activitate cu grad ridicat de interes public;
Actionariatului GDP sa solicite o AGA prin care sa modifice contractele de franciza pentru a impiedica viitoare acte de cenzura si sa revina asupra deciziei managementului de a interzice difuzarea publicatiei Kamikaze.
Invitam, de asemenea, Clubul Roman de Presa sa ia o pozitie publica in acest caz si sa explice cum o structura colectiva, creata si sprijinita cu intentia de a facilita accesul bucurestenilor la presa si carte, a fost monopolizata de societati anonime al caror interes comercial a dus la cenzura unei reviste de la distributie.

Conventia Organizatiilor de Media

You May also Like...

Cu o oră înainte de ședința Parlamentului, USL nu decisese dacă se va prezenta la ședința comună
27 august 2012
Pe cuvînt de kamikaze: îmi e și frică să mă mai duc la tv
10 aprilie 2010
Cînd lui Băsescu îi iese ultima mutare
4 iulie 2010
38 Comments
  • Reply
    Mary
    30 martie 2010 at 17:05

    numa atata?!?! zi-mi ca asta-i doar o insinuare de preludiu

  • Reply
    rteodor
    30 martie 2010 at 18:05

    Oare o sa vedem genul de oameni care-si fac veacul pe la colturi de strada, si care imediat dupa ce treci de ei zic asa intr-o doara „cocaine” … aaaasta, „Kamikaze avem pentru domnu” … ?

  • Reply
    miha
    30 martie 2010 at 21:30

    SANTAJ DE PRESA
    pentru distributia gratuita a revistei “KAMIKAZE”
    Grupul Adevarul Holding al domnului Patriciu intr-un furibund atac la adresa companiei noastre G.E.D.P. S.A. ignora faptul ca aceasta nu este un ONG non profit ci o societate comerciala care are ca obiect de activitate comisionarea produselor pe care le vinde in reteaua proprie .
    In acest context , revista “Kamikaze” a incercat sa eludeze plata acestui comision tratand direct cu vanzatorii, moment in care ne-am sesizat si am solicitat publicatiei respectarea procedurilor de intrare in retea .
    In loc sa vina la negocieri, revista “Kamikaze” impreuna cu grupul domnului Patriciu incearca un mic santaj de presa .
    Idiosincrasiile pe care domniile lor le au cu Sorin Ovidiu Vîntu ii priveste si nu intelegem de ce il invoca pe acesta ca fiind proprietatul retelei Acces Press.
    Daca pe tinerii si lipsitii de experienta salariati de la “Kamikaze” ii intelegem, intelegand si dorinta lor de victimizare, lipsa de documentare profesionala de la cei care se autointituleaza liderii pietei de presa Quality ne stupefiaza .
    Ii asteptam cu placere pe salariatii de la revista “Kamikaze” sa negocieze procedura de comisionare pentru intrarea in retea .
    Liliana Spiridon
    Administrator

    • Reply
      prisacariu
      30 martie 2010 at 21:34

      vom demonta aberațiile din acest comunicat inept într-un comunicat de presă pe care-l vom face public în seara asta

  • Reply
    miha
    30 martie 2010 at 22:00

    nu e chiar asa cum spui.chiar daca beneficiaza de gratuitate din partea primariei e o societate comerciala si are dreptul la anumite decizii.facilitarea accesului la presa e o sintagma larga care nu specifica ce anume..so… sa fim seriosi.business/ul e business

    • Reply
      prisacariu
      30 martie 2010 at 22:04

      are dreptul la ce vrea ea, dar ce vrea ea se cheamă cenzură, fie că-ți place, fie că nu. iar daca „business-ul e business”, să fie pe banii lui de business, nu pe banii mei de cetățean

  • Reply
    miha
    30 martie 2010 at 22:17

    nope.nu e asa.ai dreptul sa alegi sa te duci la alta daca nu ti convine.asta e viata si regulile business-ului sunt asa cum sunt,adica nu exista reguli.intelege ca accesul la presa poate insemna orice,nu specifica la toata si nici nu spune la care.so…orice e posibil si au dreptul sa decida ce presa pun pe taraba.e simplu.nu vorbim de cenzura.repet,nue alb si negru,e gri.asta e viata.cenzura nu e.pt ca nu sunt de stat si au dreptul sa aleaga ce si cum atata timp cat nu se specifica in detaliu ca toata presa si de orice fel si atat timp cat cat se platesc niste comisioane

  • Reply
    sadwank
    30 martie 2010 at 22:47

    Hm! Ma cam mir si sint cam dezamagit ca „academicienii” nu deschid gura pe tema asta, pe blogurile lor. Tac din gura si tacerea lor spune multe, parca-i vad frecindu-si palmele de bucurie ca le-a aratat nenea Sorin veneticilor astora de la Kamikaze.
    Asta se cam cheama delict de abtinere.

  • Reply
    eu insumi
    30 martie 2010 at 22:48

    bai, miha, io as pune pariu ca tu lucrezi la Vintu. ce zici?

  • Reply
    miha
    30 martie 2010 at 23:04

    din fericire nu.nu are bani asta sa ma plateasca pe mine.lucrez intr un trust in afara pe consiliere media si ma uit cam ce a ajuns media din ro si mi se pare o tampenie.e autodistrugere si nu sunt privite problemele in ansamblu.criza asta scoate ce e mai rau din presa ro. si efectele se vor vedea.e pur privire la rece

    • Reply
      prisacariu
      30 martie 2010 at 23:10

      sînt convins că, în afară, toate rețelele de distribuție de presă beneficiază de gratuitate la închirierea spațiilor

  • Reply
    miha
    30 martie 2010 at 23:25

    sper sa nu fii surprins sa afli ca acolo este exact la fel.si fiecare isi cauta solutii proprii.si da…exista intelegeri si asta nu exclude exact ce spuneam mai sus si nimeni nu se plange de vreo cenzura.sunt societati si au dreptul la propriile reguli si de asta exista artificiile din contracte

    • Reply
      rteodor
      31 martie 2010 at 8:34

      Daca eu ca cetatean care am trecut pe rosu si am platit amenda, de ce nu pot sa zic ca „graba e graba” ? Orice afacere care nu se supune regulilor de interes public de ce poate sa se bata in piept cu „busines is busines” ? Tare as vrea o explicatie din partea ta miha.

  • Reply
    Mary
    31 martie 2010 at 0:51

    god… iar a aparut una vantofila..
    @miha: vezi ca vorbea asta micu’cu blog in postarile anterioare despre niste chestii de alea de genul liberul acces la informatie, presa libera, serviciu de utilitate publica etc. astea sunt reglementate cumva si in sectorul privat. si aici si acolo, la tine.

  • Reply
    Prepeleac
    31 martie 2010 at 1:05

    @miha zi-mi si mie daca ai intalnit vreun supermarket care vinde iaurt sub propriul brand si interzice la vanzare Danone, sa zicem. Sau Tnuva. Pe-aici sa stii ca nu exista. Am inteles ca esti consilier media pe din afara… Media electronica, media tiparita?

  • Reply
    Prepeleac
    31 martie 2010 at 1:11

    @miha, nu subestima politica salariala a trustului Realitatea. Ai vazut cat castiga o nulitate ca Razvan Dumitrescu? Poate 17.000 euro salariu pe luna tie ti se pare putin, la valoarea ta, dar stii cum e – te mai descurci si altfel, ca daca stai in salariu mori de foame!

  • Reply
    miha
    31 martie 2010 at 2:11

    @prepeleac,si ala de la supermarket decide ce sa vanda si produsele cui in functie de ce plateste reprezentantul si nu ca e danone sau tnuva.si daca ar decide sa rupa contractul cu unii e treaba lui,ca si treaba reprezentantului firmei de a gasi alta zona de desfacere.e simplu.aici oricum era vorba de faptul ca „Reteaua a primit sprijinul Primariei Capitalei si primariilor de sector, cu scopul de a facilita accesul cetateanului la presa. Reteaua beneficiaza de gratuitate in utilizarea spatiului public” si repet sintagma accesul la presa a cetateanului nu l obliga sa bage orice,e societate si are dreptul de a revizui termenii distributiei.

  • Reply
    miha
    31 martie 2010 at 2:20

    si un ps @prepeleac…nu i subestimez.discrepanta dintre salariile unora care se arata ca „muncesc” si a celor care cu adevarat muncesc m a facut sa plec si sa mi fie sila.dar de asta toti sunt vinovati,pornind cu exemplul esca.de acolo s a inceput cred nebunia unor sume monstruase vehiculate si de la dorinta unora din presa de imbogatire,de a se juca pe si cu luxul,pe sistemul ca banul le da putere si de aici la compromisuri nu e decat un fir subtire.rtv,antenele,pro…sistemul e la fel.

  • Reply
    miha
    31 martie 2010 at 11:12

    @rteodor,ce spui tu cu trecerea de pietoni tine de lege,strict.ce vorbim noi tine de intelegeri si interpretari.interesul public nu este nicaieri definit cu claritate,este doar interpretat.nu exista interse public in sensul ca acesta reprezinta intregul public,exista numai interse particulare :).dar e o discutie larga.iar daca vorbim de utilitate publica,ceea ce este altceva,faptul ca beneficiaza de spatii gratuite din partea primariei,nu inseamna ca nu are voie la propriile reglementari.sorry dar asta e.si o spune si legea

    • Reply
      prisacariu
      31 martie 2010 at 11:16

      e, în mod evident, ceva greșit în felul în care raționezi tu. dar dacă nu te-ai prins încă, nici nu are sens să ți se explice. dar hai să-ți dau un pont: aștept momentul în care rețeaua ta de apă curentă se va privatiza, va primi gratuități de la stat și va decide să nu-ți mai furnizeze apă, că așa vrea business-ul ei de rețea. și atunci tu vei fi nevoită să apelezi la altă rețea. numai că, ghinion, nu e alta în zonă. got it?

  • Reply
    miha
    31 martie 2010 at 11:24

    nu.rationezi tu gresit si manipulezi.ala e un serviciu de utilitate publica cu apa.dar chiar si acolo daca nu platesti nu beneficiezi si daca decid de ex sa ti mareasca tariful sau orice altceva o vor face pe baza unor reglemntari care sunt in lege.dar aici nu intra in categoria respectiva.sorry.dar vezi ce inseamna de utilitate publica.

    • Reply
      baby jane
      31 martie 2010 at 12:37

      auzi miha, da tu n-ai treaba la trustu’ ala din afara pe comunicare media. sau faptul ca postezi p-aici face parte din atributiunile de serviciu. daca da, jos palaria!
      nu mai bine ne lasi pe noi astia 10 care ne manipulam p-aici sa ne manipulam „noi intre noi” in continuare?
      noua ne place sa ne manipuleze prisacariu. e tanar, dotat si stie ce face.
      iti inteleg nemultumirea, ca na la trusturile „din afara” manipularea nu-i asa viguroasa, e mai subtila si de multe ori sustinuta medicamentos. da noua ne place mai asa, din popor: sus si tare:D…ce sa ne faci…niste tarani

  • Reply
    Mary
    31 martie 2010 at 12:48

    miha, de ce comentariul tau de pe reportervirtual.ro e aproape identic cu textul din comunicatul madamei liliana? ai vrut sa te asiguri ca prin repetitie, lumea retine mai bine ideea? sau ai comentat inainte de transmiterea comunicatului si ti-au preluat astia de la accespress ideile? or mai fi si alte explicatii?

  • Reply
    miha
    31 martie 2010 at 13:02

    @mary,ma confuzezi and @baby jane sunt in concediu here si ma distrez si da in marea britanie manipularile sunt mai subtile,rafinament bazat pe artificii si asa presa nu se distruge per anasamblu,cum se face aici doar de dragul de a iesi in fata cu orice risc

  • Reply
    Mary
    31 martie 2010 at 13:11

    probabil… e UN alt miha care omite des spacebar dupa virgula. si cam cu acelasi „ton” ca al tau. adevarul e ca sunt des intalnite situatiile astea. scuzati.

  • Reply
    Mary
    31 martie 2010 at 13:15

    si mai ales situatia cu cratimele lipsa. sigur te „confuzez”. imi cer iertare.

  • Reply
    miha
    31 martie 2010 at 13:34

    o ,da.cand argumente nu mai sunt…hop atacul.distractiv ca sa zic asa.imi permit sa nu dau atentie unor astfel de amanunte atunci cand vad nivelul care este. :)pot fi obosita…ceea ce scuzabil dupa ore de zbor,dar sub nicio forma cretinizata de ce vad si ascult.deci,go to relax and learn to be smart,mary.argumente n ai. a fost distractiv sa polemizez pana sa dau de tine :).acum e boring ca si tine asa ca voi avea lucruri mai inteligente de facut decat sa masor mocirla

    • Reply
      baby jane
      31 martie 2010 at 15:15

      stii care e faza miha? argumentele noastre nu vor fi niciodata bune pentru tine. pentru ca tu esti TARE si noi nu suntem.
      deci ce rost are sa ne mai obosim? mai ales tu ca esti obo dupa orele de zbor 🙂 si totusi ne dai tone de clasa.
      PS: multumim pentru citatele in engleza. nu ne plictisim niciodata
      BTW: go TO relax? si mai mult go TO… learn to be smart. dupa engleza mea de balta ceva e putred in danemarca, dar ma rog tu stii mai bine ca lucrezi la o companie din „afara”.
      deci, miha, go TO sleep!

  • Reply
    viguroasa
    31 martie 2010 at 17:45

    fetelor, va raciti gura dgeaba cu miha. Nu este decat vreun prost sau vreo proasta de la acces pres care vrea sa dreaga busuiocul pentru sirul de gafe (inclusiv ultimul comunicat dictat la telefon din Cipru). Oricum si-au luat-o rau in bot. Si-nca mai urmeaza – a recationat azi si CRP-ul.

  • Reply
    escu
    31 martie 2010 at 18:41

    ia uitati-va ce lupta postacul „miha” pe la Obaie ( e pe toate blogurile cu topicul asta):
    miha a zis în 31 martie, 2010, la ora 10:31:
    da.Adevarul practica santajul si nu e o noutate “nu-mi faceti difuzare la revista Kamikaze, nu va mai dam la vanzare dvd-uri si carti” este acelasi santaj care are la baza si tirajul imens al click de exemplu, pe care ei il baga pe gat difuzorilor de presa. Pai daca firmele de difuzare nu accepta in cazul tabloidelor o comanda care sa aiba retur de 25 % , prin santajul “nu-mi primesti cat click vreau eu , vezi o laie cartile adevarul” ,astia reusesc sa ajunga la tiraje uriase ale click. li se va accepta revista la vazare, dat fiind comisionul incasat de firmele de distributie pe urma cartilor Adevarul. Una e 2% din 0,7 bani cat costa un click, alta e 2% din 11,99 lei cat e o carte . asa ca sa ma scuteasca Patriciu de lectii de moralitate ca nu merge.e de ras
    __________________
    Concluzie. Miha nu e in concediu in anglia. E in curs de concediere.

    • Reply
      baby jane
      31 martie 2010 at 20:10

      eu banui ca miha e chiar vantu, care s-a certat cu patriciu pe tema „cine are mai mare trustu de presa”.

      • Reply
        prisacariu
        31 martie 2010 at 20:13

        neee, vîntu are oameni care scriu pentru el, doar de aia are trust

      • Reply
        baby jane
        31 martie 2010 at 20:16

        eu cred, si tetelu poate sa o confirme ca un expert in mogulism ce este, ca perversiunea psihedelica maxima a unui mogul e sa comenteze iel cu mana lui in spatele unui nick de camuflaj. si o sa-ti zic si de ce: se plictiseste dracu! in delta ie prea frig, cu nevasta-sa ce dracu sa vorbeasca (nu cred ca se pricepe la papusi barbi), cu patriciu e certat… i-e urat omului, aveti si voi putina intelegere! 😛

        • Reply
          prisacariu
          31 martie 2010 at 20:19

          să-i caut IP-ul lui vîntu, zici tu? îmi e să nu mă întîlnesc, pe drum, cu băieții de la parchet:D. așa că nu-l caut, te cred pe cuvînt

          • baby jane
            31 martie 2010 at 20:20

            daaaaaa, se strange latu. eu una astept cu nerabdare, sa-i vad pe toti la bulau. naiva. stiu.

  • Reply
    popateapa
    1 aprilie 2010 at 7:11

    At trebui sa anunti si „oficiul concurentei”pentru concurenta neloaiala intre Kamicaze si Academia Catavencu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *