Copii, ce este independența editorială și cu ce se hrănește ea?

Se știe: dacă în Kamikaze se publică un text cu referințe mai puțin encomiastice (mă scuzați, sînt într-o dispoziție lexicală snoabă în dimineața asta! da’ mă tratez!) despre Elena Udrea, musai că sîntem lacheii lui Blaga; dacă, din contra, apare un articol despre niște contracte subtilizate pe vremea buldogului, e clar că ne-a subjugat blonda malefică din Buzău. Și nouă ne place, desigur! Schema funcționează cu orice alt binom vă vine (sau nu) în minte: scrii că Băsescu e urît, așadar îți place de frumosu’ de Ponta; publici ceva despre lenea lui Crin, deci devii, brusc, pasionat de harnicul marinar de la Cotroceni.
Ok, ați priceput algoritmul de receptare. De aceea, vin și vă întreb: cum e presa ideală? Hai, nu presa, ci revista Kamikaze, poftim. Cum să fie ea? Cît la sută să fie Băse, cît la sută BVB, cîte procente cu Udrea, cîte cu Crin sau Ponta? Și cum să fie aranjate? Pe personaje? Adică treișpe număr cu erotism la adresa președintelui, treiș’patru cu sex la adresa PDL și doișpe cu iubire sado-maso la adresa PSD și PNL? Sau, în fiecare număr, fiecare politician/partid să aibă „timp de antenă”, ca în alegeri, în funcție de procentele din sondajele privind intenția de vot?
Întreb. Ziceți și voi.

You May also Like...

Premierul Boc călare pe Roberta Anastase
27 septembrie 2010
Bluto's back!
2 octombrie 2010
Spre groapa de gunoi a sufletelor
5 iulie 2015
34 Comments
  • Reply
    McCoaie
    25 octombrie 2010 at 10:30

    Teorema comentacilor: Daca bagi in seama toti cretinii, atunci toti cretinii iti vor comenta in continuare.
    Corolarul 1: Intreaba-i pe cretini ceva si or sa fie cei mai fericiti. Prefa-te ca ei nici nu exista si vor turba de furie.

    • Reply
      prisacariu
      25 octombrie 2010 at 10:32

      băi, da’ ce rău ești! comentacule:))

  • Reply
    andrei de la chisinau
    25 octombrie 2010 at 10:30

    foarte simplu: cine detine cea mai mare putere in stat (care este el smecher? Parchet, Militie, Servicii, partid la putere etc): Traian Basescu
    el trebuie sa fie beneficiarul a 50 la suta din dezvaluirile tale (el si oamenii din jurul lui care baga adanc mana in caraiman)
    apoi, care este impartirea puterii parlamentare (circa 55 este la PDL) restul Opozitie: rezulta 25 la suta PDL si oamenii lui (plus teritoriu etc), restul de 25 la suta oamenii Opozitiei.
    Total: 75 la suta (TB + Guvern+ PDL) restul 25 la suta (Presa ticalosita, Opozitie, ceva din teritoriu ce mai controleaza si ei etc)

  • Reply
    bella
    25 octombrie 2010 at 10:38

    presa nu poate fi „ideala” si nici independenta!punct!
    sa nu-mi zici ca nici la voi in redactie nu sint oaresce interese,dar totul e sa fie ca aceste interese sa se dozeze ,mai cu masura,nu chiar batator la ochi!
    eu am fost in redactia la ac si am vb cu ivanciuc(pe un subiect care ma interesa) si la un moment dat l-am intrebat cum poate fi atit de informat pe domeniile serviciilor daca nu a lucrat(sau lucreaza) in structuri? si stii ce mi-a raspuns? ca este un tip autodidact,citeste,etc.si marmota…..
    nu l-am crezut si la o saptamina s-a dat in presa colaborarea lui! deci iti dai seama cam cita incredere mai am in presa,chiar daca sint si cei care imi plac cum scriu.
    ps -roxana jipa a fost super ok atunci si s-a tinut de cuvint! a facut ancheta!

  • Reply
    bella
    25 octombrie 2010 at 10:42

    aaaa!!! am uitat! mai nou si p.m. bacanu e in cirdasie cu vintu! pai ,tu erai mic in ’90 ,dar bacanu era simbolul al luptei impotriva comunistilor! s-a mai dus un mit.

    • Reply
      prisacariu
      25 octombrie 2010 at 10:57

      nu aveam decît zece ani, dar eram anticomunist feroce:D. am devenit disident (:))!!!) prin ’87 sau ’88, după ce am scăpat din mînă (și spart, evident) o sticlă din aia de lapte cu capac de staniol, dar care conținea smîntînă de țară. prețioasa încărcătură, risipită de mine pe asfalt, provenea de la o mătușă. cînd am ajuns acasă fără marfă, m-a beștelit nasol maică-mea și m-a amenințat că, dacă vreau, totuși, așa ceva, să mă trezesc eu la 3 dimineața să mă duc la rînd la alimentară, cînd or aduce ăia smîntînă. și atunci i-am condamnat pe toți la moarte, evident, comuniștii dracu’ care nu aduceau smîntînă la alimentară!

      • Reply
        bella
        25 octombrie 2010 at 11:08

        oooooo!! pai o sticla cu smintina era aur curat!

        • Reply
          prisacariu
          25 octombrie 2010 at 11:19

          păi, am aflat și eu cu ocazia aia:))). moarte comuniștilor!

      • Reply
        Nicolae
        25 octombrie 2010 at 13:00

        Pai, nush cum se zice, dar: mancatzish, anticomunistu sunt io: am futut un transport 2 TIRuri de unt catre URSS> de ce? ca sa nu mai faca sapun FA! Ce ducea 2 x 12 tone de UNT catre sovietici? Ha? Untul de la Timisoara catre >>> Ungheni. Io fiind o mare scula de specialist in reparatii in parcurs, panaramele de ITiA, fara meserie, acceptau orice scuza! hai ca te ashtept pentru oarece discutii Mai ales ca esti din Braila.

        • Reply
          AntiGelu
          25 octombrie 2010 at 13:57

          La ITIA era Coloana 1 la Bucale, 2 la Timisoara, 3 la Oradea si restu? Daca tine bine minte, nr coloanei era trecut intr-un cerc, pe remorca, in spate. Ce mijto erau: 19.256, Romanuri de la mama lor 😀 Si ce le mai suiera turbina!
          OK, desi am stat si eu la cozi la lapte (plecam la 4-5 sa fiu primul), cre’ca am fost cel mai comunist dintre voi: la fiecare ora de dirigentie, pe motiv de nestat cuminte si ca citeam oricum mai bine decit restu, lecturam obligat fo 10-15 pagini din mareata lucrare „Din tineretea revolutionara a tov Nicolae Ceausescu”. Se pune?

  • Reply
    frumuşica de la iaşi
    25 octombrie 2010 at 11:00

    Eu mă gîndeam să abordaţi şi secţiunea „tinere speranţe”… ceva de genul ,”Steaua fără nume” sau „Floarea din grădină,”… sînt atâtea talente in ţara asta… erotice, zic… şi tu nici nu le bagi… în seamă… a se citi „în Kamikaze”

    • Reply
      baby jane
      25 octombrie 2010 at 11:26

      Deci Doamnu Invatator, independenta editoriala este un animal sfios si solitar care traieste in munti si se hraneste cu ce apuca, ca doar nu s-o hrani cu castravete – o legumă dicotiledonată, din familia cucurbitaceelor, care conţine 98% apă 😀
      Lasand glumele expirate la o parte eu citesc cu mare (MARE) atentie investigatiile voastre (multi stiu sa faca glumite, sa „comestibilizeze” mondenitati dar putin stiu/pot sa faca investigatii). si le citesc fara preconceptii, cu alte cuvinte mi se rupe de la ce partid e individul/individa atat timp cat investigatia este foarte bine documentata (si este!).
      Multa lume va tot sacaie cu intrebarea: „daca nu era independenta editoriala la catavencu de ce n-ati plecat mai devreme?”. Pentru ca sunt convinsa ca n-aveati unde, sunt convinsa ca peste tot era la fel, sau mai rau.
      Aveti o sansa unica sa faceti investigatii (chiar daca din pacate e un fel de haiducie). Don’t blow it!

  • Reply
    AntiGelu
    25 octombrie 2010 at 11:18

    Scrieti voi tot ce prindeti, turnati tot.
    Fiecare poate apoi sa trieze ce vrea si sa isi traga singur concluziile.

  • Reply
    para
    25 octombrie 2010 at 11:24

    1. Trăitul în România NU trebuie să îţi ocupe tot timpul.
    2. Să nu înceapă să-ţi placă gunoiul. Adică, îl cauţi, îl arăţi, dar să nu-l mănînci.
    3. Procentul rezultă din aplicarea formulei:
    P%= (f(1,2) x Mgc + S)/100, unde
    Mgc = este media personală între cetăţeanul Prisăcariu şi jurnalistul Prisăcariu
    S = subiectul articolului
    f(1,2) = funcţie inconstantă de punctul 1 şi 2.

  • Reply
    Nicolae
    25 octombrie 2010 at 11:33

    Pentru colegii de mai jos si sus!
    „Disciplinele etnologice, antropologice si culturale numesc „encomiastice” acele aspecte culturale sau expresii literare în care, într-o bunavointa si cu un entuziasm frenetic – ori cu tensiunea unei concentrari si vointe aprige -, se lauda, se felicita sau se ureaza fericirea. Într-un fel, gesturile sau poemele encomiastice sunt si magice, deoarece obiectivele ilustrate tin de viitor si de dorinta. Înca ireale, obiectivele prosperitatii sunt încercate (ilustrate, menite) nu prin act, ci pe calea sperantei, a visului sau a dorintei si urarii puse în cuvânt. În exprimarile acestea culturale se acorda realului idealul si irealul. Ceea ce nu este pare a se realiza (prin exprimarea dorintei-urare), iar ceea ce este e indicat ca fiind irezumabil, plenar. Ceea ce este nu e numai ce pare, ci este totodata si altfel, altceva”. ”
    Unde te crezi? L-ai trimis pe Iovan cu AN2oiu si ( uite ca i-am gasit serviciu) sa ne arunce de sus cu deci-uri sub forma de miere si lapte. cu trandafiri!
    Deci: Media are treaba de a informa si forma „gusturile” consumatorilor.
    de informatie. furnizorul de „informatie” este dependent de furnizorul de salariu sau de shpaga.
    Inca mai multe deci, deci:
    De pilda, eu, futut din toate punctele de vedere cu toate scolile mele, dar impartial, ash putea sa inteleg un PSD in care Vanghelie este sef? raspunde tu!
    De alta pilda ash putea intzelege un Tariceanu, care a bagat inca vreo doua mese ( birouri) in fiecare incapere a administratiei pubilice? Care ce face? Face futai (vino poimaine) dupa un aviz care pot sa ti-l dau azi! PE FATA CU 3 PERSOANE SI CU ARGUMENTE DE SHPAGA? Cu toate ca nu stiau cine sunt! Nu sunt foarte important dar am acces direct la mai marii justitiei judetene. Ca expert tehnic autorizat ( d-ala pe bune | de MJ. Sunt apolitic si un observator care consuma informatiile. Dar care consuma si toate futaiurile.
    Parerea mea, pe bune, este ca pentru data de azi, neutralitatea editoriala, cu putina/putina plus de aroma de PDL ar fi pe masura marcii kamikaze.
    Eu, parca v-am mai zis: pentru discutii mai lungi ( 1,2,3,4, zile va invit la mine). Gratis pentru voi. sa aveti ceva papornitze!

  • Reply
    Nicolae
    25 octombrie 2010 at 11:40

    ADICA EU SUNT MOGULUL!

  • Reply
    Alin
    25 octombrie 2010 at 12:46

    „independenta editoriala este aceea ca care te lasa sa dormi noaptea cu buzunarele goale”

  • Reply
    spik
    25 octombrie 2010 at 13:57

    nu va mustrati,e transpartinica.io zic sa trageti la intamplare…

    • Reply
      spik
      25 octombrie 2010 at 14:32

      sorry,…transpartidica!

  • Reply
    John DOE
    25 octombrie 2010 at 14:20

    Vocea Poporului: Bun, si Prise, inca o chestiune, tati : sa nu avem discutii : Kamikaze a devenit din momentul preluarii de catre popor, poporul a lasat-o linistit in pace, a lasat-o sa-i calce chiar propriile sale interese, dar in momentul in care a trecut pe finantarea poporului, Kamikaze este o organizatie poporala. Ea trebuie sa raspunda intereselor poporului. Intereselor de business ale poporului. Acest lucru trebuie vorbit cu oamenii. Rabdare! E momentul delicat chiar in acest moment : vrem sa ne angajam o trupa de postaci de 19, 20, 21 de ani, care sa nu aiba niciun fel de prejudecata sau rahat la creier, oameni care inteleg exact ce timpuri strabatem.
    Prise: – Astia se formeaza in ani, Poporaş.
    V.P.: -Da, se formeaza in ani, sunt de acord cu tine, dar eu nu mai concep niciun fel de dizident in Kamikaze. Kamikaze, ca orice institutie de presa din trustul poporal, raspunde intereselor poporului. Punct! De data asta am vorbit cu Julea, va veni, vom discuta pe fata cu toti oamenii. Cui ii place ramane, cui nu-i place pleaca. S-a terminat cu glumele de genul independenta editoriala, sa imi pot face eu smenurile.
    V.P.: – Dar stai putin: socul a trecut, de-acuma esti in organizare. Organizeaz-o, te rog frumos, ca pe o institutie poporala. Este totusi un business facut pe banii poporului, si nu putini, sunt cateva zeci de milioane de euro.
    P.: – Institutia poporala o organizeaza poporul. Eu nu mai sunt din popor, eu ma ocup de continutul acestei publicatii.
    V.P.: – Tocmai de aceea, ce-ti spun, dragul meu prieten, ea trebuie sa raspunda intereselor poporului. Punct ! Organizatia trebuie sa fie pregatita sa raspunsa intereselor poporului. Eu nu cer altceva.
    V.P.: – Iubitul meu, hai sa prezumam ca aceasta coincidenta este un fapt real, acest tip de fapte reale nu trebuie sa se petreaca. Nu mai trebuie sa se petreaca de acum. Ea trebuie sa raspunda intereselor POPORULUI. Punct ! Intamplarea fericita pentru voi face ca interesele poporului sunt doar interese de business. Nu mai are alte afaceri in Romania. Singurul interes de business al poporului in Romania este presa. Deci daca eu spun ca am un interes, inseamna ca trustul acesta de presa are acest interes. Deci orice urma de dizidenta sa stii ca se sanctioneaza cu desfacerea contractului de munca. Are toata lumea libertatea de pe lume: poate pleca cand vrea daca nu-i convine. Noi nu tinem pe nimeni legat cu funia, cu catusele de scaun sau de coltul mesei (kinky… – nota mea 😀 ). Dar nici nu mai concep de-acuma, nu mai concep un alt tip de abordare a acestui trust de presa. In totalitatea lui. Cu Julea am vorbit, cand a venit inapoi acuma i-am spus ce tip de organizatie vreau sa produca, si nu in sapte ani, ci in cateva saptamani. Sa discute foarte clar cu oamenii, ca n-am chef sa stau sa negociez cu oamenii mei interesele mele. Ce, am innebunit!
    P.: Da, inteleg asta, e absolut OK.
    V.P.: – Bai, tati, normal, nu sunt un cretin, nu ma amestec pe chestiile de… dar in interiorul unei strategii editoriale nu mai misca nimeni. Daca decidem, de exemplu, maine suntem tovarasi cu Basescu. Pai de maine toata lumea il las pe Basescu in pace. E ca exemplu. Sau maine agresam, criticam cu supra de masura, institutia f…ut- ului din Romania. Toata lumea incepe sa injure Institutia f…ut-ului din Romania.
    V.P.: – Nu, n-ai inteles : ei sunt agresati in functie de interesele mele. Atat ! Eu asta incerc sa-ti spun. Ca, daca fixam ca strategie ca de maine sustinem actele guvernului, de maine, trustul asta de presa, inclusiv Atsushi, sustine actul de guvernare. Asta incerc sa-ti spun.
    P.: – Cu conditia ca actul de guvernare sa merite sa fie sustinut. Pentru ca daca…
    V.P.: – Nu, nu m-ai inteles : singura conditie care este aici este decizia poporului. Asta incerc sa-ti explic, Prisecuţ.
    V.P.: Iubitul meu amic, da, dar din momentul asta, eu asta incerc, din momentul asta, de pe 25 octombrie, deciziile mele sunt litera de lege. Iti convin, nu-ti convin, ai libertatea sa-ti dai demisia, sa pleci acasa. Nu mai maschez nimic, nu mai manipulez nimic, nu mai negociez cu salariatii mei.
    P.: Un adevarat popor de presa.
    V.P.: Da, tati, da, e un business poporal. Punct, si cu asta, basta, am incheiat subiectul.
    P.: Vrei sa te incadrezi in statura de mogul, in definitia de mogul.
    V.P.: Nu, mama, nu, ma, Prisecuţ ! Dar cum sa lucreze salariatii, carora le dau sa manance, impotriva intereselor mele ? Asta-i noaptea mintii ! Pe banii mei ! Asta este noaptea mintii ! Ei luandu-si o spaga de doi bani sau aranjandu-si vreun post in viitorul guvern. Nu se poate asa ceva. Si daca am fost cu menajamente, cu manusi, cu aia, cu aia, de-acuma nu mai sunt, de-acuma e pe fata totul. Si asa e normal in toata lumea asta. Ce, am fost eu putin legat la ochi, dar lucrurile s-au terminat. Deci construieste organizatia in acest sens, batrane ! Nu mai exista de-acuma cand discutam: Domnule. John DOE este atacat la noi. Pai din momentul ala, John DOE s-a terminat cu el ! El nu mai exista in paginile Kamikaze!

    • Reply
      prisacariu
      25 octombrie 2010 at 14:26

      GE-NI-AL!:)))
      p.s. tati, da’ tu n-ai serviciu, șefi, plan de îndeplinit, target??

      • Reply
        John DOE
        25 octombrie 2010 at 16:03

        @Prise: Stau peste program!
        Lăsând gluma la o parte (şi aia cu statul peste program, dar şi parodia în sine), stenogramele SStimabilului ar trebui să fie lectură obligatorie la jurnalistică. Părerea mea.

      • Reply
        KAKA MIZE
        25 octombrie 2010 at 16:13

        Sa avem patriotismul a lasa departe spiritul de partita si sa ne intrebam:
        Pana cand cu spediinte?
        Este cineva pompiar? – trebuie sa fie si cetatian;
        Este cineva cetatian? – trebuie sa fie si pompiar.
        Aceasta este eficace,
        este ecitabile,
        speditiv,
        iust. Dar ne vor intreba protivnicii nostri:
        Cine va comanda pe pompiarii-cetatiani? pe pompiarii satiani?
        Raspundem:
        Ingeniarii,
        Infeniarii competinti, inteliginiti, prudinti, indipendinti, speriinti.
        Numai astfel institutiunea pompiarilor, puternica, va da roade sceliniti. De la nenea Iancu. In loc de pompier, punem ziarist.

    • Reply
      baby jane
      25 octombrie 2010 at 14:32

      @JD: foarte, foarte, foarte tare :D:D:D. n-am citit ca era mult, da mi-a placut teribil :D. Postacele mai batranele, dar de astea mici si-a dracu’ primiti?

      • Reply
        John DOE
        25 octombrie 2010 at 16:04

        @bi gei: Poporul te primeşte cu braţele de scrise! 😀

  • Reply
    Mogulu vostru
    25 octombrie 2010 at 15:14

    Ceea ce facetzi este priceput de noi, cei mai inteligenti. Si mai mult decat cei de-ai lor. Ok?, Buuunnn! Ce garantzii avem ? Datzi-mi macar una! Este ca-i nasol?

  • Reply
    Cockwork Orange
    25 octombrie 2010 at 15:45

    Eu, postac independent si critic anonim, decretez: Sa se critice puterea ca e la putere si opozitia ca e in opozitie si viceversa, puterea ca a fost in opozitie si opozitia ca va fi la putere! Am zis!!! Echitabil nu?

  • Reply
    adiboss
    25 octombrie 2010 at 15:52

    dat premii la glumele de autobaza? daca da, propun ca 69% din continutul editorial sa fie cu/despre elena udrea. daca nu, nu. restul e placere.

  • Reply
    Mihai
    25 octombrie 2010 at 18:22

    E important sa aratati cu degetul pe toti mai marii care se ocupa de manarii. Adica manaria conteaza, intelegi? Nu cine o face. Da’ vorbim de manarii verificate frumos dint trei surse nu inventii.
    Iar editorialele (care sunt articole de opinie) sa fie cat mai obiective, cu exemple frumos luate din tot spectrul politic. Pa’erea mea!

    • Reply
      Nicolae
      26 octombrie 2010 at 8:48

      Mihai! unde crezi ca traiesti? Intotdeauna alegerea armelor depinde de armele adversarilor!

      • Reply
        Mihai
        26 octombrie 2010 at 15:43

        Inteleg, si poate ca sunt naiv dar eu nu vad piata (media in cazul acesta) ca un razboi si deci nu ma intereseaza armele adversarilor. Castigi numai daca reusesti sa scoti cel mai bun produs de pe piata. Si aici incepe discutia: cum faci acest produs. OBIECTIVITATEA si PROFESIONALISMUL mi se par mie cele mai de pret ingrediente. Sa reusesti sa ramai neutru si sa arati magariile tuturor pentru ca, slava Domnului, pana acum toti au comis o gramada.
        Pur economic vorbind, e pagubos sa iei partea cuiva pentru ca sustinatorii celorlalti nu te vor mai citi si astfel iti reduci baza de potentiali cititori. Ramanand neutru (prin obiectivitate si profesionalism) iti maximizezi aceasta baza si de aici e o chestiune de iscusinta si acel „je ne sais quoi” care te poate aduce in fata celorlalti. Makes sense (to me)!

  • Reply
    augustin julea
    26 octombrie 2010 at 21:16

    mihai,
    Economic vorbind nici-un produs de calitate ( indiferent de domeniu-haine, carti, bautura etc) nu-si gaseste in Romania suficient de multi clienti care sa-i sustina afacerea.Brandul cu legenda si istorie costa, ceea ce pe cei mai multi romani-chiar si pe snobi-ii enerveaza. Deci care e ingredientul care sa te faca mai bun? Mai bun, dpdv al celor mai informati, ca sa nu zic mai inteligenti, inseamna o calitate cumparata de prea putini.Ce sa alegem? Sa fim destepti cu riscul sa inchidem mai repede sau asa, mai comerciali,caz in care se mentine acelasi risc pentru ca cei de sub un anumit nivel sunt indiferenti ?

    • Reply
      Mihai
      27 octombrie 2010 at 11:25

      Ei da, Augustin, vorba cuiva: nu am o solutie dar admir problema.
      Un mix, oare? Fiti comerciali cu accente destepte pe ici colo? E trist sa nu ai destui clienti pentru un produs destept.
      O zi adecvata, va doresc.

  • Reply
    RMN
    26 octombrie 2010 at 22:00

    Stiti cumva cu cat da Base stenogramu’ ?
    Oare p-alea cu mine si vodafaun le are c-am uitat cand le-am zis ca le platesc factura …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *